Novela evropske smernice o zbranich 2019



izerS18
Příspěvky: 1257

Příspěvek#1126 » pon 28. říj 2019, 15:00

Piggy, jsem si to musel precist nekolikrat:) ale ja jsem proti automatickemu zapojeni vsech. Ne ze bych chtel rozporovat pravo na obranu. Proste at v tom je poradek nejaky.
No, trochu jsem to tu rozceril, tak toho uz necham radeji:)

Uživatelský avatar
LoganRaise
Příspěvky: 442

Příspěvek#1127 » pon 28. říj 2019, 16:16

Navíc i kdyby to přímo řekl, nebylo by mu rozumět. Svoboda má hlavu vraženou příliš hluboce do řiti EU...



expres
Příspěvky: 612

Příspěvek#1128 » úte 29. říj 2019, 08:08

už se to tady řešilo :)
- dejte přístup od AČR na dlouhé střelnice (prý to stojí peníze..promile v tom co se tady ztrácí)
- klidně nějaká forma tréningu, střelnice a (zbraň/střelivo), nemám problém místo ježdění na poloprofi kurz rovnou s armádním specialistou dle zaměření si zatrénovat
- když nás stát povolá tak ať má taky vybavení (oblečení, případně zbraň, střelivo)
- daná pravidla že bráníme křižovatky, sklad, atd. Pochybuji v bojovou možnost, ale třeba...

Armáda nemá ani na to bránit kraj, ta má tak jednotek s odřenýma ušima bránit nějaké čtvrti Prahy, Brna, Olomouce... profesionální armáda a její argumentace je z říše snů a pohádek. Už se proberte.
Silové složky že umí zacházet se zbraní. Slýchám něco jiného. Nemalou část drilování na střelnici nebaví. Velkej rozdíl od nadšenců co do toho cpou čas a prachy. Ale třeba se pletu :)

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#1129 » úte 29. říj 2019, 09:07

Co jsem poslouchal Cílka (který se tématem zabývá a pro AČR a NATO celkem často pracuje), tak armáda v případě "hybridního" konfliktu má na to aby (u)bránila sama sebe + minimum strategických cílů, jako jaderky a pod.
U PČR jsou prognózy ještě horší, už si to nepamatuji přesně, ale tuším že se odhaduje, že víc jak polovina policistů by vůbec nenastoupila do služby a bránili by svoje rodiny.



bitkar
Příspěvky: 302

Příspěvek#1130 » úte 29. říj 2019, 10:06

Lidicky... Kdyby byl prusvih, tak samozrejme nejdriv pujde do akce profi armada. Kdyby byl problem nad jenich sily, tak nastupuje AZ. Kdyby to furt nestacilo, tak ostatni zaloha, tj. lidi, co prosli vojnou. Samozrejme ti co maji ZP jsou pro stat vyhodou. Ale nikdo snad neuvazuje o tom, ze by lidi se ZP meli NAHRADIT profi vojaky.



kk
Příspěvky: 1018

Příspěvek#1131 » úte 29. říj 2019, 10:25

Boze, tak tem co maji ZP at daji treba jednou za rok nebo 2 povinnost nejakych streleb s tim, ze je to podpora obrany statu a je to vyresene. A dostavit se jednou za rok nebo 2 nekam zastrilet jeden den myslim, nebude problem pokud o ten ZP clovek stoji a nema to jen ze srandy.
Vlk se nazere a koza zustane cela....

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#1132 » úte 29. říj 2019, 12:51

Tá diskusia sa trošku vzďaľuje od pôvodného tématu (novela zákona a teraz držitelia ZP ako vojaci v zálohe?), ale tak snáď nebudem veľmi off-topic ak sem ešte dám pár bodov, ktoré diskutujúci podľa môjho názoru opomínajú ->

    - niektorí držitelia ZP spĺňajú zdravotné podmienky na ZP, ale nie na armádu
    - niektorí držitelia ZP sú ženy / starí ľudia / príliš mladí ľudia
    - niektorí držitelia ZP by takúto povinnosť či len možnosť naozaj neuvítali a považovali by to za diskriminačné
    - niektorí držitelia ZP sú čisto myslivci alebo zberatelia, teda ľudia čo vystrelia 1-10x za rok
    - niektorí držitelia ZP zbraň nemajú; alebo majú ale len ako výplň trezoru
    - niektorí držitelia ZP nie sú občanmi ČR
    - niektorí držitelia ZP (a týchto je veľa) majú skúsenosti len s krátkymi zbraňami, ktoré v prípade stretu s vyzbrojenými jednotkami nie sú efektívne (vesta pištol zastaví, dlhú nie), alebo s malorážkami pri mierenke či poľovníctve, čo je opäť diametrálne odlišné od reality armády
    - armáda, aj domoobrana; to nie je (len) o používaní zbraní. Je to o organizácii, teda poznať štruktúru vedenia, poslúchať rozkazy, vedieť vyhodnotiť situáciu (vojensky je to niečo iné ako NO a KN), poznať základné strategické postupy a hlavne je to o schopnosti kooperovať v tíme a medzi skupinami. My trénujeme ako jednotlivci, nie v skupinách.

Podľa mňa teda nie sme o nič - alebo len o veľmi málo - lepšie pripravení ako náhodný výber pre potreby armády. V prípade ohrozenia štátu sa povolajú tí, ktorí budú na to na základe informácií ministerstiev vnútra a obrany najvhodnejší. Aké faktory do rozhodovania zahrnú, alebo či to bude na základe žrebu, teraz ešte nevedia ani oni.

Byť to na mne, tak držiteľov ZP nechám v prípade vojenského konfliktu doma.

Môže sa to zdať proti intuícii, ale mám na to dobré dôvody ->

    - držitelia ZP sú ľudia doložiteľne bezúhonní a spoľahliví, ako takí teda skôr nezačnú po odlive dozorných orgánoch rabovať, znásilňovať a kradnúť. Radšej povalať v tomto tých rizikovejších a mať ich pod dozorom v armáde. Držiteľov ZP ako bezúhonných a spoľahlivých môžeme nechať aj bez dozoru.
    - držitelia ZP sú ľudia s lepším povedomím o zákonoch v oblasti bránenia života a majetku (a môžeme predpokladať, že sú pripravenejší tieto hodnoty aj brániť) a tiež na to majú efektívny nástroj po ruke; v prípade konfliktu spoločnosť skôr neupadne v anarchiu, ak sa tam takíto ľudia pohybujú. Zločin sa totiž nebude v takto zmiešanej civilnej spoločnosti vyplácať. V prípade konfliktu je vždy dôležitá ekonomika a produkcia, či už nábojov, tankov alebo obilia; a to samozrejme nejde ak sú ľudia zavretí doma, pretože sa boja kvôli grázlom ísť do práce.
    - možnosť neorganizovaného odporu proti okupovateľovi (partizáni)
    - možnosť neorganizovaného dozoru nad poriadkom (*Susedské hliadky, zriedka je ich nutné organizovať nad úrovňou sídliska a sú veľmi efektívne, ak ich robia zodpovední a ozbrojení občania. Tieto sa spontánne vytvoria tak či tak, ide len o ich efektivitu)

Toť moje myšlienky k tejto problematike.

Uživatelský avatar
Milkyway
Příspěvky: 285

Příspěvek#1133 » úte 29. říj 2019, 13:05

bitkar píše:Lidicky... Kdyby byl prusvih, tak samozrejme nejdriv pujde do akce profi armada. Kdyby byl problem nad jenich sily, tak nastupuje AZ. Kdyby to furt nestacilo, tak ostatni zaloha, tj. lidi, co prosli vojnou. Samozrejme ti co maji ZP jsou pro stat vyhodou. Ale nikdo snad neuvazuje o tom, ze by lidi se ZP meli NAHRADIT profi vojaky.


NIKDY nás naše oficiální armáda nebránila a duchu těchto tradic by i současná armáda konala - NEKONALA. NATO by nebylo schopno a ani ochotno bránit "někoho" a tím pádem jsme tu připraveni pro prvního lokálního vítěze. :roll:



blacknocturno
Příspěvky: 557

Příspěvek#1134 » úte 29. říj 2019, 13:36

Ono je to naprosto jednoduché. Přítomní vojáci prominou ale naše profi armáda je defacto naprosto k ničemu!!! Protože pokud by nás nenapadlo Švýcarsko, San Marino, Lichtenštejnsko nebo Vatikán tak nemáme sebemenší šanci se ubránit.Armáda je pouze plýtvání peněz daňových poplatníků. Kdo si myslí cokoli jiného je naivní jak motýl a lže si do kapsy.

Uživatelský avatar
Milkyway
Příspěvky: 285

Příspěvek#1135 » úte 29. říj 2019, 13:43

tady je jedna ukázka: České vojáky čeká příští rok jedna z nejnebezpečnějších misí. V druhém pololetí by měly odletět do Afghánistánu tři vrtulníky Mi-171š s posádkami. Některým přerovským pilotům se ale do nebezpečné mise nechce

zdroj: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ce ... u-40200834

...raději půjdou do civilu, než jít do "nebezpečné" akce! (takže raději počítejme, že máme místo armády asi tak 30.000 potenciálních civilistů, kteří při vyhlášení "války" půjdou na pracák se přihlásit vo podporu.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1572

Příspěvek#1136 » úte 29. říj 2019, 13:47

Nadále zde pouze diskuse k novele zákona. Na vše ostatní je "Hospoda".
viewtopic.php?t=8449&p=200204#p200204

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2419

Příspěvek#1137 » úte 29. říj 2019, 14:12

Arc píše:Tá diskusia sa trošku vzďaľuje od pôvodného tématu (novela zákona a teraz držitelia ZP ako vojaci v zálohe?), ale tak snáď nebudem veľmi off-topic ak sem ešte dám pár bodov, ktoré diskutujúci podľa môjho názoru opomínajú...

Tvé argumenty jsou logické a tak nějak by to asi i bylo, ale plyne z toho, že civilní držení v době konfliktu je jen kokmplikace. Jednak pro nepřítele a jednak i pro přechodnou vládu, které by tito jedinci potenciálně komplikovali hladký průběch kolaborace.

Ono to naše plánované ústavní právo na obranu se zbraní taky nic nezaručuje. Podobně jako v Mexiku kde už je a kde se ukázalo že ozbrojený občan je nejlepší zárukou pořádku. Jenže tohle se nelíbilo zkorumpované vládě, která osobní vlastnictví de fakto zatrhla. Čímž se stali jednou ze zemí s nějvyšší vražednsotí na světě. (https://zbrojnice.com/2019/10/28/mexiko ... -culiacan/)

Uživatelský avatar
flame
Příspěvky: 194

Příspěvek#1138 » úte 29. říj 2019, 17:37




Střelec
Příspěvky: 1667

Příspěvek#1139 » stř 30. říj 2019, 19:46

Prosáklo ke mě od myslivců z okolí info, že jsou svoláváni majitelé zbraní kat. C na kontrolu. Nevíte o co jde? Já zatím pozvání nedostal... Má to něco společného se směrnicí?



haito
Příspěvky: 112

Příspěvek#1140 » čtv 31. říj 2019, 19:27

a nepochlubili se jestli třeba někdo nepytlačil? nemyslím že by to mělo co docílení se směrnicí

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 33 hostů