Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava

milonk

Příspěvek#631 » pát 4. srp 2023, 17:17

Dle me je v te tabulce chyba. Nemuzes pocitat naboje 201/301 do plusu, protoze je prostrilis. Nebo pokud ano, tak bys mel k cene kurzu pripocist naboje, jako u 102. Coz ti navratnost o neco prodlouzi.

CzechJoker

Příspěvek#632 » pát 4. srp 2023, 17:36

Myslím, že střelivo na MV-201/301 nemůžeš počítat vůbec. Dostaneš ho a vystřílíš, nula od nuly pojde.
Další věc, která v tabulce není, jsou náklady na dopravu a ubytování v případě vícedenních kurzů. MV-201 pro mě znamenalo cca 600 km v autě, MV-301 cca 1000 km a tři noci v hotelu. Hodnocené střelby napoprvé cca 500 km, protože blíž žádné nebyly (druhé cca 200 km).
Je otázkou, jestli se na to člověk má dívat hokynářským pohledem. Je to koníček, řada z nás - já rozhodně - se přes tyhle kurzy dostala k dalším kurzům, které na ty akreditované volně navazují a vlastně velmi rozšiřují rámec znalostí (VIP, práce v autě, taktická meducína, noční střelby...) Stal se z toho koníček, někdo holt chlastá a jiný se sebou mlátí o zem někde na střelnici.

Petr z Braníka

Příspěvek#633 » pát 4. srp 2023, 18:51

Kdybych ty peníze za kurzy MV neutratil, tak bych je utratil za jiné kurzy. Když máte střelecké kurzy jako koníčka, za který utrácíte svoje peníze a čas, tak těžko řekněte, že vám jiné střelecké kurzy vzaly peníze a čas na vaše koníčky.

Foxrem

Příspěvek#634 » pát 4. srp 2023, 19:22

Na otázku proč se lidi nehlásí do kurzu ze kterých by jim plynula povinnost, není myslím těžké si odpovědět. Stačí se podívat pár let zpět jaký bordel tu byl za Covidu a jaká nesmyslná opatření tu byla. Úplně stejné by to bylo v případě ohrožení nebo napadení státu. Na seznamu byla před pár dny anketa jestli jsou lidé ochotni jít se zbraní v ruce bránit naši zem a ve chvíli kdy jsem tu anketu viděl by nešlo 3/4 . Za co v ČR bojovat? Žije se tu dobře? Poslední 3roky je tu neskutečný bordel a stát dře pracující lid z kůže, o rodinách s dětmi ani nemluvě.. Výdaje stouply násobně a politici se lidem vysmívají jak mají šetřit viz. taková Pekarová .Výrobci potravin a různé firmy přes neustálé plakání o zdražení a blížícímu krachu hlásí najednou rekorní zisky. Za takovýto stát a jeho vedení opravdu svůj život nenasadím. Kurzy od MV nejsou zadarmo a nejsou všude, jediné co nabídnou ve výsledku je 500 Lugeru, ale ty pro mě jako pro přebíječe mají hodnotu něco přes 1000Kč. Kurzů kde se člověk může něco naučit a zdokonalit je hromada, nemusí se skrze to jezdit na druhý konec ČR a hlavně nebudu upsán státu, který se mnou v krizi naloží jak uzná za vhod. To co jsem se roky učil, trénoval a nějakým způsobem zdokonaloval použiju leda na ochranu svoji a své rodiny cestou při opouštění ČR. Nejspíš je sepsané jak může stát s lidmi co mají vyšší kurzy a podepsali nakládat, ovšem když bude krizová situace jako za Covidu nebude platit opět absolutně nic co platilo předtím.

Blacky

Příspěvek#635 » pát 4. srp 2023, 19:31

Souhlas s jednou vyhradou. Po realizaci kurzu se nemusis jit na policii prihlasit jako SZS. Ale to moc nedava smysl.

A tak jak je zatim zakon o SZS napsan, tak je to dobrovolna vec. Tj. Ani kdyz ses SZS, tak nemusis jit delat nic.

Petr z Braníka

Příspěvek#636 » pát 4. srp 2023, 19:34

Vzhledem k tomu, že jsem ozbrojený, lze se mnou nakládat jenom tak, jak se sebou nakládat chci nechat. Ozbrojený občan je svobodný občan, to říkal Orwel a kdo ví kdo ještě, měli pravdu. Složil jsem slib kterému jsem v daný okamžik věřil. Sám nejlíp vím, jak jsem to myslel a co jsem byl v době podpisu ochotný nabídnout. Pokud si to někdo vyloží jinak a bude se mnou mít jiné plány, odmítnu.

CzechJoker

Příspěvek#637 » pát 4. srp 2023, 20:51

Není pravda, že dostaneš 500 lugerů. Pravda je, že dostaneš 500 ks střeliva podle vlastního výběru s tím, že platíš pouze rozdíl mezi stanovenou cenou dle MV a prodejní cenou. Ty ceny jsou určeny dvě, pro krátkou a pro dlouhou a je jenom na tobě, jaké střelivo si vezmeš. V letošním roce činí, jen pro zajímavost, doplatek na 223 Rem cca 60 haléřů na kus. Nejsem přebíječ, tak jsem za to rád.
Pokud jde o obranu této země, to je jiný příběh. Toto je moje země, můj domov. Moji předkové sem přišli někdy v devátém století a posledních více než 100 let žijeme stále v jednom městě. Mí předkové zde zanechali mnohdy významný otisk a kdyby sem měla přijít nějaká tlupa opičáků, a je mi fakt u zadele, jestli by to byli Hunové, Rusáci nebo Teutoni, prostě bych šel tuto svoji zemi bránit a když ne proto, že jsem podepsal slib SZS, tak proto, že jsem voják v záloze, stále se na mě vztahuje branná povinnost a složil jsem vojenskou přísahu, kde je na konci kouzelná věta "pro obranu vlasti jsem připraven nasadit život".
Tohle je ale můj postoj a jak se zařídí ti okolo, to je mi celkem jedno. Akorát asi nemám dobrý pocit, pokud by tento duch defétismu začal prorůstat společností jako rakovina.
Pokud jde o politiky, ti se střídají jako svatí na orloji. Dnes tu jsou, zítra po nich neštěkne pes.

poloventilator

Příspěvek#638 » sob 5. srp 2023, 00:06

Se divis "defetismu " ? O zadne vlade po 1989, az o teto, jsem neslysel prirovnani, ze i ta protektoratni byla lepsi, protoze davala nemcum jen to co musela.

Piggy

Příspěvek#639 » sob 5. srp 2023, 08:43

CzechJoker píše:složil jsem vojenskou přísahu, kde je na konci kouzelná věta "pro obranu vlasti jsem připraven nasadit život".
Ta přísaha je ale vadná. Od vojáka se očekává, že bude připraven život nejen nasadit, ale případně i položit. Ostatně starší verze vojenské přísahy to tak měly.

CzechJoker

Příspěvek#640 » sob 5. srp 2023, 12:20

Slovo nasadit vnímám i ve významu položit, nejsem sněhová vločka. Moje verze přísahy je tato:

Já, voják Československé armády, vědom si svých občanských a vlasteneckých povinností slavnostně prohlašuji, že budu věrný Československé federativní republice. Budu vojákem statečným a ukázněným a budu plnit ustanovení vojenských řádů. Svědomitě se budu učit ovládat vojenskou techniku a zbraně a připravovat se pro ochranu svobody a nezávislosti Československé federativní republiky.
Pro ochranu vlasti jsem připraven nasadit i svůj život.
Tak přísahám!

CzechJoker

Příspěvek#641 » sob 5. srp 2023, 18:30

Piggy píše:Ostatně starší verze vojenské přísahy to tak měly.

Mrkni na historii přísahy, to pokládání života bylo součástí přísahy v legiích (resp. Čsl. vojsku) mezi lety 1917 - 1918. V přísaze z roku 1919 to bylo napsáno jako "své životy dáme".
V navazující přísaze z roku 1951 už bylo nasazení života, stejně tak ve verzi z roku 1961 a 1990 (to je ta moje). V navazující přísaze, platné mezi lety 1993 - 2016 to bylo nemlich stejně, taky se nasazuje a nepokládá. A nakonec v aktuální verzi je to také tak. Viz: https://acr.army.cz/historie/-10111/
Takže starší verze ano, ale ve smyslu od C&K monarchie po nástup rudého zla po druhé válce. Pak už ne.

JirkaCV

Příspěvek#642 » sob 5. srp 2023, 18:34

Rozdíl je nejspíš v tom, že nasadit = riskovat. Je to víc motivující a míň odstrašující.

ondra009

Příspěvek#643 » pon 7. srp 2023, 08:35

Je přitom zřejmé, že v rámci “linie MO” by bylo na místě provádět výcvik ve směrech, které jsou pro “linii MV” okrajové a v nichž mají jednotlivci extrémní přidanou hodnotu, jako např. střelba na velké vzdálenosti (500+ m).

Mate prosim nejake informace o tom, jak civiliste na ukrajine pomohli zpomalit zminovane kolony? Jake meli zbrane, na jake vzdalenosti a jakym zpusobem? Proc se tam uvadi 500+m, jak na to cislo prisli?

pavelg

Příspěvek#644 » pon 7. srp 2023, 08:55

Trošku problém je v tom, že AČR ani žádný jiný silový orgán (včetně většiny příslušníků) vůbec o ochraně ČR neuvažuje a OČTR dokonce výzvy k ozbrojené ochraně hranic a obraně země potlačují a soudy trestají.

Obrana země nespočívá v boji za Babiše, Fialu, nebo jiné lidi od Sorose či z Aspenu, ani za majetky Siemense či nějakého kyperského holdingu.
Kdo to nechápe nebo necítí, tomu se to bude těžko vysvětlovat a navíc to může být i trestné.

Prostě většina zvířat svoje doupě a teritorium brání jak před napadením tak před "dobrovolným" předáním.

CzechJoker

Příspěvek#645 » pon 7. srp 2023, 09:40

ondra009 píše:Mate prosim nejake informace o tom, jak civiliste na ukrajine pomohli zpomalit zminovane kolony?

Ukrajinci se dost dlouho chlubili tím, že jejich civilisté telefonicky hlásí pohyby ruských kolon. Dokonce i u nás naše veřejnoprávní ukazovala nějakého teenagera, který vyhledával ruské vojáky svým dronem.
Nevím, jestli to stále ještě takhle funguje, problém je minimálně v tom, že civilista se tímto způsobem stává dle platných dohod účastníkem konfliktu a nemá zajištěnou právní ochranu před odvetou (stává se de iure kombatantem a jeho případná eliminace není válečným zločinem).

Zpět na