LOS - vypouštění kohoutu před startem ?

Moderátor: LOS vedení



Vaki
Příspěvky: 165
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1 » pát 1. čer 2012, 17:50

Jelikož pořád uvažuju že bych LOS taky zkusil, prostudoval jsem si pravidla a měl bych dva dotazy na to, jak to v praxi je. Momentálně mám Glocka, takže první dotaz vychází z jeho:

1) Pistole Glock je ve své podstatě SA bez vnějšího kohoutu a jeho systém pojistek nesplňuje větu "Termínem „pojistka“ označuje primární, viditelná páčka pojistky na zbrani". Jaký je v tomto případě správný stav připravenosti zbraně - z pravidel mi vychází že jedině s prázdnou komorou?

2) Zvažuji pořízení i další zbraně a ta má funkci vypuštění kohoutu. Pravidla výslovně říkají že ta se k spuštění kohoutu využít nesmí a spuštění musí být provedeno ručně za pomoci spouště. Pravidla beru jako daná a je třeba se jim přizpůsobovat, zajímalo by mě ale zda bylo někde vysvětleno jaký je smysl tohoto omezení, přeci jen bezpečnější by bylo využít vestavěné funkce tak, jak je zbraň navržena ne? Případně zda je v praxi dodržováno :)

Díky znalcům za postřehy

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » pát 1. čer 2012, 19:21

1) Zbraně s přednataženým bicím systémem (např. Glock) mohou startovat natažené s nábojem v komoře (pokud legenda situace nevyžaduje jinak).

2) Pravidla to vyžadují, ale mně to také přijde nesmyslné.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#3 » čtv 12. črc 2012, 13:36

Smysl je jednoduchy - aby se lidi naucili vypoustet kohout. Lidi se spolihaj na "vestavene funkce", pak se jim do ruky dostane pistole bez vypousteni a jsou v haji.

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » čtv 12. črc 2012, 13:40

Já vím, tenhle důvod už jsem četl, ale nechápu stále. Co když se "pistole bez vypousteni" dostane do ruky glockaři? Jak budeme učit vypouštět je? A proč bychom je vůbec měli nutit učit se ovládání "jako s jinou zbraní"? Smysl mi nadále uniká...

EDIT: Aby bylo jasno, já jsem samozřejmě pro co nejlepší - teoretické i praktické - střelecké znalosti střelců a jejich zlepšování. Na palebné čáře by se už ale mělo soustředit jen na zbraň, kterou má střelec právě v ruce/pouzdře.
Tohle je podle mě věc, kde dobrý úmysl vytváří zbytečnou komplikovanost.
Naposledy upravil(a) MarK dne čtv 12. črc 2012, 13:56, celkem upraveno 2 x.
Důvod: edit



Vaki
Příspěvky: 165
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » čtv 12. črc 2012, 13:46

Souhlasím s MarKem, taky mi to uniká. Důležité je aby se lidé naučili správně a bezpečně používat svojí zbraň (svoje zbraně).

Uživatelský avatar
jomekabi
Příspěvky: 937

Příspěvek#6 » pát 13. črc 2012, 00:55

ad 2) Procetl jsem si to tu jen rychle, tak me nekamenujte, pokud jsem dotaz spatne pochopil.

Vypousteni kohoutu vestavenou funkci je v praxi OK, ale na LOSu prosazujeme zasadu "rany jistoty". Proste nejjistejsi zpusob jak se presvedcit, ze komora je prazdna, je zmacknout spoust. V situaci, kdy je kolem spousta lidi, to urcite dava smysl.

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » pát 13. črc 2012, 01:49

jomekabi: bavíme se o spuštění kohoutu na nabité zbrani před uložením do pouzdra.



Carloss
Příspěvky: 2935

Příspěvek#8 » ned 15. črc 2012, 10:28

Zdravím.. nechce se mi zakládat další topic, tak se zeptám tu: Jsem se taky odhodlal... do Slaného. Jak s municí (9L)? Mám mít svoji (cca kolik), nebo je k mání pak na místě?

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#9 » ned 15. črc 2012, 10:55

Munici svojí, počet ran bývá v propozicích. Do Slaného tak 100ks.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#10 » stř 18. črc 2012, 09:18

Vaki píše:Souhlasím s MarKem, taky mi to uniká. Důležité je aby se lidé naučili správně a bezpečně používat svojí zbraň (svoje zbraně).


Cmk uz 5x píše:Smysl je jednoduchy - aby se lidi naucili vypoustet kohout. Lidi se spolihaj na "vestavene funkce", pak se jim do ruky dostane pistole bez vypousteni a jsou v haji.


Ani to, co napsal MarK to nevyvraci. Ani s tim, ze to nenaucime to Glockare, nenaucime to SAckare (SA jako Single action, nikoliv jako Sa58), nenaucime to revolverare...

A mas pravdu: "Důležité je aby se lidé naučili správně a bezpečně používat svojí zbraň" - pokud je to SA/DA s kohoutem, bez ohledu na to, jestl to ma decock nebo ne, kazdy, kdo ji ma, by ji mel umet vypustit pres kohout.

Polozim otazku obracene - PROC TO VADI?



Vaki
Příspěvky: 165
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#11 » stř 18. črc 2012, 09:34

Z principu mi to přijde nebezpečnější než použít vypouštění. Jasně že se to člověk naučí a bude to dělat automaticky a bude vysmátej a sluníčko bude svítit atd... ale prostě je to jako učit se řídit auto s vypnutým airbagem a bez pásů a odůvodnit si to tak že se musíš naučit řídit bezpečně a pak to nebudeš potřebovat

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » stř 18. črc 2012, 11:08

cmk píše:PROC TO VADI?

Protože nevidím důvod nutit střelce/střelkyni, aby se zbraní zacházel/a jinak, než je zvyklý/á, pokud to dělá bezpečně. To je přeci jeho/její věc.
Věcí, "aby se to naučili" bychom určitě našli spoustu, ale neděláme před každou situací ruční drill, jen aby se lidé to či ono naučili (navíc jen jedna skupina zbraní).

A že to vadí je vidět i z častých nechápavých dotazů na toto téma (nejen na fórech).



jka
Příspěvky: 56

Příspěvek#13 » stř 18. črc 2012, 12:01

Taky mi nemožnost používat decocking nepřijde úplně ideální. Taky mluvím o přípravě na střelbu před stage, ne o ukládání po střelbě.

Možná jsem něco přehlédl, ale připadá mi, že zákaz používání decockeru se vztahuje i na zbraně bez vnějšího kohoutu. Takže když bych chtěl startovat s nábojem v komoře v DA režimu, mám prostě smůlu. Takže buď musím začínat (a) s nábojem v komoře a nataženým úderníkem nebo (b) natahovat při tasení.

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 1011

Příspěvek#14 » stř 18. črc 2012, 13:56

Startovat s nábojem v komoře v DA režimu můžeš. Jenom musíš spustit kohout bez použití vypouštěče.



pesi
Příspěvky: 305

Příspěvek#15 » stř 18. črc 2012, 14:00

jka píše:Možná jsem něco přehlédl, ale připadá mi, že zákaz používání decockeru se vztahuje i na zbraně bez vnějšího kohoutu. Takže když bych chtěl startovat s nábojem v komoře v DA režimu, mám prostě smůlu. Takže buď musím začínat (a) s nábojem v komoře a nataženým úderníkem nebo (b) natahovat při tasení.


Bohuzel. vztahuje se to asi ne vsechny. Mam SP-01 Taktical a kvuli tehle blbosti v pravidlech musim startovat s prazdnou komorou. Je to pro mne nejrychlejsi zpusob. Pokud je naboj v komore a kohout az dole, pak se neda mluvit o DA protoze spoust je tak daleko a tak tvrda, ze prvni rana nemuze byt mirena. Natahovat kohout palcem u takhle velke pistole a malem kohoutu bez prehmatnuti neumim. Takze pokud chci zacit prvni ranou stejne jako ostatni, musim proste vymenit pistoli. A nebo se na celej LOS vyprdnout a nechat ho zavodnikum.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů