Caracal F - subjektivní recenze

Minirecenze od střelců z našeho fóra


Chovatel
Příspěvky: 2

Příspěvek#1 » stř 30. led 2013, 08:48

Úvod

Rád bych se v tomto příspěvku pokusil o zprostředkování svých zkušeností s pistolí Caracal F 9mm Luger, která si sice již našla mnoho nadšených majitelů v USA, tady ovšem zůstává téměř raritní zbraní. Než se do mě pustíte v komentářích, věnujte prosím pozornost následujícímu upozornění - zbrojní průkaz mám od srpna 2012, takže jsem ještě zcela zelený. Střílel jsem z ČZ75, Type 51 (čínská kopie Tokareva TT-33), Walthera PP, Glock 17 - ze všeho cca desítky ran, takže jen těžko mohu srovnávat. Nestřílím dobře, takže se nebudu snažit o posouzení přesnosti zbraně (nicméně rozhodně je přesnější, než já).

Na internetu se toho o Caracalech dá najít poměrně dost, zde se omezím se spíše na subjektivní dojmy.

Po získání ZP jsem sobě levně zakoupil z druhé ruky ČZ75 Compact, než zjistím, co se mi bude líbit kromě Glocka. Následovalo několikaměsíční studium fór, recenzí, youtube videí, když jsem narazil na značku Caracal. Tato zbrojovka ze Spojených arabských emirátů nabízí v současnosti dva modely pistolí - Caracal F (Full size) a C (Compact) v různých rážích. Jedná se o pistole s polymerovým rámem a předepjatým úderníkem, které se od Glocka, coby etalonu této třídy zbraní, liší v několika detailech:
  • Kapacita zásobníku je 18+1 (platí pro model F ráže 9mm Luger)
  • Závěr je o něco nižší, osa hlavně je blíže ruky
  • Vodítka závěru jsou výrazně delší, než u Glocka - to by mělo zmenšovat deformaci rámu při výstřelu
  • Údajně nejlepší tovární spoušť – k tomu se ještě vrátíme
  • Sklon pažby je 111°
  • Hledí je pevnou součástí sestavy úderníku
  • Klasická drážkovaná hlaveň, plně podpírající komora (Fully supported chamber)
  • Oboustranné vypouštění zásobníku
  • Podle explodovaného výkresu má pistole pouhých 28 součástek
  • Je hezčí (no dobře, to asi podle vkusu každého soudruha)

Technická data:

  • Délka 178 mm
  • Šířka 28 mm
  • Výška 135 mm
  • Délka hlavně 104 mm
  • Hmotnost 750 g
  • Síla spouště 2,2 kg
  • Dráha spouště 8 mm

Pro zajímavost – konstruktérem Caracalu je Wilhelm Bubits, konstruktér Steyru M. Na internetech naleznete mnoho cizojazyčných videí a recenzí, obzvláště doporučuji "CARACAL F Pistol 1000 Round Endurance & Torture Test", kde jakýsi pakistánský fanoušek zbraní vystřílí na střelnici (=na ulici) 1000 nábojů, nechá Caracal několikrát přejet džípem a zbraň stále zbraňuje.
Pistoli jsem zakoupil u nejmenované české firmy za cenu 13.950,- (prosinec 2012)
Pistoli dostanete v kufru spolu s návodem k použití (pouze v EN) a druhým zásobníkem.
Obrázek

Pistole je opatřena černou povrchovou úpravou Plasox, která dle některých zdrojů není tak kvalitní jako u Tenifer používaný u Glocku (osobně zatím žádné výraznější škrábance nepozoruji, ale možná je to slušným zacházením).

Zásobník je plechový, dvouřadý, s ukazatelem počtu nábojů po čtyřech nábojích.
Obrázek

Pistole je vybavena indikací náboje v komoře - je vidět část nábojnice (na fotografii použit vybíjecí hliníkový náboj).
S nábojem
Obrázek

A bez náboje
Obrázek

Dalším bezpečnostním prvkem je indikace napnutého úderníku.
Napnutý úderník:
Obrázek

A v nenataženém stavu:
Obrázek

Rovněž si povšimněte hledí, které je součástí zadní desky závěru (odborníci snad prominou neodborný termín). To znamená, že si jej jen tak nevyměníte, na druhou stranu je délka záměrné větší, než u G17. Zejména Caracal C je rovněž nabízen v konfigurace Quick Acquisition Sights, což jsou rozhodně nejpodivnější mířidla, jaká jsem kdy viděl. Zájemce snadno vygoogluje.

Rozborka je velmi jednoduchá a stejná jak u Glocka, potáhnutím závěru o cca 5 mm vzad a stáhnutím dvou kovových jazýčků umístěných před spouští.

Obrázek

Pohled do rámu:
Obrázek

Blokace úderníku se na rozdíl od Glocka vysouvá do strany, proto je závěr o něco nižší, toto řešení údajně přispívá k lepšímu chodu spouště.

Blokace (kovový jazýček vpravo, na straně vytahovače) vyřazena, úderník vpředu:
Obrázek

Blokováno, úderník v zadní poloze:
Obrázek

Praktické zkušenosti

K dnešku jsem z Caracalu F vystřílel cca 200 nábojů - SB a Magtechy. Ani v případě subsonických nábojů s komolým kuželem nedošlo k jediné a jakékoliv závadě. Bohužel nemohu příliš srovnávat, ale můj subjektivní dojem ze střelby je velmi dobrý. Vyhozené nábojnice způsobně létají do strany, zatím nedošlo k žádnému kontaktu horké mosazi s obličejem.

Muška by mohla být o něco užší, zvýraznění bílým bodem není příliš patrné. Dostupnost mušky se světlovodným vláknem v ČR jsem ještě nezkoumal.

Rukojeť nemá výměnné hřbety, pro mou ruku velikosti S je možná nepatrně větší, než by bylo vhodné. Nicméně není to nic, na co bych si nezvykl.

Spoušť je kapitola sama pro sebe. Jsem zhýčkaný poladěnou spouští své první pistole, výše zmíněné CZ 75 Compact, takže zas takový rozdíl jsem nepociťoval. Ovšem nedávno jsem vzal do ruky Glocka a ve srovnání s Caracalem to byl opravdu děs. Spoušť Caracalu má naprosto hladký chod, bez jakéhokoliv drhnutí nebo zesilovaní odporu, takže s názory recenzentů, kteří se nad spouští obecně nadšeně rozplývají, nemohu než souhlasit.

Nevýhody

Samozřejmě, není vše jen růžové. V porovnání s Glockem je drasticky menší nabídka dílů a tuningových doplňků, stejná situace je bohužel i s pouzdry. Zatím jsem žádné nesháněl, pravděpodobně to jednou budu řešit zakázkovou výrobou.
V USA rovněž stahovali v podstatě všechny pistole, jelikož díky špatné toleranci při výrobě mohlo dojít k výstřelu při pádu: "..the production tolerances in the grip frames of a very limited number of Caracal F and C pistols could possibly cause these pistols to fire if dropped onto a hard surface with a round in the chamber.

In an effort to minimize the inconvenience to our customers, Caracal USA, LLC will exchange all affected pistols with brand new ones to avoid the delay associated with repairing and returning the pistols."

Caracaly pro Evropu jsou však vyráběny v jiné továrně (Německý Suhl), takže zde by mělo být vše v pořádku.

Jinak Caracaly prošly testy Federal German Armed Forces Technical Center for Weapons and Ammunition (WTD 91) in Meppen, Germany se závěrem "..pistol successfully complied with the NATO D14 standard, the German Federal Police Standard and the German Federal Armed Forces Technical Purchasing requirements. These tests are the most stringent test protocols ever devised for a service firearm." (viz Wikipedia)

Galerie

Další obrázky najdete v
galerii.

Jakékoliv dotazy rád zodpovím, se zájemci z okolí ČB se určitě můžu domluvit na společné návštěvě střelnice...



MichalF
Příspěvky: 20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » stř 30. led 2013, 09:28

Pekne si to napsal, doufam, ze pak prihodis nejake dalsi info az s pistoli nastrilis vic. Take ted vybiram, co si poridim za zbran, takze kazdy takovyhle prispevek je pro me prijemne pocteni a velike plus ! Thnx.

Uživatelský avatar
eM
Příspěvky: 62

Příspěvek#3 » stř 30. led 2013, 21:09

Taktéž děkuju a chválím za hezky napsanou recenzi!



garf
Příspěvky: 170

Příspěvek#4 » čtv 31. led 2013, 11:00

Velmi kvalitní recenze, zajímavá, a objektivní...
............., jen houšť a více nových zbraní=recenzí, ať si tady počtem... za tohle by se nemusel stydět profesional v časopise ZN :lol:
díky Garf

Uživatelský avatar
Mydlifous
Příspěvky: 3

Příspěvek#5 » sob 2. úno 2013, 01:11

Pěkná recenzička, díky za ní. Taky jsem po této zbrani pokukoval 8-)



Bohuliby
Příspěvky: 2180

Příspěvek#6 » pon 5. srp 2013, 23:07

Nezbývá než také poděkovat, na září domlouvám v Arms.CZ zakoupení modelu SC, zatím nejsou, něco se ve výrobě stále prý řeší.
Pokud se vše podaří, rád o tom také něco napíšu.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti