trezorová mistnost

Uživatelský avatar
marw
Příspěvky: 12

Příspěvek#16 » ned 24. čer 2012, 15:03

nevím co je na tom na zvracení. je to pouze názor a údiv. Když pomyslím co všechno jsem prošel jen kolem čističky odpadních vod u domu a jak běhám se vzorkem dvakrát ročně z toho bych bl...., Jinak at si každý dělá co uzná za vhodné,

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#17 » ned 24. čer 2012, 15:18

Jak si každý zabezpečí své zbraně je jeho věc, v případě průšvihu si také sám ponese následky. Je zbytečné, aby to chodili kontrolovat policisté - už takhle jich není dost a určitě jsou lepší věci, kde by mohli být platnější.
Předem nahlášené kontroly mají minimální efekt a neohlášené kontroly jsou přehnané zasahování do soukromí jednotlivce i celé rodiny. Bavíme se tu o řešení takřka neexistujícího problému na úkor statisíců lidí a desítek či stovek policistů za nemalé náklady (imho vyhozené peníze).



mobil-man
Příspěvky: 844

Příspěvek#18 » ned 24. čer 2012, 19:01

Mimochodem v tom clanku o Nemecku se pise, ze tam to jde "obejit". To same u nas, predstavte si, ze by vam nejakou absolutni nahodou prisla kontrola, pak se stejne muzete odvolat na nemoc, nejste doma, nemate klic u sebe atd... To jsou veci, ktere nejdou postihnout. Zatim bych v tom nehledal zadny spatny umysly, pokud nekdy prijde rada na neohlasene prepadove kontroly domu s postihem v pripade nevpusteni, tak v te dobe uz by zbrane nemeli byt v trezoru, ale na fronte.



nico
Příspěvky: 409

Příspěvek#19 » pon 25. čer 2012, 08:14

Vaki píše:No je třeba nějak dokázat že trezor splňuje nařízené podmínky.


Není to třeba dokázat.

Povinnosti držitelů zbraní stanoví Zákon č. 119/2002 Sb. O střelných zbraních a střelivu, podrobněji uchovávání zbraní pak upravuje 338/2002 Sb. Nařízení vlády ČR o technických požadavcích pro zabezpečení přechovávaných zbraní nebo střeliva (název zkrácen).

Tam je napsáno vše, co musíš splnit ty i trezor. O certifikátu ani slovo. Na fórech se často píše, že musíš mít certifikovaný trezor, nebo dokonce onen certifikát. To je urban legend. Jediné co musíš mít, je (např.) trezor odpovídajících parametrů.

Mimochodem, většina těch trezorů a skříní ve střeleckých klubech, na starších střelnicích a v prodejnách, i na samotné PČR samozřejmě žádné certifikáty nemá. Důležité je, že splňují technické požadavky.


Vaki píše:Nevím ale na čí straně je důkazní povinnost


Důkazová tíha by jednoznačně nebyla na tvé straně, protože zákon ti ji neukládá.

Dva analogické příklady ze světa aut.

A) V obci musíš jet typicky 50 km/h. Nemusíš mít důkaz na to, že jsi tak jel. Zákon ti nařizuje jet 50, ale nestanoví povinnost to prokázat. Policie naopak musí mít důkaz na to, že jsi případně jel rychleji. Důkazová tíha na straně policie.

B) Tvé auto musí splňovat určité technické požadavky. Zákon také stanoví, že jsi to povinen prokázat. Musíš mít patřičné dokumenty a samolepku na RZ. Zde je, narozdíl od trezorů a dodržení předepsané rychlosti, důkazová tíže na tvé straně. Stanoví ji zákon.


Vaki píše:(nicméně pro jednoduchost a minimalizaci prostojů a eliminaci komplikací bych doporučil mít certifikát k trezoru po ruce)


Zde není důvod nesouhlasit. Své certifikáty jsem si zalaminoval a mám je po ruce. Člověk nikdy neví a raději je lépe mít vše kryté. Zákonná povinnost zde však prozatím není a pokud některý policista certifikát vyžaduje, nemá na to právo a je to nad rámec zákona.
Naposledy upravil(a) nico dne pon 25. čer 2012, 08:39, celkem upraveno 1 x.



