Kdy dojde na zbrojaky?

Diskuse o nestřeleckých událostech všeho druhu
Uživatelský avatar
jomekabi
Příspěvky: 937

Příspěvek#1 » stř 20. čer 2012, 02:16

Zaplat panbuh, ze mam ridicak uz vic jak 40 let! V budoucnu bych ho urcite nedostal. :lol:

http://zpravy.idnes.cz/kdo-trikrat-prop ... ntent=main

Uživatelský avatar
frantisek
Příspěvky: 114
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » stř 20. čer 2012, 05:10

Chtěl bych se plést, ale asi brzo :evil:
Tohle je další kolečko salámu, odkrajují ze všech stran.

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3 » stř 20. čer 2012, 11:15

Sorry, ale jestli někdo třikrát v řadě nedá zkoušky na řidičák, je asi někde problém.

Na univerzitě taky nemůžete dělat zkoušku donekonečna.

Se zbrojákem bych to moc nesrovnával, protože má dost jinou strukturu zkoušky.
A přestaňte furt s tímhle pesimistickým "za chvíli je to tady"! :x To je jako si o to rovnou říkat.



mobil-man
Příspěvky: 844

Příspěvek#4 » stř 20. čer 2012, 11:50

To je vždy spor o to, jak hodně omezit většinu kvůli několika defektním jedincům.
Viz

Kód: Vybrat vše

Lidé, kteří by nikdy neměli řídit.
Podle dopravních psychologů se tři až pět procent obyvatel nikdy nenaučí skutečně ovládat automobil. "Jsou to lidé absolutně netechničtí, kteří představují určité riziko v provozu," upozorňuje psycholog Martin Kořán,

Jde o to, jestli kvůli 3 procentům omezovat a otravovat zbylých 97 %. Pokud to připustíme, pak se nechá podobná analogie aplikovat na mnoho dalších věcí v životě a nakonec to vede jen k utahování opasků a všudypřítomnosti státu.
Já si myslím, že v tomhle případě je prevence příliš nákladná a obtěžující.

Uživatelský avatar
AEndy
Příspěvky: 132

Příspěvek#5 » čtv 21. čer 2012, 07:25

Tady jim snad ani nejde o to, aby eliminovali 3% antitalentů, kteří (aniž bych se jim posmíval) se prostě řídit nikdy nenaučí. Tady jde hlavně a především o tahání peněz z lidí. O nic víc. Každá byrokracie navíc, každej test...nějaká stovka, tisícovka k dobru. Naprostá většina vlastnictví státu je nenávratně pryč a tudíš kde jinde brát prachy, než z lidí. Já dělal řidičák na osobák + motorku před cca 12ti lety za pět. Teď sehnat autoškolu, kde se dá udělat pod 10 je umění a bude mnohem hůř. Celý rozdělování motorek na tři kategorie je dobrej nápad, leč má trhliny. Kamarád má "jen" do 25kW, má šestikilo továrně přiškrcený, v papírech 24,7kW. Pak stačí dát v servisu Palackýho na stůl a čáry máry 47kW. Nesmysl.
Pak přijde nařízení, že každej absolvent bude muset povinně projít polygonem v Mostě, psychotestama, rentgenem, mamografem...skončí to u lobotomie.
ZP je podle mě úplně někde jinde, s tim bych to nesrovnával...



Alcatraz
Příspěvky: 405

Příspěvek#6 » čtv 21. čer 2012, 08:07

a třeba to jednou bude právě neopak. Že se řidičáky budou dělat jako zbrojáky (a jako v USA). Nemusíš mít povinně "autoškolu", nepotřebuješ řidičák, abys mohl sednout za volant, nauč se zákon jak chceš, nauč se řídit jak chceš, pak jen přijď udělat zkoušku. Mě se tenhle model libí ze všeho nejvíc. Uvítal bych to i pro maturity (resp. pro celý systém vzdělání).

Na tom novým návrhu mě teda nejvíc zaráží to, že musí udělat oficiální test ještě dřív než je pustí na první cvičnou jízdu. To mi přijde dost uhozený. Přes "logiku" toho co to od stolu vymýšlel, z hlediska bezpečnosti v autoškole fakticky řídí instruktor. Ale bude to další zbytečný učení se nazpaměť věcí, kterým ještě moc nerozumím, proč tak vlastně jsou.

Takže to bude jako s otázkama na ZP. Lidi se naučí udělat test a přesto častokrát nemájí vůbec představu jaký je vlastně zákon (a proč). Učit se na dopravní test až poté, co má člověk něco odježděný mi přišlo o hodně jednodušší a schůdnější, když človk už půlku z toho někde opravdu viděl (i když o zelené šipkce v protějším rohu křižovatky jsem se tak dozvěděl až po 40 odježdných hodiných).

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » čtv 21. čer 2012, 11:22

Alcatraz píše:Nemusíš mít povinně "autoškolu", nepotřebuješ řidičák, abys mohl sednout za volant, nauč se zákon jak chceš, nauč se řídit jak chceš, pak jen přijď udělat zkoušku.

To si nedokážu moc dobře představit. Pak půjdou z autoškoly lidé, kteří se naučili řídit někde na parkovišti, nikdy nebyli na rušné křižovatce, nikdy nebyli na dálnici, nikdy nepotkali tramvaj/vlak atd., ale zázrakem udělali zkoušky, protože měli hodného komisaře. Tím situaci na českách silnicích asi nezlepšíme.
ZP je něco jiného, střelba na střelnici je všude podobná a natrénovat ji můžeš naostro. Jízdu autem v běžném provozu jen v autoškole.

Uživatelský avatar
AEndy
Příspěvky: 132

Příspěvek#8 » čtv 21. čer 2012, 12:48

MarK: Ale to už tady přece bylo, že někteří "studenti" s autem v provozu nikdy nebyli, u závereček je nechal zkušební komisař objet parkoviště u penáče (snad ze strachu o zdraví vše pozoroval pouze zdálky), shrábnul kapříky a bylo uděláno :lol:
Sice sám moc nechápu, proč řešíme řidičáky na fóru o zbraních (i když možná právě proto, že jsou dopravní prostředky horší než zbraně) ale jsem pro, aby teorie záležela pouze a jen na uchazeči o ŘP. U prvních jízd někdo s nohou na druhý brzdě bejt musí, jinak jsme na divokym východě.

Uživatelský avatar
ladaj
Příspěvky: 588
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » čtv 21. čer 2012, 12:57

Tramvaj, vlak, dálnici, kruháč ani rušnou křižovatku jsem při jízdách v autoškole nepotkal a to jsem dělal jednu z nejpoctivějších na zlínsku. Před patnácti lety ani v krajském městě nic z toho (vyjma vlaku) nebylo, co teprve jinde. Žádný systém spolehlivě nevyřadí hovada a jiné potížisty a každý pokus o takovou eliminaci (nad rozumnou hranici) postihne jen všechny ostatní.



matyman2
Příspěvky: 127

Příspěvek#10 » čtv 21. čer 2012, 13:01

Tak mě tak napadá, že by nebylo špatné udělat zkoušky na ZP podobně jako na řidičák. Myslím tím nějakou povinnou přípravu, jako je právě v autoškole. Několik hodin teorie, něco málo z praxe co se týče manipulace atd. Plus razítko o absolvování střelby někde na střelnici. A komu by to nestačilo, tak si to připlatí, nebo pomůže kamarád. Pak by snad u zkoušek přibylo úspěšných absolventů. Ale teď jak nad tím přemýšlím tak by si z toho pár lidí udělalo byznys a dost by to prodražilo získání ZP. Kdoví jestli tenhle systém už někde nemají.
Omlouvám se, jsem s tím příspěvkem asi OT.
Nicméně bych se nerad dožil dne, kdy řidičák dostanete po absolvování zkoušky a příprava bude individuální. Pak bych asi radši začal chodit kanálama :D



kedlub
Příspěvky: 57

Příspěvek#11 » čtv 21. čer 2012, 13:04

Mark: To si dokážu představit velice dobře, protože prakticky vše pro mne a naprosto jistě i mnoho dalších platilo. Prostě na vesnici tramvaj, vlak a rušnou křižovatku potkáš celkem s obtížemi a přesto úspěšně řídím přes 13 let i ve městech...
O další level státní buzerace např. v podobě, že všechny autoškoly musejí jezdit v Praze nebo Brně opravdu nestojím (ač doufám, že se mě autoškola už navždy vyhne) a určitě nejsem sám.
Kdo ve městě nejezdí, ten z těchto specialit stejně za měsíc neví vůbec nic.

matyman: zatím jsem si tedy nevšiml, že bych kvůli systému, jakým jsou prováděny zkoušky na ZP musel chodit v pyrotechnickym obleku... Nehledě na to, že před 150 lety ve státech mohlo mít zbraň dítě a taky se tam nevystříleli.

Vážně mi není jasné, jak může dneska inteligentní člověk volat po dalších státních buzeracích. To jich máte málo???
Naposledy upravil(a) kedlub dne čtv 21. čer 2012, 13:22, celkem upraveno 1 x.



matyman2
Příspěvky: 127

Příspěvek#12 » čtv 21. čer 2012, 13:08

Nešlo mi o státní buzerace, ale myslel jsem tím možné zkvalitnění přípravy. A jesli jsem tím někoho pobouřil, nebo urazil, pak se omlouvám, jen jsem tak ,,nahlas přemýšlel"



kedlub
Příspěvky: 57

Příspěvek#13 » čtv 21. čer 2012, 13:25

To o státních buzeracích mělo být samostatně, nikoli na Vás - opravil jsem to.
Osobně mi prijde prvek minimálního časového odstupu další zkoušky pro ZP za účelem zlepšení přípravy za více než dostatečný.



matyman2
Příspěvky: 127

Příspěvek#14 » čtv 21. čer 2012, 13:31

To je pravda, ten odstup který dnes platí by měl být dostačující ke zlepšení dovedností a znalostí.

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#15 » čtv 21. čer 2012, 13:42

AEndy píše:MarK: Ale to už tady přece bylo, že někteří "studenti" s autem v provozu nikdy nebyli, u závereček je nechal zkušební komisař objet parkoviště u penáče, shrábnul kapříky a bylo uděláno

Tak korupce je problém sám o sobě.
Teorii ať si samozřejmě klidně každý učí sám, ale praxi by se měl učit pod dohledem. Prostě si nemyslím, že by se někdo na parkovišti u Tesca naučil dostatečně řídit, aby mohl být vypuštěn do běžného provozu. Možná jsem se nevyjádřil jasně, ale je jedno, jestli jde o tramvaje nebo dálnici, ale na parkovišti se člověk naučí max. řadit a točit volantem.
To není o státní buzeraci a rozhodně po žádné další nevolám, ale takovéto uvolnění v rámci řidičských zkoušek (žádké povinné školení) bych viděl nerad.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů