Náboj v komoře při nošení.

Co jinam nepatří...

Nosíte náboj v komoře

Ano
231
55%
Ne
166
39%
Nosím revolver a o podobný blbosti se nestarám.
26
6%
Celkem hlasů: 423



cipis
Příspěvky: 2112

Příspěvek#661 » stř 20. kvě 2020, 13:44

Co to je za nesmysl, "nemusím si při každém sáhnutí na zbraň dávat pozor"? Ke zbrani se má člověk chovat pokaždé jako k nabité, bez výjimek. A ne, že teď není vybitá, tak s ní točím na prstu a mířím všude možně. Je to první z bezpečnostních zásad, tak to dost pochybuji, že bys byl s bezpečností o to výš ... Jinými slovy se s nenabitou pistolí chováš nezodpovědně? Ono totiž neexistuje zodpovědně a víc zodpovědně. Takže buď se chováš zodpovědně nebo se chováš nezodpovědně. Nic mezi tím není.

Jakékoliv rozhodování a zjišťování, jestli zrovna mám nebo nemám, tak zpomaluje, protože se zapojuje víc mozek. A nácvik a dril je kvůli tomu, aby se právě část toho rozumového vynechala. A proto se pak chybuje/zpomaluje, když se to furt mění.

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 994

Příspěvek#662 » stř 20. kvě 2020, 14:37

Podívej se, já jsem napsal svůj názor na věc, ty také, každý má svou pravdu, o to tady jde, jsou zde lidé, kteří chodí s nábojem v komoře a lidé, kteří to tak nedělají, zatím 54%/40%, což je docela blízké číslo. Chováme se v mezích zákona a to je hlavní a jaké má kdo návyky a postupy je individuální.
Pokud sis nevšiml, je zde hlasování a názory (dosti různé) a ne příkazovna, jak to správně dělat a není zde údivovna psát někomu "Co je to za nesmysl", nebo výchovna psát "A už úplně totální hovadina", nemáš patent na rozum, je nebezpečné si to o sobě myslet...
Jestli točíš se zbraní, ať vybitou nebo nabitou na prstu je tvoje věc a to se zde přece neřeší, doufám ale, že to neděláš...
Tvůj přístup k nošení beru jak jsi ho popsal a nevyvracím ti ho, je to prostě tvůj přístup...



cipis
Příspěvky: 2112

Příspěvek#663 » stř 20. kvě 2020, 14:47

Já se nepřu o tom, jestli nosit nebo nenosit v nábojem v komoře. Ostatně to jsem popsal.
Já rozporuji to, že je dobrý nápad to střídat, dobrý nápad to přizpůsobovat aktuálně cítěné bezpečnostní situaci.
To tys psal ve smyslu, že se chováš ke zbrani pokaždé jinak, tedy to točení bylo na tebe, ne o mně, tak to neotáčej. Takže samozřejmě rozporuji tu tvou větší či menší bezpečnost, větší či menší zodpovědnost. Takže jsem si, krom hlasování, všiml i toho, že se tu povyšuješ nad některé, právě co se týče té bezpečnosti či zodpovědnosti. Takže kdo si tu o sobě myslí, že má patent na rozum?

Celé téma se motá neustále v kruhu, proto nemá smysl řešit, jestli ano nebo ne.
Smysl má řešit, jestli je dobré či ne, to ano a ne měnit dle aktuální potřeby. Dle mého názoru a názoru hromady ostatních, je to právě hovadina, to měnit. Ovšem pozor, neříkám nic o změně.

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 994

Příspěvek#664 » stř 20. kvě 2020, 15:17

cipis píše:... Takže jsem si, krom hlasování, všiml i toho, že se tu povyšuješ nad některé, právě co se týče té bezpečnosti či zodpovědnosti. Takže kdo si tu o sobě myslí, že má patent na rozum?

Je to úsměvné, mohl bys mi, prosím, uvést citaci, kde se nad někoho povyšuji??? To mě fakt zajímá :D

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 994

Příspěvek#665 » stř 20. kvě 2020, 18:55

Hm, tak cipis nějak marně a zoufale na fóru hledá citaci, kde bych se povyšoval nad některé (asi myslí sebe) co se týče bezpečnosti a zodpovědnosti. No nemůže nic najít, protože já jsem hodně skromný a zodpovědný a pokládám se spíše za nedouka, který se má hodně co učit. Jsem už dost starý človíček a také jsem asi býval trochu namachrovaný, no očekával bych od takového experta aslepoň tu slušnost, že by se třeba trošíčku omluvil a neurážel mě. Ale kdo ví...



cipis
Příspěvky: 2112

Příspěvek#666 » stř 20. kvě 2020, 21:11

Máš křišťálovou kouli, že víš, co jsem předchozích x hodin dělal? Asi ne, jinak bys věděl, že jsem se věnoval mnohem smysluplnější práci než se tu s tebou dohadovat. Ale že jsi to ty, tak zde máš:
paza píše:O to více jsem na tom s bezpečností výše a o to zodpovědněji se pak chovám.


Tím tuto část debaty končím a nehodlám na tebe více reagovat.



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#667 » stř 20. kvě 2020, 21:51

paza píše:já mám postupy jiné a nemusím si při každém sáhnutí na zbraň dávat pozor, o to více si uvědomuji a chovám se podle toho, je-li nabitá, neřku-li je-li náboj v komoře. O to více jsem na tom s bezpečností výše a o to zodpovědněji se pak chovám. To je také nácvik a dril, takže to máme každý po svém způsobu a je to pro nás oba v pohodičce...

Jj, už je to tady, co jsem psal výše. Napřed plná huba bezpečnosti a pak přiznání, že bezpečnou manipulaci hází bobek.

Jen pro kontinuitu připomenu, co jsem psal:
"Jen se priznejte, ze hovadsky nekontrolujete komoru, proto je nenoseni s nabojem v komore jednoduhsi(pro vas). Bez osizeni bezpecnostnich navyku je to totiz naprosto to same. Ale budou vsude vykrikovat, jak je noseni v komore nebezpecne...(bez poradneho pouzdra maji pravdu) Pro me je nebezpecnejsi hovado, co nezkontroluje zbran."



kiv61
Příspěvky: 580

Příspěvek#668 » stř 20. kvě 2020, 23:10

cipis píše:Tohle je naprosto debilní argumentační faul. Ono se těch případů obránců palnou zbraní u nás fakt stalo hodně ...
Ale je vidět, že ze států je toho mraky ...
Takže asi tak.

kiv61 píše:Prosím o uvedené případu kdo kdy kde tu nějaký obránce za posledních 30 let bídně zhynul jen proto, že mu nezbyl čas ani natáhnout závěr.
Děkuji.


Tahat sem situaci /realitu ve Státech snad není "naprosto debilní argumentační faul"? :roll:

Pokud vím, nikdo v ČR za posledních 30 let nezemřel z důvodu, že by nestačil při obraně natáhnout náboj do komory.

Co však lze dohledat, že za tu dobu bylo ne zrovna málo případů kdy se někdo, od "profesionálů na služebně" po "amatéry" na střelnici, doma po-/zastřelili sebe či někoho vůkol.
Jistě, nepochybně v prvé řadě blbá a nekorektní manipulace se zbraní. O tom žádná.
Na druhé straně, kdyby nenosili v komoře či zcela zbytně "si nehráli s pistolkou" problém by ani nevznikl..

Osobně nejen , že nenosím a nikdy nebudu v komoře u pistole, ale pokud občas beru i revolver, nechávám první komoru prázdnou... ;)

(holt letitý důsledek nezapomenutelné a asi nepřenositelné zkušenosti ze ZVS kdy mi strážný jako veliteli stráže na stojce usnul a prostřelil si čepici a kousíček ucha. Naštěstí se to tehdy ututlalo ale od té doby jsem jim vždycky nechal ládovat do SA-58 první slepou ..)



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#669 » čtv 21. kvě 2020, 00:07

Nebolo by lepsie pri revolveri nosit prazdne dve komory. Predsaj len jeden nikdy nevie. Koli moznosti padu na kohut a odpaleni treba prazdnu komoru proti uderniku a rovnako aj prvu komoru co prichadza pred udernik po natiahnuti, aby nedoslo k nahodnemu vystrelu pri nechcenom zavadeni o spust. :-D ...teda vlastne najlepsie by bolo mat prazdny cely valec, ved revolver ma kazdy naboj v komore. Cize nenosit naboj v komore u revolveru je mat ho prazdny a naboje vo vrecku



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#670 » čtv 21. kvě 2020, 00:19

(holt letitý důsledek nezapomenutelné a asi nepřenositelné zkušenosti ze ZVS kdy mi strážný jako veliteli stráže na stojce usnul a prostřelil si čepici a kousíček ucha. Naštěstí se to tehdy ututlalo ale od té doby jsem jim vždycky nechal ládovat do SA-58 první slepou ..)[/quote]

To kde si bol na vojne?
1. Na stojke mal strazny podla predpisov nabite - zasobnik len zasunuty v zbrani. Obtahovat mohol len v pripade narusenia ohrozenia strazeneho priestoru.
2. Pokial mas v 58me slepy bez plynoveho nastavca, nefunguje samonabijacia funkcia. Cize v pripade narusenia stanoviska a v strese by straznemu nenabilo ostry. Odhliadnuc od toho ze nanutit do straze niekomu slepe naboje je urcite vyrazne v rozpore s pravidlami straznej sluzby.

Uživatelský avatar
Walt
Příspěvky: 493

Příspěvek#671 » čtv 21. kvě 2020, 04:05

Cvicny naboj v Sa58 ma nablizko stejne fatalni ucinek jako ostry

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 994

Příspěvek#672 » čtv 21. kvě 2020, 08:13

To cipis a Honzajan: no to jste mě tedy opravdu dostali, přesto to co píši je z hlediska manipulace v mezích toho co se učí, co se trénuje, v mezích regulí a bezpečnosti a možná, že se chovám bezpečněji a zodpovědněji než vy, ale to je úplně jedno, nemá cenu plevelit vlákno osobními výhradami, hlavně se chovejte (chovejme) bezpečně, ať se nic nestane, o to přece jde. Tím v této neplodné diskusi končím...



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#673 » čtv 21. kvě 2020, 08:40

"Co však lze dohledat, že za tu dobu bylo ne zrovna málo případů kdy se někdo, od "profesionálů na služebně" po "amatéry" na střelnici, doma po-/zastřelili sebe či někoho vůkol.
Jistě, nepochybně v prvé řadě blbá a nekorektní manipulace se zbraní. O tom žádná.
Na druhé straně, kdyby nenosili v komoře či zcela zbytně "si nehráli s pistolkou" problém by ani nevznikl.."
To si ted lzes do kapsy. To, ze si nekdo streli na strelnici nebo pak doma neni a ani nemusi byt pricina noseni s nabojem nebo bez v komore. Klasicky je nevybiti pri ukonceni streleb nebo naopak chybna manipulace pred nebo po cisteni atd. Klasika zkrat\blbe naucena kontrola komory, kdy si clovek zapomene zasobnik ve zbrani a vlastne si ji nabije a pak nasleduje hlucna rana jistoty, protoze treba glocka jinak nerozdelas.

Uživatelský avatar
Int1m1thy
Příspěvky: 1498

Příspěvek#674 » čtv 21. kvě 2020, 09:31

paneboze at uz tuta corona krize zkonci... lidem to leze na mozek a vylejzaj z der na ruzna fora...

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#675 » čtv 21. kvě 2020, 09:48

Ja by som len vsunul myšlienku, že nosiť s prázdnou komorou je bezpečnejšie čo sa týka šance nehody zavinenej nesprávnou manipuláciou a o tom nie je spor. Či je zníženie tejto šance dobrý obchod za zníženie možnosti okamžite reagovať sa vedia debata už dlho a výsledok je taký, že si to každý spočíta sám podľa vlastných premenných.

Ale nosiť raz s nábojom v komore a raz nie považujem za menej bezpečné čo sa tejto šance na nehodu z nesprávnej manipulácie týka, ako buď len vždy nosiť v komore alebo len vždy nosiť prázdne. Spomínané nehody boli dosť možno spôsobené práve takýmito ľuďmi, čo zbraň podcenili - šak teraz nie je nabitá. Snáď ak niekto nosí v komore tak je preňho zbraň absolútne vždy nabitá, neexistuje nič ako "teraz nie" - to existuje len pri tých čo nosia (občas) prázdnu. Tí čo nosia prázdnu vždy, tak aj ak zbraň podcenia, tak bude prázdna a k nešťastiu nedôjde.

Tým nehovorím že tí čo nenosia v komore podceňujú kontroly, len hovorím že AK podcenia, tak bude aj tak prázdna.Tým ani nehovorím že práve tí, čo písali na toto fórum že to robia raz tak a potom tak nie sú zodpovední - nič také. Len túto metódu striedania považujem za najviac nebezpečnú aj na šancu nehody z nesprávnej manipulácie, aj na zníženie schopnosti okamžite reagovať. Nosiť v komore je dobrá metóda, nosiť prázdnu komoru je akceptovateľná metóda, ale striedať to podľa mňa nie je rozumné. Toť môj názor.
Naposledy upravil(a) Arc dne čtv 21. kvě 2020, 10:18, celkem upraveno 2 x.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 24 hostů