Čištění zbraní
Co jinam nepatří...
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#2011 » pát 29. lis 2024, 09:55
Střelec píše:Zeptám se jinak, jak si myslíte, že to olejem poškodíte?
Jsem chemický analfabet, z chemie jsem dostal vždycky čtyřku z milosti. Takže vůbec nevím, co to je uhličitan vápenatý, který je použit při RF85 a nejspíš se stal součástí povrchu jednotlivých komponent, a taky nevím, co může dělat v reakci s chemií určenou na čištění, mazání a konzervaci zbraní. Zatím jsem dospěl k poznání, že to spolu nereaguje, takže jsem se uklidnil
- Erix
Příspěvek#2014 » pát 29. lis 2024, 18:59
Zdar, trochu mě ten RF85 zázrak připomíná long life oleje do aut, kdy cíl je ten, aby se auto načlo a servis vydělal.
Normálně bych to vyčistil jako klasickou Arku, namazal to, co se má a tím de facto RF85 "setřu". Varování bych chápal pro případy, kdy nečistím, pak to půjčím někomu, ten to normálně vyčistí, ale mě to neřekne a já dál doufám v magii RF85 ošetření.
Normálně bych to vyčistil jako klasickou Arku, namazal to, co se má a tím de facto RF85 "setřu". Varování bych chápal pro případy, kdy nečistím, pak to půjčím někomu, ten to normálně vyčistí, ale mě to neřekne a já dál doufám v magii RF85 ošetření.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
- Erix
Příspěvek#2017 » pát 29. lis 2024, 21:39
Tak, "mazacímu" filmu z vápníku bych moc nevěřil. Jestli ono to není jak s tou Glock vazelinou, která tam má zůstat až do zmizení. Opět dobrá otázka třeba pro technickou univerzitu či výzkumák - tribologický odbor. Jako přísady do oleje, které mažou, když nosný olej je pryč - typicky PTFE, samomazné vystélky ložisek atd beru, ale vápník...
- risa2000
Příspěvek#2018 » pát 29. lis 2024, 21:51
Napadlo někoho z vás expertů na metalurgii, chemii, technologii a materiály firmy Anderson Manufacturing, kteří byste to mazali, protože ten štítek a leták s jasným upozorněním, aby se to nemazalo, je hovadina, kterou je potřeba ignorovat, že to v Anderson Manufacturing vůbec nemuseli dělat, celou anabázi se štítky a letáky si ušetřit, a mohli vyrobit úplně normální AR, bez RF85 a která se normálně maže?
- Erix
Příspěvek#2019 » pát 29. lis 2024, 22:08
Tak oni vyrábí i klasiku. Já to nikomu neberu, ale i ty samomazné jednotky atd nežijí věčně a používají se opravdu tam, kde nelze dát klasiku ložisko s náplní, nebo mazání pod tlakem. Ten systém RF85 nebude věčný a pokud jsem hobby střelec, tak to třeba poznám za rok, dva po záruce, kdy bude vše vydřené a výrobce z obliga. Doporučuji vlastníku a tazateli napsat dotaz do ČVUT, TUL, VŠB,... , jak se to s povlakem na bázi vápníku má.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#2020 » pát 29. lis 2024, 22:51
risa2000 píše:Napadlo někoho z vás expertů na metalurgii, chemii, technologii a materiály firmy Anderson Manufacturing, kteří byste to mazali, protože ten štítek a leták s jasným upozorněním, aby se to nemazalo, je hovadina, kterou je potřeba ignorovat, že to v Anderson Manufacturing vůbec nemuseli dělat, celou anabázi se štítky a letáky si ušetřit, a mohli vyrobit úplně normální AR, bez RF85 a která se normálně maže?
Tohle přesně mě napadlo, a proto jsem z toho začal dělat (možná zbytečně, kdo ví) vědu. Je to až příliš mnoho velice důrazných upozornění. Dokonce v návodu na čištění i přes svou ne moc dobrou angličtinu cítím nátlak, když píšou "Repeat - the action of this weapon never needs to be cleaned in the traditional manner and should never be oiled".
Přijde mi to jako věnování hodně energie tomu, aby se domohli toho, aby to člověk fakt nemazal.
Jsem v kontaktu s prodejcem, který přiznává, že to nevěděl a ještě se s tím nesetkal (žádný živnostník, velký obchod s mnoha pobočkami) a slíbil mi nějaký komentář od dealera, který si vyžádal. A vidím, že tady se zatím ještě neobjevil nikdo, kdo takto ošetřenou zbraň má, takže jsem sice rád za všechny rady a názory, pozorně si je čtu, ale jsem si vědom, že jsou všechny teoretické. Doufal jsem, že tady bude někdo se zkušeností, ale asi je to opravdu jedna z prvních takto prodávaných pušek, a praktická zkušenost tady ještě zatím není.
- Gimpel
Příspěvek#2021 » sob 30. lis 2024, 00:02
........ ,,filmu z vápníku" ..........
Věc jsem alespoň pochopil tak, že se jedná o uhličitan vápenatý (asi né ten ,,kyselý " hydrouhličitan), což nejsou synonyma pro Ca = vápník.
