AR15-obecně

Samonabíjecí pušky


mission
Příspěvky: 280

Příspěvek#1531 » sob 16. lis 2019, 14:23

pokud kupuješ novou, tak někde ti ji ani nedovolí rozebrat před zakoupením. Takže můžeš kontrolovat akorát zevnějšek a pokud má pevná mířidla, tak zda jsou přibližně uprostřed a né v krajních pozicích. Pokud můžeš rozebrat, klasicky koukáš na povrchovku a zpracování jednotlivých dílů (otřepy, stopy po nástrojích,...) a jak to celé chodí v sestavě nasucho - ručně, zda něco zbytečně nedrhne apod. Mrknout do laufu, zda není vývrt někde poškozen / poškrábán. Nicmoc jiného kontrolovat nemůžeš leda by sis s sebou vzal i měrky (kalibry) na závěrovou vůli, vývrt a komoru. Něcomálo ne/napoví nástřelný list, pokud je přiložen. Přeji dobrou ruku při výběru.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#1532 » sob 16. lis 2019, 17:22

Pokud prodejce nenechá rozebrat v úrovni čištění, pozdravit, říci něco o (_!_) a jít pryč a už tam nikdy nechodit.
Jak píše předřečník. A dále dívat se to strojařsky, když běhají železa po sobě. Nová zbraň nemá vyzvejkane plochy, rohy, omackane, vydrene, otlucene, dulky, koroze, vylestene



mission
Příspěvky: 280

Příspěvek#1533 » sob 16. lis 2019, 17:57

ad audis:

to samozřejmě může, ale když vybraný kvér nemají jinde skladem nebo nevedou, nemáš jiné volby...na druhou stranu chápu i prodejce, kdyby každý dělal na nové zbrani rozborku, tak za chvilku už na ní "stopy" budou. Osobně jsem se s tímto přístupem setkal nejméně ve 3 prodejnách.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#1534 » sob 16. lis 2019, 19:10

Blbost stopy po rozborce. Kecy prodejce. . Podle této logiky by puška musela z továrny přijet v rozloženém stavu. Protože její kompletace, test na sucho, popř nástřel udělají nevratné stopy na zbrani a tu si pak jistě nikdo nekoupí. Ha ha ha

Uživatelský avatar
morho
Příspěvky: 696

Příspěvek#1535 » sob 16. lis 2019, 19:32

Kupujete si do zásoby náhradní díly, nebo spoléháte že vždycky nějaký budou? Zvažuju koupit kompletní bcg, ale nevím, jestli už nejsem moc paranoidní..

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#1536 » sob 16. lis 2019, 19:53

Nekupuji.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#1537 » sob 16. lis 2019, 22:12

Až nebudou ani náhradní díly, tak určo nebudou ani zbraně. Takže bych nekupoval něco, co nepotřebují.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#1538 » ned 17. lis 2019, 10:18

Na AR 15 bohužel stopy po rozborce na úrovni čištění vidět jsou,kor když to vezme do ruky nějaký neumětel a těch jsou mezi různými zákazníky mraky. Elox na hrankách a vůbec ty kontaktní místa/jejich hranky se ošoupnou jedna báseň,pak to svítí. A nikdo samozřejmě nechce za svůj nemalý/neamerický peníz novou ošouplou věc,chce si to ošoupnout sám, je to něco jako zasvěcovací obřad nebo když poprvé otevřeš/již znehodnotíš kurevsky drahou láhev....

Na AR 15 nové na krámě toho není moc co študovat,uvědomte si,že to není nějaký repas nebo armádní kalach,který se mohl/nemusel od ruky povést. Je to zbraň vyrobená přesnými,automatizovanými a moderními prostředky jedna jako druhá. Pokud tam není nějaká vyloženě do očí bijící vada na PRVNÍ pohled,tak tam toho moc neokouknete a měřit tam nemá nicmoc smysl. Do krámu se to dá v rámci záruky vrátit vždy.
Taky tyto zbraně nebývají napřesno nastřelené a mířidla toho moc nenapoví

Jak zkontrolovat jetou AR 15 poradí spíš druzí,ale za mě jen podotknu,že je to dost obtížné určit kolik má najeto,protože funkční mechanismy si udělají svoje ošoupnutí už po prvních ranách od novoty a dál se to nijak dramaticky nemění



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#1539 » ned 17. lis 2019, 19:17

Ted sedim s ar v ruce a porad premyslim a dumu, co se jako ma a muze osoupat pri rozborce...



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#1540 » ned 17. lis 2019, 19:24

Hrany natahovací páky,zadní hrany pouzdra závěru pokud se tam ledabyle cpe BCG,hranky rozborných čepů,drážky v rozborných čepech pro odpružené kolíky,náběhové hrany otvorů pro rozborné čepy v upperu,když se to zlomí,tak pokud se to nepřidrží a klepne o sebe párkrát lower s upperem,může to odřít přední stranu zásobníkové šachty(záleží na typu předpažbí). Je toho mraky a detailista to vidí



mission
Příspěvky: 280

Příspěvek#1541 » ned 17. lis 2019, 19:56

ad zarozak:

to máš těžký, vysvětlovat netechnicky založeným lidem, co všechno se může na zbrani odřít prostou rozborkou, když sami se ke zbrani chovají jako k lopatě či krumpáči. Strojař se na věc dívá jinak než třeba IT specialista, učitel, řidič...Než tu zas někdo vytáhne argument, že je to "pracovní" nástroj apod. - může být, ale ne všichni to tak mají, jsou mezi námi i sběratelé a lidé, kterým se prostě špičkově zpracovaná zbraň líbí, tak proč ji mít poznamenanou od někoho cizího, když má být nová.

Třeba u pistole HK Mark23 stačí, aby jste párkrát stáhli závěr do zadní úvratě a na hlavni máte hned takové rýhy v laku, které jdou až na kov (část hlavně s komorou, která zakluzuje do závěru).



Machead
Příspěvky: 911

Příspěvek#1542 » pon 18. lis 2019, 08:33

Osobne kupujem nahradne diely, ono cakat kym nieco doruci Brownells ked to akutne treba je volovina.

Teda zakladna sada nahradnych dielov - udernik, gas rings, vytahovac, pruzinka vytahovaca, zaistovaci kolik udernika apod. drobnosti.

Na sutazi asi nebudem riesit kde kupit nahradne diely, ked praskne gas ring alebo udernik, vsakze. Minuly rok mal Brownells gas ringy v Black friday zadarmo v baleni po 3 ks, tak som hned zobral par baleni. Preco nie, je to vec, ktora na AR-15 odchadza ako prva pritom je to prkotina za par centov.

Na Shadow tiez, nahradne vlakno muchy a zachyt zaveru je nutnost. Trepat sa niekde na sutaz X kilometrov, zaplatit nemale startovne a potom sa zbalit a ist domov kvoli prasknutemu zachytu nasere…

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1543 » pon 18. lis 2019, 08:55

Mám doma 2sady gas ringů, titanové udernik a zajišťovací závlačky uderniku. Prostě spotřebák co nosím v rukojeti pušky. Stejně tak jak píše kolega nade mnou zachyt na moje Tanfo a svetlovodny vlákno..I když se mi nikdy nic nevysypalo, nehodlám kvůli blbine zkoncit závod v půlce.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#1544 » pon 18. lis 2019, 10:02

Jj základní díly co vejdou do rukojeti určitě,škoda tam toho místa nevyužít. Mě s původníma gas ringama začal BCG sjíždět při testu gas ringů už po cca 2000 ranách,ale i když sjíždí dolů a náhradní ringy mám,nechávám to ještě tak,protože to žádný problém nedělá ani se nijak nezvyšuje svinivost. V nouzi na závodě by stačilo ty gas ringy i znova napružit a odjelo by to ještě mnoho set ran,je to taková podle mě spíš démonizovaná porucha pěkně po americku,kde jsou schopni řešit i týden jak zašroubovat šroub. Ale co se může při opravdu velkém vytížení doslova vysrat na fleku tak to nedokážu posoudit neb se mi ještě nic takového nepřihodilo.......jako nejslabší uzly bych viděl hammer,disconnector,hammer spring,extractor+spring+o-ring,zápalník. Porouchání jiných věcí si nedovedu už představit nebo by to nebylo na "polní" opravu,nepočítám povolení nějakého šroubku na gasblocku atd.

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1545 » pon 18. lis 2019, 11:05

Nj, ale já mám spoušťák Hipertouch za 6 litrů.. ten záložní kupovat nebudu :D

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů