Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava
- milonk
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#632 » pát 4. srp 2023, 17:36
Myslím, že střelivo na MV-201/301 nemůžeš počítat vůbec. Dostaneš ho a vystřílíš, nula od nuly pojde.
Další věc, která v tabulce není, jsou náklady na dopravu a ubytování v případě vícedenních kurzů. MV-201 pro mě znamenalo cca 600 km v autě, MV-301 cca 1000 km a tři noci v hotelu. Hodnocené střelby napoprvé cca 500 km, protože blíž žádné nebyly (druhé cca 200 km).
Je otázkou, jestli se na to člověk má dívat hokynářským pohledem. Je to koníček, řada z nás - já rozhodně - se přes tyhle kurzy dostala k dalším kurzům, které na ty akreditované volně navazují a vlastně velmi rozšiřují rámec znalostí (VIP, práce v autě, taktická meducína, noční střelby...) Stal se z toho koníček, někdo holt chlastá a jiný se sebou mlátí o zem někde na střelnici.
Další věc, která v tabulce není, jsou náklady na dopravu a ubytování v případě vícedenních kurzů. MV-201 pro mě znamenalo cca 600 km v autě, MV-301 cca 1000 km a tři noci v hotelu. Hodnocené střelby napoprvé cca 500 km, protože blíž žádné nebyly (druhé cca 200 km).
Je otázkou, jestli se na to člověk má dívat hokynářským pohledem. Je to koníček, řada z nás - já rozhodně - se přes tyhle kurzy dostala k dalším kurzům, které na ty akreditované volně navazují a vlastně velmi rozšiřují rámec znalostí (VIP, práce v autě, taktická meducína, noční střelby...) Stal se z toho koníček, někdo holt chlastá a jiný se sebou mlátí o zem někde na střelnici.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
- Foxrem
Příspěvek#634 » pát 4. srp 2023, 19:22
Na otázku proč se lidi nehlásí do kurzu ze kterých by jim plynula povinnost, není myslím těžké si odpovědět. Stačí se podívat pár let zpět jaký bordel tu byl za Covidu a jaká nesmyslná opatření tu byla. Úplně stejné by to bylo v případě ohrožení nebo napadení státu. Na seznamu byla před pár dny anketa jestli jsou lidé ochotni jít se zbraní v ruce bránit naši zem a ve chvíli kdy jsem tu anketu viděl by nešlo 3/4 . Za co v ČR bojovat? Žije se tu dobře? Poslední 3roky je tu neskutečný bordel a stát dře pracující lid z kůže, o rodinách s dětmi ani nemluvě.. Výdaje stouply násobně a politici se lidem vysmívají jak mají šetřit viz. taková Pekarová .Výrobci potravin a různé firmy přes neustálé plakání o zdražení a blížícímu krachu hlásí najednou rekorní zisky. Za takovýto stát a jeho vedení opravdu svůj život nenasadím. Kurzy od MV nejsou zadarmo a nejsou všude, jediné co nabídnou ve výsledku je 500 Lugeru, ale ty pro mě jako pro přebíječe mají hodnotu něco přes 1000Kč. Kurzů kde se člověk může něco naučit a zdokonalit je hromada, nemusí se skrze to jezdit na druhý konec ČR a hlavně nebudu upsán státu, který se mnou v krizi naloží jak uzná za vhod. To co jsem se roky učil, trénoval a nějakým způsobem zdokonaloval použiju leda na ochranu svoji a své rodiny cestou při opouštění ČR. Nejspíš je sepsané jak může stát s lidmi co mají vyšší kurzy a podepsali nakládat, ovšem když bude krizová situace jako za Covidu nebude platit opět absolutně nic co platilo předtím.
- Blacky
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#636 » pát 4. srp 2023, 19:34
Vzhledem k tomu, že jsem ozbrojený, lze se mnou nakládat jenom tak, jak se sebou nakládat chci nechat. Ozbrojený občan je svobodný občan, to říkal Orwel a kdo ví kdo ještě, měli pravdu. Složil jsem slib kterému jsem v daný okamžik věřil. Sám nejlíp vím, jak jsem to myslel a co jsem byl v době podpisu ochotný nabídnout. Pokud si to někdo vyloží jinak a bude se mnou mít jiné plány, odmítnu.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#637 » pát 4. srp 2023, 20:51
Není pravda, že dostaneš 500 lugerů. Pravda je, že dostaneš 500 ks střeliva podle vlastního výběru s tím, že platíš pouze rozdíl mezi stanovenou cenou dle MV a prodejní cenou. Ty ceny jsou určeny dvě, pro krátkou a pro dlouhou a je jenom na tobě, jaké střelivo si vezmeš. V letošním roce činí, jen pro zajímavost, doplatek na 223 Rem cca 60 haléřů na kus. Nejsem přebíječ, tak jsem za to rád.
Pokud jde o obranu této země, to je jiný příběh. Toto je moje země, můj domov. Moji předkové sem přišli někdy v devátém století a posledních více než 100 let žijeme stále v jednom městě. Mí předkové zde zanechali mnohdy významný otisk a kdyby sem měla přijít nějaká tlupa opičáků, a je mi fakt u zadele, jestli by to byli Hunové, Rusáci nebo Teutoni, prostě bych šel tuto svoji zemi bránit a když ne proto, že jsem podepsal slib SZS, tak proto, že jsem voják v záloze, stále se na mě vztahuje branná povinnost a složil jsem vojenskou přísahu, kde je na konci kouzelná věta "pro obranu vlasti jsem připraven nasadit život".
Tohle je ale můj postoj a jak se zařídí ti okolo, to je mi celkem jedno. Akorát asi nemám dobrý pocit, pokud by tento duch defétismu začal prorůstat společností jako rakovina.
Pokud jde o politiky, ti se střídají jako svatí na orloji. Dnes tu jsou, zítra po nich neštěkne pes.
Pokud jde o obranu této země, to je jiný příběh. Toto je moje země, můj domov. Moji předkové sem přišli někdy v devátém století a posledních více než 100 let žijeme stále v jednom městě. Mí předkové zde zanechali mnohdy významný otisk a kdyby sem měla přijít nějaká tlupa opičáků, a je mi fakt u zadele, jestli by to byli Hunové, Rusáci nebo Teutoni, prostě bych šel tuto svoji zemi bránit a když ne proto, že jsem podepsal slib SZS, tak proto, že jsem voják v záloze, stále se na mě vztahuje branná povinnost a složil jsem vojenskou přísahu, kde je na konci kouzelná věta "pro obranu vlasti jsem připraven nasadit život".
Tohle je ale můj postoj a jak se zařídí ti okolo, to je mi celkem jedno. Akorát asi nemám dobrý pocit, pokud by tento duch defétismu začal prorůstat společností jako rakovina.
Pokud jde o politiky, ti se střídají jako svatí na orloji. Dnes tu jsou, zítra po nich neštěkne pes.
- Piggy
Příspěvek#639 » sob 5. srp 2023, 08:43
Ta přísaha je ale vadná. Od vojáka se očekává, že bude připraven život nejen nasadit, ale případně i položit. Ostatně starší verze vojenské přísahy to tak měly.CzechJoker píše:složil jsem vojenskou přísahu, kde je na konci kouzelná věta "pro obranu vlasti jsem připraven nasadit život".
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#640 » sob 5. srp 2023, 12:20
Slovo nasadit vnímám i ve významu položit, nejsem sněhová vločka. Moje verze přísahy je tato:
Já, voják Československé armády, vědom si svých občanských a vlasteneckých povinností slavnostně prohlašuji, že budu věrný Československé federativní republice. Budu vojákem statečným a ukázněným a budu plnit ustanovení vojenských řádů. Svědomitě se budu učit ovládat vojenskou techniku a zbraně a připravovat se pro ochranu svobody a nezávislosti Československé federativní republiky.
Pro ochranu vlasti jsem připraven nasadit i svůj život.
Tak přísahám!
Já, voják Československé armády, vědom si svých občanských a vlasteneckých povinností slavnostně prohlašuji, že budu věrný Československé federativní republice. Budu vojákem statečným a ukázněným a budu plnit ustanovení vojenských řádů. Svědomitě se budu učit ovládat vojenskou techniku a zbraně a připravovat se pro ochranu svobody a nezávislosti Československé federativní republiky.
Pro ochranu vlasti jsem připraven nasadit i svůj život.
Tak přísahám!
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#641 » sob 5. srp 2023, 18:30
Piggy píše:Ostatně starší verze vojenské přísahy to tak měly.
Mrkni na historii přísahy, to pokládání života bylo součástí přísahy v legiích (resp. Čsl. vojsku) mezi lety 1917 - 1918. V přísaze z roku 1919 to bylo napsáno jako "své životy dáme".
V navazující přísaze z roku 1951 už bylo nasazení života, stejně tak ve verzi z roku 1961 a 1990 (to je ta moje). V navazující přísaze, platné mezi lety 1993 - 2016 to bylo nemlich stejně, taky se nasazuje a nepokládá. A nakonec v aktuální verzi je to také tak. Viz: https://acr.army.cz/historie/-10111/
Takže starší verze ano, ale ve smyslu od C&K monarchie po nástup rudého zla po druhé válce. Pak už ne.
- ondra009
Příspěvek#643 » pon 7. srp 2023, 08:35
Je přitom zřejmé, že v rámci “linie MO” by bylo na místě provádět výcvik ve směrech, které jsou pro “linii MV” okrajové a v nichž mají jednotlivci extrémní přidanou hodnotu, jako např. střelba na velké vzdálenosti (500+ m).
Mate prosim nejake informace o tom, jak civiliste na ukrajine pomohli zpomalit zminovane kolony? Jake meli zbrane, na jake vzdalenosti a jakym zpusobem? Proc se tam uvadi 500+m, jak na to cislo prisli?
- pavelg
Příspěvek#644 » pon 7. srp 2023, 08:55
Trošku problém je v tom, že AČR ani žádný jiný silový orgán (včetně většiny příslušníků) vůbec o ochraně ČR neuvažuje a OČTR dokonce výzvy k ozbrojené ochraně hranic a obraně země potlačují a soudy trestají.
Obrana země nespočívá v boji za Babiše, Fialu, nebo jiné lidi od Sorose či z Aspenu, ani za majetky Siemense či nějakého kyperského holdingu.
Kdo to nechápe nebo necítí, tomu se to bude těžko vysvětlovat a navíc to může být i trestné.
Prostě většina zvířat svoje doupě a teritorium brání jak před napadením tak před "dobrovolným" předáním.
Obrana země nespočívá v boji za Babiše, Fialu, nebo jiné lidi od Sorose či z Aspenu, ani za majetky Siemense či nějakého kyperského holdingu.
Kdo to nechápe nebo necítí, tomu se to bude těžko vysvětlovat a navíc to může být i trestné.
Prostě většina zvířat svoje doupě a teritorium brání jak před napadením tak před "dobrovolným" předáním.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#645 » pon 7. srp 2023, 09:40
ondra009 píše:Mate prosim nejake informace o tom, jak civiliste na ukrajine pomohli zpomalit zminovane kolony?
Ukrajinci se dost dlouho chlubili tím, že jejich civilisté telefonicky hlásí pohyby ruských kolon. Dokonce i u nás naše veřejnoprávní ukazovala nějakého teenagera, který vyhledával ruské vojáky svým dronem.
Nevím, jestli to stále ještě takhle funguje, problém je minimálně v tom, že civilista se tímto způsobem stává dle platných dohod účastníkem konfliktu a nemá zajištěnou právní ochranu před odvetou (stává se de iure kombatantem a jeho případná eliminace není válečným zločinem).
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí