Los - (Ne)vhodné pouzdro

Moderátor: LOS vedení



Honza-senior
Příspěvky: 6

Příspěvek#1 » pon 19. lis 2012, 19:25

Odděleno p.

Co se týče těch „samostřílejících“ pouzder. Pouzdra s pojistkou, kterou je nutné ovládat ukazovákem střílející ruky považuji na našich závodech za životu nebezpečná! Na našem Jarním LOSu si jeden střelec při tasení z tohoto pouzdra prostřelil kalhoty a střela dále poškodila ještě zásobník, který měl v kapse. Tentokrát to odnesly jen kalhoty a zásobník. Střelec byl v první chvíli, jak jinak, přesvědčen, že spoušť při tasení nezmáčkl a vůbec nechápal, jak k výstřelu mohlo dojít. Takže děje se to následovně – střelec při tasení tlačí ukazovákem na pojistku a táhne současně zbraň vzhůru. Ve stresu závodu a ve snaze být co nejrychlejší není vždy schopen přerušit včas tlak ukazováku na pouzdro. Ukazovák při dalším tahu ruky směrem vzhůru sklouzne na spoušť a dojde k nechtěnému výstřelu. Já vím, řada z vás bude tvrdit, že jim se to nestane, a že jim sklouzne prst na rám, nikoliv na spoušť. Na to musím říci, že mě to stačilo u nás jednou. Jen hlupák se nepoučí z chyb ostatních. Následně jsem se dozvěděl, že to v Česku není první případ, ale že tento typ pouzdra ukázal co umí již několikrát. V té souvislosti se o něm již mluví jako "samostřílejícím" pouzdře. Název jsem mu opravdu nevymyslel já, jen jsem ho převzal. Tento typ pouzdra prostě není pro náš sport vhodný. Je spíš vhodný pro ozbrojené složky, které více než rychlé tasení preferují, aby vojáci, či policisté v akci svojí zbraň neztratily. Chybou jistě bylo, že jsem na omezení pro tento typ pouzdra nemyslel v propozicích. Prostě jsem si na to v tu chvíli nevzpomněl. Bohužel. Příště již na to myslet budu a věřím, že i ostatní pořadatelé závodů v LOS vezmou naši zkušenost se „samostřílejícím“ pouzdrem v úvahu při organizování vlastních závodů. Doporučuji tato pouzdra vůbec na závodech v LOS nepoužívat a když ano, tak jen se zbraní bez náboje v komoře. Střelci mají dost nepřátel i když žádný malér se zbraní nenastane, proto nedávejme zbytečně šanci k omezování nebo dokonce k zákazu našeho krásného sportu.
Závěrem děkujeme všem střelcům, kteří nás poctili svoji návštěvou a těšíme se na další závody v LOS.



Misery
Příspěvky: 46

Příspěvek#2 » pon 19. lis 2012, 23:11

Nebylo by lepší tedy střílet LOS raději slepými náboji, protože s vostrejma by se někdo mohl zranit?
Ne, ale vážně, není holster jako holster, pokud vím, problémový je akorát blackhawk. Další věc je, že na dotaz, zda mohu mít v komoře a použít pojistku, mi bylo sděleno, že ten člověk, kterému se to stalo, se tak stalo s pojistkou. Jak je to možné? Prý odjišťoval pojistku zároveň s tasením. Takže kvůli jednomu volovi teď spousta lidí bude muset pořizovat jiný pouzdro (nebo přestat jezdit na LOS do Žalan, potažmo přestat střílet LOS, pokud se tahle kravina zavede plošně), ačkoliv toto pouzdro běžně NOSÍ. A LOS přeci je o tom, že závodíme v takovém stavu, jak kdo nosí. Proč si mám pořizovat speciálně na LOS něco, co pak nebudu nosit? Protože mi třeba taky jde o to, aby ta pistole byla zajištěná?



Wojtyla
Příspěvky: 44

Příspěvek#3 » pon 19. lis 2012, 23:35

pevně doufám, že tenhle blábol o samostřílejících pouzdrech je a zůstane pouze nějakou krajovou specialitou Žalan. V tom případě mi to nijak vadit nebude, neb na závody kde se sice zakazují nějaká magická samostřílející pouzdra v zájmu bezpečnosti a pak se pošlou závodníci, včetně naprostých nováčků na pohyblivou plošinu z které mohou sletět během střelby se střílející zbraní v ruce (to už muselo zavařit nejeden Žalanskej závit mozkovej takovouhle věc vymyslet...:-), stejně nepojedu...

pevně věřím v soudnost Honzy a dalších že se tyhle nesmysly nebudou LOSem šířit...

EDIT: mimochodem pokud je to LOS měl by se také pravidly LOSu řídit a tato pouzdra jsou pro LOS schválená, zakázána jsou pouze podpažní a crossdraw, pokud se něco nezměnilo. Takže navrhuju přejmenovat tendle podnik na Žalanskej Žalan, ale LOS by se měl řídit pravidly soutěže...a dojmy a povídačky místních odborníků mají jít tam kam patří - tedy kupříkladu do restaurace, nebo ty strašidelnější vo vraždících pouzdrech třeba k táboráku...
Naposledy upravil(a) Wojtyla dne pon 19. lis 2012, 23:38, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » pon 19. lis 2012, 23:37

Ohledně pouzdra - to je ale kravina! Pokud vím, tak celý LOS je koncipován "střílej jak nosíš"- tak co mi do toho má někdo právo kecat, pokud je v souladu s pravidly závodu? Pokud je pouzdro blbě vyrobený a náhodný výstřel způsobí samo o sobě tak prosím, ale vono je to jaksi rukama že? Nehoda se může přihodit i těm nejlepším ale důležitý je se poučit a už ji nedělat, případně upozornit ostatní co nedělat. Ne pro jistotu zakázat všechno vokolo. Přesně takhle uvažujou lidi co neradi zbraně. Páč kdyby je nikdo neměl, nebylo by čím někoho zastřelit a tak by poklesl počet vražd (to je ale kravina že)? A co je nejlepší že to akorát otráví ty co tam přijeli poprvý a hned je někdo buzeruje a vymejšlí blbosti, který by nikdy nečekali když jedou mezi střelce.

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » pon 19. lis 2012, 23:41

Na závodě jsem nebyl, ale k pouzdru - tlačítková pojistka v místě lučíku mi přijde jako naprostá volovina. Zejména u střelců s kratšími prsty je to snad jen otázka času, než se něco při křečovitém tasení přihodí. Některá mají tlačítko alespoň vyosené nad lučík směrem k závěru.
Osobně si myslím, že "trigger finger" by během tasení neměl být zaměstnán ničím jiným než tím, aby sám byl pojistkou.

Debatu o tom, zda se mají zakazovat pravidly na závodech přenechám jiným.

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » pon 19. lis 2012, 23:52

O subjektivní názor na typ pouzdra si myslím, tady uplně nejde. Spíš o princip. Jen proto, že se někde někomu něco.. uděláme opatření. Myslím, že nehoda, která stojí v pozadí je 99% vinou střelce a ne vybavení.

Uživatelský avatar
ilicz
Příspěvky: 540
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » úte 20. lis 2012, 00:36

A jsou zase tací, kteří by mohli říct, že to pouzdro svou nevhodnou konstrukcí tomuhle dost výrazným způsobem napomáhá. Chápu, že majitelé si můžoupřipadat, jako by to byla zmařená investice, koupit si takovej kus... k ničemu

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#8 » úte 20. lis 2012, 00:59

Takového vybavení, které se posléze ukázalo nevhodné či nepraktické, mi už prošlo rukama dost. I tak se člověk učí ;)



maja
Příspěvky: 120

Příspěvek#9 » úte 20. lis 2012, 06:33

Především to mělo být v propozicích závodu. Když lidem na začátku závodu oznámíte, že nemůžou mít s takovým pouzdrem náboj v komoře, tak jim pěkně zavaříte, pokud jsou zvyklí na něco jiného. Všechny situace se začínaly, jak kdo nosí, takže už od začátku byli v nevýhodě. Veškeré nacvičené návyky jdou do háje a pokud rozhodují vteřiny, tak to na psychické pohodě taky nepřidá.

ilicz: Znám majitele, kteří pouzdro mají x let a jezdí s ním běžně na závody, a vše je naprosto v pořádku. Když je někdo trouba a vlastní vinou se postřelí, pak by to neměli odnášet ostatní.

Uživatelský avatar
ilicz
Příspěvky: 540
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » úte 20. lis 2012, 08:00

Jasně... a teď běž za těma, co se s tímhle pouzdrem postřelili a zeptej se jich, jestli se cítí bejt troubové... Jsem si jistý, že od každého z nich odejdeš (v lepším případě jen) s odpovědí že ne, že to byla "nehoda" ( - v horším případě si poneseš zuby v hrsti). ;)

Uživatelský avatar
Harmitsch
Příspěvky: 81

Příspěvek#11 » úte 20. lis 2012, 08:29

Nehazel bych vsechny pouzdra s pojistkou do jednoho pytle. Mam IMI pouzdro, take s pojistkou. Pri taseni se prst nema sanci dostat se na spoust. Skonci na ramu. Bylo by take "zakazane"?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Carloss
Příspěvky: 2931

Příspěvek#12 » úte 20. lis 2012, 08:45

Pokud se black hawk užívá dle návodu, taky nemá prst možnost vklouznout do lučíku a skončí na rámu.



MichalAdam
Příspěvky: 191

Příspěvek#13 » úte 20. lis 2012, 09:13

maja píše:Především to mělo být v propozicích závodu. Když lidem na začátku závodu oznámíte, že nemůžou mít s takovým pouzdrem náboj v komoře, tak jim pěkně zavaříte, pokud jsou zvyklí na něco jiného. Všechny situace se začínaly, jak kdo nosí, takže už od začátku byli v nevýhodě. Veškeré nacvičené návyky jdou do háje a pokud rozhodují vteřiny, tak to na psychické pohodě taky nepřidá.

ilicz: Znám majitele, kteří pouzdro mají x let a jezdí s ním běžně na závody, a vše je naprosto v pořádku. Když je někdo trouba a vlastní vinou se postřelí, pak by to neměli odnášet ostatní.


A kdo to podle tebe odnese nejvic?samozdrejme strelec,ktery se muze zranit,nebo rozhodci na situaci ktery to dotane do obliceje napriklad odrazem?ALE hlavne poradatel! Na to panove trochu zapominate,ze poradatel je ten kdo na konci za vsechno muze.Tobe to zkazi nedeli,ze se nekdo postreli."vzdyt je to vul" a tim to pro tebe konci.Pro Honzu,ale zacina kolotoc dokazovani,vypovedi atd. takze uplne chapu poradatele jak to resil.Mohl naridit prazdnou komoru,coz bych udelal asi ja,ale vymahatelnost na zavode se 100zavodnikama je docela potiz,takze to zakazal a bylo.Za to,ze to neuvedl do propozic se jiz omluvil,takze opakovani je zbytecne..



Iza
Příspěvky: 93

Příspěvek#14 » úte 20. lis 2012, 09:26

"stage 1 – Do poslední patrony. Věděli jsme, že těch výkyvů terče, kdy je možné na něj střílet a úspěšně ho také zasáhnout je 9. Při desátém výkyvu již terč vykývnul relativně málo, ale zkušený střelec by ještě byl schopen terč zasáhnout. To představovalo více než 30 s času."
Jen takova poznamka - mela jsem na jednicce smolika, me kyvka vylezla jen 4x... proto mam i cas jaky mam.



Misery
Příspěvky: 46

Příspěvek#15 » úte 20. lis 2012, 09:50

Harmitsch píše:Nehazel bych vsechny pouzdra s pojistkou do jednoho pytle. Mam IMI pouzdro, take s pojistkou. Pri taseni se prst nema sanci dostat se na spoust. Skonci na ramu. Bylo by take "zakazane"?


Já mám IMI a právě to mi zakázali taky, navzdory tomu, že jsem ukazovala, že není možné, aby mi prst sklouznul na spoušť (leda snad že bych si ho při tasení zlomila do pravého úhle). Zkoušela jsem pak doma tasit (samozřejmě s nenabitou zbraní) tak, aby mi tam ten prst schválně šel na lučík a ať jsem se snažila sebevíc, tak se mi to nepovedlo. Asi nedosahuju kvalit toho macho policajta, co střílí už hodně let (jak o tom nešťastníkovi mluvili rozhodčí a s despektem vůdči mě, totiž že když se postřelil zkušenej chlap, tak ženská se musí postřelit taky a minimálně 2x).

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů