Silné oko

Uživatelský avatar
snackmc
Příspěvky: 181

Příspěvek#106 » pon 3. čer 2019, 12:25

Scathach píše:Mám takovou malou dominantně-oční záhadu. Žiji v tom, že jsem sice pravačka, ale dominantní oko mám levé. U takového toho profláklého testu, kdy si udělám prsty rámeček a "umístím" do něj předmět vzdálený třeba 3-4 metry a pak střídavě zavírám oči, mi při použití pouze levého oka předmět v rámečku zůstane, ale při použití pouye pravého se z rámečku hne. S pistolí tedy mířím pomocí levého oka, pravé zavřené.

Záhadou mi ovšem je toto: od dětsví střílím ze vyduchovky později malorážky, z pravého ramene a mířím u toho pouze pravým okem a to s uspokojivými výsledky. Má cenu se snažit přeučit držet dlouhou na levém rameni?

Další "záhadou" jsem objevila včera na střelnici se svým Glockem - poprvé v životě jsem zkoušela střelbu s oběma očima otevřenýma a výsledek byl lepší, než když mírím pouze levým.


Záleží na tom, před kterým okem si ten rámeček uděláš :-)
Vyzkoušej si ho před pravým okem, a bude se Ti pohybovat obraz levého oka :)

Uživatelský avatar
Scathach
Příspěvky: 38

Příspěvek#107 » pon 3. čer 2019, 12:48

Tak se mi právě zbořily veškeré teorie o silném a slabém oku :D Poslechnu všechny výše uvedené a na kratší vydálenosti budu prostrě střílet oběma a na delší holt podle typu zbraně

Uživatelský avatar
morho
Příspěvky: 695

Příspěvek#108 » pon 3. čer 2019, 13:11

Nápodobně. Já si neuměl představit střílet s puškou jako levák, takže jsem se s dlouhou spokojil s uspokojivými výsledky se slabším okem.

S pistolí, když to má člověk do kříže, tak má člověk dominantní ruku víc vykroucenou aby dostal mířidla před dominantní oko, což moc nepřispívá práci ukazováku na spoušti a je to další napětí ve svalech - to je moje pozorování když se zkusím "vrátit". Taky mi nejlíp sedí střelba s oběma otevřenýma. V tom testu dominance mi teď už instinkt vybírá "slabší" oko. Většinou :lol:



DJ Die
Příspěvky: 666

Příspěvek#109 » pon 3. čer 2019, 13:13

Pokud ti to tak vyhovuje, tak se nepřeučuj. Já jsem levák, ale mám dominantní pravé oko, takže střílím pistolí jako levák, ale dlouhé jako pravák.. Je to pro mě přirozené, tak proč to řešit?



Ozzy1
Příspěvky: 103

Příspěvek#110 » pon 3. čer 2019, 14:01

S chutí jsme si toto vlákno přečetl. U mně to je takto: jsem levák, dominantní oko podle všech testů pravé. Ale už kdysi jsem si říkal, že bych měl u pistole mít obě oči otevřené a "cvičil" jsem levé oko tak dlouho, až v něm ty mířidla byly automaticky. Pokud teď chci střílet z pravé ruky, tak ty mířidla chvilku pravé oko prostě nevidí. Ale pozor - je to jen o cviku. Teď, když na pistoli klidně i tři měsíce nesáhnu, tak se zase začne hlásit pravé oko a musím ty mířidla chvilku hledat, než je dostanu zpátky do levého.
U dlouhé mi to nikdy nevadilo - pravda hlavně v airsoftu, který není moc na přesnost - jsem vždycky nechal otevřené jedno oko podle toho, z kterého gardu jsem střílel.

Uživatelský avatar
TheMlok
Příspěvky: 107

Příspěvek#111 » čtv 5. zář 2019, 13:10

Ja jsem pravak, mam dominantni leve, ale nebylo tomu tak vzdy, pred casem jsem mel zdravotni problem a prakticky jsem tri ctvrte roku, nez me operativne videni opravili, byl na prave oko takrka slepy. Dominantni oko mozek prehodil a mam ted leve.

Uživatelský avatar
LoganRaise
Příspěvky: 442

Příspěvek#112 » čtv 5. zář 2019, 14:12

Jsem levák, silné oko mám pravé. Na pravé oko jsem trvale oslepl. Teď bych při pohledu na zásahy v terči nejradši brečel. Holt se budu muset rozstřílet. :-D

Uživatelský avatar
TheMlok
Příspěvky: 107

Příspěvek#113 » čtv 5. zář 2019, 15:41

LoganRaise: tak to nedelej doslova :)

Uživatelský avatar
LoganRaise
Příspěvky: 442

Příspěvek#114 » čtv 5. zář 2019, 16:21

:-D Zajímavý nápad. Pokud se nerozestřílím, tak se rozstřílím. :-D

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#115 » čtv 5. zář 2019, 18:02

:D
A teď vážně - pokud někdo na dominantní oko oslepne, nebude to mít na výsledky střelby z pistole valný vliv (není-li zbývající oko nějak postižené). Dominantní oko a jeho použití při míření má vliv pouze pokud střelec při míření nezavírá druhé to "nedominantní" oko. Samozřejmě výsledky nebudou naprosto totožné, budou horší - nová pozice/osa - oko -ruka- terč, po nějakém tréninku by se to mělo srovnat. Hodně záleží na tom jak moc výrazně je ten daný člověk pravák/levák/obouruký... Nakonec si to každý může vyzkoušet sám - pásku přes oko a davaj. U dlouhé to je o dost horší/ obtížnější, doporučuji taky vyzkoušet stačí se vzduchovkou.Pokud to budete zkoušet ve víc lidech je to docela dost zábavné (tedy s tou vzduchovkou, s ostrou bych se asi cítil ve společnosti více šikulů [alis Pat a Matů] trochu nesvůj).

Uživatelský avatar
LoganRaise
Příspěvky: 442

Příspěvek#116 » pát 6. zář 2019, 03:34

To je právě ono. Od začátku jsem byl cvičenej, abych měl obě oči otevřené a mohl neustále sledovat okolí. Teď se pracně učím zavírat slepé oko, abych před něj přestal podvědomě cpát mušku, nebo vůbec všelijak zbraní kroutit a naklánět jí. Holt znovu terč na deset metrů, vydrilovat zvyk a pak postupně oddalovat terč...

Uživatelský avatar
TheMlok
Příspěvky: 107

Příspěvek#117 » pát 6. zář 2019, 08:18

Ja zase trenuju s obema otevrenejma na kratkou, ale snazim se mirit pravym (nedominantnim) nevim jak to dopadne, delam to dva dny, musim zkusit na strelnici, cekam na PZ.

Uživatelský avatar
nimha
Příspěvky: 78

Příspěvek#118 » stř 12. říj 2022, 13:17

Ahoj,

mam ted pred zkouskama a prvne jsem s instruktorem strilel (z pistole). Vsech 50 slo sice do terce, ale neco jen tak tak. Problem (mimo uchop, stiskavani spuste atd. atd. atd.) je, ze na to blbe vidim, proste mi miridla obcas nejak splynou s tercem do takovy nerozliseny kase a moc se zamirit neda. Nosim uz leta bryle, vim ze uz slabe (v lete jsem byl u ocni a napsala mi silnejsi, no ty jsem byl, blbec, linej nechat vyrobit a do ZK se uz vyrobit nestihnou). No doma pak jsem zjistil, ze levym okem vidim lip (zkouseno na kratke vzduchovce) a pristi tyden to jeste jednou vyzkousim.

Je teda mozny strilet z pistole pravou a mirit u toho levym okem? Nedela to problem v uchopu, kdyz se zbran musit soupnout par cm doleva? U ZK budu mit jen KKZ.

Druhy dotaz - pokud mam dioptricke bryle, nuti u ZK komisar pres ne dat jeste ochrane strelecke bryle? To uz bych asi moc nevidel...

Predem diky za info.



JirkaCV
Příspěvky: 1482

Příspěvek#119 » stř 12. říj 2022, 13:57

Vypadá to, že vidíš blbě jenom na blízko. Nedá se to spravit nějakými brýlemi na čtení ze supermarketu? Jenom na tu zkoušku. Taky hůř vidím na blízko, holt jsem už taky ve věku, kdy se mi zkracují ruce. Takže hledí vidím rozmazaně, mušku líp a cíl dobře. Dá se s tím celkem dobře nastřílet, řekl bych, že daleko větší problém mám s rukama :)

Ochranné brýle ti může nařídit, chrání oči i z boku a při nárazu se netříští. Takže s tím počítej.



Choze
Příspěvky: 403

Příspěvek#120 » stř 12. říj 2022, 14:10

Taky pistoli mířím levým okem jako pravák. Prostě je silnější. Puška je horší. Holt to přepírám..

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Kodiak66, ondrush a 15 hostů