Tato anorg. sloučenina!!! je asi ještě smíchaná, čert a výrobce vědí s čím ještě + asi aplikace za definované teploty, času a možná i tlaku.
Velmi mne zajímá, byť do pistolí a Škorpa, zda by tam efektivně šlo nějaké, jen suché scifi.
Abych se při rozborce na čištění, nemusel kontaminovati s tou mastnou černotou.
A nepromastil si peřinku viz B-71 thread.
Věc jsem alespoň pochopil tak, že se jedná o uhličitan vápenatý (asi né ten ,,kyselý " hydrouhličitan), což nejsou synonyma pro Ca = vápník.
Tato anorg. sloučenina!!! je asi ještě smíchaná, čert a výrobce vědí s čím ještě + asi aplikace za definované teploty, času a možná i tlaku.
Velmi mne zajímá, byť do pistolí a Škorpa, zda by tam efektivně šlo nějaké, jen suché scifi.
Abych se při rozborce na čištění, nemusel kontaminovati s tou mastnou černotou.
A nepromastil si peřinku viz B-71 thread.
- Erix
Příspěvek#2022 » sob 30. lis 2024, 10:35
Tak suchá maziva jsou - PTFE, grafit, nanočástice,...
Ještě jsem si vzpomněl na případ v mazání. Dotyčný chtěl přimazat věc na stroji klasickým strojním olejem, ale ten neměl, tak tam aplikoval trochu silikonového oleje. Za určitý čas se stroj porouchal a zadřel. Kontrola zjistila reakci mezi olejem a silikonem, v jejímž důsledku došlo k tzv. "rozkladu maziva" (vznik šupin a sraženin).
Další případ z praxe byl u staré motorky Jawa. Celou dobu jezdila na směs benzínu a M2T oleje a nový majitel tam lupnul olej Husquarna. Uvolnil se Karbon a bylo po motoru. Ano, Jawa může s úspěchem jezdit na moderní olej a poměr 50:1, ale je třeba vyčistit motor od karbonu a motor "pomalu" adaptovat. Jen taková odbočka.
Ještě jsem si vzpomněl na případ v mazání. Dotyčný chtěl přimazat věc na stroji klasickým strojním olejem, ale ten neměl, tak tam aplikoval trochu silikonového oleje. Za určitý čas se stroj porouchal a zadřel. Kontrola zjistila reakci mezi olejem a silikonem, v jejímž důsledku došlo k tzv. "rozkladu maziva" (vznik šupin a sraženin).
Další případ z praxe byl u staré motorky Jawa. Celou dobu jezdila na směs benzínu a M2T oleje a nový majitel tam lupnul olej Husquarna. Uvolnil se Karbon a bylo po motoru. Ano, Jawa může s úspěchem jezdit na moderní olej a poměr 50:1, ale je třeba vyčistit motor od karbonu a motor "pomalu" adaptovat. Jen taková odbočka.
- Erix
Příspěvek#2023 » sob 30. lis 2024, 18:06
Tak jsem našel nějakou AJ diskuzi k RF85:
https://www.reddit.com/r/ar15/comments/ ... ?rdt=39535
+ pod heslem RF85 beating test lze na YT najít pěkné video
To Gimpel:
Pro tebe jsem nalezl přípravek Interflon Dry lube, můžeš vyzkoušet.
https://www.reddit.com/r/ar15/comments/ ... ?rdt=39535
+ pod heslem RF85 beating test lze na YT najít pěkné video
To Gimpel:
Pro tebe jsem nalezl přípravek Interflon Dry lube, můžeš vyzkoušet.
- Gimpel
Příspěvek#2024 » ned 1. pro 2024, 11:48
Erix : byť zatím nevím co to je, tak dík.
Zkopíroval a jindy podívám se. Do Ruger Charger Takedown, by se mi suchý scifi divotvornost hodil zejména. Drahé Italce až po důkladném ověření. Po pravdě řečeno, jsem k ,,zázračným" mazivů nedůvěřivý značně.
Z roků devadesátých, jednou mne dostali, mám dodnes Tetra Gun OIL, používám ale neubývá zrovna přehnaně moc .
Zkopíroval a jindy podívám se. Do Ruger Charger Takedown, by se mi suchý scifi divotvornost hodil zejména. Drahé Italce až po důkladném ověření. Po pravdě řečeno, jsem k ,,zázračným" mazivů nedůvěřivý značně.
Z roků devadesátých, jednou mne dostali, mám dodnes Tetra Gun OIL, používám ale neubývá zrovna přehnaně moc .
- Erix
Příspěvek#2025 » ned 1. pro 2024, 17:27
Tak ten Interflon by měl být vlastně olejový nosič se suchou složkou, takže po vyprchání či otření, tam zůstává suchý mazací povlak. Další je třeba PDL, Otis a i třeba GT85, ale ten Interflon vypadá nejlépe.
GT85 jsem s úspěchem použil na korozí napadený lauf a musím říci, že liška očištěna a povrch příjemně upraven a lišku už nechytl.
GT85 jsem s úspěchem použil na korozí napadený lauf a musím říci, že liška očištěna a povrch příjemně upraven a lišku už nechytl.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí