Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)



Carloss
Příspěvky: 2919

Příspěvek#346 » pát 26. kvě 2023, 16:27

RedAce píše:
Carloss píše:Kráááásnýýý... A když někdo nemá mobil? Nebo není on-line? Prostě pořád jednodušší, bezpečnější, spolehlivější... ukázat kartičku... A to říkám s tím, že mám hodně rád věci elektronicky.


Tou jednodušší verzí "ukázat kartičku" myslíš současný stav? Kdy tu kakartičku ukazuješ při první cestě cajtům, když žádáš o NP. Pak při druhé návštěvě, když ho vyzvedáváš (a ještě si ho hezky zacáluješ). Pak to ukazuješ prodávajícímu. Pak potřetí na cajtech, když jdeš kvér přihlásit (a zase si to hezky zacáluješ). A počtvrtý, když si jdeš vyzvednout Průkaz. A k tomu ještě jedna cesta cesta prodávajícího, kdy musí cajtům Průkaz zbraně odevzdat.
Možná se v tom někdo vyžívá, ale když jako argument proti novele někdo uvádí to, že případný prodej bude muset realizovat třeba na prodejně, protože nemá smartphone a frčí jen systém bába-tužka-papír, tak je to pořád o dost jednodušší a rychlejší.
Já třeba stejně když jsem kupoval zbraň, tak jsem se chtěl sejít na střelnici a vyzkoušet si jí.

Ukázáni čehokoli se stejně nevyhneš. Dobře udělanej "papír" má několik výhod: Nezávislost na síti. Nezávislost na energii. Nerzávislost na datech. Nezávislost na přístroji. Mnohem větší odolnost proti padělání. A spousty dalšího se dá ještě najít. Všechno z toho, co jsem napsal se může podělat a to bez toho, aby držitel na to měl jakýkoli vliv. Oproti jakkoli sofistikovaný fyzický kartičce. Tu může držitel zapomenout, nebo ztatit. Ale za to si už může jen a pouze on sám.

Uživatelský avatar
Milkyway
Příspěvky: 281

Příspěvek#347 » pát 26. kvě 2023, 17:02

Souhlasím s vámi, co jste proti. Navrhnul bych to tesat do žulových desek, ty by snad měly něco vydržet. Opravdu "...pokrok nezastavíme ani u nás, i když proti tomu děláme co můžeme..." (citát od Šimka a Grossmanna)



glock69
Příspěvky: 184

Příspěvek#348 » pát 26. kvě 2023, 17:25

Proti pokroku asi tady nikdo není, proti pokroku po "česku", to už je jiná... Aspoň má zkušenost s digitalizaci...



Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#349 » pát 26. kvě 2023, 17:32

Osobně jsem také dost zvědavý, jak se prodeje mezi fyzickými osobami dopadnou a snad se to do začátku platnosti novely nějak vytříbí. Ne, že bych byl nějaký překupník, ale loni jsem prodával/kupoval 10x, nedovedu si představit, že bych pokaždé musel na OSZBM nebo do obchodu s přístupem k CRZ, což by zadarmo určitě nebylo. To bych měl možná co nákup/prodej jeden den dovolené, tzn. 10 dní. Většinou při nákupu/prodeji z druhé ruky jsem se s protistranou sešel buď večer po práci a nebo o víkendu.



Carloss
Příspěvky: 2919

Příspěvek#350 » pát 26. kvě 2023, 17:57

Taková česká specialita je co funguje šmahem zahodit a nahradit něčím, co nikdo ani nedomyslí důsledky. Hlavně že si odškrtne "digitalizaci"... Takhle to fakt nechci.



JirkaCV
Příspěvky: 1482

Příspěvek#351 » pát 26. kvě 2023, 18:05

Úmysl je dobrý. Jasně, taky znám přísloví o cestě do pekel...
Jestli se to podaří dotáhnout do konce, budu rád.
Že pak budu pod neustálým dohledem velkého bratra mi zase tolik nevadí, to už jsme teď i bez toho.



getsome
Příspěvky: 612

Příspěvek#352 » pát 26. kvě 2023, 20:24

Střelec píše:ale loni jsem prodával/kupoval 10x, nedovedu si představit, že bych pokaždé musel na OSZBM

Pokud jsi kupoval nebo prodával B, jak jsi bez OSZBM řešil nákupko? Doufám, že ne přes datovku, to přece není fyzický papír?

JirkaCV píše:Že pak budu pod neustálým dohledem velkého bratra mi zase tolik nevadí, to už jsme teď i bez toho.

Pokud by si měl správce střelnice pokaždé ověřovat z čísla OP platnost ZP, PČR by měla databázi všech mých návštěv střelnice. Hmm, to nezní moc pozitivně...



MojeTikka
Příspěvky: 1549

Příspěvek#353 » pát 26. kvě 2023, 23:39

Milkyway píše:Neznám nikoho, kdo nemá mobil.


Znas. Ted uz jo.

Ja.

Mam mobil, ale dumbphone.



bbobb
Příspěvky: 352

Příspěvek#354 » sob 27. kvě 2023, 18:47

No, naštěstí digitalizace má usnadnit život té "normální" většině.

Kdyby to vždycky stálo na pohodlí posledních pár jedinců, tak na papírovou lítačku stojím řadu v metru, kvůli daním přešlapuju na úřadě, na taxi mávám čepicí na kraji ulice, kvůli nákupku jedu nejdřív pro kolky na poštu a pak na Sdružení atd. atd..



Carloss
Příspěvky: 2919

Příspěvek#355 » sob 27. kvě 2023, 19:52

To je demagogie. Digitalizace má zkrátka ulehčít a usnadnit stávající zcela funkční a bezpečný systém. Má to být jeho nadstavba. Nikoli náhrada. Platím mobilem. Všechno. Ale v kapce mám peněženku, v ní fyzickou kartu a dokonce kačky. Vybít mobil se mi klidně může (nebo cokoli), poskytovateli může vypadnout připojení... a pak se pár kaček pro strejčka příhodu může hodit. O méně pravděpodobných komplikacích, jako je masivní útok na infrastrukturu počítačovou, nebo energetickou ani neuvažuju. Ale není nemožná. Něco usnadnit nesmí znamenat to KOMUKOLI ztížit a to za ŽÁDNÝCH okolností.



Lonestar
Příspěvky: 180

Příspěvek#356 » sob 27. kvě 2023, 20:00

Už jsem zažil "Zbraň máte opravenou, ale nemůžu vám ji teď vydat, protože vypadlo připojení a nedostanu se do CRZ"...
A pokud stát bude bezalternativně vyžadovat "appky" - bude taky vydávat občanům mobily s bezplatným připojením?



JirkaCV
Příspěvky: 1482

Příspěvek#357 » sob 27. kvě 2023, 20:05

Ale to tady bylo vždycky.
Nemůžu vám vydat papír, protože kolegyně, která ho musí podepsat marodí.



pH13
Příspěvky: 85

Příspěvek#358 » sob 27. kvě 2023, 22:40

Dovolil bych si upozornit na terminologický zmatek v debatě.
Je možné, že mobil má každý, ale na občanku či ZP mobil nestačí, na to je třeba mít kapesní počítač.

Já mám mobil, stál mě 300, nabíjím ho jednou za tři týdny a dělá vše, co od něj požaduji (telefonuje, obsluhuje SMS), a kvalitně. Jsem spokojen.
Členové rodiny mají kapesní počítače, stály je dvacetkrát víc, dobíjí je jednou denně, aby se na nich koukali na videa (která na svém PC vidím v mnohonásobně lepší kvalitě), vyřizovali poštu a banku (což na svém PC s myší mám v mnohonásobně větším komfortu) a ubíjeli čas, který já raději věnuji něčemu jinému, mnohdy o nic méně technologickému.
Tady vůbec nejde o nějaký odpor proti pokroku, ale o prosté odmítnutí koupě něčeho, co mi za vynaložené peníze nedá žádnou hodnotu, stejně jako jsem si nekoupil kosmickou raketu, ačkoliv je dozajista také velmi vyspělou technologií.
Jsou lidi, kterým kapesní počítač nějakou hodnotu přináší (třeba některým členům mé rodiny), což je fajn, a nemám problém s tím, aby si takovíto lidé pomocí něj řešili kromě banky třeba i doklady. Ovšem nevidím jediný důvod, proč by mi měl stát zakazovat nosit malou kartičku, která váží 0.0 a má malé rozměry, a místo toho by mě měl nutit nosit mnohonásobně těžší a také rozměrnější objekt, za který bych navíc musel zaplatit výrazně více, než jsem zaplatil za tu kartičku. A o to tady jde, aby to byla možnost, nikoliv nutnost.



Carloss
Příspěvky: 2919

Příspěvek#359 » ned 28. kvě 2023, 06:42

JirkaCV píše:Ale to tady bylo vždycky.
Nemůžu vám vydat papír, protože kolegyně, která ho musí podepsat marodí.

Tohle je ale jiný problém. A to zastupitelnosti a to je řešitelné. Nefungující připojení, vybitou baterii, apokalypsu... nevyřešiš jen tak.



Sedek
Příspěvky: 97

Příspěvek#360 » ned 28. kvě 2023, 07:30

Ano, to je o zastupitelnosti. Pokud v práci někdo ze šéfů neurčí před svou dovolenou zástupce, je jedno, že nečekám na podpis propiskou, to schválení za něj nikdo jiný v systému taky neodklikne.
Výpadek CRZ jsem zažil, naštěstí prodejce mohl vyplnit papírový šedivák ručně. Asi před měsícem jsem zase zapomněl z DS vytisknout nákupko a prodejce ho potřeboval vidět, naštěstí nešlo o totální výpadek a trvalo jen půl hodiny, než se mi do DS podařilo konečně přihlásit. A nefunkční platební terminál na benzince jsem zažil několikrát cedulku s touto informací na stojanu přehlédne každý druhý. Žádný problém, zaplatím papírovými penězi a jedu. Jak to řešil pán, co tam vztekle mával mobilem s digitální platební kartou, nevím.
Papírový ZP bych prostě zachoval bez povinnosti ho nosit. Kdo ho nechce, ať ho spálí na zahradě nebo nechá doma, místo to nezabírá. V případě potíží s ověřením ať to pak při prodeji/ nákupu/ na střelnici řeší, jak chce. Copak je to takový problém zachovat obě možnosti?

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: flowingCZ, zembicc a 16 hostů