Kalibrace,problem

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#16 » úte 17. dub 2012, 08:31

Pročet jsem vlákno kousek zpátky, povylejzaj Ti střely co si sám leješ? Přijde mi to že ladíš moc věcí najednou, navážku, škrcení, střely, mazání.... . Zkus koupit pár stovek kvalitních střel a postav fungující patronu. Pak do ní zkus napasovat svoje kule.



sheep
Příspěvky: 121

Příspěvek#17 » ned 22. dub 2012, 09:45

Pravda to je,že řeším více věcí najednou.Ale zatím řeším základní technologický postup a to co se u něho děje.Proto jsem se ptal jak škrtit,jak tohle a jak jiné.Prostě základ.A i to co se odehrává a je špatně.
Vyrobit nějaký rozumný náboj je mi jasné že dost času zabere,než se odladí.To že mám střely menší ale nikdo nepopisuje jako velký problém.Já už v tom ale problém vidím a to takový že jedna střela je taková a druhá maková.I když je tolerance řádově v setinách hraje to roli.A to takovou že už člověk pozná jak ji usazuju že je špatná a jde vyřadit a znovu tavit.
Ovšem nedalo mi to a hledal jsem i na jiných forech a po netu ve světě a chtěl jsem prostě vědět proč se to celkově se střelama děje že při kalibraci se kolikrát jen dotkne stěny.
Bohužel jsem nevěděl že čím čistější je olovo tím více se při odlití stáhne.To se také potvrdilo při střelbě a nánosu olova v laufu.Jak které střely se strhávají.Takže střely jsou dost měké.
To že ale střely lezou po usazení a zalisování ven si mohu jen myslet co to může být.Protože u celopáště se tohle neděje.
Prostě zřejmě dost namazané a to podporuje klouzání ven a moc roztahuji.Musel jsem upravit roztažení na co nejmenší možnou uroveň a lehce škrtit.Potom už jen žehlím.
To že je olovo měké se dá poznat tak trochu na váze střely.Protože tyto střely se pohybují 122-124 grainu mají být 120.
A pokud se mohu zeptat jak teď nalegovat olovo.A jestli někdo ví jakou roli hraje v olovu antimon a jakou cín?No lépe řečeno,pokud přidám jen cín jaká bude kvalita a pokud jen antimon.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#18 » ned 22. dub 2012, 12:54

koukni na stránky kovohutí Příbram, je tam tabulka tvrdostí slitiny i s % přísad

edit: zkus pro začátek třeba střely od Toma www.zavazicka.cz má to vychytaný, slitinu, váhy, mazání...

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#19 » pon 23. dub 2012, 17:44

Takže asi takhle jsem se pokusil ukázat můj technologický postup. Použitý upravený obrázek je ztažený z volně dostupné stránky na internetu a původně to byl 9 mm Makarov. Vše je pouze ilustrativní, velikost roztažení, kalibrace a pod. není v žádném poměru - pouze pro názornost (maloval jsem se s tím víc jak půl dne, tak prosím co nejmírnější kritiku :lol:). Jinak podotýkám, že přebíjím náboje 9 mm Luger, olověná střela (komolý kužel) s celoteflonovou úpravou - není třeba mazivo v mazací drážce. K přebíjení používám jednooperační lis typu "O", domácí výroby (od strojaře) dle originálu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#20 » pon 23. dub 2012, 18:05

z toho "technologickýho postupu" nechápu dvě věci:

1) "protáhnu lisem a zkalibruji na původní rozměr. Někdy se "netrefim" tak dokonale, takže se mi stávalo, že nábojnice byla zkalibrována decentně více (byla více ztažena - měla menší průměr)" jak je to možné? používáš matrice pro danou ráži?

2) "po zkontrolování kalibrem (jako kalibr jsem si zvolil mikrometr pevně nastavený na určitou hodnotu, kterým protáhnu náboj a dle potřeby pokračuji dále - buď opětovně protáhnu lisem, nebo odložím bokem)" co kontroluješ? dýlku náboje? když máš správně nastavenou usazovací matrici tak je to přesnější než mikrometr, jestli je každá patrona jiná a musíš je opravovat je někde něco blbě.

A vlastně ještě třetí: "zatáhnu roztažený okraj nábojnice - zažehlím, neboli zaškrtím. Na to mám distanční kroužek z oceli, který mi zaručuje stejnoměrné zaškrcení u každého náboje" žehlíš nebo škrtíš a nebo oboje? to jsou dva různé úkony v jedné matrici. A ten distanční kroužek?

Jinak vřele doporučuju knížku Petra Leitnera - Přebíjení nábojů do ručních palných zbraní.



sheep
Příspěvky: 121

Příspěvek#21 » pon 23. dub 2012, 19:06

Také souhlasím a moc tomu nerozumím.Tohle je technologický postup jak náboj vyrábět,ja tu probírám problémy který se mi dějou.A čekal jsem spíš takovou odpověď "máš to špatně takhle a takhle",je mi jasný nadálku se těžko radí ale od toho je přeci forum,i když problém nevyřeší z cela,určitě stačí trochu postrčit kde by mohl být problém.


To sided:
Takže není problém se odkázat z tohoto fora na Toma ohledně koupě střel?Ohledně Příbrami to asi problém není tam i dojet i když je to cca 60km.Ale někde jsem se doslech že to prodávají po dost velkých kusech a laciný to taky zrovna není.A pokud bych se u koupi olova dostal na 1Kč/ks je lepší si "koule" kupovat.Anebo celoplášt od Limitu.I když jes viděl někde po netu že jedni chválí jiní zase opak.
Nepotřebuju ušetřit za každou cenu,jen je to hlavně koníček a baví mě to.Někdo je naprášek kdyby měl odlít třeba cca 100 střel,někomu to nevadí.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#22 » pon 23. dub 2012, 19:08

Asi tak:
před x-lety jsem začal s přebíjením a vzhledem ke své finanční situaci jsem zvolil levnější variantu - podomácku dělaný ocelový lis. Základy přebíjení mi byly vysvětleny od jednoho střelce, co přebíjí dodnes, ale ten disponuje daleko efektivnějším, dražší a kvalitnějším lisem, tzv. "kolotočem". Tuším, že od pana Dillona. Já začal a dodnes zůstal věrný jednooperačnímu lisu. K němu mám sadu tří matric RCBS - karbidové matrice pro ráži 9 mm Luger. Takže se jedná o zdlouhavější proces, protože pokaždé operaci musím přestavovat matrice, ale mě to tolik netrápí, protože na střílení již nemám tolik času jako dříve :? a nejsem nucet vyrábět kvanta nábojů. Navíc mám rodinu, chodím do zaměstnání a tak se bavím ve volných chvílích :D
1) po odzápalkování vyšroubuji ze středu matrice vyrážecí trn a výškově (šroubováním) nastavuji matrici na požadovanou výšku tak, aby se zatlačení nábojnice do matrice nábojnice stáhla do původného tvaru. V minulosti se mi stávalo, že matrici jsem vyšrouboval (nebo zašrouboval) špatně, tedy tak, že nábojnice byla ztažena příliš (tedy více, než jsem měl v plánu). Dnes se mi to již nestává. Tedy spíš jen při nastavování matrice, ale dávám si pozor.
2) ano, kontroluju celkovou délku náboje. Mikrometr mám nastaven na jednu délku a zaaretován. A pak s ním protáhnu náboj. Délku jsem si určil kontrolou v nábojové komoře hlavně. Používám jen jeden druh nábojnice a střely z jedné várky. Vzhledem k tomu, že lis je jednooperační, domácí výroby (ikdyž vyráběný strojařem na kovoobráběcích strojích), několik let starý a používaný, matrice v něm nedrží jak přilepená. Nicméně délka mnou vyrobených nábojů je v rozmezí několika setin milimetru. Ale protože jsem puntičkář (někdy se s tím "se*u" až moc, vracím ty "delší" náboje zpět do lisu. Takto mikrometrem "proženu" každý náboj. Jen tak ze zvědavosti si sám zkus při přebíjení svoje náboje zkontrolovat. Jinak moc dobře vím, že setina milimetru na délce nemá při domácím přebíjení vliv na funkci. Já své náboje používám na střelbu dle pravidel IPSC (level 1)
3) prostě po vsazení střely protlačím náboj do matrice, ze které jsem vyšrouboval trn na zatlačování střely.
A ten distanční kroužek ? - je to ocelový kroužek, který před zaškrcením vsadím na náboj a pak teprv zaškrtím.
Celé bych ti to i nafotil, ale z časových důvodů je to momentálně nemožné. Vzhledem k mé zastaralé výbavě se v mém případě jedná o zdlouhavý a pomalý proces. Než jsem dopiloval detaily, pár patron mi to trvalo. Když jsem začínal, měl jsem daleko víc "zmetků", než v dnešní době. Spíš bych řekl, že dnes je již nemám.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#23 » pon 23. dub 2012, 19:50

Aha, no asi to jde i takhle :) Každopádně, štelování kalibrační matrice: Tam je u ráže 9Luger jediný správný nastavení, skoro nadoraz k shellholderu respektive na světýlko. Vypichovací trn zůstává na svém místě a zápalku vyrazí při kalibraci. Dělat to na dvakrát je jenom dvojí práce s nulovým efektem. Nastavování kalibrační matrice "napůl" výšky nábojnice je nesmysl. Matrice RCBS mají kontramatku se zajištovacím červíkem takže matrici jednou nastavím , dotáhnu červík a už je naštelovaná nafurt.
Dýlku hotových nábojů mám zkontrolovanou, rozdíl dělá zhruba 0,1mm na Hornady LNL to je u pistoláků hluboko pod potřebnou toleranci zvlášt když počítám s tolerancí olověných střel :)
Ten distanční kružek už jsem pobral, zkus ušetřit pár korun na karbidovou žehličku od LEE.
A zkus si přečíst toho Leitnera, rady od kamarádů jsou fajn ale není od věci čas od času osvěžit vědomosti.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#24 » pon 23. dub 2012, 20:21

Já si na to přišel postupem času sám. Do začátku mi bylo dáno pár rad a zbytek je jen moje několika letá praxe a vymýšlení si vlastních postupů, jak na to.
Štelovat matrici musím pokaždé, protože za ty roky je ten aretační šroubek již notně opotřebován a stejně tam ani až tak moc dobře nedržel (už i ten vnitřní imbus je dost vychozený). Za ty roky je lis opoužíván, navíc závit v lisu asi bude možná trošku omačkaný, nebo má možná větší vůle, takže jsem si aretační maticí na matrici pomáhal k co nejpevnějšímu uchycení. Přitom vždy dochází k nějakým drobným posuvům.
Nábojnice používám jen jednou vystřelené originály S&B. Pak je posbírám a použiju sám na přebíjení. Když je pak vystřelím sám, už je nepoužiji. Tak jsem vybíravý :lol: A střely mám z várky 5000 kusů, objednaných a zakoupených najednou. Takže stejná várka. To mi eliminuje nějaké rozdíly vzniklé při výrobě malých sérií.
Za ty roky už to mám tak vychytaný, že nepovedené kousky už prakticky nemám. Ale své náboje si nechávám pro sebe, neprodávám. Vyladil jsem si je na svou CZ 75B.
Jinak dík za tipa na knížku. Sice si své náboje dělám po svém, ale nevidím důvod, proč si nepřečíst něco od profíků :lol:

Pro sheep:
co se týče složení olova a lití střel, tak s tím nemám žádné zkušenosti. Mě u tebe překvapilo, že ti lezou ven střely. Nikdy jsem o tom neslyšel, takže jsem se divil. Jinak je fakt, že se tu ptáš na moc věcí najednou. A pokud jsem nepomohl tobě, tak se snad jistě jiní možná dozvěděli něco nového, nebo zajímavého. Nesnažil jsem se napsat jen suchou větu typu: "děláš to blbě, dělej to tím a tím způsobem", ale toto téma pojmout trochu obšírněji.



sheep
Příspěvky: 121

Příspěvek#25 » úte 24. dub 2012, 20:18

No názor od Sided již mám.Je pravdou že řeším více věcí najednou.Ale psal jsem že u celopláště se mi takové věci nedějou.A láduju jak koupeným celopláštěm tak zkouším odlívat.Řekl bych že u přebíjení nakoupeným materiálem a který je daný a osvšdčenýj e postup také znám.Protože můžu laborovat s prachem jak s navážkou,tak s výrobcem.Jiný výrobce zápalek,atd. ,ale postup je pořád stejný.Celková délka náboje je také určena,i když ne každý kver papá stejný náboj.
A samosebou si stím hraju.Jak škrcení,tak navážka.Dělám klasiku vyrobím několik naboju různé navážky a zaškrcení.Potom vyškemrám zapujčení hradel a zkouším.
Na škrcení jsem se ale ptal kuli tlaku,nevím o tom nic co se děje v laufu.A abych nemusel škrtit kousek po kousku,ale chytil se jestli začít u více či méně.
Střely již nelezou,ale jsem na hraně roztažení.A co střelu tlačí ven že se vytvoří přetlak jsem si odvodil laicky.Střelu tlačím do nějakého prostoru kde stlačuji i vzduch,a nemá to kudy unikat,alespoň nějakou dobu,tak moc zase střela netěsní.
Nevim,nevim.Pojedu celoplášt a zkusím objednat střely hotové.Měřák tvrdosti je objednán,bohužel jsem si myslel že se bez něho obejdu.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#26 » stř 25. dub 2012, 08:48

K tomu vylejzání střel: ještě mě napadlo, jakou máš rozhrdlovací matrici? Některé koýelem jenom otevřou okraj nábojnice a jiné i válcovou částí zkalibrují hilznu zevnitř na průměr střely. Tady by mohl být zakopaný pes, třeba ještě v kombinaci s Aloxem...
exp2.jpg

exp3.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



sheep
Příspěvky: 121

Příspěvek#27 » stř 25. dub 2012, 19:50

No mam klasiku,samosebou Lee.Vím že nic moc už jen jak jsem to viděl poprvé.Už jen zpracování.Ale zase tím že se roztáhne jen začátek si myslím že to je lepší.Ale s určitostí jsem roztahoval víc než je zdrávo.Na celoplášt to je dobrý na olovo už bohužel ne.Každopádně díky za radu a jestli se můžu zeptat co je to za matrici na foto?

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#28 » stř 25. dub 2012, 20:33

Na těch fotkách je vložka pod prachovač Hornady ale RCBS i Redding fungují podobně.



cony
Příspěvky: 56

Příspěvek#29 » sob 28. dub 2012, 18:23

Zkontroluj si průměr tvých střel, v devítce by měla být kalibrace .356. Zkus mazat do drážky a né aloxem, ale i střely mazané aloxem jsou použitelné. Zkontroluj si škrcení, může to dělat špatně nastavená matrice, pokud zároveň usazuješ i škrtíš jednou matricí od LEE. Velikost rozhrdlení na tohle nemá vliv, čím víc rozhrdluješ, tím víc se ti opotřebí ústí nábojnice až časem praskne, to je tak vše. Jinak ještě střely můžou lízt ven u nábojnic MFS a u prasklých nábojnic = vyřadit všechny. Jakou máš dělku náboje? Většinou to dělá kombinace špatných hilzen (udělalo by to i u malýho průměru střely) a tím, že si crimpovačkou tu střelu povytáhneš. Zkus si vzít zkalibrovanou NENAMAZANOU střelu a usadit ji do nábojnice z prachem a zápalkou. Taky ti leze? Pokud jo, může za to alox. Pokud ti to vážně dělá jen u ozápalkovaných hilzen (u všech druhů a v celém množství), bude chyba ve střelách.
Moje rada:
1. vytřiď si nábojnice
2. kup si pár set kulí od někoho, kdo jich už pár vyrobil (můžeš se inspirovat s kalibrací, tvrdostí vzhledem a váhou pokud chceš teda lít)
3. nastav si správně matrice: vypichovací, rozhrdlovací
4. usazuj jen usazovačkou, nezaškcuj ani nezarovnávej rozhrdlení
5. škrť až žehličkou třeba od LEE, není špatná.

Správně udělanej náboj musí jít do kalibru volně. Délka náboje je individuální podle zbraně, použité střely, případně dle cipu. Rychlost u dtejnejch patron zvedneš škrcením nebo změnou délky náboje, na to bacha pokud nevíš co tím způsobíš. Na hradlech se to projeví o podobnou hodnotu jak změna škrcení.

Příbram je drahá, ale udělaj ti slitinu na přání. Cena je na jejich stránkách nebo na vyžádání min množství se ti ale asi do kufru auta nevejde :) leguje se antimonem, cínem ale nejčastěji liteřinou. Zkus si nějakou sehnat, občas se objeví inzerát. Z čistýho olova do pistole fakt neli, ta je dobrá do perkusu. Případně závažíčka do kol taky nejsou z čistýho olova.



sheep
Příspěvky: 121

Příspěvek#30 » stř 2. kvě 2012, 19:29

Jinak je pravda že lezou díky aloxu a příliš velké rozhrdlení.A potvrdilo se jak jsem psal příliš měká slitina(čistá) má bohužel po odlití menší průměr než nalegovaná.Nyní vše v pořádku,ale stále je co ladit.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti