Novela evropske smernice o zbranich 2019



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#1366 » stř 15. led 2020, 14:54

Možná obě na stejné úrovni, jen to první řešení bude použitelné do roku 2020 a to druhé od roku 2021, když to zjednoduším.
Není potřeba to stavět proti sobě. Jedna věc je strategie a jiná je taktika. A vyhrává ten, kdo má vypracovaný větší soubor taktických řešení pro dosažení strategických cílů a nenechá se vmanévrovat do pasivní obrany. A kdo dovede líp odhadovat kroky protivníka a připravit se na ně.

Teď jsme dejme tomu připraveni tou mininovelou na krok protivníka z roku 2015.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#1367 » stř 15. led 2020, 15:18

Vyjednání příměří na základě současného stavu je mininovela, případně nový zákon o zbraních.
A ty další opatření jsou aktivní obrana - tedy nadstavbový zákon.

Nepřijetí není obrana. To je dočasné potlačení rizika. A pokud by šlo o následující kroky, musel by tu být připravený scénař pro CZexit, a pokud ne CZexit, tak platba stovek milionů pokuty a nevím, jak se obrnit proti případnému nařízení ze strany EU.



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#1368 » stř 15. led 2020, 15:43

Ale jak vidíme, řada států aplikuje i ty zmíněné postupy a čelí nějak dopadům, často s kladným výsledkem, tak nevidím důvod se jimi seriozně nezabývat.
Formálně ESD očividně potvrdí jakoukoliv zhovadilost (Směrnice se týká harmonizace vnitřního obchodu) a trend bude pravděpodobně od směrnice k nařízení s usurpaci pravomocí v této oblasti.
Tam pak bude jedno, co má kolonie ve svých pravidlech moštárny, protože nařízení platí hned a pro všechny.
Nám je ta věc vnucena a nejsme v situaci, že bychom si mohli moc vybírat. Po fázi směrnicové můžeme složit ruce do klína a říci, že se nedá nic dělat.. nebo můžeme mít rozpracované nějaké myšlenky a kontakty na politiky, kteří s těmi krizovými scénáři zabývali. Pak to samozřejmě už nebude problematika technicky odborná, ale ryze politická.
Není dobré vylučovat předem možnosti a pěstovat si vůči nim fobie. I ten Brexit se nakonec nějak musí řešit a věřím, že tam na jaře proti všem euroočekáváním rozkvetou ty pampelišky i bez EU.

Uživatelský avatar
genu
Příspěvky: 1206

Příspěvek#1369 » stř 15. led 2020, 16:31

Když to tak sesumarizuju, tak ve srovnání s ostatními státy:
- buďme rádi, že máme co máme (zákon o zbraních a právo nosit)
- buďme rádi, co budeme mít: (mininovela, aby se vlk nažral a kozy zůstaly celý)
- buďme rádi, co nás čeká: (nádstavbový zákon + nový zákon o zbraních)

V takové UK nemají pomalu ani co implementovat a hlavně nemají možnost se jakkoliv bránit ...

Uživatelský avatar
Rick Grimes
Příspěvky: 217

Příspěvek#1370 » stř 15. led 2020, 16:51

Destructor píše:...oni mít ty pravidla co máme tady, tak se tam někdo z té komunity do tohodle pustí a po úspěšném složení zkoušek v podstatě bez omezení a za sponzoringu nejmenovaných zemí nakoupí vagon zbraní a pak je předá nějakým šílencům...
Nezapomeň, že až si udělá papíry, tak ty zbraně taky musí koupit. No a vzhledem k tomu, že tam je trh s nelegálními střelnými zbraněmi tak přesycený a nelegální zbraně jsou levnější, než legální, byl by ten někdo z té komunity dost idiot, kdyby si šel dělat ZP.



expres
Příspěvky: 604

Příspěvek#1371 » stř 15. led 2020, 17:42

Pavelg: Není potřeba to stavět proti sobě. Jedna věc je strategie a jiná je taktika. A vyhrává ten, kdo má vypracovaný větší soubor taktických řešení pro dosažení strategických cílů a nenechá se vmanévrovat do pasivní obrany. A kdo dovede líp odhadovat kroky protivníka a připravit se na ně.
Tesat do kamene!!!