Vaki
Příspěvky: 165
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#20 » pon 25. čer 2012, 08:30

Ok, děkuji za upřesnění. Jsem rád že jsme se shodli aspoň v tom poslením bodě :)

Zpět k původnímu tématu trezorových místností. Zaujalo mě že zdi takové místnosti mohou být z obyč cihel a to ani není udána síla takového zdiva. Vloni jsem měnil futra a s elektryckym bouracím kladivem sem takovou zeď krájel jak máslo :)



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#21 » pon 25. čer 2012, 09:02

nico píše:Mimochodem, většina těch trezorů a skříní ve střeleckých klubech, na starších střelnicích a v prodejnách, i na samotné PČR samozřejmě žádné certifikáty nemá


Ode mně policiie vyžadovala certifikát od trezorových dveří při kontrole (firmy).



nico
Příspěvky: 409

Příspěvek#22 » pon 25. čer 2012, 09:29

Ona je vždy otázka co chtít můžou a co, nehledě na zákon, chtějí. K novým dveřím nebo trezoru se ten papír dává, oni když jdou schvalovat nebo kontrolovat, tak si o něj prostě řeknou. Musí být vidět, že tam něco dělají.

Na druhou stranu nevím, jaké jsou podmínky pro tvůj případ. To víš asi nejlíp sám, co ti ukladá zákon, tak nebudu spekulovat.

Já jen trvám na tom, že kdybych měl bezpečný trezor bez certifikátu, tak ho kvůli někomu přeaktivnímu nevyhodím a budu se klidně soudit, protože zákonem stanovené podmínky splňuji.

Uživatelský avatar
jomekabi
Příspěvky: 937

Příspěvek#23 » úte 26. čer 2012, 01:15

Ach jo, zase tu z toho delate vedu. :roll:

Zakon jasne stanovuje, ze skrin na zbran musi splnovat jiste technicke podminky. Stejne jako u auta, je na Tobe dokazat, ze je Tvoje skrin splnuje. Je logicke, ze nemas-li certifikat, policie muze zadat, abys jim to nejak dokazal, treba znaleckym posudkem, ci ja nevim jak.

Na strelnici mame zalaminovany certifikat vylepeny na vnitrni strane dveri. Ostatni veci si policajt muze premerit (napr tloustku mrizi na okne), ale parametry trezorovych dveri si bez certifikatu (ci znaleckeho posudku) overi tezko.

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#24 » úte 26. čer 2012, 02:32

jomekabi, ale vy jste střelnice, tudíž vám to chodí kontrolovat jako podnikateli. Jak to v takových případech přesně platí netuším, neb se zbraněmi nepodnikám.
Běžnému držiteli ZP nemá policie naštěstí co kontrolovat. Ale jak by se to posuzovalo v případě průšvihu, to je zajímavá právnická otázka - když držitel ZP policii řekne "měl jsem zajištěno dle zákona a vyhlášky", tak by asi musela policie dokazovat, že tomu tak nebylo, ne majitel trezoru, že ano (ostatně co jsem slyšel mají mnozí certifikát v trezoru, což je při krádeži trezoru velmi užitečné).



nico
Příspěvky: 409

Příspěvek#25 » úte 26. čer 2012, 08:07

jomekabi píše:Stejne jako u auta, je na Tobe dokazat, ze je Tvoje skrin splnuje.

To není pravda. U auta zákon definuje, že to musíš prokázat. U zbraní nikoliv. Přečti si mé vysvětlení na stejném příkladu o dva posty zpět.

Nemám nastudováno, jak je to u střelnic. Nicméně bych předpokládal, že je to stejné a policie to vyžaduje dokladovat bez opory v zákoně. Ono se u střelnic prudí s kde čím.

MarK píše:tak by asi musela policie dokazovat, že tomu tak nebylo, ne majitel trezoru, že ano

Přesně tak.

MarK píše:ostatně co jsem slyšel mají mnozí certifikát v trezoru, což je při krádeži trezoru velmi užitečné

LOL


Ještě jednou. Kdyby si řekli o certifikát, mám ho po ruce a rád ho ukážu. Ale definitivně není pravda, že ho dle zákona musím mít.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#26 » úte 26. čer 2012, 08:26

Jistěže nemusíš, ale máš trezor bez certifikace o kterém jsi přesvědčen že splnuje podmínky zákona, dojde k maléru a policie začne zkoumat uložení zbraní. Ty nejsi schopen předložit certifikát tak si policie nechá vyhotovit znalecký posudek a v případě že se znalec vysloví negativně tak to zacvakáš.
Suma sumárum sice nevyplývá ze zákona povinnost předkládat certifikát ktrezoru ale pokud ho nemáš tak si natolik komplikuješ život že to zato snad ani nestojí.



nico
Příspěvky: 409

Příspěvek#27 » úte 26. čer 2012, 08:43

Tak tohle je velmi jednostranně orientovaný a vykonstruovaný příklad, který se, odhaduji, ještě nikdy nestal. Debata byla spíše o tom, co opravdu vyžaduje zákon, protože se v tomto ohledu obvykle šíří nepravdy.

Chceme li zaběhnout do příkladů, tak 15 RU má i pevnější konzerva od sardinek. Někteří mají doma starší vysoce bezpečné trezory bez certifikátu. Bez přehánění tak stonásobně odolnější než ty plechovky s certifikátem zvané "trezor na zbraně", co si většina lidí pořizuje.

Tohle už je hodně OT a také flame ve svém zrodu. :) Jestli to někdo chce probírat dále, možno založit nebo exhumovat nějaký thread na téma, zda je certifikát ze zákona nutný. Asi se ale už napsalo dost na to, aby si každý vybral.

EDIT:
Možná ti přišlo, že tvrzením, že certifikát není nutný, nabádám k ukládání zbraní v nekvalitních trezorech. Tak tomu rozhodně není. Z tvého příkladu to vypadá, že jsi to tak pochopil. Sám mám podstatně bezpečnější uložení, než ukládá zákon a velmi to doporučuji. 15 RU nic není. Jen jsem chtěl vyvrátit, že certifikát je ze zákona nutný.



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#28 » úte 26. čer 2012, 11:14

Ještě dodám, že podmínky pro vydání příslušného certifikátu se zpřísňují tak jak se na trhu objevuje nové nářadí a technologie. Tzn. že trezor který před dejme tomu 20 lety dostal certifikát, tak ten stejný trezor jej nemusí dnes dostat - případně s nižší odolností . Nicméně certifikát vydaný před 20 lety stále platí.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#29 » úte 26. čer 2012, 16:59

nico: on je rozdíl v tom jak obtížné je se do trezoru dostat a v tom jestli splnuje danou normu. Většina starých trezorů ji nesplnuje, ne proto že by nebyly pevné a nebo se do nich dalo snadno dostat ale třeba proto že mají třeba vnější panty a nebo jiný typ zámků než se v současnosti předepisuje. To je právě případ většiny "popelek" a nebo ohnivzdorných skříní, které jsou dostupné, z hlediska zabezpečení jistě dostatečné ale právě z různých důvodů normu nesplnují. A tím že ten papír máš si prostě kryješ záda. Když ho ztratíš tak si prostě vyžádáš od výrobce opis a nebo se v případě problémů spolehneš na znalecký posudek, ale to už může komplikovat život při řešení (například) přestupku s policí. Takže je sice prima dělat ramena že žádný papír nepotřebuješ ale je to tak trochu zbytečná komplikace.

Stejně trezory slouží spíš jako psychologická zábrana, doba pánů kasařů s vymazleným nádobíčkem je pryč a vystřídali je drbani s flexou a diamantovým kotoučem. Tady neobstojí (skoro) žádná almara. Certifikát necertifikát :|

Uživatelský avatar
KITTbx
Příspěvky: 318

Příspěvek#30 » čtv 28. čer 2012, 05:30

No on žádný předpis nenařizuje jaký, že to má být konkrétní zámek, stanovuje jen ty jednotky odporu (heh, pěkně to zní). Stejně tak panty, kde se píše, že musí být vnitřní, nebo takové či makové? Musí to prostě splňovat to co je zadané.
Pokud se expertízou prokáže, že 100let stará ocelová bedna, nebo dveře splňuje/splňují současné požadavky dané příslušným předpisem, je to OK, expertízu si zaplatí zadavatel. Jestli to bude zámek nebo pant, který pamatuje Napoleona, je lhostejné.
Ale to se zase vracím k mému oblíbenému >nebo jiné zařízení splňující.....<

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: fifal a 31 hostů