Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.

Mac.42

Příspěvek#3616 » pon 2. čer 2025, 16:29

Walach: pravda, ale bacha na to, že s novým zákonem už to nepůjde - je tam explicitně uvedeno, že 2 mimo trezor v jiném obydlí lze pouze jako dočasné (!) uložení

DVII: nesliboval jsem, že to bude jasné komukoliv, kdo si kamkoliv umístí uvozovky

cipis

Příspěvek#3617 » pon 2. čer 2025, 17:20

Co to je v jiném obydlí? Vlastním třeba tři bytové jednotky, tak teď mohu mít v každé po 2 "vhodně", tj. 6 celkově bez "ničeho". To je tam jako v novém explicitně napsané, že mohu ukládat všechno v pouze jedné? To asi ne ...

Edit:

Kód: Vybrat vše

(4) Zbraně kategorie R2, R3 nebo R4 a střelivo kategorie S2 nebo S3 lze odchylně od způsobu uvedeného v odstavci 2 nebo 3 vhodně zabezpečit, pokud jde o

a) nejvýše 2 zbraně nebo nejvýše 1000 nábojů a jde-li zároveň o

1. zbraně nebo střelivo, se kterými nakládá osoba, která současně nenakládá s více než celkem 2 zbraněmi kategorie R2, R3 nebo R4 nebo více než celkem 1000 náboji kategorie S2 nebo S3,

2. jejich dočasné uložení v obydlí nebo jiném obdobném prostoru, nebo

3. jejich krátkodobé uložení ve vozidle, nebo

Jednička je kvůli tomu, o čem jsme se bavili, tj. nesčítat 10 pod zámkem plus dvě vhodně.
Dvojka pamatuje třeba na hotely (anebo i chaty, defacto jakákoliv nemovitost či prostor), ale dočasné není specifikováno (tj. jak russáci u nás), takže to "zůstává" stejné jako dosud, do každé bytové či nebytové jednotky si mohu dát po dvou "jen vhodně", no a jednou za dvacet let to přehodit.
Trojku máme novinku, je to krátkodobé někde popsáno? Někdo někde mluvil o 3-4 hodinách? Tedy že by i to "dočasné" mělo nějakou definovanou hodnotu?

JirkaCV

Příspěvek#3618 » pon 2. čer 2025, 18:16

Je to v návrhu prováděcího předpisu (§ 13).
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7974134.htm

cipis

Příspěvek#3619 » pon 2. čer 2025, 19:41

Hmm, zakon mluvi o tom, ze provadeci predpis urci zpusob, ne delku toho kratkodobeho ulozeni.
Ale ok, kdyz to chteji takto, tak maji urcene, jak to ulozit po dobu kratsi 4 hodin.
Kde je tedy urcen zpusob ulozeni v pripade kratkodobeho delsi 4 hodin?

getsome

Příspěvek#3620 » pon 2. čer 2025, 20:40

Petr z Braníka píše:Mně táta dával kdysi hádanku:
Je deset bratrů, každý má jednu sestru. Kolik je dohromady sourozenců?
Správná odpověď je 11, protože ta sestra je jenom jedna.

Protože když jeden bratr má jednu sestru a druhý bratr má taky jednu sestru (zbraně mají skříň a náboje mají mít taky skříň), tak ta sestra (ta skříň) je furt ta samá.

Super hádanka, ale ukaž mi v tom zákoně, kde je to takhle definované. Protože není ani teď a není ani v budoucím ;)

JirkaCV

Příspěvek#3621 » pon 2. čer 2025, 20:46

Uložení zbraně ve vozidle na dobu delší, než 4 hodiny není dovoleno.
To se dá ale vyřešit snadno tím, že se jednou za 4 hodiny omluvím z porady, skočím zbraň zkontrolovat (mám jí chvíli pod přímou kontrolou) a můžu se vrátit na další 4 hodiny žvanit.

cipis

Příspěvek#3622 » pon 2. čer 2025, 21:19

Kde je to zakázáno? V zákoně je krátkodobé, v "nařízení" jsou akorát podmínky pro schování na kratší 4 hodin. Nikde není napsáno, že to nemůže být o vteřinu déle.

Petr z Braníka

Příspěvek#3623 » stř 4. čer 2025, 09:58

JirkaCV píše:Uložení zbraně ve vozidle na dobu delší, než 4 hodiny není dovoleno.
To se dá ale vyřešit snadno tím, že se jednou za 4 hodiny omluvím z porady, skočím zbraň zkontrolovat (mám jí chvíli pod přímou kontrolou) a můžu se vrátit na další 4 hodiny žvanit.

A podle mě to není nerozumné. Když najdeš vykradené auto, budeš mít užší časové okno, kdy se to mohlo přihodit, než když k tomu autu přijdeš po týdnu a policajtům nedokážeš říct ani přibližně den, kdy se to mohlo stát.

cipis

Příspěvek#3624 » stř 4. čer 2025, 10:06

A jaky je rozdil 3:59 a 4:01?
Vubec zadny.
Zasadni vytka byla uplne jinde, totiz ta, ze ta kratkodobost neni specifikovana v zakone, ktery navic dava moznost specifikovat zpusob, nikoli cas dalsimu predpisu. A v predpisu je uvedeny zpusob pod 4 hodiny, pro vic jak 4 hodiny ten zpusob neni uveden. Nikde neni napsano, ze nad 4 hodiny neni dovoleno.

JirkaCV

Příspěvek#3625 » stř 4. čer 2025, 10:19

Nad 4 hodiny je to stejné, jako do teď. Prostě vymezili okno, kde takový způsob uložení můžu použít bez toho, abych byl následně popotahován za nezajištění proti odcizení nebo zneužití.

Petr z Braníka

Příspěvek#3626 » stř 4. čer 2025, 10:23

jirkab64 píše:Ahoj, mám prosbu, nebo spíš dotaz. Mám více krátkých zbraní v certifikovaném trezoru. Nyní si chci koupit jednu dlouhou. Z dřívějška ještě když jsem měl Simonova, mi zbyl trezor na dlouhé zbraně který certifikaci nemá. Můžu do něj dát tu jedinou dlouho zbraň, když nemá certifikaci a ostatní krátké mít v certifikovaném? Vím že se to zde už nějak probíralo, ale nějak jsem to nepobral, Děkuji.

Pokud máš tolik zbraní, že už ti zákon ukládá povinnost mít je v trezoru, pak nemůžeš jednu (nebo několik) nechat venku před trezorem.

Ale - jaký máš na té skříni zámek? A je přišroubovaná? Protože pro 10 zbraní platí: ...se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem.

Ten zvláštní prováděcí předpis je nařízení vlády 217/2017 a říká, co to je to zvláštní zařízení:
b) zvláštní uzamčené zařízení, které je neoddělitelně ukotveno do stěny, stropu nebo podlahy zhotovených z cihel, betonových panelů nebo obdobného stavebního materiálu a vybaveno zámkem s vysokou bezpečností zařazeným do třídy A podle technické normy ČSN EN 1300.

Takže jakási pevně přišroubovaná věc, co má správný zámek, také vyhoví.

Piggy

Příspěvek#3627 » stř 4. čer 2025, 11:37

jirkab64 píše:Z dřívějška ... mi zbyl trezor na dlouhé zbraně který certifikaci nemá.
Schránka či skříň musí splňovat požadavky normy (15 RU a zámek třídy A).
Certifikát je doklad, že ta plechovka to splňuje.
Bez certifikátu to jde prokázat též, akorát je to náročnější na úsilí, čas a peníze.

Erix

Příspěvek#3628 » stř 4. čer 2025, 14:50

To cipis:
Tak to už je takové to "ohýbání zákona" a argumentace u soudu. 8-) Pokud bude štěstí, tak rozdíl mezi 3:59 a 4:01 žádný nebude, pokud ne, tak minimálně pokuta nebo možná i větší škraloup na polí zbraní. Navíc větší množství "ohýbačů" zákona způsobí určitě brzkou aktualizaci, nebo novelu ZoZu (určitě k horšímu).
Z toho plyne, pokud tam vidíš rozpor nebo mezeru, která je nejasná, tak se ptej hned na příslušném místě a nezkoušej zákon jen tak z bůh darma ohýbat. ;) To, že se v praxi stane, že "přijdeš" o nějakou minutu třeba později ale beru. :idea:
Jedna věc ale zůstává: auto není trezor a pokud si někdo myslí že ano, tak je ... (čas otevření a vybrání jsou i bez výbavy řádově vteřiny - pochybuji, že v kufru bude ještě nějaká bedna se zámkem :lol:, ideálně ještě kotvená k autu /toto pro notorické nekotviče/ :lol: ).

Piggy

Příspěvek#3629 » stř 4. čer 2025, 15:31

Nepochybuj a čti předpisy:
zabezpečení provedené
a) uzamčením zbraně nebo střeliva v uzamykatelném plastovém nebo kovovém kufru nebo obdobné schránce, které nejsou při pohledu z vnějšku vozidla ani částečně viditelné a které jsou upevněny ke karoserii vozidla; kufr nebo schránku nesmí být možné otevřít nebo oddělit od karoserie bez použití dílenského nářadí,
b) upevněním zbraně ke karoserii vozidla tak, že zbraň není při pohledu z vnějšku vozidla
ani částečně viditelná a není možné zbraň nebo její hlavní část oddělit od karoserie bez použití dílenského nářadí, nebo
c) způsobem obdobným zabezpečení podle § 10, přičemž uzamčená ocelová schránka, uzamčená ocelová skříň nebo uzamykatelný skříňový trezor musí být upevněn ke karoserii vozidla tak, že nejsou při pohledu z vnějšku vozidla ani částečně viditelné a není možné je oddělit od karoserie bez použití dílenského nářadí.

Erix

Příspěvek#3630 » stř 4. čer 2025, 15:45

Jo, jako jo, ale v praxi, když už to teď někdo "očůrává" stylem na minuty se nehraje to skončí tímto nebo tímto, co maximálně někdo přišroubuje ke dnu kufru skrze dva šrouby s karosářskou podložkou. :lol:
Obrázek
Obrázek
Hustýý je, že pokud by šlo do sporu, tak by to možná uhrál. :roll: Další věc, uvidíte jak se zvedne krádež aut -> už to nebude jen pro rádio (retro), nebo airbag, KAT či jiné díly, ale už i pro možnost najít zbraň. :roll:

P.S.: Taky mi kdosi říkal, že to "civilní" použití schránky v autě je věc druhořadá (stav nejvyšší nouze), potřebovali to dostat do zákona kvůli bezpečnostní agentuře a dalším, co by jaksi mohli skladovat zbraně ve vozidle ve službě.

P.S.: Takto to "maskují" třeba v Americe:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) Erix dne stř 4. čer 2025, 15:53, celkem upraveno 2 x.

Zpět na