Zvláštní právní předpis (kde mohu střílet)



Janek
Příspěvky: 4

Příspěvek#31 » sob 25. úno 2012, 18:00

Ještě dodám: Pokud jsi prvním, stáváš se i řídícím střeleb.Skončíš-li dřív než ostatní,přebírá za tebe funkci řídícího střeleb druhý v pořadí v knize atd. atd.
marinakus: máme podrobně sepsanou smlouvu o nájmu střelnice,navíc projdeš půlhodinovým školením od správce střelnice.Klub si to určitě právně pojistil.

Uživatelský avatar
IvosC
Příspěvky: 255

Příspěvek#32 » sob 25. úno 2012, 18:12

Máme to taky tak, přičemž z důvodu bezpečnosti na střelnici u nás nikdy nesmí být člověk zcela sám - podmínkou jsou minimálně dva dospělí lidé, jinak nesmím střílet. Samozřejmostí je zapsání do sešitu, vyvěšení vlajky a spuštění závory na cestě.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#33 » sob 25. úno 2012, 19:57

Nevím, třeba jste všichni nahlášeni na PČR jako správci. To je přípustné a naprosto legální. Jinak jsem přesvědčen o tom, že řídící střeleb je určitě něco jiného než správce a v žádném případě ho nenahrazuje. Správce samozřejmě nemusí být na palebné čáře ale na střelnici, která je v provozu by měl být fyzicky přítomný. Jestli Vám to funguje jinak a prochází to, přeji ať nenastane žádný problém.

Uživatelský avatar
IvosC
Příspěvky: 255

Příspěvek#34 » sob 25. úno 2012, 20:53

§ 55 píše:
Správcem střelnice je osoba odpovědná za bezpečný provoz střelnice a může jím být jen fyzická osoba starší 21 let, která je nejméně 3 roky držitelem zbrojního průkazu skupiny B, C, D nebo E.


A z jiného fóra:

Z provozní reality
jsem členem na střelnici Xxxx kousek od Yyyyy.Každý člen je veden jako správce střelnice dle paragrafu 55.
V novém provozním řádu se hovoří o povinnosti základních úkonů jako správce střelnice ,červená vlajka dále zápis do knihy střeleb.V případě pohybu vícero členů KLUBU-správců po střelnici je vedoucím střeleb ten kdo je zapsán v knize jako první po jeho odchudu další v řadě atd.
Jednoduché a funkční.

Policie přijela kontrolovat na základě stížnosti ........ spolu semnou prověřili dalšího člena klubu VŠE DLE PROVOZNÍHO ŘÁDU A ZÁKONA.

Kontrola probíhá namátkově a do detailu průkazky člena , ZP , zbraně , střeliva.


A u nás je to nachlup stejné ...

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#35 » sob 25. úno 2012, 21:16

O.K. Pak je to tak, jak říkám. Všichni jste vedeni jako správci střelnice. Přes to nejede vlak.

Uživatelský avatar
IvosC
Příspěvky: 255

Příspěvek#36 » sob 25. úno 2012, 21:26

Ruším: Jen si nejsem zcela jist, zda je nutno správce střelnice nahlašovat PČR? A hledat se mi to už teď nechce, takže mi jistě snadno odpovíš přesnou citací paragrafu ... děkuji :-)

Tak ne, máš pravdu - § 54 odst. 1 písm. b) ... to je věc provozovatele střelnice (tzn. klubu), proto jsem se o to nezajímal :-( A po deseti (resp. méně - nový zákon jsem samozřejmě tehdy také po vyjití studoval) letech od zkoušek na ZP si paragrafy, které se mne netýkají opravdu až tak detailně nepamatuji :-(

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#37 » sob 25. úno 2012, 21:37

Já si nechci hrát na znalce zákonů. Ono je to opravdu v působnosti každého útvaru PČR pro zbraně a střelivo jiné. V Berouně než místní agendu zbraní zrušili jsem měl velice dobré zkušenosti s místními pracovníky policie. Teď jsem párkrát přišel do styku s útvary v jiných okresech a krajích a nepřestávám se divit, jak lze jeden zákon různě vykládat a různě podle něj jednat. Pak už se vůbec nedivím jaký je bordel v téhle republice. Vždyť zákon o zbraních a střelivu není nijak rozsáhlý a poměrně velice jednoduchý, jak to pak má vypadat jinde.



esorimer
Příspěvky: 41

Příspěvek#38 » čtv 13. srp 2015, 14:59

Kde mohou střílet ze zbraní D (paintbol, airsoft, luk)? Můžu si zastířlet s kamarády s airosftkama v nějakém odlehlém lese, nebo taky jen na střelnici?
A s lukem s napínací silou < 150N můžu střílet třeba na pražském hradě, protože je to jen hračka? :D

A toto:
(3) Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E nesmí
...
d) střílet ze zbraně, která není označena zkušební značkou, nebo používat střelivo, které neodpovídá dovolenému výrobnímu provedení.

To se taky vztahuje i na D?



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#39 » čtv 13. srp 2015, 15:04

Máš to přece v tom zákoně jasné dané, tak si ten příslušný odstavec přečti!
A samozřejmě, pokud máš nějakou historickou palnou zbraň, která patří do D, tak na střílení musí mít tormentaci.
Případně u airsoftek musí mít homologaci.



esorimer
Příspěvky: 41

Příspěvek#40 » pát 14. srp 2015, 19:59

Kde?

Uživatelský avatar
Serz
Příspěvky: 1871

Příspěvek#41 » pát 14. srp 2015, 20:36

Tam! Kde te nepotka policajt znaly zakona o zbranich. Nebo drzitel, ktery by se citil byt ohrozeny tvou combat-looking airsoftkou a ustrelil ti prdel

Uživatelský avatar
Serz
Příspěvky: 1871

Příspěvek#42 » pát 14. srp 2015, 20:40

cim dele mam zbrojak (ne zbran, tu mam desetinasobne dlouho (jiny pravni predpis)), tim vic me dojimaji lidi, co by na verejnosti predvedli hracku, pripadne plynovku a riskovali tim holy zivot. ale oni asi maji ten pocit dulezitosti...

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#43 » pát 14. srp 2015, 21:36

Serž : Nech ho bejt, může přeci v pohodě používat jakékoliv zbraně kat. D, jen musí splnit náležitosti zákona pro každý jejich druh. Cipis to píše dobře.

esorimer : dotaz "Kde?" byl fakt mnohostranně vykladatelný, nechceš upřesnit, když už si nechceš informace sám dohledat?



esorimer
Příspěvky: 41

Příspěvek#44 » pát 14. srp 2015, 23:08

cipis: Tu homologaci musi mit i strelivo, tj ty kulicky co strilim z airsoftky? A luk > 150N taky? I kdyz si ho vyrobim doma sam

Serz: Neni nad to se hezky dojmout, lepsi nez se rozcilovat :-) Uplne ale nechapu tu zkratku od "jit si zastrilet s kamarady na *odlehle* misto, kde nebudeme na ocich" k lidem "co by na verejnosti predvedli hracku kvuli pocitu dulezitosti" Ale to bude asi tim, ze nemam zbrojak jeste tak dlouho.

Serz: Tim "kde" jsem myslel kde je ten odstavec o kterem psal cipis.



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#45 » pát 14. srp 2015, 23:45

Samozřejmě, že homologaci musí mít všechno, co se prodává. Tedy i střelivo do airsoftek, tedy i to musí na zkušebnu.
No kde, máš zbroják, máš nahoře legislativu, krásně rozdělenou, tak to prostě jen použij.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 hostů