Výpis z rejstříku trestu z cízí země.



miminko_1980
Příspěvky: 1

Příspěvek#1 » čtv 14. lis 2019, 10:12

Zdravím Vás,

právě jsem v procesu získání ZP a měl bych jeden dotaz. Před nějakou dobou jsem cca 2 roky žil na Novém Zélandu. Dostat od nich výpis rejstříku trestu je běh tak minimálně na 2 měsíce. Co myslíte ? Bude mi stačit čestné prohlášení? Nebo to úplně popřít?
PS: samozřejmě, že jsem se tam ničeho nedopustil.

Předem děkuji za odpověď.

Marcel

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#2 » čtv 14. lis 2019, 12:34

- je rozdiel medzi výpisom a odpisom, výpis sú len aktuálne veci, ale oni chcú odpis (ten je úplny); a ten je veľmi ťažké získať... (ale možno to na Zélande nerozlišujú; ak to rozlišujú a vieš že ti odpis nedajú, môžeš spraviť rovno čestné vyhlásenie)

- bol si tam 6 mesiacov neprerušene? Necestoval si občas domov, alebo niekam inam, mimo Nového Zélandu? Zákon totiž hovorí 6 mesiacov neprerušene; ak si to prerušil, čo len aj na jeden deň, tak tú povinnosť nemáš. Odporúčam asi ísť touto cestou; skús si pospomínať či si tam určite bol 6 mesiacov nonstop.

- čestné prehlásenie by malo stačiť, ale správne by si ho mal dať len ak ti to Zéland nevystaví. Myslím že to ale polícia uzná. Budeš ho musieť aj tak podať kvôli priestupkom a drogám (spoľahlivosť), pretože trestný register je hlavne na dokazovanie bezúhonnosti. Ty musíš dať nejaký papier aj k bezúhonnosti aj k spoľahlivosti, takže sa nejakému čestnému vyhláseniu určite nevyhneš. Myslím že to ale nebude problém.



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#3 » čtv 14. lis 2019, 14:27

Pozor, tá podmienka je 6 mesiacov "mimo území České republiky" - takže cesty z NZ do Austrálie či Tramtárie nemajú nijaký vplyv. Musel by sa 2x ročne ukázať v Česku. Druhá vec je, ako by sa to preukazovalo. Najlepšie čestným prehlásením. :lol:
Inak čestné prehlásenie sa použije v prípade, ak potrebné doklady "tento stát nevydá" - o čom by niektorý úradník tiež mohol chcieť nejaký doklad: potvrdenie, že nevydáme potvrdenie. :o



Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#4 » čtv 14. lis 2019, 14:46

Pokud víš, že na tebe na NZ není nic vedeno, tak bych šel tou nejjednodušší cestou...
Pochybuji, že to někdo zpětně ověřuje. Ono se i špatně ověřuje, že se člověk 2x v roce nevytočil v čr.



expres
Příspěvky: 604

Příspěvek#5 » čtv 14. lis 2019, 15:07

Je nejaky duvod sdelovat "dovolenou" na zelandu pcr? Nebo si nepamatujes navstevu maminky po 5 mesicich :) Sou obcas veci na ktere je dobre se ptat, ale sou i takove na ktere je lepsi se neptat. Aneb jak pekne pise Piggy - potvrzeni na nepotvrzeni muze hodne zkomplikovat zivot. Vse za podminek ze na NZ mas cisto!

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#6 » čtv 14. lis 2019, 15:52

§ 17 odstavec 3 ZoZ
Pokud se žadatel o vydání zbrojního průkazu v posledních 10 letech před podáním žádosti nepřetržitě zdržoval více než 6 měsíců mimo území České republiky, je povinen předložit též doklad obdobný opisu z evidence Rejstříku trestů a doklad obdobný opisu z evidence přestupků vedené Rejstříkem trestů ze státu,ve kterém se zdržoval, s překladem do jazyka českého, vyhotoveným tlumočníkem zapsaným v seznamu znalců a tlumočníků; nemůže-li takové doklady předložit, protože mu je tento stát nevydá, předloží čestné prohlášení, ve kterém uvede, že v cizině nebyl uznán vinným pro trestný čin, pro který nemůže být považován za bezúhonného (§ 22), nebo uznán vinným z přestupku, pro který nemůže být považován za spolehlivého


Keďže uvádzajú jednotné číslo štát, tak to vykladám tak, že len vtedy ak som bol niekde dlhšie ako 6 mesiacov mám odtiaľ doniesť odpisy. V opačnom prípade, ak som bol mimo ČR 12 mesiacov a každý mesiac som bol v inom štáte, odkiaľ mám doniesť odpisy? Odvšadial? To je nezmysel a nesedí to s formuláciou ani zámerom.

Ale, samozrejme, zákon môže vykladať len súd. Takže sú to moje dohady.

Uživatelský avatar
Killing joke
Příspěvky: 515

Příspěvek#7 » čtv 14. lis 2019, 16:00

10 měsíců v kuse jsem byl mimo ČR a paní na policii říkala ať to neřeším.



Rab
Příspěvky: 70

Příspěvek#8 » ned 17. lis 2019, 09:46

Oni na PČR na zbraních jsou rozumný.
Napadlo mě, jestli by se dalo rict, že jsem byl na české ambasádě ( ta se snad počítá jako území ČR)



koudak
Příspěvky: 328

Příspěvek#9 » ned 17. lis 2019, 16:30

Predne : nemluvim konkretne o NZ, ale resil jsem presne tohle s jinym statem, cekal problemy a bylo to mnohem rychlejsi nez jsem si myslel a naprosto bez problemu.

Cestne prohlaseni staci pouze v pripade, ze dana zeme neumi vydat ten vypis. Pokud Zeland vypis umi vystavit tak prohlaseni je malo a PCR to stacit nebude.

Nicmene jak je zmineno tady, cesty do zahranici se oficialne nikde nevedou. Vicemene je to na tobe jestli to risknes a nenahlasis. Hadam, ze pokud by se na to pozdeji prislo tak budes mit problem (ale otazka je proc by se na to melo prijit).

Ja jsem cekal, ze to bude trvat a nakonec jsem to potvrzeni mel elektronicky asi behem 3 dnu a pak se jenom stacilo zastavit se na mistni ambasade toho statu. Dal s tim musis za soudnim prekladatelem a mit to prelozeny do cestiny (cizi stat ti to cesky nevystavi a PCR ti to ne-cesky neprijme).

@Rab : Ceska ambasada ti to potvrzeni neda, ale vyda ti ho ambasada u nas toho statu, odkud je treba.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#10 » pon 18. lis 2019, 13:01

Doplňující kontrolní otázka:
jak lze nějak zjistit jednoduše, aniž by člověk napráskal sám sebe, že někdo byl NEPŘETRŽITĚ a tedy bez návštěv domova, Svatého Hostýna, Svatého Kopečku, panenky Marie Podsrpenské, Pražského hradu atd., delší dobu v zahraničí??? Asi se tady projeví, že kdo se moc ptá moc se dozví. Tedy i proto jsem psal, že nepovažuju za vhodné některé dotazy pokládat policii... protože teprve po nich ten zájem propukne...

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#11 » pon 18. lis 2019, 14:31

Každý si musí odpovědět na několik otázek, ohledně opatření jaká činil okolo pobytu mimo republiku - například platby sociálního/zdravotního pojištění ... Pokud minimálně zdravotní platil a nikde se o své nepřítomnosti příliš nešířil, nemá stát moc možností ji zpětně zjistit.



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#12 » pon 18. lis 2019, 15:59

Indian píše:Doplňující kontrolní otázka:
jak lze nějak zjistit jednoduše, aniž by člověk napráskal sám sebe, že někdo byl NEPŘETRŽITĚ delší dobu v zahraničí???
Nevím, zda to splňuje podmínku "jednoduše", ale o cestách přes vnější hranici EU existují záznamy.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#13 » úte 19. lis 2019, 12:33

Jasně, existují. A když přiletím do Vídně, zůstanou v Rakousku, pokud si je někdo opravdu v závažném případě nevyžádá (např. vyšetřování vraždy, daňových úniků, nebo jiné šibeniční kriminality).

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#14 » úte 19. lis 2019, 20:08

Takže, když někdo letí třeba na Zéland s přestupem v nějakém třetím státě v EU je záznam o tom, že vycestoval mimo unii v tom daném státě a tady nic?

Uživatelský avatar
genu
Příspěvky: 1206

Příspěvek#15 » úte 19. lis 2019, 21:06

Ano, o cestách mimo a do EU existují záznamy podrobné. Otázka je jejich přístupnost a propojenost mezi registry. A taky, jestli je pro někoho důležité se v nich hrabat. Krom "závažných případů" jak píše Indian (ale to se děje až po průseru). Miminko_1980 má samozřejmě záznamy v pasu kdy přicestoval na NZ a kdy odcestoval, ale ten nebude chtít dopředu nikdo vidět. Při žádosti stačí "prohlášení", že "nebyl" ..... (s vědomím rizika, že při prověřování nějakého průšvihu na to mohou dojít a to může vést následně k odebrání ZP pro nesplnění podmínek).

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 hostů