vhodnost zbraně pro sebeobranu a Home defence

Co jinam nepatří...
Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#1 » pát 27. led 2012, 20:11

Už se to tu párkrát probíralo ale myslím že si zaslouží samostatné téma. Pro začátek zajímavý rozbor co se týká účinků různých zbraní a ráží jak na útočníka tak potenciální nebezpečí pro okolí. Je docela pěkný to vidět pohromadě a nemuset si spoustu věcí domýšlet. http://ammo.ar15.com/project/Self_Defen ... /index.htm

Uživatelský avatar
johnnyjak
Příspěvky: 580
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » sob 28. led 2012, 13:00

Rozhodně stojí za přečtení i když je škoda, že se zabývá náboji s řízenou deformací. Ono vůbec je velký problém najít obdobný článek, který by zpracovával účinky FMJ munice.

V tomhle směru by mě velmi zajímalo srovnání běžných pistolových a revolverových ráží se střelami různých hmotností povoleného výrobního provedení. Na základě informací, které jsem za delší dobu vyčetl a odvodil, jsem postupně došel k názoru, že v našich podmínkách (neexpandující střely) je třeba zvolit střelu s co největším průměrem a nízkou odrazivostí.
Nicméně nejdůležitější je vždy umístění zásahu, což ostatně vyplývá i z článku výše.



Self-Def-Enthusiast
Příspěvky: 86

Příspěvek#3 » úte 31. led 2012, 13:09

Nad home defence jsem nekolikrat premejslel. U nas je povoleny mit poloplastovou strelu. Ta sice nema nikterak vyrazne odlisny chovani v cili (neexpanduje) ale na druhou stranu pri celnim narazu na tvrdou prekazku (stena v byte) by se nemela odrazet nebo jen opravdu malo. Zvazoval jsem nekolikrat revolver .357M s poloplastema, kterej by byl neustale nabitej nekde po ruce.

Na obranu bytu podle me by byla uplne nejlepsi brokovnice. Kdyz si koupis SB Buckshot, tak mas 12 olovenejch 8,5mm broku, ktery se odrazet budou minimalne a snadno s tim trefis. Nic ucinnejsiho nez brokovnice na kratkou vzdalenost stejne neexistuje, takze na obranu domova super. Jenze u ty brokovnice bych se desne bal nasledku takovy obrany. Nejsem sice doktor, ale po hodinach blbnuti s brokovnici jsem nabyl dojmu, ze z bezprostredni blizkosti (coz doma bude tak max 4m strelba) snad ani nejde zasah do trupu prezit, jak by se pak soudce treba krajskyho soudu dival na strelce, kterej doma v noci ma nekde po ruce nabitou brokovnici a musi vedet, ze ten utocnik, kterej prave vylomil dvere urcite neprezije? Podle me by mi rekli, ze jsem mel doma i pistoli, takze jsem urcite chtel zabijet - mozna jsem paranoidni co se tyka soudu ale bal bych se proste :)

Uživatelský avatar
Reyes
Příspěvky: 91
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » úte 31. led 2012, 13:33

ad brokovnice... tak přece není hned nutný ládovat tam 8,5mm broky když bys pak měl obavy z následků při obraně. Z brokovnice osobně moc odstřílíno nemám, tak je to možná blbost, ale co takhle nějaká dvojka kde by v jedný hlavni bylo něco slabšího (2mm broky, nebo pryžovej Rubber hot) a v druhý ten Buckshot?



kuba
Příspěvky: 434

Příspěvek#5 » úte 31. led 2012, 14:02

gumaky jsou na doma takovy ne uplne idealni :) pac jak je to guma dost se to odrazi..



Kublajchán
Příspěvky: 171

Příspěvek#6 » úte 31. led 2012, 14:30

Self-Def-Enthusiast : o to právě jde, aby to útočník nepřežil. Za žádnou cenu nesmí vypovídat = nesmí přežít.
Reyes : na hodně krátkou vzdálenost bude pryžovej Rubber hot pravděpodobně smrtelný.



Self-Def-Enthusiast
Příspěvky: 86

Příspěvek#7 » úte 31. led 2012, 19:08

Ty 2mm broky jsou mozna jeste horsi varianta.

2mm broky sportovni S&B Skeet strilim casto, protoze jsou levny. BTW moje brokovnice je dvojka, pumpu nemam. Protoze mam brokovnici vylozene na hrani, nevyhazoval jsem prachy za pumpu a koupil komisni ruskou dvojku za 3.5tis.

Kdyz vypalis 8.5mm broky, je to asi jako 12x vypalit z pistole do toho cloveka. Moc se nelisi ucinek z 10m a ze 2m, protoze to jsou furt ty samy broky a nejsou v kontejneru - je pod nima jen filcova prepazka(ucpavka). Ten hrubej brok(buckshot) proste ma jen mensi rozptyl.

Jemnej brok (birdshot) je delanej na strelbu do dalky na letici terc. Je stavenej na kryti a tech broku je tam kolem 350. Kdyz vypalis na terc s postavou z 20m, ta postava vypada jako cednik. Je uplne v hajzlu, na kazdym cm2 je dira. Ty maly brocky ale nemaj nic moc energii, protoze jsou proste prilis lehky (pochybuju, ze by to proslo nejak hluboko pod kuzi). Kdyz ale vypalis tim jemnym brokem ze 3 metru, to je jina pisnicka. Celej ten shluk se totiz jeste nerozptylil a leti i s tim kontejnerem na cil. Najednou to neni 12 der blizko sebe ale jeden ohromnej strelnej kanal plnej mrnavejch 2mm kulicek (pocet cca 350) a ulomku kontejneru.

Sice toho nevim mnoho o ranivy balistice ale jemny broky jsou na blizko podle me naprosta devastace, takze mi furt do bytu prijde prijatelnejsi ten Buckshot.

Kublajchán píše:Self-Def-Enthusiast : o to právě jde, aby to útočník nepřežil. Za žádnou cenu nesmí vypovídat = nesmí přežít.


Ja sice nechci aby vypovidal, ale taky nechci, aby me soudce poslal do bane jen proto, ze jsem podle nej jasnej vrah cekajici na prilezitost, kdyz mam doma nekolik pistoli ale na obranu bytu si vezmu tu nejsilenejsi zbran, kterou mam.

Uživatelský avatar
BusDriver
Příspěvky: 91

Příspěvek#8 » ned 5. úno 2012, 21:24

Jak nejsilnější?? Vzal jsem první co byla po ruce, např. .500S&W
přeci nebudeš říkat moment, co by bylo asi přijatelný? to ne to je slabý, to taky ne to je zase moc silný... :lol:



Self-Def-Enthusiast
Příspěvky: 86

Příspěvek#9 » ned 5. úno 2012, 21:44

Ne, to ne :) Myslim to jinak. Byl jsi ted v Cekanicich na LOSu? Tak neco ve stylu 4. stage.

Predpokladal jsem, ze se bavime o zbrani, ktera je pripravena nekde na pristupnem miste (nocni stolek etc.), kdyz jsme doma. :) Z trezoru nahmatnes to, co je nejrychleji pripraveno k pouziti, to je jasny :lol:

Uživatelský avatar
BusDriver
Příspěvky: 91

Příspěvek#10 » stř 8. úno 2012, 19:06

Jelikož mám doma děti, tak u mě připadá v úvahu pouze ta co mám momentálně u sebe, nebo trezor, tam sice vždy nějaká nachystaná je, ale jiný "schovky" po bytě nemám :D



Self-Def-Enthusiast
Příspěvky: 86

Příspěvek#11 » stř 8. úno 2012, 22:17

Az budu mit deti tak taky utru :) napadlo me mit revolver schovanej v trezoru na dverich. Mam tam takovej rantl z vnitrni strany tech dveri, tak bych tam mohl zahaknout pouzdro s padlem a mit v tom natlucenej revolver pro rychly pouziti........jinak to u malejch deti vyresit nejde :?

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#12 » čtv 9. úno 2012, 07:59

Chlapi, zkuste se v tomhle tématu držet předmětu, z pohledu technického. O dětech a zabezpečení si pokecáme jinde ;)



gomio
Příspěvky: 25

Příspěvek#13 » sob 18. úno 2012, 18:22

Ahoj, před pár dny jsem udělal ZP (E). Uvažuji o koupi zbraně, můj favorit je samonabíjecí pistole ČZ vz 75 9 mm luger. Do teď jsem myslel že to je super náboj ale teď hodně čtu že náboje 9 mm luger nejsou dobré, nemají výkon, že nedokáží zastavit případnéh útočníka atp. Dokonce jsem někde četl, že, teď nevím jestli to dobře napíšu, nějaká 375 magnum revolver má na 100 metrů stejnou energii jak 9L. Je opravdu 9L tak slabý. jsem začátečník a budu kupovat svou první zbraň a prosím zkušené střelce aby mi odpověděli,díky.

Přesunuto odjinud. P.



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#14 » sob 18. úno 2012, 18:40

Brutální Nikita doporučuje Desert Eagle v ráži .50 AE. Na padouchy nic jiného. Ale dokud se nenaučíš střílet tak je i tahle ráže k ničemu. To už raději luparu, tam už nějaká jistota zásahu je.

A teď vážně: když budeš excelentně střílet tak Ti bude stačit na obranu malorážka. 9mm poskytuje na české lumpy dostatek výkonu (i pro české policajty). Ještě máš možnost jít do druhé nejrozšířenější ráže u nás a tou je 45ACP.



E-Ryc
Příspěvky: 516

Příspěvek#15 » sob 18. úno 2012, 19:43

OT: ja u Brymove videl ve vitrine revolver raze .60, to bude to prave na sebeobranu, Desert Eagle hadr ;)
Ja sel do 9L protoze cena streliva i ucinek je primereny. Treba jednou prejdu na neco jineho, ale pro zacatecnika mi to prijde idealni.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů