Náboj v komoře při nošení.

Co jinam nepatří...

Nosíte náboj v komoře

Ano
231
55%
Ne
166
39%
Nosím revolver a o podobný blbosti se nestarám.
26
6%
Celkem hlasů: 423

Uživatelský avatar
Destructor
Příspěvky: 685

Příspěvek#676 » čtv 21. kvě 2020, 10:04

Prostě ten kdo nemá náboj v komoře, tak má o jeden bezpečnostní level víc.
Z mého osobního pohledu je pro mě tohle důležitější, protože zbraň chci nosit ale v co nejlepším poměru bezpečnost vs funkčnost.
A právě nejlepší poměr mi vychází tento.



JakubDotPy
Příspěvky: 232

Příspěvek#677 » pát 22. kvě 2020, 10:49

Jen si tu odložím jedno video.
Ke konci i natahuje, ale jen když je útočník ještě daleko.
https://youtu.be/Upxfo_jBrDE
Naposledy upravil(a) JakubDotPy dne pát 22. kvě 2020, 10:54, celkem upraveno 1 x.



JakubDotPy
Příspěvky: 232

Příspěvek#678 » pát 22. kvě 2020, 10:52

Hezky je tam také vidět, jak je důležité, jak (místo, oblečení..) nosíte. Několikrát byl kvůli tričku "mrtvý".

Uživatelský avatar
Sud
Příspěvky: 796

Příspěvek#679 » pát 22. kvě 2020, 13:39

Je to v podstatě podobné video jako od Hard Tasku. Spíš je zajímavé, že 4/4 úspěch v případě pouze tasit a hned střílet. 2/4 úspěch v případě tasit, nabít, střílet. Skoro to vypadá, že ten stresoví faktor "kurva, vždyť já nemám nabito" může mít vliv i na tasení zbraně.



LordSalix
Příspěvky: 579

Příspěvek#680 » pát 22. kvě 2020, 14:01

Tyhle videjka jsou zábavné, ale jen pár poznámek:

1. Obránce je napumpovaný adrenalinem a doslova čeká na "písknutí", až začne útok. Nemyslí na nic jiného, než že tato jedna konkrétní osoba stojí konkrétně tady, každou chvíli vytáhne konkrétně nůž a zaútočí.
Čí život tak vypadá? Jaké reálné situaci to odpovídá? Dejme tomu izraelský armádní checkpoint, ke kterému se blíží podezřelá osoba v hidžábu a nedbá výzev?

2. Při delší vzdálenosti opět oba čekají na písknutí, útočník tasí a sprintuje k obránci.
Jaké reálné situaci odpovídá toto? Začátku středověké bitvy po zaznění polnice? Proč by to útočník dělal?

3. Tasení o půl vteřiny rychlejší než bodnutí magicky neznamená úspěšnou obranu. Znamená to jenom, že nejspíše budou zasažení oba. Nůž i pistole mají velmi nízký zastavující účinek (tím spíše u nás FMJ) a v reálu by se spíše oba navzájem bodali a stříleli dokud by je neoslabila obyčejná ztráta krve (statisticky nejvýznamnější mechanismus u krátké zbraně) a s nejvyšší pravděpodobností se pak sešli oba na JIP nebo na pitevně.

Což neříkám kvůli ne/nošení náboje v komoře, ale pro zasazení celé situace do nějakého reálného kontextu. Jetli někdo sní o takové situaci, třeba mu to upraví představy o obraně s pistolí. Zásahy mimo CNS útočníka ve většině případů nezabijou a už vůbec nezastaví. Útočník dle své nátury (a užití alkoholu nebo drog) běžně pokračuje v útoku nebo po zásahu utíká a jeho smrt nebo přežití se rozhoduje až dlouho po incidentu.

=> Takový likvidační útok nožem je vždycky úplně v prdeli. Neodpovídá reálným situacím pro civila. Poznatky z něj se můžou hodit pro policii a armádu. Náboj v komoře je při něm vždy výhoda.

Teď ale zpátky do reality a civilního života - kdo z vás je neustále našponovaný bleskově tasit a začít pumpovat rány (hodně ran!) do útočníka s nožem? To určitě není problém, dá se to nadrilovat a úspěšně provést.

Nicméně kdy přesně konečně tu svojí schopnost lusknutím prstu odpálíte? Kdy ta napnutá past sklapne a už nebude cesty zpět? Když se někdo přiblíží na délku paže? Když do vás někdo vrazí? Když dostanete vyloženě úder? Nebo až když uvidíte něco v ruce? Nebo až když uvidíte něco blýštivého? Nebo až když uvidíte něco blýštivého a budete si jistí, že je to nůž? Nebo až když ucítíte bodnutí? Jde doslova o vteřiny!

Vážně mě to zajímá - ve vztahu k tomu videu s tasením proti noži. To přece musíte mít dávno nadrilováno a rozhodnuto, to nemůžete rozhodovat až při útoku. Kdy spustíte tu bleskovou sebeobrannou palbu ve svém reálném civilním životě a v čem se to bude podobat tomu videu?

Myslím, že tyto různé představy se pak také významně promítají do individuálního rozhodnutí zda ne/nosit náboj v komoře.



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#681 » pát 22. kvě 2020, 15:03

A jak by sis takovou prezentaci predstavoval? Jako ukazka best case pro strelce je to vyborne. Ti, co se neboji pouzit hlavu si treba i uvedomi, jak bezbranny clovek v inscenovane scene je a co teprve realita...



LordSalix
Příspěvky: 579

Příspěvek#682 » pát 22. kvě 2020, 15:21

Ano tam mířím, že to patří mezi důvody, proč náboj v komoře nenosím. Protože se nejčastěji obhajuje takovými testy, které jsou ale velmi velmi relevantní pro toho izraelského vojáka, docela dost pro policisty ale ne pro mě (možná pro někoho ano).

Takovýto typ útoku (to je v podstatě zběsilá vražda) nečekám a pistolí bych se mu v běžném životě neubránil, naopak mnohem spíše hrozí jeho chybné vyhodnocení a/nebo zranění/zabití nezúčastněných osob.

Velkou roli tam jistě hraje i bydliště. Žiju v Praze, pracuju v kanceláři a jsem v podstatě permanentně v davu a mezi lidma a zahájit zběsilou palbu po půlvteřinovém vyhodnocení situace prostě pro mě nepřipadá v úvahu. Pro tyhle situace prostě pistoli nenosím a tím pro mě osobně padají významné scénáře, kdy je náboj v komoře nutný. Chápu, že někdo to má jinak - protože třeba pracuje jako ostraha objektu, protože bydlí na vesnici a je snadnější identifikovat útočníka nebo nezvyklé chování.. nebo pracuje někde osamoceně na skládce, co já vím. Jen přidávám další faktory, proč to různí lidé vnímají různě a dávají různé váhy různým parametrům. Protože žijí jiné životy.



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#683 » pát 22. kvě 2020, 15:39

Když se bavíme o tom, že čas hraje roli, nemusí jít vždy o takto extrémně krátkou situaci, kdy kompletně a správně zareaguje málokdo. To, co je na videu je pro většinu z nás konečná. Mohou ale nastat scénáře, kdy i po vzniku hrozby můžete mít delší dobu jen ruku na zbrani/v tašce či jen připravenou ruku na tasení a snažit se zatím slovně odvrátit nejhorší, a až ta sama eskalace od útočníka je pak rychlá. A tam jste už připraven a ten náboj ušetří desetinky.



LordSalix
Příspěvky: 579

Příspěvek#684 » pát 22. kvě 2020, 15:53

S tím souhlasím a vyplývá z toho naopak hnusná otázka pro nenosiče - spoustu situací si nenosič představuje tak, že bude mít dost času tasit a natáhnout, protože situace eskaluje. A to je pravda, jistě mnoho situací takových je, ale KDY nenosič vlastně tasí a natáhne?

Z logiky věci buď předčasně-preventivně (vždyť se vůbec nic nestalo a on mi tady hrozí zbraní, mám strach pán velkomožný) a nebo bude čekat a snažit se odvrátit nejhorší a pak ale už ten čas mít nemusí. Taky myslím zajímavá úvaha ke zvážení.



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#685 » pát 22. kvě 2020, 15:57

Já bych čekal, že to udělá ve stejný okamžik jako my (vytáhnutí zbraně už je samo o sobě dost), jen tam má ten úkon navíc. A ten podle podmínek může trvat velice krátce (viz Miloš Müller z Hardtasku) nebo nemusí proběhnout úspěšně vůbec.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#686 » pát 22. kvě 2020, 16:54

Rumburak má veľkú pravdu v tom, že veľkú rolu hrá príprava pri začiatkoch eskalácie -> ak nosíte zbraň tak, že ju môžete uchopiť alebo si ju aspoň nejako predchystať na rýchle tasenie a nebude to ani vidieť, ani podozrivé, je to veľké plus. Väčšina situácií v civilnom prostredí postupne eskaluje a obranca môže mať príležitosť nenápadne zbraň držať dlho pred nutnosťou jej tasenia. Toto spraví asi väčší časový rozdiel, ako natiahnutie záveru v prípade, že je komora prázdna.

Salix má pravdu v tom, že vyhodnocovať úspech / neúspech obrany je komplikovanejšie, ako to video ukazuje. Aj keď na vás nejaký chlap beží s nožom a strelíte ho (perfektne) sekundu skôr ako vás bodne, zotrvačnosť jeho švihu samotná môže ľahko spôsobiť že si ten nôž nájete v bruchu. Nehovoriac o tom, že ak ho netrafíte "perfektne" tak bude ešte pokojne pár sekúnd bojovať kým padne - a to sú sekundy počas ktorých útočník na obrancovi maturuje z akupunktúry. To všetko ale len poukazuje na to, že nôž je veľmi efektívny nástroj útoku a nejde ho podceniť.

Na margo tej prípravy v začiatkoch eskalácie problému... Trošku by som ale upozornil na to, že situácia "len tak z ničoho sa niekto na niekoho rozbehne s nožom" je extrémne nepravdepodobná. V dave sa okolo agresívneho muža vytvorí vákuum. Postupne sa na to sám hecuje. Pokrikuje, máva nožom, smrdí na celý blok, rozhadzuje okolo seba rukami... Títo ľudia tiež väčšinou vyhľadávajú menej frekventnované ulice. Ak niečo takéto vidí niekto, kto nenosí v komore a povie si, že toto je situácia kde možno dôjde k nutnosti zbraň použiť a rozhodne sa ju preto natiahnuť, musí najskôr tasiť. A tasenie samotné môže problém "spustiť"



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#687 » pát 22. kvě 2020, 22:18

Praveze tady ty situace z videa ukazuji, jak malo casu clovek ma a ze je v normalu celkem namydleny, ale i s nozem v sobe je moznost se branit. To, ze mi prazdna komora dalsi cas jen sebere nebo hur muze privodit zavadu je nepopiratelny fakt a ubirat si sance uz v tak velmi nevyhodne situaci, to je na rozhodnuti kazdeho z nas.



Haluziak
Příspěvky: 284

Příspěvek#688 » pát 22. kvě 2020, 23:48

Nás kdysi učili, že pokud tě někdo překvapí útokem, tak jsi někde předtím udělal taktickou chybu. Druhou věcí je, kolikrát za život jste se s někým málem srazili když jste šli kolem rohu? Člověk prostě nemůže být ve střehu 24/7.

Pokud máte tak černé svědomí, že si někdo půjde pro Vás, tak vám náboj v komoře nepomůže, protože proti noži v ledvinách je jaksi neužitečnej.
Pokud jde o střílejícího šílence a jste první, druhý v pořadí, tak Vám taky nepomůže, protože než stihnete zareagovat je konec. Pokud jste 3+ tam je každá setina dobrá.
Pokud jde o situaci obyč fetky, co na Vás ze tří metrů vytáhne nůž a řve naval šrajtofli, tam je to na uváženou.

Já osobně nosím Glocka nadrncnutého z jednoho důvodu, modelové situace nefungují a je vysoká pravděpodobnost, že slabou rukou budete vykonávat nějakou činnost, ať už stahovat někoho za sebe, dělat si prostor pro ránu, mávat igelitkou a odvádět pozornost od toho, že u pasu/v kapse/v brašně lovíte krochnu.

PS: Natahování o pásek, botu ... přenechám Holywoodu.



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#689 » sob 23. kvě 2020, 08:31

Jj, to úsloví znám od letců stíhačů: "Jakmile se stíhač ocitne ve férovém souboji, znamená to, že to někde podělal".

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů