AR15-obecně

Samonabíjecí pušky


Machead
Příspěvky: 911

Příspěvek#1681 » pon 11. kvě 2020, 15:38

Vyhodou AR-15 je, ze je to lego. Sice zial u nas kvoli hlupej registracii kazdeho prdu na zbrani ta vyhoda je daleko mensia, ale stale je mozne si aspon tu hlaven vymenit za nieco kvalitne. Dobry puskar vybavi aj nove tlakovky na to iste seriove cislo, tudiz odpadne nutnost vlastnit 2 karty zbrane.

Isto, zit v USA, tak si kazdy posklada ultra presny special podla svojej chuti…

Ale u nas su fakt len dve cesty – bud kupit zavodnu spicku so spickovym laufom rovno a rovno zavodit a neskor doladit nepodstatne banality, alebo ist cestou casovo narocnejsiu (a mozno aj financne), kupit si solidny lacny zaklad a rovno vymenit hlaven a spust za nieco poriadne. Tu si treba pripocitat minimalne tych 30 tisic Kc k tomu zakladu. Od akceptovatelneho zakladu sa dostaneme povedzme niekde k 70 tisic Kc.

K tomu pripocitat nevyhnutnu vybavu na prebijanie, povedzme cca 10 tisic korun ako zaklad vratane nejakej tej aspon tisicky kvalitnych striel, prachu a zapaliek.



Béďa
Příspěvky: 817

Příspěvek#1682 » pon 11. kvě 2020, 18:22

Neznám odstřelovačské disciplíny, netušil jsem že krom armádní pušky se střílí i poloautomat, ale pokud se chci jen zúčastnit a mít dobrý pocit a nevadí umístění, tak asi nezáleží na značce, ale v momentě, kdy chci bojovat o umístěné, tak nechápu líbí/nelíbí. JP CTR 2, těžká hlaveň s hladičem, pevná pažba je jasná volba, pokud si dobře pamatuji, tak John Paul s ní držel rekord na 100y, myslím že 0,2MOA.

Ekonomická varianta by mohl být Vosátka s těžkou nerezovou hlavní 20+ bude dle mě podstatně vhodnější než puška primárně na IPSC. Nehledě na to, že jak už bylo řečeno, bez přebíjení nedostanu ze zbraně maximum. Sám jsem tomu nevěřil, jaký to může být rozdíl...

A to nepřišla ještě řeč na optiku, těžko můžu být konkurenceschopný s nejlevnějším Vortexem…:)



Béďa
Příspěvky: 817

Příspěvek#1683 » pon 11. kvě 2020, 18:25

Ten test v Cairo byl docela zajímavý, jen škoda, že nečistili, bylo by to dle mě zajímavější kam až a s jakou přesností by to střílelo a zároveň by to simulovalo skutečné použití, asi moc uživatelů AR-15 se k nim nechová jako ke Glocku...



sturmidlo
Příspěvky: 39

Příspěvek#1684 » pon 11. kvě 2020, 18:28

zarozak píše:Jednodušší cesta to je,o tom žádná,ale taky mnohem dražší ;)
Koupit bídu a do toho solidní lauf+spoušťák,tak je na stejném výsledku za podstatně méně peněz. Nitrid apod serepetičky už jsou dneska standartem i u té bídy a tolerance taky solidní

No jo, ale když on kolega chce DD, to potom máme vstupní investici aspoň 48 tisíc + hlaveň+ spoušťák a pořád to má standart nosič + závorník, nic moc buffer tube a buffer a pružinu, to JP Patrol v základu má lepší hlaveň rovnou, lepší BC group, buffer tube, leštěnou nerezovou pružinu, slušnou spoušť, seřiditelnej gasblock a je za 60. Pokud bych volil z těhle dvou alternativ, tak bych za ty prachy bral JP. Jinak já taky postupně tunil Staga, ale já to nechtěl na závody v mířené střelbě...



sturmidlo
Příspěvky: 39

Příspěvek#1685 » pon 11. kvě 2020, 18:47

Ale jinak souhlas, stavba na solidním základě je určitě dobrá volba, možná bych si v tomhle případě nechal radši od Ondry Duška poradit a spočítat, na kolik by to vyšlo.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#1686 » pon 11. kvě 2020, 22:20

Sturmidlo: To jo,ale z toho seznamu můžeš rovnou pokrouhat polovinu,protože to jsou věci,které nestřílí a lepší výsledek neudělají,je to jen pro super pocit a možná nějaký mizerných chlup lepší životnost komponent. Výsledek dělá lauf a pro některé ten spoušťák.

Obrovská výhoda AR je to,že pokud je vše udělané správně,jak to má být,tak je to vše podle jedné specifikace,jedněch rozměrů a jedněch tolerancí. Kromě toho,že to jde všechno prohazovat s ostatními a nevznikne tím v podstatě žádný problém,tak je i výhoda,že to mají všichni,možná až na matroš stejně ;) Což pokud vynecháme některé ty evropské proprietály,většina američky dodržuje



sturmidlo
Příspěvky: 39

Příspěvek#1687 » úte 12. kvě 2020, 05:10

Jo, v zásadě souhlas, mně jen přijde pakárna to vyrábět z DD kvůli předpažbí a pažbě - základ 48, fakt dobrá hlaveň já nevím 11, spoušťák 6 a už bude na 65 + práce, když JP Patrol to má už v základu z krabice a ještě to co jsem psal za 60.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#1688 » úte 12. kvě 2020, 21:50

Ty sumy mě přijdou stejně pořád příliš horentní,ten základ může být klidně v cenovce do nějakých cca 25 tyček z těch levnějších američek-STAG,SW,Buschmaster,DPMS,Ruger cokoliv bude dost slušný základ na stavbu nebo taková ta holotina bez předpažbí,pažby rovnou určená na tuning......to taky postačí.
Pak pořádný lauf a spoušťák......nevidím důvod se nevlézt do nějakých 45tyček za solidní pušku na solidní mířenku.Co víc od toho chtít a čekat??
Neznám vůbec podmínky na střelbu tazatele,ale kolik promile střelců má nějakou solidní 300m střelnici za barákem nebo poblíž aby využil potenciál drahého speciálu atd. nevím no,některé věci prostě chápu obtížněji :?



sturmidlo
Příspěvky: 39

Příspěvek#1689 » stř 13. kvě 2020, 05:14

No vždyť já se nehádám, naopak, udělal bych to stejně. Ale tazatel uvažoval o DD, tak jen říkám, že tunit DD je nesmysl, když by to vyšlo dráž než JP rovnou z krabice a výsledek by byl horší.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#1690 » čtv 14. kvě 2020, 00:16

Aha....no horší by výsledek nebyl,spíš bych řekl stejný a rozhodně dražší :lol: Prostě blbost. Je ale fakt,že i přesto,že ta nejlacinější moderní klika udělá lepší výsledek než nejdražší samonabíječka JP,tak i mě samotného prostě samonabíječka baví víc než klika i když ta mířenka je spíš taková sranda mířenka v porovnání s klikařema



touslam
Příspěvky: 11

Příspěvek#1691 » pát 22. kvě 2020, 09:38

Mám dotaz na odborníky na AR-15 týkající se výměny hlavně.

Protože na kurzy používám MR223 11", chtěl bych 14.5" AR-15 (ADC M5 Basic) přestavět na "odstřelovačku". Mám v plánu koupit 18" hlaveň.

Koukal jsem na Brownells a z těch levnějších je na výběr Balistic Advantage (Hanson profile), Brownells (Mk12 profile) a Faxon (Gunner profile - líbí se mi, pač je hlaveň lehká). Je nějaký důvod, proč některého výrobce nebrat?

Dále mě zajímá, jestli se prostě jen vymění hlaveň a střílí se, nebo jestli mohu očekávat nějaké problémy v souvislosti se změnou plynu z carbine na rifle. Mám H2 buffer a normální carbine pružinu.

Díky za radu.



Grimpo
Příspěvky: 301

Příspěvek#1692 » pát 22. kvě 2020, 09:48

Lehká hlaveň na "odstřelovačku"?

Uživatelský avatar
electrickota
Příspěvky: 99
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1693 » pát 22. kvě 2020, 10:05

Na odstrelovacku chces ideálně tezkou hlaven, nebo aspon neco mezi, líp se pere s teplem a je stabilnejsi a vic konzistivní. Jinak co se plynovýho systému týče, tak ho musíš celý nově naladit, takže stavitelný gasblock je základ. Nicméně jako odstrelovacku, se muzes klidne vyprdnout na gas system a mit hlaven bez toho a udelat z toho manual. Ale zalezi co od toho ocekavas ty.



touslam
Příspěvky: 11

Příspěvek#1694 » pát 22. kvě 2020, 11:42

To slovo "odstřelovačka" jsem dal do uvozovek úmyslně. Chci prostě samonabíjecí pušku, se kterou "dosáhnu dál", než s tou krátkou. Lepší by asi bylo označení SPR nebo DMR. Čili nečekám přesnost odstřelovačky, ale něco použitelného na taktickou střelbu do max. 400 - 500 metrů. Proto i ta úvaha o té lehké hlavni.

Toho ladění plynu jsem se chtěl vyhnout... Zase na druhou stranu Balistic Advantage dodává hlavně už s připevněným gas blockem (není stavitelný) a asi to taky funguje.

Uživatelský avatar
electrickota
Příspěvky: 99
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1695 » pát 22. kvě 2020, 11:54

Jako DMR OK, tzn asi chces porad hlaven co je tezka, bo asi nechces aby se ti behem strelby rapidne menil nastrel. gas system se hold vyladit bude muset, duverovat tomu ze ten fixny plyn je uz vyladenej na tvuj zavornik, no nevim, bude bude preplynovanej nebo ti nebude prebijet, sel bych fakt do stavitelnyho, protoze je velmi pravdepodobny ze za nej ty prachy beztak vyhodis.
Jinak 400-500m uz povazuju za maximum .223, a sel bych spis do 6,5 grendel pro lepsi soustrel.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů