Návrh na změnu pravidel pro ročník 2026
Moderátor: LOS vedení
- TRAVA
Příspěvek#76 » úte 1. črc 2025, 09:42
cmk píše:Jen pár drobných věcných připomínek:
- pravidla pro divizi Pi se de facto nezměnila od roku 2004 (a pokud, tak se to lehce zpřísnilo - např. krabicí) a aktuálně všechny kolem sebe drtí kluk s plastovým verglem CZ P-09.
- čím by LOS stříleli střelci, kteří nenosí, nebo skoro nenosí? (a podle mě minimálně půlka střelců LOS většinu času mimo domov u sebe pistoli nemá)
- Zero zóny skutečně navyšují počet výstřelů v závodu, a to střelecko-politicky-korektním způsobem (všichni reálně víme, že trefovat Zero zónu je nesmysl, dáme radši 2 do Alfy, ale organizátor může říct, že je to na 6 situaci po papírově 12 ranách pro 100 lidi - předpokládaný počet výstřelů 7200 a tam, kde jsou omezeni počtem výstřelů to pomůže - reálné výstřely nikdo nebude počítat)
- osobně si umím představit 8 divizí jako fakt echt maximum. Ale už 7 je až až. Pokud se lidi v Opt poctivě hlásili a využívali možnost specifikace Opt-Pi, Opt-KPI, Opt-MPi, pak jsou dostupná data, kolik lidi jezdí s jak velkou zbraní s televizí. Pokud to lidi nedělají, pak je prosím, dělejte to - právě pro rozhodování, jak nakonfigurovat divize je to podstatné.
- sám jsem kdysi byl proti omezení kapacity u MPi a dokud jsem seděl v prvním ředitelském křesle, změnu jsem nepřipustil - když to pak prosadil ředitel po mě, tak zcela objektivně musím uznat, že to divizi jako takové prospělo - lidí začalo jezdit víc (a to i s ohledem na to, že zbraně jako G43 za staly prodejním hitem a omezením kapacity byly konkurenceschopné)
- Upřímně - rozhodně nechceme, aby vznikla divize, kde se lidi budou muset obvolávat, aby se sešli do závodu. Pokud by se to mělo jakkoliv dále dělit, chce to, aby naprosto přirozenou cestou bylo na výraznější většině závodů dosaženo alespoň 5ti účastníků v divizi, lépe ale nad 5. Do tohohle záměru ze zcela trefily divize KPi a PDW.
Jinde padla myšlenka naopak neřešit kolimatory a lasery a ty zbraně přidružit dle velikosti ke zbraním bez toho. Tak prosím trochu brainstormingu k této myšlence - jak velkou sportovní výhodu kolimátor či laser na zbrani představuje.
A na závěr si dovolím sem hodit definici toho, co je noha (berte to i jako oficiální výklad pro pravidla LOS):
Noha je nejdistálnější (nejvzdálenější od trupu) část lidské dolní končetiny, tedy oblast za kotníkem, zahrnující chodidlo, hřbet nohy a prsty. Anatomicky se noha skládá z kostí (zánártní, nártní a prstní kosti), vazů a svalů.
Podrobněji:
Funkce: Noha je klíčová pro udržení vzpřímeného postoje, chůzi, běh a další pohyby.
Struktura:
Zánártí (tarsus): Oblast za kotníkem s kostmi jako patní kost, kost hlezenná, kost krychlová, kost loďkovitá a kosti klínovité.
Nárt (metatarsus): Část před zánártí s nártními kostmi.
Prstce: Prsty na noze, které jsou tvořeny prstními kostmi.
Chodidlo (planta): Spodní část nohy, která je v kontaktu s povrchem.
Ta definice nohy je super. Získal jsem nové obzory

Já ji dosud považoval jako vše od kyčelního kloubu až na zem.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí