Obrana zbraně

Uživatelský avatar
KITTbx
Příspěvky: 318

Příspěvek#16 » ned 24. čer 2012, 06:13

Přesně tak skryté nošení to BYLO a né, že né, tady není, co řešit.
Proč to chtěl vidět, je také jasné, očekával LUP, ale ne zase tak moc, jelikož jinak by ho nepustil.
Ukazoval jsem když jsem byl malej, zbraň jen tak na veřejnosti ukazovat nemůžete, ani jako navrhované mírumilovné vysvětlení.
Nejprve je nutné se ujistit, zda tam není veřejnost a to je i ten ochrankář, pak nejlépe průkazem upozornit, že mám ZP a druhým průkazem upozornit jakou mám zbraň, myslím, že to bude stačit.
No u aktivních B..ců hrozí to, že neuvěří a nebo zpanikaří a bude ještě aktivnější. Zkusím tedy požádat o jeho souhlas s tím, že mohu zbraň ukázat a „přejít ze skrytého nošení na držení".
Ale stejně to bude případ od případu, člověk od člověka atd.
Stala se mi podobná věc, jen se to obešlo bez toho dohadování: byla zima, chodím se ženou po Lídlu a opírám se o vozík a tlačím. No a v závěru jsem si všiml, že za mnou chodí ochrankář, no urazil jsme se, že si myslí, že jsme zloději.
Jak jsme vyšli ven, mi žena říká, že mi čouhalo z pod bundy pouzdro, pistole byla na zádech v celo uzavřeném pouzdře, vidět bylo jen kousek toho pouzdra, ale skryté nošení bylo pořád, asi byl zvědavej....



Vaki
Příspěvky: 165
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#17 » ned 24. čer 2012, 09:02

Nevím jak by jsi si představoval to "přejít na držení" ale jinak souhlas s tím nic neukazovat. Hlídač šel stejně po lupu ne po zbrani a maximálně měl pocit, kdyby měl podezření tak tropí větší problémy.

Uživatelský avatar
KITTbx
Příspěvky: 318

Příspěvek#18 » ned 24. čer 2012, 10:15

;-) proto ty uvozovky....



nico
Příspěvky: 409

Příspěvek#19 » ned 24. čer 2012, 10:49

Já těmto problémům předcházím tím, že zbraň nosím takovým způsobem, aby zájem o mojí osobu nevyvolávala ani svými obrysy. Když už nosíte, tak nejlépe skrytěji než skrytě.

Není nad to být si na 100% jistý, že k vzniku problému jsem nijak nepřispěl.

Upřímně řečeno, pokud jsi měl pod tričkem něco o velikosti pětaosmy ve tvaru pistole a ještě to přidržoval rukou, jako bys chtěl tasit, tak sis o pozornost a zájem koledoval. Další průběh je pak již dán pouze inteligencí toho či onoho securiťáka. A to, jak víme, na takto placeném místě, nebývá vysoké.

Abych za sebe odpověděl na položené otázky. Sahat bych na sebe nenechal. Sahat na zbraň bych si nenechal. Šacovat bych se nenechal. Kdyby po mně natáhl ruku, odstoupil bych o krok, rukou si vymezil prostor a důrazně ho varoval před pokračováním v započatém konání. Následně z toho velmi krátce verbálně vybruslil. Dost tu toho padlo, žádná rada není univerzální. Záleží na mentalitě toho, na koho jsi narazil. Rozumnému lze i vysvětlit, že u sebe máš legálně drženou zbraň. Čím hloupější subjekt bude, tím méně bych se s ním vybavoval, prozradil a tím rychleji to ukončil. A hlavně bych si dal přístě pozor, abych podobnému problému předešel.

Uživatelský avatar
Joe
Příspěvky: 680

Příspěvek#20 » pon 25. čer 2012, 11:58

Mým zájmem je moc se tam nezdržovat a jít si po svejch, a děda taky nemá zájem se tam zdržovat s člověkem, co zrovna nekrade. Takže prostor pro rychlé a pohodové řešení situace existuje, jde jen o to najít cestu. není třeba nic hrotit.

Já špatné svědomí nemám, proto nemám důvod být nějaký arogantní. Naopak, dědula se musí každý den dohadovat s opravdovýma zlodějama, takže jistou přednasranost lze očekávat.

Normálně mu sdělím, že je to zbraň, že na veřejnosti mu ji ukazovat nebudu, a nikam s ním nepůjdu. To je z mé strany bezpečné a legální. Jestli má pochybnosti, ať zavolá policii, já počkám. Jelikož ovšem na nějaké čekání na policajty a vysvětlování jak blbě skrytě nosím nemám zájem (a on taky ne, jak píšu v úvodu), mohu mu nabídnout, že mu ukážu ZP, případně poodhrnu triko nebo tak něco, s ohledem na okolnosti, aby mi moh věřit. Vím, že na to nemá nárok, ale jak píšu v úvodu, oba chcem jeho podezření co nejrychleji v klidu vyřešit.

Uživatelský avatar
jomekabi
Příspěvky: 937

Příspěvek#21 » úte 26. čer 2012, 00:46

Taky to tak vidim. Securitak se chtel ujistit, ze jsi neukrad flasku rumu, ci neco podobneho. V zasade delal svoji praci, od toho tam prece je. Takze bych to resil podobne, jako pise Joe. Ja nevim, proc z toho nekteri delate takovou vedu. :roll: ;)

Uživatelský avatar
AEndy
Příspěvky: 132

Příspěvek#22 » úte 26. čer 2012, 07:25

Nejlepší řešení je nosit po obchoďáku, v pátek odpoledne, pod tenkým průsvitným tričkem, vyčnívající, nenabitou pětaosmu a po oslovení sercuiťákem mu hned přerazit nos, nebo zlomit ruku :D nemám slov...

Uživatelský avatar
IvosC
Příspěvky: 255

Příspěvek#23 » úte 26. čer 2012, 17:36

A tohle jsi ze zde doposud napsaného vydedukoval kde konkrétně? :shock:



HonzaLBC
Příspěvky: 558

Příspěvek#24 » úte 26. čer 2012, 20:56

No chtělo by to zase trochu zareagovat :-)

AEndy:nosit po obchoďáku, v pátek odpoledne - proč ne, zákon to nezakazuje a když někdo nosí, tak většinou všude, kde to je možné.
pod tenkým průsvitným tričkem, vyčnívající - naopak dobré tričko, sice byla vidět boule, ale nebylo vůbec vidět ani poznat podle tvaru, že je to zbraň, čekal něco úplně jiného.
nenabitou - za dne v obchoďáku nejsem tak paranoidní, abych musel mít nabitý náboj v komoře :-)
po oslovení sercuiťákem mu hned přerazit nos, nebo zlomit ruku - kdyby skončil u oslovení, tak ho nepokoušu :-) ale byl rozjetý i rovnou na prohlídku a to už se mi vážně nelíbilo :-p
Joe:Já taky nemám zájem se tam moc zdržovat, při slušném jednání jsem ochotný to rozumně vyřešit, ale tohle nebyl ten případ ... a že u děduli lze jistou přednasranost očekávat? No já bych mohl být v práci při komunikaci s lidma občas taky pěkně nasr..., ale prostě nemůžu, automaticky se očekává profesionální slušné jednání s lidma.
nico:nemělo to tvar pistole a nedržel jsem to jako bych chtěl tasit (a třeba to tam postřílet :-D ), měl jsem ruku nataženou lehce dozadu a zaháknutou za palec o zadní kapsu u riflí, takže ruka fungovala jako takový "bezpečnostní pás".


Dobře, tak zkusím tu situaci trochu poupravit, úplně stejná situace, jediný rozdíl, boule pod trikem není pistole (aby mi nebylo vyčítáno nevhodné nošení), ale mám tam třeba nějaké zranění, boule je způsobená obvazy a polštářkem. Triko nechci zvedat a ukazovat, ani vykládat, co to tam mám, jako jsem nechtěl i u pistole (můj zdravotní stav je stejná soukromá informace, jako třeba že vlastním pistoli, nic co bych chtěl prozrazovat nějakýmu dědulovi z ochranky). Přiletí ochranka, se stejným pocitem, že jde najisto, bez náznaku slušnosti, zvědavá co je pod trikem a bude chtít dělat prohlídku a hrabat se mi pod tím trikem. Takže trochu upravená situace, z pohledu ochranky ale úplně stejná, protože neví, co tam mám. Tak a teď mi řekněte, jaky byste se zachovali? :-)



konopnik
Příspěvky: 12

Příspěvek#25 » úte 26. čer 2012, 21:31

Základ je v tom, že ve tvým prvním příspěvku píšeš, že měl zvědavou otázku a tvá reakce byla že mu do toho nic není, a až pak se chtěl podívat. Až teď píšeš že se ptal bez náznaku slušnosti. V každým případě si myslím, že on má právo se zeptat, co tam schováváš a kdybys mu odpověděl po pravdě, tak by asi už nic neřešil.



HonzaLBC
Příspěvky: 558

Příspěvek#26 » úte 26. čer 2012, 21:58

Njn, na začátku dlouhý text, tak už jsem trochu zapomínal psát všechny myšlenky a podrobnosti, v hlavě jsem to měl nachystané, ale k prstům na klávesnici se to už nedostalo :-D
Souhlasím, že má právo se zeptat, co tam mám, právo na otázku mu neberu, ale já rozhodně nemám povinnost mu na tu otázku odpovídat.

Uživatelský avatar
jomekabi
Příspěvky: 937

Příspěvek#27 » úte 26. čer 2012, 23:37

V tom mas pravdu, ale v tom pripade on ma pravo zavolat policii. ;)
Fakt nechapu, proc by mel byt problem s pravdivou odpovedi: "Mam tam legalne drzenou zbran", "Boule zpusobena obvazy", ... Neprehanis to s tim soukromim tak trochu? :roll:



nico
Příspěvky: 409

Příspěvek#28 » stř 27. čer 2012, 08:24

No teď už jsi, jako autor vlákna, z toho udělal sám dost OT. Původně to mělo být o "Obrana zbraně", pak se to stočilo na utajení před dědulou (fakt nešlo o obranu) a teď obvazy, ale OK.

Neměl bych problém říct, že jde o ledvinku nebo obvaz. Naopak zbraní bych se nerad "chlubil", rád nosím krytě skrytě. Pro mě je to tedy velký rozdíl v tom, jak moc se "to" snažím schovat na místech, jako je nákupní centrum.

Pokud máš nějaký problém říct, že jde třeba o obvaz, ledvinku, atp., nebo je ten člověk svým chováním natolik nevybíravý, že se mu nechceš podvolit a odpovědět, snadná odpověď. Řekneš mu, co to není. Že nejde o žádné zboží ani nic nebezpečného, nebo jiného, o co by se musel zajímat. Pokud mu to nebude stačit, doporučíš mu, aby zavolal PČR, nebo vytasíš mobil a nabídneš se sám. To ho s největší pravděpodobností "vypne".

Kam jsme se to dostali? Jak napsal jomekabi, nepřeháníš to trochu? :)

Uživatelský avatar
Joe
Příspěvky: 680

Příspěvek#29 » stř 27. čer 2012, 10:10

Jistěže máš právo poslat jej do prdele a jít si po svejch. Někdy je taktické nevyužívat plně všech svých práv a občas ze své vyhraněné pozice trošku ustoupit.



matyman2
Příspěvky: 127

Příspěvek#30 » stř 27. čer 2012, 11:14

Moudřejší ustoupí

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: DaveCZ, Scofield, skagerak, smety a 7 hostů