Ochrana sluchu



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#61 » úte 6. lis 2012, 23:44

Už jsem vyzkoušel řadu sluchátek, ale v žádných jsem zatím nepocítil ztrátu rovnováhy.

Na střelnici se pokyny nešeptají, tam se počítá s tím, že né všichni mají elektronická sluchátka, takže se pokyny hlásí dostatečně nahlas a většinou se čeká až všichni potvrdí, že pokyn slyšeli.

Možnost přeslechnutí slabé rány určitě existuje, ale při střelbě, zejména mířené, se většinou koncentruješ na výstřel a takže by sis odlišnosti všimnul. U akční střelby je to jedno, tam nezáleží na sluchátkách, prostě to poznáš nebo ne.



Alcatraz
Příspěvky: 405

Příspěvek#62 » stř 7. lis 2012, 01:02

a jestli chces dlouhou malorazku, zkontroluj si, jestli ji dokazes drzet s peltorama III. Me dost zavazeli. Ovsem zalezi na strelnici. Kdyz jsou tam samy dlouhy malorazky, tak sluchatka nikdo ani nema. Ja si koupil peltory I a z nejakyho duvodu bohate staci az do mosina (venku). Vetsi bych bral jen na pistolovou mirenku, kdyz na kryte strelnici nekdo hned vedle strili .44Mag. Ne ze by to odnesly usi, ty maly sluchatka jako protihluk bohate staci, ale proste to rusi.



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#63 » stř 7. lis 2012, 02:26

Jj, zvláště u některých pažeb s výraznějšími lícnicemi můžou větší sluchátka vadit.

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#64 » stř 7. lis 2012, 09:53

Tak samozřejmě záleží "co kdo zrovna", za .50 BMG mi byly i SportTacy málo :mrgreen:

Každopádně 3M/Peltory III (ne "Peltron", kdyby ses divil, že nemůžeš na internetu moc najít) určitě nejsou vyhozené peníze, tlumí super a využiješ je možná i při jiných příležitostech (mně posloužily například když byl renovován byt nad námi :roll: ) a i pokud si později koupíš další, třeba elektronické, není na škodu mít druhé pro případného kamaráda či kamarádku, kteří vyrazí na střelnici s tebou. Sám mám doma sluchátek snad patery a spoustu všemožných špuntů :D



reddog
Příspěvky: 126

Příspěvek#65 » stř 7. lis 2012, 16:42

Spunty do usi na vnitrnich strelnicich i pod ty trojkove peltory. Obzvlast pokud nekdo vedle strili kosu. Tlumeni sluchatek (tech levnejsich) pres bryle neni nic moc.

Uživatelský avatar
Doolittle
Příspěvky: 79

Příspěvek#66 » stř 7. lis 2012, 17:25

Chlapi dotaz, dají se Peltory pro tac II složit nebo to nejde? Díky

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#67 » stř 7. lis 2012, 17:46

Asi dle provedení.

Obvykle nabízené verze jsou ale asi neskladné.

Uživatelský avatar
tslaby
Příspěvky: 567

Příspěvek#68 » pon 12. lis 2012, 19:28

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl v útlumu hluku mezi sluchátky Peltor Optime II a Optime III? Budu chodit jak na venkovní střelnici, tak na krytou, konkrétně na Leiko v Plzni a zajímalo by mě jak je to s utlumením rány? Které jsou lepší? Děkuji všem za odpověď.



matyman2
Příspěvky: 127

Příspěvek#69 » pon 12. lis 2012, 21:47

Podívej se na tuhle adresu http://www.beareka.cz/beareka/eshop/12- ... ne-pomucky mají tam oboje a u nich vypsané hodnoty útlumu.

Uživatelský avatar
eM
Příspěvky: 62

Příspěvek#70 » čtv 15. lis 2012, 23:56

Patrik & Alcatraz & MarK:

Díky za rady a reakce. To s tou hluchotou & dezorientací znám naštěstí jen ze skript - přišlo mi to v tomto případě taky mimo. Ale já měl zatím na uších z této řady jen Bulls Eye I a ty Optime III vypadaj ve srovnání s "jedničkama" velikostí dost děsivě :) tak mě zajímal názor z praxe.

Velikost hluchátek x dlouhá je určitě podnětná připomínka a to by asi byl opravdu problém. Zatím je ovšem v mém případě na programu hlavně krátká, takže pak spíš pořídím rovnou druhý hluchátka/&špuntíky.

tslaby píše:...a zajímalo by mě jak je to s utlumením rány? Které jsou lepší? Děkuji všem za odpověď.


Jsa laik, snažil jsem se taky něco vypátrat:

Hluk výstřelu z krátké by měl být prý kolem 155 dB, dlouhá až 170 dB. Odkaz na jakási měření byl... no to kdybych věděl kde to bylo :/. Důležité by měly btý hlavně frekvence kolem 4000 Hz. Když kouknu na elektronický Peltory, tak má většina (útlum? je to správný termín, ne?) kolem 35 dB.

Selským rozumem si říkám, že by snad přece nedělali své 'top' produkty s nedostatečným útlumem. Jenomže to mi zase nesedí do výpočtu 155 dB (výstřel) - 35 dB (sluchátka) = 120 dB. Což by měla být snad dokonce hranice bolestivosti, z dlouhodobého hlediska by ovšem měl sluchu škodit snad už i zvuk nad 90 dB (ač to "nebolí").

Možná byla ona měření prováděná ve směru střelby a výstřel na druhé straně je výrazně snesitelnější - proto ten rozdíl v číslech. Přijde mi to pravděpodobný, ale třeba to taky počítám úplně celý blbě...

Jinak díky ochotnému zastoupení firmy 3M.cz se mi podařilo uchvátit aktuální katalog střeleckých sluchátek od Peltoru pro rok 2012 včetně tabulek > příloha.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Mike88
Příspěvky: 58

Příspěvek#71 » pon 3. čer 2013, 17:12

Mám tyhle http://www.prokonzbrane.cz/sluchatka/2314-strelecka-sluchatka-zender-ear-muffs.html a tlumí na vnitřní střelnici 9mm Luger dobře. Navíc cena je příznivá ;-)

Uživatelský avatar
sagitarius
Příspěvky: 146
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#72 » stř 5. čer 2013, 18:06

eM:
To s těma dB jsi špatně pochopil. Hladina hluku 155dB a útlum 35dB je úplně něco jiného. U útlumu [ale i zisku] je dB používám jako poměrová jednotka. Pro výpočty se sice používá logaritmů, ale nejjednodušeji se to zapamatuje následovně- každé 3dB útlumu znamenají POLOVINU předchozí hodnoty. Takže jestliže existuje nějaká hladina hluku, útlum 3dB znamená, že hladina hluku se zmenší na polovinu, při 6dB na 1/4, při 9dB na 1/8, při 12dB na 1/16, atd. Takže při útlumu hluchátek 35dB nebudeš i při okolním hluku 155dB slyšet skoro nic.



kedlub
Příspěvky: 57

Příspěvek#73 » čtv 6. čer 2013, 09:44

eM to má dobře. Logaritmické hodnoty se pouze sčítají/odčítají. (v tomto směru - počty s dB - jsem jako elektrotechnik utrpěl jakési vzdělání)
Změna o -3db znamená polovinu pouze výkonově. Počítat dB z dB nemá fyzikálně smysl(alespoň o zádném fyzikálním významu nevím). Když si spočítáš výkon z původních dB, stáhneš ho na polovinu a pak nově vyčíslíš dB, budeš /nečekaně/ právě o ty 3dB níže. Takže pokud bude mít zbraň opravdu 155dB a sluchátka -35dB, výsledek bude skutečně 120dB. Nutno však dodat, že tato hladina hluku trvá pouze velmi krátkou dobu. Takže (pouze předpokládám) zatímco kontinuální hluk 90dB vás o uši připraví třeba za týden, tak těch řekněme 500 ran(které na střelnici uslyšíte, ale jen pár jich bude z vaší pistole, tedy z blízka) každý týden si můžete užívat do konce života (dřív vám nejspíš odejdou klouby). Taky bude záležet, jak a kde se onen hluk zbraně měří. Pocitově znamená snižení hlasitosti o 10dB jejímu zmenšení na polovinu. Zmíněná sluchátka by tedy měla snížit hlukový vjem asi na desetinu. (to také znamená, že pokud zvýšíte hlasitost rádia na dvojnásobek, musí rádio poskytnou desetinásobný výkon)



Návštěvník

Příspěvek#74 » ned 9. čer 2013, 18:44

eM: Tak jest, utlum se pocita linearne, proto bylo tohle harakiri vymyslene. Ohledne sluchatek - "objem nicim nenahradis", pokud proto nemas nejaky specialni duvod, usetrena stovka za ne-top model mezi pasivnimi postrada smysl, ztrata komfortu za to nestoji.



Carloss
Příspěvky: 2935

Příspěvek#75 » ned 9. čer 2013, 19:08

A já jen dodám, že snad nejdůležitějším parametrem není až tak samotná úroveň hluku, což je vyjádření nikoli výkonu, ale akustického tlaku, což je vlastně rozdíl tlaku vzduchu v amplitudách v průběhu šíření prostředím. Právě tento tlak může způsobit úraz. Není ale až tak nízký. Dalším důležitým parametrem je expozice hlukem. Tedy při výstřelu jde sice o relativně vysoký akustický tlat, působící však jen velmi krátkou dobbu. Dále už v podstatě platí jak už bylo napsáno.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 hostů