Mininovela, zmeny v zakone, ale u Nas na zbranich mi prijde jako defenzivni zalezitost. Tim nevyhrajeme dle me, jen odkladame co prijde..
Melo by se volit i jine prostredi boje a divat se na staty, kterym se zadarilo prenest "boj" do oblasti kam EU uz tolik nemuze zasahnout. Stejne tak zapojit vic byrokracie.Tim nerikam ze je spatna zmena na novele. Mam spis obavu ze lidi co tim palej cas pak poplacou az si zas nekdo v EU vzpomene a naridi zmeny.



jirkab
Příspěvky: 166

Příspěvek#1372 » čtv 16. led 2020, 04:48

Mohl bych veci znale uzivazele fora poprosit o vyjadreni, jak mininovela upravuje max. dvouranne perkusky?
Viz muj prispevek vyse... Dekuji.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#1373 » čtv 16. led 2020, 08:30

cmk píše:Vyjednání příměří na základě současného stavu je mininovela, případně nový zákon o zbraních.
A ty další opatření jsou aktivní obrana - tedy nadstavbový zákon.

Nepřijetí není obrana. To je dočasné potlačení rizika. A pokud by šlo o následující kroky, musel by tu být připravený scénař pro CZexit, a pokud ne CZexit, tak platba stovek milionů pokuty a nevím, jak se obrnit proti případnému nařízení ze strany EU.


Zhrnul si to veľmi pekne, takto som sa na to predtým nepozeral ale logiku to takto má - a dosť dobrú, ďakujem. Akurát jedna pripomienka - CZexit nie, pojem by mal byť CzechOut

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#1374 » čtv 16. led 2020, 13:31

JikaB - historicka zbran je kat D.
22. Historická zbraň
a) střelná zbraň, která byla vyrobena do 31. prosince 1890, a současně platí, že všechny hlavní části zbraně byly vyrobeny do 31. prosince 1890,
b) jednoranová nebo dvouranová palná zbraň, která byla zkonstruována do 31. prosince 1890 a její konstrukce je založena na principech doutnákových, kolečkových, křesadlových nebo perkusních zámkových systémů, nebo
c) jehlovka, která byla zkonstruována do 31. prosince 1880.



jirkab
Příspěvky: 166

Příspěvek#1375 » čtv 16. led 2020, 13:41

cmk: Dekuji. Takze pokud je zamerem mininovely transponovani smernice a vyhnuti se sankcim, proc navrh noveho ZoZ, narozdil od mininovely, dvouranne perkusky posila do zbrani s povinnou registraci?

Hledal jsem ve zneni smernice 2017/853 a priznam se, ze zadny striktni pozadavek na registrace dvourannych perkusek jsem nenasel. Jen bod 27, ze na repeodukce by mela smernice platit. Ale dal uz nikde nenajdu, v jake kategorii by ty reprodukce mely byt... Neni tedy posunuti dvourannych perkusek na registraci ryze ceske zprisneni?



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#1376 » čtv 16. led 2020, 21:03

cmk píše:Pozor, já si nemyslím, že tu mezi námi je jakýkoliv zastánce implementace. Všichni bychom EU nejradši celou EU poslali s její směrnici do Brusele.
Jen lidi, kteří říkají "prostě neimplemenotvat" (bez ohledu na důsledky) a lidi, kteří říkají "sere mě to, ale situace je jaká je a nějak implementovat je třeba - uděláme to tím nejmírnějším způsobem a zároveň si připravíme půdu pro to, aby nás tahle ani žádná další směrnice nijak zásadně neohrozila".
Otázkou je, která z těch skupin přemýšlí realističtěji nebo komplexněji.


Osobně bych tento postoj přirovnal k roku 38 (neprovokovat, nevyvolávat konflikty, nedráždit Němce atd.) Když odstoupíme pohraničí, tak zachráníme mír v Evropě a zbytek samostatné republiky. A jak dlouho ten zbytek republiky zůstal všichni dobře víme.
Poprosil bych jen, pokud někdo má opravdu přesné a jasné informace, co tedy hrozí v případě neimplementace ať to sem dá. Konkrétně. Tzn. např. hrozí:
a) roční pokuta 300 mio
b) budeme muset místo toho nainstalovat více solárních panelů a na slavnostní otevření pozvat Gretu
c) nepostaví se slibovaná cyklostezka z bodu A do bodu B atd.???
Protože tady se pořád akorát mluví, že musíme nebo hrozí pokuta. No a pokud ji ČR odmítne zaplatit, tak co??? Jaké jsou tedy ty konkrétní důsledky, které zmiňujete. Ale opravdu konkrétní a čím jsou podložené? Díky.

Uživatelský avatar
genu
Příspěvky: 1206

Příspěvek#1377 » čtv 16. led 2020, 21:42

Právě proto, že ČR pokutu neodmítne zaplatit, tak je to pořád jen mluvení.
Jediné řešení je CZECHxit.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#1378 » pát 17. led 2020, 08:18

No, tak se podivejme, jak exit zamaval s kolebkou demokracie, statem, ktery je zvykly byt mocnosti a jeste porad je na tom vyrazne lepe, nez my, co se tyce ekonomicke sily a politickeho vlivu... Ekonomicka nestabilita, pady vlad, ... Oni na tom snad nakonec vydelaji, ale zase proto, ze jsou mocnost a maji mnohem vetsi vliv, nez my.
A ted si predstavme, co by to asi znamenalo tady a ted v nejblizsich 10 letech. Ano, souhlasim, ze stavajici stav je neudrzitelny - tim spis, ze je tlak, aby se jeste zhorsil. Ale reseni bude muset byt jine... Rvat na socialnich sitich CZexit, CZexit je jednoduche. Ovlivnit lidi od Estonska az po Spanelsko, aby prozreli, uz je tezsi...

Co "hrozi":
a) pokuta, jejiz vysi urci nejaky soud - 300mega je nejaky kvalifikovany odhad na zaklade toho, ze v nase plus hraje to, ze valnou vetsinu smernice uz mame implementovano davno - za 300 mega se pak nekoupi auta pro hasice apod... (aspon tak nam to daji sezrat media)
b) pokud komise dojde k tomu, ze forma smernice je neucinna, zneuzije prvni mozny pripad pruseru s palnou zbrani na uzemi EU k tomu, aby tak, jak protlacila smernici, tak protlaci i vetsi pravomoci ve vydavani "narizeni" a vyda to narizenim. S ohledem na to, ze komise stavajici smernici povazuje za "malo ambiciozni", tak to narizeni bude nejen okamzite platne, ale zaroven prisnejsi, nez stavajici smernice.
c) a "odmitneme zaplatit" - co se stane, kdyz normalni clovek odmitne zaplatit pokutu? Veritel da navrh na exekuci a soud proste sebere, je-li co. Tak tady to funguje de-facto stejne.

Proto se ted implementuje v naprosto minimalnim rozsahu a kdyz uz se nekde jde na dramec, je to proto, ze se aplikuji zmeny na zaklade skutecnych pruseru a praktickych zkusenosti A ZAROVEN s tim jde legislativa, ktera nam umozni se dobrovolne podilet na bezpecnosti cimz se cast zbrani dostane z rezimu politiky volneho obchodu (oblast, kde EU muze vydavat zakonne normy) do politiky bezpecnosti (kterou si kazdy stat urcuje sam) - shodou okolnosti ta cast, ktere se tykaji zmeny ve smernici.

A ted mam dotaz ci vyzvu - necht se prihlasi ten, kdo se na zaklade noveho zakona bude muset neceho zbavit ci si nebude moct neco poridit a zaroven, at rekne proc.



Hujer Viktor
Příspěvky: 328

Příspěvek#1379 » pát 17. led 2020, 08:37

dobře, nějak se to ošvejkuje, ale bude revize a co potom?
ek dostane rozum?

i když mi se pohádáme dřív doma.
tak senát shodil novelu ústavního zákona, který by dával čr silnější vyjednávací pozici



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#1380 » pát 17. led 2020, 08:39

Jak zákon dopadne na nás, je otázka, ta část s bojem proti nežádoucím skupinám klidně může dopadat dost nepříjemně, podle politického zadání v budoucnu a celá ta implementace se může stát irelevantní, jestli EU převezme plnou kontrolu.

Irsko, Německo, Francie a řada dalších taky neplní, Německo porušuje, EU porušuje ... a NIC se neděje, nebo takové Irsko z toho i profituje.
Já neříkám, že musíme zítra vystoupit kvůli Směrnici z EU, ale už bychom snad měli být schopni potlačovat tu fobii z té možnosti. Brambory porostou a včely budou lítat i bez EU.
Pracovat aspoň v té rovině, že odmítnutí eurozhovadilosti není považováno za smrtelný hřích, o kterém se nesmí ani mluvit.
Ta doba, kdy to bude životně nutné, se blíží. Už Babiš (a dokonce Sobotka!) tak jako lehce slovně odmítli migrantské kvoty a čekáme na spravedlivý trest za nepodřízení se rozhodnutí Německa/EU o distribuci migrantů. Směrnice nebude první případ .. ta se naimplementuje.
Ale jen si uvědomme, že oproti rokům 1918, 1938 a 1968 nestojíme proti žádné armádě.

Dnešní implementace je asi rozumná a díky všem kdo na tom makali v rámci euromožností, ale je to reakce na krok EU z roku 2015 a máme už 2020. Naši europřátelé nespí a jistě nás brzo potěší další moudrým opatřením.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: trojda33 a 16 hostů