Kolikrát na střelnici před zkouškami ?



Alda92
Příspěvky: 7

Příspěvek#1 » pon 18. čer 2012, 19:22

Když bych se chtěl připravit dostatečně po praktický stránce, kolik potřebuji návštěv střelnice (asi tak - vím, že to je relativní)? Jde mi hlavně o techniku střelby.

Někde jsem četl, že 4x z 5 střel zasáhne prý terč každý. Je to pravda?

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » pon 18. čer 2012, 20:28

Naučit se základům bezpečného zacházení se zbraní a střelby většina lidí zvládně za jednu nebo dvě párhodinové návštěvy střelnice.
Dostat bezpečné návyky pod kůži je však nikdy nekončící úkol na celý život.

Alda92 píše:Někde jsem četl, že 4x z 5 střel zasáhne prý terč každý. Je to pravda?

Co ti na to máme říct? :|
Jako matematik ti řeknu, že určitě existuje minimálně jeden člověk, který to nezvládne, čímž se vyvrátí tvé tvrzení.
Neřeš co nastřílí ostatní a nauč se to sám pořádně ;)



Alda92
Příspěvky: 7

Příspěvek#3 » pon 18. čer 2012, 22:15

MarK píše:
Alda92 píše:Někde jsem četl, že 4x z 5 střel zasáhne prý terč každý. Je to pravda?

Co ti na to máme říct? :|
Jako matematik ti řeknu, že určitě existuje minimálně jeden člověk, který to nezvládne, čímž se vyvrátí tvé tvrzení.
Neřeš co nastřílí ostatní a nauč se to sám pořádně ;)


Jasně, že je hlavní se to naučit pořádně. Jenom mě to zaujalo, protože si myslím že zas tak jednoduchý zasáhnout terč není, tak jsem se zeptal.

Uživatelský avatar
ilicz
Příspěvky: 543
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » pon 18. čer 2012, 22:17

Je to jednoduchy... bez k priprave, nadriluj se to vsechno, mezi pripravou a zkouskou si zajdi na strelnici potrenovat aspon jeste jednou a uvidis jak ti to pujde..



Alda92
Příspěvky: 7

Příspěvek#5 » pon 18. čer 2012, 22:31

Tak já mám ještě necelý rok času. Ale chtěl jsem se dostatečně připravit, tak se informuji už teď. Ale stejně to určitě dopadne jako s mým učením na maturitu, že se na to vrhnu až poslední měsíc před praktickou zkouškou ze střelby :D



HonzaLBC
Příspěvky: 558

Příspěvek#6 » pon 18. čer 2012, 22:58

Taky jsem si myslel, že 4 z 5 na 10 metrů dá každý, už si to nemyslím ...
O víkendu jsem vzal sebou kámošku, aby si to vyzkoušela, pistole poprvé v ruce. Prvních 5 ran, CZ 85 na ní trochu velká (no dost velká :-D ), ale vypadalo to, že to zvládá, potom jsem se podíval na terč ... jedna opuštěná dirka vlevo dole v rohu mimo kruhy, ostatní 4 mimo papír. Takže zkoumání chyb, proč tak strhává a tak a po 50 ranách jsme se už dopracovali na bílé kruhy v levém spodku :-) Příště to snad ještě zlepšíme :-) Ale už si vyhlídla pistolku :-) Na její maličký ruce se jí hrozně zalíbila CZ 45 :-)

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#7 » pon 18. čer 2012, 23:01

Je to OT ale kdyžtak to mod přesune :oops: CZ45 je pro začátečníka úplně k ničemu, puč jí nějakou .22 nebo revolver .38 a naláduj Wadcutery. Uvidíš jak ji to půjde ;)



HonzaLBC
Příspěvky: 558

Příspěvek#8 » pon 18. čer 2012, 23:12

Tu CZ 45 si vyhlídla, že by jí chtěla nosit potom na obranu ... Z CZ 85 jí teď nechávám střílet, aby se to naučila na zkoušky ( u zkoušek bude CZ 75, takže defacto ta samá zbraň).



Alcatraz
Příspěvky: 405

Příspěvek#9 » úte 19. čer 2012, 01:42

co vidim ja z okoli, tak zas tak samozrejmy ty 4/5 nejsou. At si lidi rikaj co chcou :). Pro naprostou jistotu je potreba vystrilet neco mezi 75-300 naboju podle toho jestli te hlida nekdo, kdo ti rekne co delas blbe, nebo nekdo kdo ti bude tvrdit, ze to neni mozny netrefit a jinak ti nerekne nic.

Rekl bych, ze 3 navstevy strelnice jsou rozumny minimum nutny k tomu, aby si mozek trochu zvyknul, jinak lidi co jsem videl tesne pred vystrelem zavrou oci a sklopi zbran kdyz cekaji ranu a ani si to neuvedomi.



matyman2
Příspěvky: 127

Příspěvek#10 » úte 19. čer 2012, 09:23

Já když jsem byl u zkoušek, tak jsme se shodli s ostatními, že jsme byli na střelnici trénovat v průměru 3x a většina s tím neměla problém. Ikdyž byl tam jeden, který dal na deset metrů z pistole jen 2 rány do terče. Nejvíc asi každý ze začátku zápasí se strháváním.

Uživatelský avatar
smety
Příspěvky: 155
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#11 » úte 19. čer 2012, 11:56

Zajdi si to zkusit a uvidíš jestli to bude stačit jednou nebo budeš muset jít 10x. To je pro úspěšné splnění zkoušky, zbytek jak říká Mark - trénovat a trénovat.



matyman2
Příspěvky: 127

Příspěvek#12 » úte 19. čer 2012, 14:04

Pravda je, že je to hodně individuální, někomu stačí jít si to vyzkoušet jednou a někdo má problém bezpečně se zbraní zacházet a nastřílet alespoň to minimum potřebné ke zkouškám i podesáté...



jack-3d
Příspěvky: 155

Příspěvek#13 » úte 19. čer 2012, 16:01

Když jsem byl na zkouškách já, před střelbami jsem si povídal s jedním celkem sebejistým klukem, prý střílí pod dozorem už několik let, měl jistý plány do budoucna apod... Když přišlo na to, střílel oproti všem velmi rychle za sebou, ale trefil jen dvakrát. Na druhý pokus to pak už dal.

Prý se mu to ještě nikdy nestalo, ale že na něj přišla šílená nervozita. No a tak bacha, trénink může být sranda, ale když přijde na zkoušku, ruce se budou klepat a čelo potit ;o)

Odpověď k tématu, minimálně 3x zajít a pokaždé vypráskat aspoň krabičku.



garf
Příspěvky: 170

Příspěvek#14 » úte 19. čer 2012, 17:58

:?: .....na střelnici před zkouškou ? chceš zbroják? Tak tam musíš bydlet :lol: , uklízet a sbírat patrony, abys věděl ráži...,nebo hylzna nová,přebíjená? , nasát spálený střelný prach-voní...,atmosféru, světlo , nasvícení terče,i se třeba koukat, když někdo trenuje,driluje, cucat informace,sát ,jak mateřský mlíko -tam ,kde budeš zkoušku dělat,to má vždycky smysl...
A kolikrát ?
Tolikrát, než to bude v terči v černém a po třeba 15ti dřepech..., nebo 10ti klicích... /simulace zkouškovýho stresu :lol: / a ne na deset m, ale na 15m...a ne za "pět" , ale za 2 minuty...
naučit se dýchat při střelbě-myslet na to .., n aučit se střílet,když okolo střílí 5-10 dalších- stejně ,jako když střílíš sám a všichni se koukají ....- + bezpečně manipulovat jako herec s přehráváním, a přesvědčit "režiséra" ZK! ,že to na něj neotočím ,kdyby mi nadával do diotů :ugeek: ATD..
A z vlastní letošní zkušenosti 19.1.2012 absolvované zkoušky A,B,C,E...Mohu doporučit již střílejícímu-mírně "pokročilému ! 14dní před zkouškou absolvovat kurz bezpečné manipulace + střelbu-následně týden před,- zopakovat střelnici-tzn manipulaci a střelbu s instruktorem na hodinku- třeba....., den před zkouškou totéž..... já jsem skutečně nic nechtěl ponechat náhodě/ do mysliveckého C má člověk nainvestováno minim1,5roku práce,času i peněz/ ,kurz přípravy na ZP jsem si zaplatil u p. Ondry ve Střeleckém servisu Pha-Rajská Zahrada,...-bylo nás tam 18, a po proběhlých 6ti hodinách- jsme měli drilllllem rozedřený ruce od závěrů zbraní-rozebírání všech možnejch variant a modelů CZ UB,každý měl v ruce po celou dobu "nějaký železo"občas i teda hold CZ plast :shock: , zaplatil jsem si to ,a užil si to, i přes to, že zbroják původně na krátkou mám od r.1994 ...., ale nikdy jsem se střelecky neskamarádil s CZ 75 a klony...-můj problém ,nikoli kritika materialu-ten mezikus mezi zemí a zbraní prostě funguje se sigem, s glockem, revolverem a cz jen 92, takže manipuloval a střílel jsem s tím " CZ vehementem" naposled při zkouškách zbr zákona tuším z.288 , a potom vždycky na nějakých předváděčkách CZUB /např na střelnici JuDr Adamce v "Julděfuldě"/ SEM z CZ netrefil ani terč :roll: a to člověku utkví -ta potupa ...Jen CZ97 na 25m mi dala / kdysi půjčená/ na klubových závodech pocítit ,jak chutná "bedna"...ta není zkoušková... tím chci říct jen jediné: Ubung macht Meister-střílet,střílet a střílet...

No přeju hodně spokojeného postřílení před zkouškou, nezdary překonat :mrgreen: ,jinak
zvláště na těchto stránkách je mnoho dobrovolných, známých a rozumných a hlavně zkušených střelců,- instruktorů střelby- dobrovolníků !!!, kteří to dělají zdarma, pro zdravé rozšíření počtu střelecké veřejnosti, zaplatíte si tak jen střelivo, terče,záslepky a střelnici.../ještě nejsem zaregistrován, ale hodlám se tomu do budoucna na seweru věnovat /liberecko/ ... a uvítal bych tvorbu metodiky výuky - příp.sjednocení metodiky výuky, neboť ,co zkušební inspektor /oprava/ a instruktor, to jiný názor na třeba "vypouštění přes palec ", "decoking", "ránu jistoty"
Z mě známých profesionálů mohu doporučit Ing Petr Žák,instruktor střelby a HLavně zkušební komisař :twisted: - to je PES z nejtužších psů....ten nám na zkouškách dal :evil: -ale převážně po zásluze, spravedlivě a kvalitně .... //najdete na netu http://www.streleckaskola.websnadno.cz/ //
A kursy přípravy výše jmenovaného p. Ondry na střelnici Rajská Zahrada -Praha lze doporučit také
http://www.streleckyservis.cz/ -střelecké rukavice a indulonu na ruce :lol:
Kniha i když třeba dnes s výhradami, základy tam jsou:Střelba z pistole a revolveru-Přemysl Liška

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 1011

Příspěvek#15 » úte 19. čer 2012, 18:42

Osobně si myslím že otázka kolikrát navštívit střelnici před zkouškou je individuální. Není účelem zkoušky ohromit zkušebního komisaře olympijským výsledkem na terči v kombinaci s akční střelbou ala Segal a jemu podobní. To opravdu není účelem zkoušky! Osobně jsem měl možnost jako jeden z dobrovolníků tohoto fóra pomáhat několika lidem s přípravou na zkoušku. Každý z nich potřeboval poradit něco jiného, každý z nich dělal jiné chyby. Někteří z nich měly k mému překvapení velice slušné bezpečnostní návyky, přestože zbraň drželi v ruce poprvé (tady asi hodně zapůsobila četba právě tohoto fóra nebo podobných). Někteří mě dokonce překvapili hned prvním nástřelem, kdy hned po první sérii ran, bez předchozích zkušeností, měli velice slušný výsledek na terči.
No a abych to trochu zkrátil, je třeba jednoduše na střelnici zajít a vyzkoušet svoje schopnosti. Nejlépe pod dozorem někoho zkušenějšího a vyhodnotit svoje schopnosti. Až po této zkušenosti každý zjistí jak si na tom stojí a jestli je již dostatečně připraven na zkoušku nebo jestli je třeba ještě několika návštěv a dalšího tréninku. Pokročilé střelecké dovednosti je možno trénovat až po získání ZP s vlastní zbraní ;)

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Rookie a 27 hostů