Použití střeliva Hollow Point

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#616 » sob 9. led 2021, 20:24

Igrlik píše:
Tato nově používaná munice má špičku z jiného materiálu, takže se při dopadu na cíl stlačí a kulka se proto zastaví, vysvětluje instruktor Fišer:
„Pokud narazí do nějakého opravdu pevného objektu, například do zdi, do země, tak by se už neměl dál odrážet a měl by se srazit.“

Skutočne TOTO povedal INŠTRUKTOR? :o :shock: :?
(Zlaté slová, vytesať do saharského piesku :!: :lol: )


Ne takhle to žádný instruktor neřekl, jen blbej novinář zkomolil úplně všechno co slyšel. ;)

Uživatelský avatar
Igrlik
Příspěvky: 499

Příspěvek#617 » sob 9. led 2021, 21:26

Je pravdou, že vývoj streliva za uplynulých 35 rokov pokročil... ale strela s dierou na čumáku je stále strelou s dierou na čumáku - možno trošku vylepšenou (vždy ide iba o ďalšie prachy).
No to nemení nič na tom, že demonštratívne testy v balistickej želatíne, mokrom íle, melónoch či exspirovanej bravčovine... majú na míle ďaleko od praktického efektu. Stačí si pozrieť nejaké tie testy bližšie realite, kde napríklad dve-tri vrstvy textilu (riflová alebo koženková bunda, košeľa, tričko) úplne eliminujú akýkoľvek expanzný efekt. Expanzná dutina je vyplnená precízne vyseknutým textilným materiálom a strela sa ďalej chová ako FMJ.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#618 » sob 9. led 2021, 22:23

Igrlik máš pravdu asi z 1/3

- strela s dierou v čumáku zďaleka nie je stále len strela s dierou v čumáku; ide o presný tvar a narezanie projektilu, zloženie prachu, a hlavne materiál strely... je v tom naozaj veľa technológie a ako písal Petzold, technológia veľmi pokročila.

- demonštratívne testy v želatíne majú malú výpovednú hodnotu, súhlas.

- tiež súhlasím s tým že akonáhle sa tam pridajú 4 vrstvy oblečenia expenzia často klesá a následne sa projektil často správa ako drahý FMJ, lenže zďaleka nie vždy... pravidlo je že sa to stáva ak používa človek nevhodný HP v danej zbrani a že tých zlých (poriadne nefungujúcich) kombinácii náboj + zbraň je veľmi veľa. Na nájdenie funkčnej kombinácie náboj + zbraň musí človek vynaložiť nejaké to úsilie.

Nie každý HP bude fungovať s každou zbraňou a nie každý HP je ekvivalentom HP iného. Pri HP je ešte dôležitejší výber vhodného náboja ako pri malorážkach. Nestačí prísť do obchodu a vziať si priemernú krabičku, dokonca ani najdrahšia nemusí byť o nič lepšia.

Pre výber vhodného HP najskôr musíš zistiť ako sa správa daný HP so zbraňou s tak dlhou hlavňou ako používaš (npr. z youtube), potom treba zistiť či to tvoja zbraň dobre cykluje a je konzistentný zásah. Odkazujem na videá Paula Harrella, ktorý robí veľmi dobré porovnávania rôznych HP v rôznych zbraniach a to na tak realite blízkych terčoch ako je to asi možné. Pozri si pár z jeho videí a uvidíš že HP oproti FMJ má zmysel, ale len správny HP v správnej zbrani, inak sú to vyhodené peniaze.

https://youtu.be/nX3gpJ-GAy0
https://youtu.be/wWmg0wB5xsA

Uživatelský avatar
LukynZ
Příspěvky: 244

Příspěvek#619 » sob 9. led 2021, 23:09

Myslíte že HP střela má větší vliv na zastavení nepřítele, nebo spíše na větší pravděpodobnost že to nepřežije? Hmm?



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#620 » sob 9. led 2021, 23:13

Arc
To je jedna velka pravda ze zbran si musi "sadnut" s konkretnym strelivom. Dokonca ani nie rovnaky typ, ale kus od kusu si nemusi s danym strelivom rozumiet. Ale to som tu nerozoberal, lebo by som dostal argumenty "vystrielal som dve krabicky a vsetko bolo ok". V urcitych pripadoch ma specialne strelivo svoje opodstatnenie urcite. FMJ je ale univerzalnejsie.



Piggy
Příspěvky: 1878

Příspěvek#621 » ned 10. led 2021, 09:31

LukynZ píše:Myslíte že HP střela má větší vliv na zastavení nepřítele, nebo spíše na větší pravděpodobnost že to nepřežije? Hmm?
Ano.



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#622 » ned 10. led 2021, 22:49

Fmj univezalnejsi? To je jeste horsi diskuse nez o tlumicich. Fakt vite velke prd.
Ne nahodou nosi statni cajti hp, ale s plastovou vlozkou v dutine- spolehlivost prebiti zbrane jako ogival, neresi jestli ma na sobe utocnik 3 zimni bundy, otevre se vzdy. Navic kvalitne navrzena strela se oblecenim nezahlti, viz testy luckygunneru-nektere naboje maji s ucpanim spicky problem, jine ne.
Pro tulpasy, co neveri, ze hp je ucinnejsi, zeptejte se nejblizsiho myslivce, proc nelovi s fmj.



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#623 » ned 10. led 2021, 23:20

Pro tulpasi co nevi ze puskove strelivo ma vyrazne vyssie rychlosti ako pistolove, zeptejte sa nejblizsiho myslivce :-D

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#624 » pon 11. led 2021, 09:38

LukynZ - oboje.

Honzajan - myslím že tam je nedorozumenie spočívajúce vo význame slova "univerzálne". To nie je myslené ako lepšie, len že sa hodí do väčšieho množstva rôznych situácii. Na mierenku, na tréning, na dynamickú streľbu a bude fungovať aj v prípade obrany, ktomu prakticky v každej zbrani a za cenu polovičnú až pätinovú. HP na druhú stranu je high-tech a určite potenciálne účinnejší, ale len pri použití správnej kombinácie zbraň + náboj, ako som písal vyššie a ako hovorí MRBLUE. Aby HP fungoval je proste náročnejší (nie len, ale hlavne na dĺžku hlavne) a nebude fungovať každý HP v každej zbrani, tam tá unviverzálnosť proste nie je, nič nehovoriac o nákladnosti takej streľby pri tréningu či športe. To z neho robí náboj špeciálny (teda vhodný na menší okruh konkrétnych situácii) a z FMJ náboj univerzálny (teda viac-menej vyhovujúci pre väčší okruh situácii).

Takže áno, FMJ je univerzálnejší. Je zároveň menej vhodný pre účely použitia v civilnej obrannej streľbe či v prípade policajných zložiek, o tom niet pochýb, ale musí sa zabezpečiť fungujúca kombinácia HP + zbraň.



Pavluso
Příspěvky: 213

Příspěvek#625 » sob 16. led 2021, 19:50

Tak kdo v únoru pomaze pro výjimku? :)



cipis
Příspěvky: 2103

Příspěvek#626 » sob 16. led 2021, 20:05

Nikdo, stačí to poslat datovkou z tepla domova :D



Pavluso
Příspěvky: 213

Příspěvek#627 » sob 16. led 2021, 20:13

Až NATO, ze datovku má pořad málo kdo :D



JakubDotPy
Příspěvky: 232

Příspěvek#628 » sob 16. led 2021, 23:07

Když už tam půjdu pro výjimku na banány, vezmu i tuhle. Ale stejně si nejsem jistý, že se najednou bude na HP koukat jako na samozřejmost a že ho hned naláduju. Zůstanu asi ještě chvíli u flat nose.
Dokážu si představit články: Zlý obránce smrtelně zranil nevinného útočníka expandujícím střelivem se zvýšeným ranivym účinkem. Hned jak to bylo možné, běžel si ho obstarat.



cipis
Příspěvky: 2103

Příspěvek#629 » sob 16. led 2021, 23:31

V dnešní době datovka není až zas tak neobvyklá věc. Nehledě na to, že elektronický podpis ti, stejně jak tu datovku, zřídí na každém Czechpointu. A dost lidí má ten podpis i v práci.
Takže elektronicky není problém. Navíc je to zadarmo, na rozdíl u toho osobního, takže náklady zaplatí hned první žádost.



getsome
Příspěvky: 614

Příspěvek#630 » ned 17. led 2021, 07:54

OT: pořád platí, že po zřízení datovky je to pro fyzickou osobu od té chvíle povinně výhradní metoda komunikace s úřady (odpadá pošta/podatelna/zastoupení)?

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 hostů