Antreg ARS M4s

Samonabíjecí pušky


Střelec
Příspěvky: 1671

Příspěvek#16 » pon 16. bře 2020, 09:04

Není to o tom, že bych posuzoval kvality zbraně podle toho, kde je zavedena. Jen mi přijde takové tajnůstkaření divné, je zajímavé, že zbraň je sice "zavedena" v tolika různých složkách různých států, ale náhodou ani jedna z nich si nepřeje být zveřejněna.
HK je prostě ověřená puška, která zaručeně vyhrála několik výběrek a, když už se povede koupit (vzhledem k skladové dostupnosti), tak je cenově ještě níž než ARS.
Mimochodem, třeba CZUB využila zavedení B2 u GIGN marketingově nejlíp jak mohla, člověk by pomalu řekl, že nic jiného nemají. Jaké jsou ty dostatečné důvody pro nezveřejnění? No name jednotky operující hluboko v nepřátelských nebo přátelských státech, kde se stříhájí pro ztížení identifikace i stítky z trenýrek? Takový důvod to asi nebude. Prostě mi to mlžení přijde divné. Když už se chlubím, tak konkrétně a podloženě anebo raději vůbec.



mission
Příspěvky: 280

Příspěvek#17 » pon 16. bře 2020, 09:37

ale HK MR223 je trochu jiná puška než verze pro LE/Military v podobě HK416. Civilní varianta má stále nesmyslně silnou hlaveň, nemá regulovatelný gasblock a to původní railové předpažbí je zbytečně objemné a má ostré hrany, plus navařený kus duralu pro upevňovací šroub předbažbí, což kazí celkový dojem. Uvnitř je zpracovaná pěkně, to jo, i ten tvrdochrom ve vývrtu není k zahození (od verze A3 výš). Nicméně nekompatibilita s jinými mil-spec díly je veliké mínus. Antreg vypadá provedením a zpracováním minimálně na kvalitu HK416, spíš bych řekl že míří výše, ale je to jen můj subjektivní pohled.



DJ Die
Příspěvky: 666

Příspěvek#18 » pon 16. bře 2020, 10:01

No tvrdochrom je spíše výhody pro samočinné zbraně, když bych chtěl přesnost, tak je lepší mít nitridovanou hlaveň a nebo čistě nerezovou, pokud chci co nejlepší a nejde mi tolik o výdrž. Navíc nitrid je na celé hlavni, takže odpadá jiná povrchovka zvenku.



mission
Příspěvky: 280

Příspěvek#19 » pon 16. bře 2020, 10:28

samozřejmě, ale ty plánuješ s M4 střílet jako s klikou? Navíc na světě není mnoho firem, které umí tvrdochrom kvalitně aplikovat na dlouhé a úzké vývrty. Tuším snad jen HK a FN, proto se do toho nikdo jiný moc nehrne. Za sebe ti můžu říct, že kvalitnímu tvrdochromu vývrtu bych dal před nitridací přednost. Vývrt s chromováním se daleko snáze čistí a má vyšší životnost. Žádný pokles přesnosti u HK416 jsem si nevšiml. Spíš se divím, že s 11" doutníkem, SaB střelivem, střílí dost přesně.

Životnost nerezové hlavně v porovnání s chromovanou nebo nitridovanou bude úplně někde jinde.



DJ Die
Příspěvky: 666

Příspěvek#20 » pon 16. bře 2020, 12:18

No, já bych hlavně nešel do do kraťase, bral bych něco s dlouhou hlavní, protože máme střelnici na 350m a využíval bych to tam, takže nitridace by pro mě byla asi lepší. Čištění mi hlavu nedělá. MR223 není špatná, jen si u těch vajglů nejsem úplně jistý účinností na 100+m, kdyby to člověk měl skutečně použít. Proč bys šel do tvrdochromu?

Tak kvalitní nerez hlaveň hlavně není na takové to domácí střílení co většina z nás praktikuje.



mission
Příspěvky: 280

Příspěvek#21 » pon 16. bře 2020, 12:30

tak "doutníky" u puškových ráží taky zrovna nemusím a jistě jsi si všiml, že jsem psal HK416, což v podstatě znamená, že jsem ji neplatil. Na střílení rozmanitého střeliva od různých výrobců / kvality bych si vybral chrom / nitridaci. Nerez nikdy. Pokud bych mohl vybírat mezi kvalitním chromem a nitridací, asi bych vzal chrom. Jenže to nehrozí, protože to nikdo u zbraní, co bych chtěl nedělá / neumí. Ten tvrdochrom se fakt dobře a lehce čistí - i boresneakem, nemusíš to nijak moc hoblovat mosazným kartáčkem. U nitridace na druhou stranu např. výrobce Sig (dnes Swiss Arms) doporučuje ocelový (!) kartáček na čištění vývrtu (pušky řady SIG SG55x), protože mosazný by se akorát odíral a víc zasíral vývrt. Vycházím z přímého srovnání, kdy jsem měl oba typy v ruce. Tvrdochrom má u mne přednost, ale nepohrdnul bych ani nitridací, zas takové drama to není. Lepší kvalitní nitridace než špatný trvdochrom, o tom žádná...



sokar
Příspěvky: 443
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#22 » pon 16. bře 2020, 18:16

Střelec : Ano uznávám, je to divné a pro mě to bylo taky nepochopitelné a taky jsem říkal, že to bude vadit, resp. bude to takové jak píšeš. Ty důvody jsou sáhodlouhé a zasahuje to do "bezpečnosti" a režimu "utajení" daných států. Jak proběhne nějaká lhůta, která musí proběhnout začnou se postupně informace uvolňovat. Víc bych se v tom nenimral. Jak to bude zavedeno u nějaké české složky, bude to stejně jedno..

Antreg jede kvalitní nitrid, řešil se i tvrdochrom a mají důvody proč ne, stejně tak se řešilo DLC a zase byly důvody proč ne. To je však už o úhlu pohledu a nerad bych tady místo diskuze o pušce rozjel diskuzi o metalurgii a povrchových úpravách a krystalických mřížkách kovů atd. Nicméně konstruktér těchto pušek pan Ing. Suchomel je právě expert mimo jiné i na povrchové úpravy včetně teplot a času v nitridaci apod, takže by o tom mohl básnit hodiny. V Antregu se nitriduje vše co jde a má to smysl pro vyšší odolnost a životnost. Oni dokonce nitridují i pro jiné zbrojní firmy, protože kvalitou dosahují takové úrovně jako asi nikdo v republice. Mě se třeba na mojí Varce líbí DLC na nosiči a rád bych ho měl i na ARS, ale vše má pro a proti.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2985

Příspěvek#23 » pon 16. bře 2020, 23:22

pro osahávače povrchů materiálu (lidé co se rádi mazlí), zde je od Tacticoolna statické video porovnání V-AR a ARS, rozdíly zpracování. https://www.youtube.com/watch?v=5Z6uTK4M5bQ

Uživatelský avatar
morho
Příspěvky: 699

Příspěvek#24 » úte 17. bře 2020, 14:07

Viděl jsem jen to video a fotky, ale teda vypadá to teda parádně udělaný. Zkoušel tomu už někdo (výrobce, nebo ty zmiňovaný "složky") dát pořádně zabrat, jako tisíce výstřelů v kuse, bláto atd?



sokar
Příspěvky: 443
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#25 » úte 17. bře 2020, 16:50

Mají ve fabrice kus co má přes 15k ran a poznat to je minimálně. Je to teda model ve full, ale jinak je to stejný.



Béďa
Příspěvky: 821

Příspěvek#26 » stř 18. bře 2020, 11:34

Jakou byste doporučuji délku hlavně, jde mi čisté o taktiku, home defence, s tímto nemám moc zkušenost líbí se mi 14,5 ale není to moc dlouhé, ta 10,5 na tacticoolne je super příruční...



sokar
Příspěvky: 443
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#27 » stř 18. bře 2020, 15:54

Já mám 10,5 a váží stejně jako moje varka čili 3100g ve verzi LW hlaveň.
S heawy by to bylo asi o 200g více.

Měl jsem na ní i folding stock takže to bylo vyloženěn do igelitky, ale hmotnost šla o 300g nahoru, puška nebyla úplně vyvážená a rozborka o něco složitější. Zájem je převážně při cqb a home defence apod 10,5 a 12,5". Subjektivně do 300m s dobrým střelivem většinu problému s touto délkou hlavně stejně vyřešíš. Delší netřeba.



trace
Příspěvky: 7

Příspěvek#28 » sob 18. dub 2020, 19:10

mission píše:Životnost nerezové hlavně v porovnání s chromovanou nebo nitridovanou bude úplně někde jinde.

Tedy chápu správně, že nerez bez povrchovky má z těchto 3 výše uvedených materiálů nejnižší životnost?



DJ Die
Příspěvky: 666

Příspěvek#29 » sob 18. dub 2020, 21:10

Chápeš to správně, nerezová ocel je z těch 3 konečných úprav nejměkčí, takže se nejrychleji opotřebovává.

Uživatelský avatar
Poli
Příspěvky: 461

Příspěvek#30 » sob 18. dub 2020, 22:15

A si děláš srandu ne? Nerezová ocel rozhodně není finální úprava.
Za prvé, srovnáváš jabka a hrušky - finální úprava a použitý materiál.
Za druhé, řekni tohle nějakému metalurgovi, soustružníkovi, obráběči atd. a jsem zvědavý, co dostaneš za jména.
Za třetí, nitridace, tvrdochrom, cementování jsou finální úpravy povrchu a jestli se nemýlím, tak jediný výrobce, který dokáže sériově tvrdochrom bez ztráty precize hlavně je Heckler und Koch.
Za čtvrté, kdyby nerez byl měkčí, než klasická ocel, tak hlavně z něj nepatří mezi špičku jak přesností, tak životností, nehledě na snazší údržbu, lepší odvod tepla a nižší otěr - vlastní zkušenost jak s nerezem, klasikou, tak finálními úpravami tvrdochromem atd.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 29 hostů