Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.
- JirkaCV
Příspěvek#3271 » ned 10. pro 2023, 08:41
No, a že ten trezor má vlastnosti vyžadované zákonem lze ověřit jenom tak, že ho výrobce předá zkušebně. Ta následně vystaví certifikát, lhostejno v jaké podobě.
Já tedy v šuflíku certifikát mít nemusím, výrobce ano.
Nějak si neumím představit, jak jinak prokázat splnění zákona při případném problému.
Já tedy v šuflíku certifikát mít nemusím, výrobce ano.
Nějak si neumím představit, jak jinak prokázat splnění zákona při případném problému.
- Carloss
Příspěvek#3272 » ned 10. pro 2023, 08:44
To ukáže případný problém: Dokud se do toho nikdo nevloupá, trezor vyhovuje. Existují i starší až staré kousky, ke kterým certifikát těžko někdo bude mít, přesto to nevylučuje pro daný účel takový trezor používat. Stejně tak ani NV, ani zákon o certifikátu NEHOVOŘÍ. Prokazování je věc jiná, o které rovněž žádný předpis nemluví. Je třeba prostě předpis brát tak, jak je a ne si jej vykládat jak není.
- JirkaCV
Příspěvek#3273 » ned 10. pro 2023, 10:16
Asi jsem postižený elektrotechnikou. Všude samé EU prohlášení o shodě, kusové a typové zkoušky.
Státní zkušebna je nejjednodušší způsob, jak mě přesvědčit, že ta skříň má 15RU, jak to po mě NV chce.
Takže ano, souhlasím, certifikát nikde v legislativě není uveden, ani vyžadován. Je vyžadováno pouze to, co ten certifikát osvědčuje.
Státní zkušebna je nejjednodušší způsob, jak mě přesvědčit, že ta skříň má 15RU, jak to po mě NV chce.
Takže ano, souhlasím, certifikát nikde v legislativě není uveden, ani vyžadován. Je vyžadováno pouze to, co ten certifikát osvědčuje.
- JirkaCV
Příspěvek#3275 » ned 10. pro 2023, 10:46
Samozřejmě.
Příklad. Mám prokázat u nějakého výrobku shodu s nějakým předpisem. Mám dvě možnosti. Zajistit a hlavně zaplatit znalecký posudek a čekat na výsledek nebo si stáhnout z webu certifikát, který zafinancoval výrobce?
Znalecký posudek bych viděl jako řešení u trezoru po pradědečkovi, certifikát je řešení pro nové trezory.
Příklad. Mám prokázat u nějakého výrobku shodu s nějakým předpisem. Mám dvě možnosti. Zajistit a hlavně zaplatit znalecký posudek a čekat na výsledek nebo si stáhnout z webu certifikát, který zafinancoval výrobce?
Znalecký posudek bych viděl jako řešení u trezoru po pradědečkovi, certifikát je řešení pro nové trezory.
- Carloss
- cipis
Příspěvek#3277 » ned 10. pro 2023, 14:23
Nevedla se tahle debata několik desítek stránek zpět?
Certifikát je na to, aby výrobce/prodejce prokázal zákazníkovi, že jeho výrobek to a ono splňuje.
Jako zákazník/uživatel nemusím nikomu nic prokazovat. Tady prostě mám to, o čem jsem v dobré víře přesvědčen, že splňuje zákonné požadavky. Tečka. Nic víc.
Certifikát je na to, aby výrobce/prodejce prokázal zákazníkovi, že jeho výrobek to a ono splňuje.
Jako zákazník/uživatel nemusím nikomu nic prokazovat. Tady prostě mám to, o čem jsem v dobré víře přesvědčen, že splňuje zákonné požadavky. Tečka. Nic víc.
- kiv61
Příspěvek#3278 » pon 11. pro 2023, 01:28
Nějak jsem posledních 33 let nikde nezaregistroval, že by majiteli zbraní "byl vyloupen trezor" a ukradeny jeho zbraně , ať již byl jakékoli třídy a certifikace.
Jinými slovy, celé toto vlákno se mi jeví jako značně jalová diskuse ...
Snad každý kdo má ZP a vlastní nějaké zbraně je dostatečně zodpovědný a svéprávný aby zabezpečil své kvéry tak, aby se k nim nikdo nepovolovaný nedostal a sáhodlouze neřeší jakou třídu ta jeho "krabice" zrovna má ..
Snad každý kdo má ZP a vlastní nějaké zbraně je dostatečně zodpovědný a svéprávný aby zabezpečil své kvéry tak, aby se k nim nikdo nepovolovaný nedostal a sáhodlouze neřeší jakou třídu ta jeho "krabice" zrovna má ..

- Aris
Příspěvek#3280 » pon 11. pro 2023, 11:58
kiv61 píše:Nějak jsem posledních 33 let nikde nezaregistroval, že by majiteli zbraní "byl vyloupen trezor" a ukradeny jeho zbraně , ať již byl jakékoli třídy a certifikace.
No vidíš, a já ze svého okolí vím o dvou případech, v obou šlo o trezory (zřejmě bt.1). Jednou ho otevřeli na místě a zbraně vybrali, v druhém si ho odnesli s sebou a rozpáraný trezor vyhodili za městem.
Jo, to jsou ty bubliny

- Héfaistos
Příspěvek#3281 » pon 11. pro 2023, 18:51
Kvalitní trezor je jen jeden článek celé skládačky. Majitel střelné zbraně/zbraní by měl myslet komplexněji a zodpovědně. Tzn. nejen trezor, ale i kvalitní zabezpečovací systém (lidově "alarm") a také zabezpečení vstupů do bytu/objektu (bezpečnostní dveře, kvalitní okna, atp.) Trezor je v takovém případě až opravdu poslední článek celého řetězu zabezpečení.
- JirkaCV
Příspěvek#3282 » pon 11. pro 2023, 20:42
Mám plechovku, která vypadá jako trezor, ale podle zákona není. Nedostane se do ní nikdo z mého okolí. Trošku vzdělanější loupežník nejspíš ano.
Kdysi jsem pracoval u Státních lesů. Myslivec napravo, myslivec nalevo ... Kolikrát řešili zabezpečení tak, že vytáhl závěr z pušky a dal ho do trezoru a zbytek nechal v autě. Patrony se mu válely všude.
Paráda je v tom, že nám zákon dovoluje určit, co je bezpečné a co už není.
Nedělá z nás debily. Zatím to vypadá, že to docela funguje.
Kdysi jsem pracoval u Státních lesů. Myslivec napravo, myslivec nalevo ... Kolikrát řešili zabezpečení tak, že vytáhl závěr z pušky a dal ho do trezoru a zbytek nechal v autě. Patrony se mu válely všude.
Paráda je v tom, že nám zákon dovoluje určit, co je bezpečné a co už není.
Nedělá z nás debily. Zatím to vypadá, že to docela funguje.
- MojeTikka
Příspěvek#3283 » pon 11. pro 2023, 21:20
JirkaCV píše:Samozřejmě.
Jirko, prijde mi, ze motas dohromady obecny postup pro Prohlaseni o shode se znenim Zakona o zbranich a strelivu. Jsou to proste dve ruzne veci. Pokud jako vyrobce trezoru prohlasim, ze trezor splnuje to a ono a jako takovy ho uvadim na trh (treba i jeden kus), pak musim vydat Prohlaseni o shode a musim mit k dispozici certifikat, ze tento vyrobek byl testovan autorizovanou osobou na tuto tridu odolnosti. Tak to funguje obecne. Mohou byt pak vyjimky, jako treba, ze delam trezorovou mistnost a certifikat tridy odolnosti mi take vyda autorizovana osoba, ovsem ta certifikaci neprovede na zaklade destrukcni zkousky, nybrz na zaklade kontroly provedeni stavby v souladu s projektovou dokumentaci, ktera byla na danou bezpecnostni tridu vystavena (tloustky a material zdi, dveri, typ uzaveru, pocet uzaveru, atd. atp.)
Jina vec pak je, co pozaduje Zakon, ktery tu stale omilame. Klidne se muze stat, ze si ten trezor vyrobis sam. Proc ne, muzes mit znalosti, material, nastroje a proste si ho vyrobis. Certifikovat nic nebudes. Jestli jsi se dopustil prestupku proti Zakonu, se bud dozvis po pripadnem odcizeni zbrani nebo jinem prestupku proti tomuto zakonu v souvislosti s prekonanim tveho trezoru a naslednym znaleckym posudkem a nebo, pokud treba dojde k vyzadane kontrole spravnim organem a ten si posudek vyzada - Mas doma nejaky Acka, prijde kontrola a zjisti, ze to mas v plechove satni skrini. Jestli to odpovida klauzuli Zakona, musi nasledne posoudit odbornik. Ergo, PCR ti zbrane zajisti a ty podas odpor, nasledne se rozbehne dokazovaci kolecko.
Osobne si myslim, ze je to tak spravne a Zakon je nastaveny dobre. Certifikat zbrane nechrani. Chrani vyrobce/majitele toho trezoru/bezp. skrine/trezorove mistnosti podle toho, jake povahy je existence toho bezpecnostniho opatreni.
Dal mi prijde zbytecne to pitvat.
- Jalovicka
Příspěvek#3284 » čtv 4. led 2024, 21:18
Ahoj, chtěl bych si pořídit trezor do postele na dlouhou zbraň. Co jsem se díval, tak jediné, co půjde uložit do postele (upravit), je tenhle: https://www.adsafe.cz/500152-12/iss-sup ... -s1-100-el Nemáte s ním někdo zkušenost? Ať už s klíčkovou variantou, nebo variantou s elektornickým zámkem? Nebo máte jiné doporučení na šuplíkový trezor? Děkuji
- kiv61
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX