Dotaz ZP



Jindra
Příspěvky: 4

Příspěvek#1 » ned 10. čer 2012, 08:42

Zdravím, připravuji se na zkoušky ZP. Původně jsem plánoval jen skupinu E. Dočetl jsem se doporučení Přidat sk. A a B. To je pochopitelné. Ovšem sbírat zbraně nechci, budu rád za jednu a sportovní střelba mě také neláká. Narazil jsem v momentě kdy jsem našel, že v ZP musí být větička: "Oprávněn nosit zbraň kategorie: B" a to v případě sk.E. Dále bylo napsáno, domluvit se s policií aby tam před vydáním tu větičku zapsali na ZP než mi ho vydají jinak budu muset žádat o nový. Jak se mám domluvit na větičce s policií když na vše musí být formulář??? Vážně jde jen o domluvu nebo jsem to celé špatně pochopil....... Je to v Postup získání až dole na těchto stránkách v oddělení Zbrojní průkaz. Děkuji za případné vysvětlení.

Uživatelský avatar
marw
Příspěvky: 12

Příspěvek#2 » ned 10. čer 2012, 09:09

že děláš ZP je chválihodné, rozhodně si připlat i AB,(jsou to dva 500 kolky) už jenom kvůli nákupu střeliva. zapsání nošení zbraně do ZB udělej tak,že na policii při podání žádosti na ZP podej hned i žádost na nákupní povolení(100,- kolek-oranžový papír) kde zaškrtneš nošení. vyřídí ti vše najednou a budeš mít hned nošení zapsaný. nevím jak jinde ale u nás vyžadují na nákupce k typu zbraně bud ráži nebo výrobce. neměli by ale je to tak.



Jindra
Příspěvky: 4

Příspěvek#3 » ned 10. čer 2012, 10:08

Díky, dobrá rada. Tak vlastně jde jen o to nošení na které musím mít tu žádost abych měl to Oprávnění nošení "B" 100kč žlutý papír. Hm a já to nedokázal pochopit. Já se začal o vlastnění zbraně zajímat nedavno. Přes to, že mi zbraně nejsou a nebyli cizí. Ale skupina E je pro osobní ochranu ne? Tak proč ta žádost o nošení, když to beru jako samozřejmost v rámci sebeobrany. Jasně zákon. Přes to mám ještě dotaz. Skupina A a B. Psal jsi, že se to hodí pro nákup střeliva. Ale když udělám jen E tak střelivo do té jedné zbraně pro kterou jsem se ještě nerozhod stačí. Je ještě nějaký důvod pro ty první dvě skupiny? Jen se ptám, rady znalejších co se v tom pohybují dost pomůžou.



TripleTap
Příspěvky: 62

Příspěvek#4 » ned 10. čer 2012, 10:16

Na B muzes kupovat strelivo i do zbrani, ktere nevlastnis, navic udajne na nekterych soutezich B vyzaduji (nevim, nemam zkusenost). Za B mne osobne prislo smysluplne si priplatit, kdezto A jsem usoudil, ze pro me nema smysl, ale to si musi kazdy zvazit sam.



Jindra
Příspěvky: 4

Příspěvek#5 » ned 10. čer 2012, 10:21

Asi bych se přiklonil k sk.B a E. B už jen kůli té účasti na soutěžích. E je jasný... Ještě si to nechám projít hlavou :)

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#6 » ned 10. čer 2012, 10:46

1) je to při jedný zkoušce, nikdy nevíš kdy se budou další skupiny hodit a co Tě v budoucnu napadne
2) nákup munice do jiné zbraně než vlastníš - když si budeš chtít bouchnout z něčeho jiného, nebo budeš uvažovat o zbrani v jiné ráži a ještě než si ji pořídíš tak bude někdo prodávat patrony za dobrou cenu
3) potkáš zbran kterou "musíš" mít a jako napotvoru nemá tormentaci. Tady může jít třeba i o pozůstalost ale obecně, kdo začne aktivně střílet nezůstává u jedné zbraně a už vůbec ne u té první ;)
4) případná změna legilativy, co největší rozsah oprávnění pokud to jde



Vaki
Příspěvky: 165
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » ned 10. čer 2012, 10:48

Add ta sebeobrana a nošení, pokud nemáš povolené nošení, pořád se můžeš zbraní bránit tam, kde jsi oprávněn jí držet, tedy mimo jiné doma. Pokud jí chceš nosit sebou, je potřeba ta magická formulka na zadní straně ZP.

Add skupina B. To že si jí připlatíš ti zkoušku nijak zásadně nezkomplikuje, určitě je jednodužší si jí pořídit hned než později litovat a složitěji dolňovat. Jako největší výhodu vidím možnost nákupu střeliva i do zbraně na kterou nemáš průkaz zbraně (kupříkladu máš možnost si jí vypůjčit nebo v dohledné době plánuješ pořízení další zbraně a vyskytne se možnost levného nákupu střeliva), dále pak ta účast na soutěžích ačkoliv ve většine propozic které jsem zatím studoval vyžadovali pouze platný ZP, o konkrétní skupině se nehovožilo.

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 1011

Příspěvek#8 » ned 10. čer 2012, 11:07

Ještě jedna věc ke skupině B. Třeba kšeft (!) nějaký známý bude prodávat malorážku. Bude za ní chtít mrzký peníz a ty víš o někom kdo jí shání a je ochoten za ní zaplatit trojnásobek ;) (koupíš- prodáš- vyděláš ). Bez skupiny B si malorážku nekoupíš.
Samozřejmě důvody co popisují pánové nade mnou jsou ty hlavní. Taky jsem před pár lety začínal tím že si udělám ZP, koupím pistoli, budu chodit střílet, budu nosit a to je vše co mi ke štěstí stačí. Přesto jsem si pro jistotu udělal A B E a dnes jsem rád protože střílím v podstatě ze všeho, občas mě někdo poprosí abych mu koupil náboje (jiné ráže než vlastním) apod .



HonzaLBC
Příspěvky: 558

Příspěvek#9 » ned 10. čer 2012, 11:19

Bez skupiny B si malorážku nekoupíš. Dost odvážné tvrzení, co když budu chtít na ochranu na sk. E malorážku, tak mi jí neprodaj?



Carloss
Příspěvky: 2935

Příspěvek#10 » ned 10. čer 2012, 11:25

Ad obrana: Bránit se můžeš naprosto čímkoli. I zbraní. Zbraní může být zase naprosto cokoli. Zákon toto při NO nerozlišuje. Jediné kritérium je, že NO nesmí být "zcela zjevně nepřiměřená". Jinou otázkou v případě použití střelné zbraně, na kterou nemá držitel povolení je přestupek proti zbrojnímu zákonu, případně jiné ustanovení TrZáku (nedovolené ozbrojování). To jen pro upřesnění.

A ještěš dodám, že pokud ke střelné zbrani obránce přijde až v momentě napadení, zcela logicky a v souladu se zákonem se jí může i bránit, protožu tuto zbraň si předem nelegálně nepořídil, nedržel, tudíž se nijak proti žádnému zákonu neprovinil.

Obdobně je to se zakázaným střelivem.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#11 » ned 10. čer 2012, 11:32

Albert: na ZP skupiny E si můžeš pořídit jakoukoli zbran kategorie B,C pokud má platnou tormentaci. Zároven je smíš i nosit, samozřejmě v mezích zákona.

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 1011

Příspěvek#12 » ned 10. čer 2012, 12:41

Koukám že jsem byl špatně pochopen. Mám na mysli dlouhou zbraň ráže 22lr. Samozřejmě nemám na mysli nošení takové zbraně.
Příkladně kamarád z práce má pouze skupinu E a měl nabídku na koupi malorážky (dlouhé) za výbornou cenu a má prostě smůlu.
To že dnes někdo zvažuje nákup jedné krátké zbraně na nošení, neznamená že časem nedostane chuť na jinou zbraň na kterou bude potřebovat B.



Vaki
Příspěvky: 165
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » ned 10. čer 2012, 12:49

Nevím proč by si s Éčkem nemohl pořídit třeba poloautomatickou brokovnici nebo 858 Tactical...


Kód: Vybrat vše

(4) Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn
a) nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie A, na kterou mu byla udělena výjimka, zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 1011

Příspěvek#14 » ned 10. čer 2012, 12:57

To ti taky nevymlouvám. Ale dlouhá malorážka je zbraní kategorie C a celou dobu tady je řeč o tom, že když chci ZP typicky pro osobní ochranu tak samozřejmě stačí E ale není od věci připlatit dva kolky po 500ti korunách a připsat si A B. Nic jiného netvrdím.



garf
Příspěvky: 170

Příspěvek#15 » ned 10. čer 2012, 13:07

Abych to zjednodušil, při zkoušce na ZP skupin A,B,E je "nejnáročnější splnit požedavky skupiny E, čili A+B si jen připlatíš 2x500,- kolek a zkoušku to o nic neztíží...A proč, no po někom může zbýt stará krásná lankasterka bez platné zkušebny a dostaneš ji zadarmo+zavolá ti kamarád co spolu střílíte/třeba na střelnici jezdíte/a bude chtít ,abys mu v "krámě"u prodejce zbraní a střeliva koupil krabici střeliva do jeho zbraně ,kterou ty nemáš, a tam je potřeba to ZP-sk B oprávněn k nákupu střeliva i do zbraní na které nemá PZ...Jinak důkladným studiem zákona,nejen "cvičením" otázek a správných odpovědí se dozvíš ,proč Ti doporučujeme A,B,E hodně štěstí a studuj a ptej se...
P.S.
jinak malorážku opakovací-dlouhou si můžeš koupit na E sk ZP kdykoliv + ohlášení - a samonabíjecí malorážku na povolení, taktéž na sk ZP E- o tom to není...

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 30 hostů