Tlumiče na zbraně

Gimpel

Příspěvek#1111 » ned 24. lis 2024, 13:00

Béďa : símtě, v té Emeričtině jsem neschopný, že nenašel ani SS.
Byl bys prosím tak laskav a hodil mi link, nejlépe přímo na tu soudobou síťku, děkuji. Třeba se něco konstrukčně přiučím.

==========

P.S. : Dnes jsme s přítelem Pistolníkem, otevřeli praktickou rovinu ablativ. Jsem nadšen, výslednost masivně překonala odborný odhad.
I tlumiče natož bouchačky, jsou můj skoro celoživotní koníček, že krom výcviku, si neustále a moc rád, všemožně oborově hraji :) :) .

Béďa

Příspěvek#1112 » pon 25. lis 2024, 17:57

Dělají to ve Finsku, u nás distribuuje Cairo.
Zadej si Silent Steel do googlu. Na FB je foto té síťky.

LordSalix

Příspěvek#1113 » pon 25. lis 2024, 19:39

Jen taková rychlá otázka, která mi vrtá hlavou. Kdo máte zkušenosti s tlumením 9mm pistolí i PCC s krátkou hlavní - taky se vám zdá, že s cca stejnou hlavní a cca stejným tlumičem tlumí pistole znatelně lépe? Je to delším uzamčením? Konkrétně srovnávám s trojkovým stribogem, takže tam je váleček, ale pořád to podrží asi méně, než pistole. Když jsem střílel subsonicy z pistole, tak mi to přišlo jako sešívačka a u PCC se ten efekt nějak nedostavil :D

xor

Příspěvek#1114 » pon 25. lis 2024, 20:03

Hloupá otázka: byl srovnatelný prostor? Ono to zní výrazně jinak v boxu a na volné ploše.

Ale je to zajímavá myšlenka, zkusím ukecat kámoše s CZ SP-01 + GIS proti mému SP9A3G + ATEC SMG. Naloadujem 150gr. Mám měřící mikrofon UMIK-1, tak když bude dostatečně daleko, tak to přežije. Akorát vybrat střelnici, kde nebudou stresovat a najít čas..

LordSalix

Příspěvek#1115 » pon 25. lis 2024, 20:14

Obojí bylo v prague armory. Jedno P-09 + GIS PSR Compact a druhé Stribog A3SG + GIS CSR9. Čili v podstatě ten stejný tlumič, ale dokonce s více přepážkama. Obojí SB 150gr. Je ovšem pravda, že to nebylo zároveň... Byl jsem párkrát střílet pistolí a později párkrát Striboga, ale zatímco u pistole jsem si vždycky říkal, že je to fakt husté, tak u Striboga jsem si to nikdy neřekl .. přišlo mi, že mi pak vlastně stačí jenom GIS HP, ten udělá velký skok a dá se celkem přežít i bez sluchátek a to se bavíme o vnitřní střelnici. Zkusil jsem jednu ránu i bez tlumiče a to je celkem peklo. No a zpátky ke srovnání - nenapadá mě nic jiného, než že ten kravál jde z výhozího okénka a že po odemčení tam u Striboga zbývá větší tlak, než u pistole. No a potom je Stribog taky mnohem blíže k obličeji, než pistole v natažených rukou. Ukecej. Zajímalo by mě, jak to vnímá někdo jiný.

EDIT: Ještě mám jeden laický a možná blbý nápad - jestli náhodou pružina boosteru nevezme energii expandujícím plynům, když se do ní opírají při výstřelu.

xor

Příspěvek#1116 » pon 25. lis 2024, 20:34

Zařízeno, za tři týdny by mělo proběhnout porovnání. To výhozí okénko je zajímavý tip.

Pokusím se napodobit MIL-STD-1474D, měření na ploše, začnu dál a podle SPL budu umisťovat mikrofon blíž ke střelci.

Gimpel

Příspěvek#1117 » úte 26. lis 2024, 17:30

Béďa : Cairo našel a alespoň trochu něco viděl a četl. Hloubka utlumení se mi u nich nelíbí. Řízený výplach ji vždy dále jen snižuje. Na antisocialního Fakybuka, ze zásady nechodím nikdá, fuj.

Znáš OSS RAD 22 ? Prodávati se hajtech ten zde, si jeden ze zvědavosti určitě koupím. Také má řízený výplach.

===========

xor : Dle normování se tlumiče měří dva metry od ústí hlavně, na jeho úrovni, kolmo na podélnou osu laufu. +Ještě něco, co si nepamatuji.
Je nezbytný kvalitní = drahý meřák dB. Žádné ,,atrapy" na hluk klimatizace atp.

=======
Únava mi aktuálně brání v korektuře..... :(

Héfaistos

Příspěvek#1118 » úte 26. lis 2024, 20:19

LordSalix píše:EDIT: Ještě mám jeden laický a možná blbý nápad - jestli náhodou pružina boosteru nevezme energii expandujícím plynům, když se do ní opírají při výstřelu.

Samozřejmě, že vezme. ;-) Ona to sice tu energii předá potom zpět atmosféře (pístem boosteru) při svém návratu, ale rozloženou do daleko delšího časového intervalu (a umořenou o energii přeměněnou v pružině na teplo, ale to jsou desetiny procenta), takže booster (Nielsen device) má na utlumení také svůj (i když malý) díl.

Gimpel

Příspěvek#1119 » úte 26. lis 2024, 23:11

Zatím se mi nepoštěstilo, moji známí nemají, potkat pistoli v německé devítce a kompletní a subsonic.
Zajímá mne jak se předmětný patron dá tlumiti u krátké. Prachu = spalného plynu, tam oproti .22 LR není zrovna málo, plus ještě úsťový tlak.

Ve svých materiálech mám zřejmě jen toto, co před lety napsal snad Jeho Tikka, nebo kdo :
CZ75 s prodlouzenou hlavni, tlumicem (vata+prustrelna prepazka) ma s beznym strelivem dva aspekty:
- rana jako prase
- pokud je tlumic tezsi, zbran neprebije.
Se subsonikem je to jako vystrel z malorajdy.

Béďa

Příspěvek#1120 » stř 27. lis 2024, 14:37

To Gimpel: Flow má dle mě význam hlavně u 223 kdy chci vystřílet větší množství ran najednou. To snížení rychlosti pohybu vnitřních částí je hodně znatelné. Jinak ten SS má tu výhodu, že můžeš měnit systém, vysroubuneš vnitřek a můžeš měnit flow za klasiku.

Jinak tlumiče z US si u nás nekoupíš...resp. Ciro umí individuální dovoz Huxwrx ale cena tomu odpovídá...
V klasickych tlumících než řešit dovoz USA bych šel do Acherona.

Gimpel

Příspěvek#1121 » stř 27. lis 2024, 19:20

..... ,,vysroubuneš vnitřek a můžeš měnit flow za klasiku."

Toto mne zaujalo. To je panečku hodně dobrá možnost, že máš tlumiče dva. Navrhuji ještě třetí = tvrdě dotyková koncepce a se síťkou (třeba i hybridní). Bys zíral na výkon vs. velikost pláště ;)

Nic nenamítám, že si nechceš vytloukati nějakou drahou .223 . Je to opodstatnělé.

Pokud průběžně monitoruješ thread tento, možná (nepamatuji si) jsem již něco psal, na téma iracionálního dovozu tlumiče, od imperialistů to ohavných. Jejich sortiment však veliká krása, nádhera. I pro mne mají snad vše a kdyby jeden typ.

Acheron.ch si ještě prostuduji jejich web. Ten jeden .22 LR drahý, co zaujal, má jen hliníkový závit, za ty love..... :(

Gimpel

Příspěvek#1122 » čtv 28. lis 2024, 18:45

Béďa : seznámil jsem se s webem Značky atraktivní to - Acheron.ch. Radost pohledět. Výrobce jistě potěší každého vědeckého tlumičologa.
Pro mne však mají jen ten jeden .22 LR . Máš tam na něco spadeno? :) :)

(Toto je pro mne taková použitá kulturní, literární vložka, zrovna peru tlumič.)

Béďa

Příspěvek#1123 » čtv 28. lis 2024, 19:01

U Acheronu se mi hodně líbí verze pro 300blk, ale mám právě ten SS a dva vnitřky...pro sub a super.

Gimpel

Příspěvek#1124 » čtv 28. lis 2024, 21:23

Vidím, že jsem tě typl dobře, přesně takto jsem si to představoval :) :) .
U tebe by to byl nesmysl. Či fandovství jen ;) :)

mission

Příspěvek#1125 » sob 30. lis 2024, 10:13

expertní pokus - simulace hluku střelby na FFUK za (ne)použití tlumičů:
https://zbrojnice.com/2024/11/28/vscht-expertni-pokus-sireni-zvuku-strelby-ve-vysokoskolske-budove/

Zpět na