Vhodná samonabíjecí puška pro "přesného střelce"

Samonabíjecí pušky

zarozak

Příspěvek#61 » stř 18. srp 2021, 23:58

Pokud jen z těch 4, tak já bych bral osobně CETME C i přesto, že bych s tím měl střílet pouze přes pevná mířidla.......nicméně sehnatelnost jakékoliv z těch 4 bude v rozumné ceně čili z druhé ruky dost obtížná. Zrovinka úplně nedávno pamatuju, jak se všude prodávaly PSL ve slušných stavech kolem 25......pokud to teď stojí 70 tak potěš koště, to bych asi hodně přehodnotil preference

Letec 12

Příspěvek#62 » čtv 19. srp 2021, 09:34

Ta CETME C vypadá slušně a zatím ještě jsou. Montáž je tuším do 1500 a může rovnou na střelnici. Mým favoritem byl dlouho FN FAL, nebo G3. Pokud Hoytovi vyhovuje ráže 7,62x51, tak v tomto vláknu zde na fóru se to před časem řešilo. Třeba takové Beretty BM59 jsou údajně uvnitř v perfektním stavu a dá se z nich dobře nastřílet.

Vzhledem k tomu že samotný Hoyt se tu už dva dni neukázal, tak je otázkou zda to už sám nějak nepořešil. :D

Střelec

Příspěvek#63 » čtv 19. srp 2021, 11:07

FN FAL / L1A1 se mi jako puška také líbí, ale poslední rok dlouhodobě bez šance něco spašit, když byly v Bvs za 16-18 tisíc, tak jsem zaváhal, z druhé ruky taky moc nabídek není a když už, tak za nesmysl a s tunningem k (pro mě) k ničemu.

Letec 12

Příspěvek#64 » čtv 19. srp 2021, 14:25

Tak kterou podle tebe? :D

Hoyt

Příspěvek#65 » čtv 19. srp 2021, 17:38

Zdravím kolegové. Všem děkuji za případné rady a připomínky. Nemyslím si, že by vlákno bylo zbytečné, protože jsem se dozvěděl řadu zajímavých informací. Pro JakubDotPy - hodnota tvého odhadu a příspěvku je úsměvna a je rovna výpotku pubertálního airsofťáka.
Než se vrátím ke kvérům, chtel jsem jen okrajově popsat rozdíl mezi přesným střelcem a odstřelovačem, protože v AČR i v armádách NATO jsou tyto funkce vnímány jako odlišné. Popis berte jako velmi zevrubný a strohý, nicméně aktuální.
=přesný střelec=
-je součástí základních mechanizovaných jednotek, je podřízen veliteli družstva (rotnému), hodnost: desátník/četař. Funkce je zpravidla přidělována zkušeným vojákům (střelcům), kteří vykazují dobrých střeleckých výsledků, udržují si slušnou fyzickou kondici, jsou všímaví a mají smysl pro "čtení terénu", nicméně nemývají ambice velet družstvu. Úkoly plní se svým družstvem a případné informace podává jejímu veliteli (například v roli pátrače). Při bojové činnosti zaujímá pozice pro něj výhodné tzn. může se od družstva vzdálit např. na místa umožňující lepší výhled, oproti zbytku družstva. Používá zbraně jako běžný pěšák např. CZ 805 Bren, avšak puška je osazena lepší optikou (dříve často používali SVD 63 - u bojových útvarů již vyřazeno). Dle terénních a dalších vlastností může působit na cíle do cca 500 m. Bojovou činnost vede za účelem získání výhod pro své družstvo nad nepřítelem (napříkald vyřadí nepřítele tím, že jej zraní nebo donutí ke zpomalení nebo ústupu). Kromě základního odstřelovačského kurzu nemývá žádné speciální kurzy (oproti zbytku družstva).
=odstřelovač=
je součásti zvláštní skupiny mechanizované brigády která je přímo podřízena veliteli brigády (plk/generál). Hodnost odtřelovačů začína na četaři až do hodnosti praporčík (velitel skupiny odstřelovačů). Výcvik odstřelovače je velmi náročný a zdlouhavý. Kromě několika úrovní odtřelovačských kurzů, jehož součástí je výcvik s pestrou paletou zbraní je i studium balistiky. Absolvuje kurzy jako napříkald boj beze zbraně (na vysoké úrovni), paravýcvik, atd. Perfektní fyzická kondice a vysoká psychická odolnost je samozřejmostí. Odtřelovačská skupina operuje na základě speciálních úkolů, zparvidla mimo činnost své brigády. Mohou samostatně působit v týlu nepřítele i řadu týdnů (napříkald sběr dat pozorováním). Zásadní rozdíl oproti přesnému střelci je, že svůj cíl (např. nepřátelský odtřelovač, vysoký důstojník, atp) musí zneškodnit (zcela eliminovat). Například útěk nepřítele by bylo považováno za selhání. Výzbroj záleží na povaze úkolu, ale nepoužívají menší ráže než 308 win (nepočítam zbraně k sebeobraně). Jsou schopni zlikvidovat cíl na vzdálenost větší než 1 km (čemuž před samotným výstřelem předchází složitá příprava).

A teď k puškám:
- stále vybráno nemám a rozhodně se nebráním i jiným puškám než ty, které jsem uvedl.
Jako první jsem ze seznamu vyřadil Zastavu M76 - bohužel z důvodů, jak zde ve vlákně uvedl její předchozí majitel. Což jsem četl i v jiných vláknech
- dále jsem vyřadil SVD a jeho klony - Pro zajímavost, názor jednoho z bývalých odstřelovaču: pokud by SVD 63 byla ve stavu nové zbraně, tak to vůbec nebyla špatná puška. S kvalitní optikou (né orig.) a vhodným nábojem šlo spolehlivě zasáhnout cíl (osobu) až na 700 m. Bohužel, ty vyřazené z armád jsou vylítaný šlupky z důsledku používaného nevhodného střeliva atd. Tady se objevují za strašný prachy. I klony vyelzly hodně nahoru. Raději trochu přišětři a na vzdálenosti co chceš střílet, si pořiď pušku na platformě AR10 nebo AR15. Uvidíš, že budeš spokojenej.
- Stále mě zajíma BM59 i Cetme C, pořípadě něco podobného - já si nemůžu pomoct, ale ty starý kvéry se mi líbí (platformu AR15 beru jako nouzovou jistotu :) Ocením tedy každý názor, díky.

mission

Příspěvek#66 » čtv 19. srp 2021, 17:53

nezlob se, ale připadá mi to od tebe ve stylu: hrňte do mě rozumy a já si z nich vyberu, co se mi hodí. Jak tu už někdo psal, načti si danou problematiku na jiných (i zahraničních) forech a rozhodneš se sám na základě svých preferencí. Jasně, že to zabere hodně času, ale tu práci za tebe nikdo soudnej dělat nebude. Vůbec nechápu dotazy tohoto typu....aby všechnu práci za mě odvedli ostatní. Poslední dobou takový nešvar vídám skoro všude.

Hoyt

Příspěvek#67 » čtv 19. srp 2021, 18:00

OK, já se nezlobím, jen nechápu, že věnuješ tolik energie, napíšeš celý odstavec, a přitom k tématu nenapíšeš ani slovo...to je také umění. Jinak můžeš být klidný, přečetl jsem, čtu a budu číst. Kdo chce, napíše zkušenosti, a kdo nechce nebo nemá co říct, nechť neodpovídá. To není DÚ :-)

kolemjdoucí

Příspěvek#68 » čtv 19. srp 2021, 18:27

mission> a neděláme to všichni? hrňte do mě rozumy je přece základ každýho vlákna na fóru :-)

davidu11

Příspěvek#69 » čtv 19. srp 2021, 19:17

to: Hoyt

já si nemůžu pomoct, ale ty starý kvéry se mi líbí

Úplně tomu rozumím.

V Beareka jsi už byl? Jsou tam fajn lidi a jak píšou na jejich stránkách "Už od začátku chceme našim zákazníkům nabízet především zbraně sběratelské. Zaměřujeme se na zbraně vojenské a služební, nejčastěji z období druhé světové války.
Sběratelské zbraně jsou naše vášeň a pro stejně zapálené klienty rádi vyhledáme požadovanou zbraň v zahraničí a zakoupíme ji na objednávku. Neváhejte nás s jakkoli specifickým požadavkem oslovit."
http://www.beareka.cz/o-nas.htm

Starosta

Příspěvek#70 » čtv 19. srp 2021, 20:06

Nejsem si jist přesností, ale při přeletu jsem zavadil ještě o Norinco M305B. To by možná mohlo taky designem a ráží zaujmout, je to v ceně kolem 18tis. za novou.
Reálnou dostupnost nevím, jen tip, na co se příp. podívat.

Já fandím tý AR-15, podle mě by Tě střelecky uspokojila, ale chápu, každej má jinej vkus a jinou chuť.

Poli

Příspěvek#71 » čtv 19. srp 2021, 20:50

Platforma M14 má bohužel ten problém, že jsou tam za ty desetiletí obrovské rozměrové tolerance a tedy problémy s montáží. Tu je třeba vybírat od lepší značky, ne Aliexpres a podobné a dále je třeba ji dopasovat, což se musí umět. Jediná výjimka je CASM a jí podobné, ale ty se buď montují místo hledí, nebo je třeba vrtat a mírně obrábět. Jinak je to super puška a existuje na ní hodně tuningu.

4 Hoyt
Ať žije Wikipedie a Armyweb, šedivá je teorie, zelený strom praxe.

Hoyt

Příspěvek#72 » čtv 19. srp 2021, 21:44

Poli, jenže na Armyweb nechodím a určitě jsi si všiml, že Wikipedie je dost neaktuální. Nikde jsem ucelený a aktuální popis těchto funkcí neviděl (neříkám, že nejsou), tak jsem to jen "nastřelil". Některé detaily, které jsem zmínil na wiki nenajdeš. Pokud cituji nebo parafrázuji nějaký web, tak zdroj uvedu. Nejen, že na tom nevidím nic špatného, ale naopak to přidá na důvěryhodnosti a pomáhá i kritice. Jinak, aby jsi se tolik netrápil, já si tu na odstřelovače nehraji, ty zelený strome praxe. Můžeš mne doplnit a funkční náplně lépe specifikovat, prostoru jsem ti nechal dost a drobné nepřesnosti nevylučuji.
PS: jelikož jsem to napálil z "patra", beru to od tebe jako kompliment, že jsi se domníval, že jsem čerpal z Armywebu a Wiki :-) Díky Poli

Střelec

Příspěvek#73 » pát 20. srp 2021, 06:02

Letec 12 píše:Tak kterou podle tebe? :D

Jen jsem si posteskl k dostupnosti "FALu", protože se mi ta flinta líbí, ale nemůžu ji sehnat. ;)

Poli

Příspěvek#74 » pát 20. srp 2021, 06:23

4 Hoyt
Nefandi si, neznáš můj názor na kvalitu informací těchto webů.
Takže jestli tomu dobře rozumím, chceš bigošský krumpl s optikou, ale na "dospělý" náboj a v podstatě východní provenience.

Hoyt

Příspěvek#75 » pát 20. srp 2021, 08:01

To Poli
Spíš bigošský krumpl na který ještě má smysl optiku dávat. Třeba na AK 47 bych žádné zvětšovací sklo nedával. Východní provenience to být nemusí. Např. BM 59 i CETME C beru jako západní. Koukal jsem na stará vlákna a s M305 máš dost zkušeností. Proč by jsi do takové úpravy nešel třeba u BM 59? Vždyť vychází ze stejného základu. Nebo myslíš, že to co se dá sehnat třeba v ZS jsou vyběhané šlupky a na montování optiky to už nemá smysl.

Zpět na