ZP a psychotesty



Mejla03
Příspěvky: 2

Příspěvek#1 » sob 23. kvě 2020, 11:32

Čau chlapi a děvčata,
jsem zde úplně poprvé,tak mi odpusťte, pokud něco podobného zde již bylo někde zmíněno.. :? mám na Vás prosbu, zdali by mně dokázal někdo poradit..
zhruba před 2lety jsem si udělal ZP, v té době ještě bez psychotestů..dělám civilní zaměstnání, ovšem nyní přemýšlím, že změním povolání a zkusím se přihlásit do služebního poměru..
Otázka zní: pokud bych byl neúspěšný v psychotestech v přijímacím řízení, mohou mi ZP na základě těchto výsledků odebrat? Doufám že mi někdo zkušený poradí ;) Díky moc Mejla



Texan
Příspěvky: 83

Příspěvek#2 » sob 23. kvě 2020, 12:29

Nemohou. To by musela firma kam se hlásíš informovat tvého praktického lékaře a k tomu není žádný právní ani jiný důvod. Navíc psychotesty na pracovní pozici (nepíšeš jakou) se mohou hodně lišit od psychotestů na zbroják. Leda že by se zjistilo, že máš nějakou závažnou duševní chorobu a to ještě v akutním stádiu a to podle tvého příspěvku nevypadá.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4568

Příspěvek#3 » sob 23. kvě 2020, 12:36

Mejla : ZP je pořád bez psychotestů, pokud k nim není oprávněný důvod nebo není tvůj obvoďák alibista. Pak je ale lepší změnit lékaře. Jak správně píše Texan, nejsou psychotesty jedny jako druhé. Takže jen z tohoto důvodu skutečně nehrozí odebrání ZP.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#4 » sob 23. kvě 2020, 12:49

Kolegovia majú pravdu na 99 %, ja napíšem to 1 % -> možné to je, ak sa odhalí nejaká naozaj závažná patológia alebo porucha.

Je tam tajomstvo lekár-pacient, ale pri lekárskom vyšetrení pre firmu je vlastníkom výsledku firma, tá by to nemala šíriť, ale postupuje podľa iných pravidiel - napríklad to môže zaslať tvojmu obvoďákovi. Alebo pravidlá poruší a napíše to rovno na políciu či facebook, ty si to od nich budeš vymáhať zákonne, ale tajomstvo je vonku. Okrem toho, lekár čo testy robí môže výsledky konzultovať s tvojím obvoďákom, čo určite spraví ak bude vedieť že máš ZP a na základe výsledkov získa pochybnosti, že by si ho možno nemal mal mať. Alebo to zapíše do tvojej online karty. Obvoďák je zo zákona povinný upovedomiť políciu že sa dôvodne domnieva že sa zmenil tvoj zdravotný stav zo spôsobilý na nespôsobilý. Polícia si môže od teba následne vyžiadať nový lekársky posudok o zdravotnej spôsobilosti, no a obvoďák ťa pošle na nové a iné psychotesty. Pretože nie sú psychotesty ako psychotesty, ako správne napísali vyššie. Až na základe týchto testov môžeš nezískať zdravotnú skúšku a prísť o papiere... a ešte sa môžeš odvolať. Takže čisto na základe tých firemných testov o ZP neprídeš určite, ale môžu ten proces spustiť.

V každom prípade, psychotestov by som sa nebál (považujem ich za zbytočné, ale nie za niečo čo by mohlo normálneho človeka poškodiť inak ako finančne ich cenou). Buď sa stav nezmení a nič nové neodhalia - všetko je OK. Alebo zistíš že ty síce skúšku odbornej spôsobilosti máš, ale tvoje druhé a tretia "ja" nie, no a kým si ju neurobia tak prídete o papiere všetci traja. To je ale dobré pre všetkých, včetne teba.



Mejla03
Příspěvky: 2

Příspěvek#5 » sob 23. kvě 2020, 14:35

Moc Vám děkuji za vaše odpovědi a názory :thumbup: , přeci jen víc hlav víc ví :)..díky moc :clap: :thumbup:

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2518

Příspěvek#6 » sob 23. kvě 2020, 16:19

Moment. Píše, že chce do služebního poměru. To znamená polici, hasici, ev. jiné ozbrojené slozky. A to muze byt jina vec. Navic tam psychotesty delá clovek na pocitaci a pak jen vyhodnocuje s psychologem. Nejsme si jist, zda by, pokud se ukaze, ze je magor, neslo dal do registru.

Uživatelský avatar
Sud
Příspěvky: 796

Příspěvek#7 » sob 23. kvě 2020, 17:33

Nemusí to znamenat nic. Kdysi jsem dělal psychotesty k justiční stráži. Neprošel jsem a ZP jsem pak po pár letech normálně udělal. Testy jsem psal na papír a pak ústní pohovor s psychologem.



Pavel V.
Příspěvky: 54

Příspěvek#8 » sob 23. kvě 2020, 19:52

Psychotesty při přijímacím řízení dle z.č. 361/2003 Sb. jsou zaměřeny na to, jestli je uchazeč vyzrálá osobnost, jestli je koučovatelný, jde spíše o jeho názory. Jsou to víceméně stejné otázky (jinými slovy se ptají pořád na to stejné) kladené pořád dokola, celkem 8 hodin. Rozhodně ty testy neslouží ke zjištění nějaké psychiatrické nebo psychologické diagnózy.



Texan
Příspěvky: 83

Příspěvek#9 » sob 23. kvě 2020, 22:07

"Psychotesty při přijímacím jsou zaměřeny na to, jestli je uchazeč vyzrálá osobnost.. Rozhodně ty testy neslouží ke zjištění nějaké psychiatrické nebo psychologické diagnózy."
Potud má Pavel V. pravdu. Ve zbytku se mýlí.
Zapomeň na tento pseudoproblém.



Remy
Příspěvky: 28

Příspěvek#10 » pát 19. lis 2021, 09:41

Psycholog nám před testy pro odlehčení situace a uvolnění napětí řekl, že neexistuje špatná odpověď. Hodotí celek. A jenom hloupý magor napíše testy tak, aby z nich vyšel jako magor. A ti prý sem k nim nechodí . :). Koho testy čekají, ať dává bacha na podobné otázky/jedna věc různým způsobem. Horši jsou testy reakcí/zátěže. Ale pokud testy někdo nedá, vypovídá to jen a jen o tom, že pro tu práci není ten pravý.



Remy
Příspěvky: 28

Příspěvek#11 » pát 19. lis 2021, 09:55

Oblíbená otázka v různých variantách - LŽETE?

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4568

Příspěvek#12 » pát 19. lis 2021, 16:08

Remy : Každý se vylepšuje. Takže ano, lže částečně kdekdo.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 hostů