Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 987

Příspěvek#1786 » čtv 26. bře 2020, 14:16

pavelg píše:Komín v domě není?

Tak na odvod spalin z agregátu do komína bych nesázel, spaliny se drží při zemi a při špatném tahu komína nebo při inverzním tahu by to bylo životu nebezpečné...



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#1787 » čtv 26. bře 2020, 14:28

Já to beru tak, že odvádět spaliny jakkoliv jinak (oknem, dveřmi, dírou ve zdi ) předpokládá často i složité úpravy. Do komína se to neobejde bez úprav,ale budou jednodušší.
Když by byl komín jen na ten účel, tak by mělo stačit zajistit, že nikde jinde nemá díru do místnosti a ten výfuk z agregátu je řádně utěsněný. Komu by to nestačilo, mohl by přidat ventilátor nebo vyvložkovat komín jak je to u plynových kotlů. Ty když hoří na malý výkon, tak to bude podobný režím.

A kdyby to bylo v zimě třeba v kotelně, tak hořící kotel nasává vzduch, do kterého bych foukal ty spaliny .. by to prošlo přes žhavé palivo a vyletělo komínem taky. I takhle provizorně by to mělo jít si myslím.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#1788 » čtv 26. bře 2020, 19:01

Spaliny z centrály budou poměrně teplé, takže bych se nebál pustit je do komína, pokud má trošku rozumný tah nemůže být problém. Jen je potřeba nezapomenout na přívod čerstvého vzduchu, protože pokud jsem se nesekl ve výpočtu (v převodu jednotek) tak motor o objemu 50ccm při dvou tisících otáčkách za minutu "zkonzumuje" za hodinu cca 6m3 vzduchu! Na výfuku toho bude přirozeně o spaliny více.



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#1789 » čtv 26. bře 2020, 19:22

Kamarád jednou provozoval pekelný stroj založený na motoru že Žigula, který krmil zemním plynem, teplo používal k ohřevu užitkové vody a měl k tomu připojený generátor, kterým zase poháněl stroje v dílně. Holt v té díře nebyl dost silný transformátor.
Chlap na vrakáči nechtěl věřit, co s tím chce dělat. Kogenerační jednotka za pár papírů.



MojeTikka
Příspěvky: 1549

Příspěvek#1790 » čtv 26. bře 2020, 22:41

kk píše:sonor: hmm, mam stejne pocity, cim vic kupuji tim vic mi pripada ze mam malo :D


To neni pocit, to je obecny fakt. Vztahuje se i na mrazaky, zalozni disky a dalsi veci, kde proste at mas co mas, vzdy je to nakonec malo.



MojeTikka
Příspěvky: 1549

Příspěvek#1791 » čtv 26. bře 2020, 22:45

pavelg píše:Já to beru tak, že odvádět spaliny jakkoliv jinak (oknem, dveřmi, dírou ve zdi ) předpokládá často i složité úpravy. Do komína se to neobejde bez úprav,ale budou jednodušší.
Když by byl komín jen na ten účel, tak by mělo stačit zajistit, že nikde jinde nemá díru do místnosti a ten výfuk z agregátu je řádně utěsněný. Komu by to nestačilo, mohl by přidat ventilátor nebo vyvložkovat komín jak je to u plynových kotlů. Ty když hoří na malý výkon, tak to bude podobný režím.

A kdyby to bylo v zimě třeba v kotelně, tak hořící kotel nasává vzduch, do kterého bych foukal ty spaliny .. by to prošlo přes žhavé palivo a vyletělo komínem taky. I takhle provizorně by to mělo jít si myslím.


Pokud bys vychytal i krajni stavy, pak proc ne. Ale kdyz treba blafnou uhelne/drevne plyny v kotli a protahnou ti vejfuk, tak muze bejt srandy kopec. Nebo takova teplotni inverze spojena s foukanim vetru do komina... :?



greenhorn
Příspěvky: 714

Příspěvek#1792 » pát 27. bře 2020, 06:46

Vaše starosti na moji hlavu. Centrálu postavím za barák a hotovo, A jestli si někdo myslí, že ji schová před sousedy, tak je najivní admin.



MojeTikka
Příspěvky: 1549

Příspěvek#1793 » pát 27. bře 2020, 07:20

Ja osobne mam centralu uz roky na pude. Puda je pochozi, ale neizolovana. Tim padem chraneno proti povetrnostnim radustkam, ale 'venku'.



Milan100
Příspěvky: 423

Příspěvek#1794 » pát 27. bře 2020, 07:43

Blacky: zkusím přidat své zkušenosti. Dobrá je kombinace elektrocentrály a záložního zdroje pro oběhová čerpadla s baterií. Proč?
Záložní zdroj s baterií (autobaterie nebo suché bat.) s čistou sinusovkou a předimenzovaným zatížením (600W a více) umí nejen utahnout oběhové čerpadlo s řízením kotle aniž by je poškozovaly ale může tahnout led světla v noci a zvládne i lednici a TV. Nedělá téměř žádný hluk a to je třeba přes noc výhoda. Přes den problém řeší elektrocentrála ta zároveň dobije baterii záložního zdroje na večer. Výhodnější je elektrocentrála inventorová, protože: menší hluk, má lepší, čistý průběh sinusovky a může přímo napájet citlivé spotřebiče jako oběhové čerpadlo a řízení kotle, led TV, nabíjet mobily a podobně. Její nevýhoda je větší cena a větší složitost stroje, takže v případě poruchy je v současné době obtížně opravitelná, jsou popsány případy kdy servis nemohl sehnat ND i před velkým průserem (Scheppach). Dobrá je i klasika obyč benzínová elektrocentrála s AVR protože: menší cena, větší výkon - zatížení, mnohem jednodušší konstrukce která může více vydržet bez poruch, lépe opravitelná. Nevýhody: hlučnější, nedoporučuje se napájet přímo citlivé spotřebiče protože kostrbatější sinusovka, občas ale někdo píše že vyzkoušel a jde to, já to ale nemám vyzkoušené. Proto je dobré mít záložní zdroj s čistým sinusem a vyšší zatížitelností.
Ještě bych napsal že vyrábět elektřinu z benzínu je celkem drahá záležitost a závislá na zdroji benzínu. Dlouhodobě to nevidím jako možné, pro překlenutí krátkodobých problémů je to ideální a myslím že i tak to bylo vymyšleno. Je na každém jakou zásobu benzínu je schopen mít připravenou a jak dlouho může řešit výpadek. Jinak další řešení je i využít plynové vařiče, grily, kdekdo je má, gril na dřevo a uhlí. Pokud nemáte upravený elektrorozvod - rozvaděč v domě pro připojení elektrocentrály tak se hodí mít třeba dvouplotýnkový vařič zvlášť a spousty prodlužováků, lampiček, napojovat sporák na centrálu a zpět mě nepřijde rozumné. Centrálu mám doma spíš kvůli orkánům a bouřím které jsou teď častější než kvůli současné situaci, přeci jen mrazáky jsou stále plné. Záložní zdroj na topení se taky hodí, už také bylo potřeba, ale zatím opravdu jen vyjímečně. To znamená, že zatím by šlo vše přestát i bez této techniky, všechny výpadky byly jen krátkodobé, tak snad to bude stále stejné. V Číně tenhle problém taky neměli, leda že by jsme byli daleko za nimi. Kdo by to byl řekl.

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2511

Příspěvek#1795 » pát 27. bře 2020, 08:03

JJ tak to myslím. Mít něco na pár hodin, max jednotek dnu, kdyby orkán sfouknul velky vedení, (nebo zombici na par dni obsadili Temelin :) ) Po výpadku lednice a mrazak i bojler par hodin vydrzi. Barak i v zime taky pul dne vydrzi v teple. Pak uz by to neco na dalsi pul den chtelo. Do te doby elektrikap ujde, nebo uz se zacnou resit dalsi moznosti. + chci malou prenosnou centralu preve pro pripad, ze delam dal nez 50-100m od baraku neco na to potrebuju el.

Vyfuk "z okna" sem resil proto, abych nemusel ven dolevat benzin a tahat kabel ke kotli. Navic jeden kominivej pruduch mam, ale asi vic prace nez uzitku :) Postavim ji na okenní parapet v kotelne a ev, zamkku zamkem na kolo. :) JJ inventorvovou vezmu. Benzinu pocitam tak 1x 200l sud, kterej budu prubezne odcerpavat/plnit. Ten bateriovej mobul se zajimavej napad, To porverim, mozna mi doporuci neco primo vyrobce kotle (Ecoskroll) díky



mikymoto
Příspěvky: 1322

Příspěvek#1796 » pát 27. bře 2020, 20:11

A co říkaj kuci na todlec - esli je pravda co článek naznačuje, tak mi poser záda.
https://www.epochtimes.cz/2020/03/23/ci ... adi-vlada/

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#1797 » pát 27. bře 2020, 20:21

21 mega těl jen tak bez povšimnutí nezlikviduješ. To by si družice všimly. Navíc by si taková data sotva pustily do světa pegingské úřady. Skutečný počet mrtvých bude větší, to zase asi jo, ale desítky milionů beru jako kachnu.



MojeTikka
Příspěvky: 1549

Příspěvek#1798 » pát 27. bře 2020, 23:20

S tou cistou sinusovkou od dob, co se pouzivaji pulsni AC/DC zdroje, to je uz jina pisen. Pulsni zdroj tu stavu usmerni, pres kapacitu vyfiltruje, nasledne vysokofrekvencne naseka a protlaci pres prtavej transformatorek. Cili ta sinusovka na vstupu nehraje vubec zadnou roli. Dneska uz je velmi malo zarizeni, ve kterych jsou motory, ktery jsou na sinusovku citlivy. Dneska jsou bud pulsni, nebo frekvencni menice a tam je to egal.

Ona ta 'citliva elektronika' byva spis vysazena na prepeti. Cili je to o hlidani, aby ani ve spicce (sepnuti, rozepnuti, apod.) se ve stave neobjevilo vic, jak 240 VAC. Vtip je v tom, ze z 220 VAC na 230 VAC jsme presli jen skrtnutim pera. Tim padem, kdyz drive se tolerovalo +-10 % prepeti/podpeti, tak dneska uz mame na starsim zarizeni fakticky 10 V prepeti. A protoze starsi zarizeni nemivaji pulsni zdroje a napeti se pocita efektivni, nikoli maximalni, tak ona efektivita u sinusovky je 0,707. Pokud nam ze zdroje poleze neco jinyho, snadno dosahneme prepeti, ktere pak neco odhuli.

Pokud mame v celym baraku nova zarizeni, tak by se sinus/nesinus nemel byt problem.



MojeTikka
Příspěvky: 1549

Příspěvek#1799 » pát 27. bře 2020, 23:28

gogan píše:21 mega těl jen tak bez povšimnutí nezlikviduješ. To by si družice všimly. Navíc by si taková data sotva pustily do světa pegingské úřady. Skutečný počet mrtvých bude větší, to zase asi jo, ale desítky milionů beru jako kachnu.


Samozrejme, ze jde o to, ze fura Cinanu proste nechce Velkyho Brachu. Tak hodili mobily do haje. On ne kazdej potrebuje jezdit vlakem, nebo litat letadlem. Cinska vlada nema pod kontrolou vsechno. Jsou lidi, co radeji budou zit pod mostem, ale bez sledovaciho zarizeni.



Milan100
Příspěvky: 423

Příspěvek#1800 » sob 28. bře 2020, 10:42

Moje Tílka: takže jestli chápu dobře tak i běžná centrála (ne Inventor) měla zvládnout napájení citlivějších spotřebičů? Občas jsem někde přečetl že to někdo zkusil a prý bez problémů. Konkrétně myslím AV techniku jako TV, reciever to jsem nezkoušel. Oběhová čerpadla chtějí také vyhlazeny sinus ale vím že běží i na tu kostrbatou, jen jsou hlučnější. Řízení programátor kotle ale asi bude ještě narocnejsi. U tv to je prý podobné, půjde ale může více bzucet elektronika, údajně. Jinak kompresory lednic a mrazáku nemyslím tam stačí to co jde z běžné centrály jen musí být nadimenzovany rozběhový proud. Jinak běžné benzínové centrály mají AVR regulaci napětí která pracuje mnohem přesněji než to co je v síti běžně, takže přepětí podpětí umí zregulovat bezvadne. Navíc moderní spotřebiče vydrží opravdu hodne. Rozsekany nesouvislý průběh sinusovky je zase jiný problém.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: nn, pby, TomVelik, vgj a 14 hostů

cron