Útok nožem v Londýně

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy


blacknocturno
Příspěvky: 557

Příspěvek#16 » ned 1. pro 2019, 16:26

Ono čím by také bojovali... Ne každý nosí u sebe narvalí roh nebo minimax a upřímně jít proti noži holýma rukama bez výcviku není hrdinství ale blbost!



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#17 » ned 1. pro 2019, 17:18




Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#18 » ned 1. pro 2019, 17:30

No, u nás by se tomu hajzlíkovi asi tak stalo to, že by ho odbachl nějaký nosící kolemjdoucí. Možná i to je jeden z důvodů, proč je u nás bezpečněji.



OskaRus
Příspěvky: 123

Příspěvek#19 » ned 1. pro 2019, 20:28

Pro informaci celosvětově jsme co se týče nošení pro civily skoro unikát (shall-issue carry). Važme si toho. V podstatě divokej západ. Krom USA je ve zbytku světa nošení pro civily naprostý sci-fi. I slováci jsou jen may-issue (policajt nemusí vydat povolení pokud se špatně vyspí) Nosit se smí jen v ČR a většině států USA. Povolení k vlastnctví a nošení je velký rozdíl. Važme si toho.

V Británii nesmí z civilů nosit samozřejmě nikdo. Co se týče vlastnictví zbraní tak jedině lovecký zbraně pro šlechtu. (povolení závisí na velikosti vaší honitby.) I pepřák považují za vraždící zlostroj. Maj dokonce zvrácenou legislativu co dává volnost každýmu policajtovi prohlásit cokoliv co u sebe máte za vraždící zlostroj (šroubovák, rybička,...) když se blbě vyspí.
Společensky je v GB nošení zcela mimo diskusi a běžní Britové si lebedí jak díky tomu jsou v bezpečí, zbraním nerozumí a bojí se jich. Terorismus ani kriminalita na tom v dohledne dobe nic nezmeni.

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2415

Příspěvek#20 » pon 2. pro 2019, 09:37

Pro Angličany nastalo „utahování šroubů“ až v roce 1824, kdy si řada navrátilců z napoleonských válek přinesla domů palné zbraně a tyto začaly být vnímány jako nástroj narušování veřejného pořádku. V roce 1870 se objevila povinnost vlastnit zbraňovou licenci, pokud chtěl kdokoliv nosit zbraň mimo svůj pozemek.

Účel tohoto nařízení byl jediný – obohatit státní kasu. Licence se prodávaly na poště a stály na rok deset šilinků (v přepočtu asi tisíc dnešních korun).

V roce 1903 se zpřísnila pravidla prodeje krátkých palných zbraní (dnes trochu humorně zní formulace, v níž tento zákon zakazuje prodávat pistole opilcům) a další zpřísnění následovalo v letech 1920 a 1937.

V roce 1937 pak tehdejší britský ministr vnitra stanovil, že sebeobrana není legitimní důvod k držení palné zbraně, což je názor, který od té doby ve Velké Británii platí a na němž staví další moderní předpisy. V roce 1937 také prakticky skončila možnost legálně vlastnit plně automatickou zbraň.

https://gunlex.cz/48-zbrane-a-legislati ... t-nade-vse



DJ Die
Příspěvky: 666

Příspěvek#21 » pon 2. pro 2019, 10:09

Taky tam stačil jediný incident k de facto úplnému zákazu pistolí a potom jeden další k zákazu samonabíjecích pušek se středovým zápalem. Porovnejme se rozumnou reakcí vnitra na Uherský Brod. Pak se lidi diví, ze je většina v USA proti registraci.
Jinak s těma broknama to až tak složité jak píše OskaRus, nicméně je to pakárna... To čemu v UK říkají pistole ovšem prasárna je.
Britský zákon v podstatě nezná jiný pojem než útočná zbraň. V případě útoku se sice mužů bránit tím, do mám po ruce, ale nesmím to za účelem obrany nosit... To by totiž znamenalo úmysl to použít a to se rovná úmyslu ublížit.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#22 » pon 2. pro 2019, 21:20

Oskarus: máš pravdu. Jsme jediný skoro "Texas" mimo USA. Já si toho cením. A doufám, že nám to vydrží co nejdéle.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů