Novela evropske smernice o zbranich 2019



juraj1
Příspěvky: 489

Příspěvek#1051 » úte 10. zář 2019, 14:33

Castle doktrina by byla vyborna, bohuzel to asi nema sanci projit parlamentem.

Uživatelský avatar
Scathach
Příspěvky: 38

Příspěvek#1052 » úte 10. zář 2019, 14:47

Proč je vlastně takový problém prosadit castle doktrínu když nedotknutelnost obydlí je zakotvena už v Listině?



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#1053 » úte 10. zář 2019, 14:54

Protože podle současných zákonů se NO posuzuje stejně blbě i když picnete někoho, kdo Vám vlezl až do ložnice. A kdysi nějaký chytrák v patlamentu řekl, že Castle doktrína by byla zneužitelná tak, že si někdo v rámci plánu na vraždu někoho pozve k sobě a potom ho zastřelí jako zloděje (to opravdu asim před 3 lety zaznělo i v TV). A od té doby se furt točí dokolečka ty samé argumenty...



sedljanextra
Příspěvky: 34

Příspěvek#1054 » úte 10. zář 2019, 14:58

Castle Doctrine by bylo neobyčejně těžké prosadit podle mně protože
  • Media vytáhnou do boje s :arrow: divokým západem USA
  • Media začnou strašit tím že si budou lidi zvát domů a beztrestně vraždit
  • Orgány bych si tipl budou argumentovat tím že pokud již nedotknutelnost obydlí existuje v LZPS, není třeba ji přidávat jinde protože ta v LZPS bude stejně zohledněna u soudu
  • Není v tom politický kredit



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#1055 » úte 10. zář 2019, 15:13

Piggy píše:
iloveguns píše:Nenašel jsme tam klauzuli, která byla v dřívějším návrhu. Tu, podle které držitel povolení na zbraň dnešní kategorie B má automaticky povolení na tu samu zbraň, když bude převedena do jiné kategorie dle nového zákona. Opravdu to uź návrhu vypadlo, nebo jsem se jen špatně díval?
Myslíš asi novou kategorii R2. Já to tam vidím: "Oprávnění nabytá přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona podle zákona č. 119/2002 Sb. zůstávají nedotčena, pokud tento zákon obdobná oprávnění upravuje; ode dne nabytí jeho účinnosti se na ně obdobně použije tento zákon."
Takže pokud už máš povolení podle současného zákona, zůstane ti, i kdybys ho podle nového dostat nemohl (třeba proto, že nechodíš sportovně střílet).

Ta klauzule se ale týká zbrojních oprávnění, nikoli povolení na konkrétní zbraň. Oprávnění je dle nového zákona nynější zbrojní průkaz. Takže když ten zákon bude vykládán doslovně, nemusíš dle něj dostat povolení na zbraň, kterou již máš. Ve dřívější podobě návrhu zákona bylo, že povolení na zbraně vydaná před účinností zákona platí i nadále. Nyní je tam jen větička o oprávněních, což jsou vlastně jen zbrojní průkazy.

Zákon musí být napsán tak, aby nenabízel více možností výkladu. Tohle znění je poněkud nešťastné. Jestliže evropská směrnice kategorizuje zbraně na ohlášení a na povolení, musí být i v zákoně použito slovo "povolení", aby jeho účel nemohl být ve výkladu přechodného ustanovení zaměněn za výraz "oprávnění", jelikož ten výraz značí podle navrhovaného zákona totéž, co je nyní zbrojní průkaz.



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#1056 » úte 10. zář 2019, 16:55

Ale ne - ta klauzule se netýká zbrojních oprávnění (to je jeden pojem), ale oprávnění v obecném smyslu. Také je tam množné číslo.
Ostatně zbrojní oprávnění nelze nabýt před účinností nového zákona, takže by toto ustanovení bylo bezpředmětné.
Doslovné vykládání zákona je běžný zlozvyk právních laiků.

P.S. Zákon nikdy nelze napsat tak, aby neumožňoval různý výklad. A tady ho podle mě ani "nenabízí".



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#1057 » úte 10. zář 2019, 17:13

Piggy píše:Ale ne - ta klauzule se netýká zbrojních oprávnění (to je jeden pojem), ale oprávnění v obecném smyslu. Také je tam množné číslo.
Ostatně zbrojní oprávnění nelze nabýt před účinností nového zákona, takže by toto ustanovení bylo bezpředmětné.
Doslovné vykládání zákona je běžný zlozvyk právních laiků.

P.S. Zákon nikdy nelze napsat tak, aby neumožňoval různý výklad. A tady ho podle mě ani "nenabízí".



Pokud tam nebude vysloveně uvedeno "povolení na zbraň kategorie B", bude ta formulace umožňovat nesprávný výklad. Proč myslíte, že formulaci "dříve vydaná povolení na zbraň kategorie B" z návrhu zákona vypustili? Mám obavy, že právě kvůli tomu, aby bylo umožněno zákon vykládat i jinak, a bohužel ne v náš prospěch...

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#1058 » úte 10. zář 2019, 17:48

Piggy píše:Doslovné vykládání zákona je běžný zlozvyk právních laiků.

Za císaře pána, bylo dobrým zvykem dát každý zákon, nařízení dát posoudit "člověku z lidu" pokud jej vyložil "správně" tak jak byl zákon zamýšlen byl zákon (nařízení) v pořádku. Zatímco dnes je zvykem na prosté lidi dělat z vysoka a ministr spravedlnosti se nechá slyšet, že zákony a právo nejsou a už nikdy nebudou pro prosté lidi. Současně platí, že "neznalost zákonů neomlouvá", vtipné! (Kdyby to nebylo spíš k pláči, nebo na zvracení!) :mrgreen:



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#1059 » úte 10. zář 2019, 18:20

iloveguns píše:Pokud tam nebude vysloveně uvedeno "povolení na zbraň kategorie B", bude ta formulace umožňovat nesprávný výklad. Proč myslíte, že formulaci "dříve vydaná povolení na zbraň kategorie B" z návrhu zákona vypustili? Mám obavy, že právě kvůli tomu, aby bylo umožněno zákon vykládat i jinak, a bohužel ne v náš prospěch...
Ach jo, nabíjím další pytlík hrachu do hrachometu.
Pokud by to tam bylo vysloveně uvedeno, vztahovalo by se to jenom na to jediné oprávnění, takhle je to obecně.
Pozor, já nikde netvrdím, že v budoucnu nás nebudou chtít skřípnout. Budou, a fest.
Ale tento návrh k tome zcela jistě nesměřuje, naopak.
A jak tu už zaznělo: pokud se v budoucnu (a to může být už při projednávání tohoto návrhu) prosadí restrikce, tak zcela nezávisle na současném znění.

jezekif: zní to hezky, ale proč si myslím, že je to UL?



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#1060 » úte 10. zář 2019, 18:25

Dřívější formulace se netýkala jednoho povolení. Bylo tam uvedeno: "Všechna povolení vydaná na zbraně kategorie B dle dříve platného zákona zůstávají v platnosti i po dni účinnosti nového zákona." Je více než podivné, že tato formulace z nového návrhu zmizela.



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#1061 » úte 10. zář 2019, 18:38

Dřívější formulace se týkala výhradně povolení na zbraně kategorie B. Nyní se týká všech oprávnění - tedy ne úplně všech, u vydaných výjimek na zbraně kategorie A je tam jisté omezení, ale to je právě pojato jako odchylné ustanovení proti zachování VŠECH OSTATNÍCH oprávnění.
Jo a kdybych to chtěl číst doslovně, tak ta dřívější formulace by byla stejně k ničemu, protože žádné zbraně kategorie B nebudou.



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#1062 » úte 10. zář 2019, 18:47

V dřívějším návrhu zákona bylo také uvedeno, že všechna vydaná povolení na zbraně kategorie B zůstávají po dni účinnosti nového zákona v platnosti jako povolení na zbraně kategorie R2.



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#1063 » úte 10. zář 2019, 19:15

Tohle bývá v Přechodných ustanoveních, což bývá často mimo budoucí znění zákona, ale v rámci zákona, kterým ke změně dochází.



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#1064 » úte 10. zář 2019, 19:17

iloveguns: To by ani nešlo, když řada (většina? převážná většina??) zbraní kategorie B přejde do kategorie R3.
Nicméně já zde končím, páč nemá smysl dál tu rozebírat návrh. Spíš bude důležité sledovat projednávání v patlamentu a včas reagovat na pozměňováky od našich zastupičů.

rumburak18: Samozřejmě je to v přechodných, o těch se zde právě bavíme, či?



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#1065 » úte 10. zář 2019, 19:23

Právě že z přechodných ustanovení to záhadně vypadlo, už to tam není.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 hostů