Divize LOS od 1.9.2026 (tedy ročník 2027)

Moderátor: LOS vedení

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#1 » úte 7. říj 2025, 13:41

Máme tu aktuálně 2 reálné věci:

a) kolimátory už nejsou zdaleka jen součástí větších a primárně sportovních pistolí, ale už jsou běžným doplňkem malých zbraní
b) divize MRe se nakonec letos sešla a Pohár se tak tak vyhlásil. Ale bylo to o fous. Vloni se třeba pohár nevyhlašoval

Z tohoto důvodu jako rada LOS zvažujeme změny v divizích a to:

1. Přidání divize Opt-MPi
2. Zrušení divize MRe
(přičemž proti bodu 1 nikdo nějak nic moc nenamítá, bod 2 má menšinový nesouhlas - a já to nechci tlačit "na tvrdo").

Takže námět k zamyšlení 1 - co kdo z vás na to?

A námět k zamyšlení 2 - a to je zatím čistě v mojí hlavě, ne domyšlené, ale přesto...
Krabička je krásné řešení, ale narážíme na limity (Opt se tam měří blbě), ne každý ji má... Ale funguje to.
Ale napadly mě jiná varianta - kombinace "délky hlavně" a "délky zásobníku" - např. u KPi (teď fakt střelím od pasu) hlaveň do 105mm a zásobník do 110m apod... Aby více méně zbraně zůstaly, kde jsou, jen na základě jiných parametrů, které se snáz měří.

drobec90

Příspěvek#2 » úte 7. říj 2025, 14:45

Dobrý nápad, možná bych oddělil spíš divize velká a kompakt + mpi dohromady. Důvod: ve velké je asi více ultra sportovních zbraní, které jsou neporovnatelné s kpi a mpi. KPI A MPI mají dle mého spíše lidé co to minimálně občas nosí. Parametry: zasobník + hlaveň mi dávají smysl. Alternativa mne napadá hmotnost zbraně (ale to už je hodně nestandardní).

Jarda.Jezek

Příspěvek#3 » úte 7. říj 2025, 15:34

Ona ta divize KPi má blíž k Pi než k MPi. Stane se, že s kompaktní pistolí v ruce, jen s dlouhým zásobníkem, stojí na bedně mistr republiky v divizi Pi. A to ten dlouhý zásobník ani třeba nevyužil do dna.

Navíc je dobré se vrátit k myšlenkám o tom, že střílet bychom měli tím, co nosíme. Já to třeba dělám, protože kompakt mi už přijde špatně nositelný a velkopistole tuplem.

Kdyby mi dávalo smysl nosit kolim, nosil bych ho na malé pistoli, ne na kompaktu. Ale zkusil jsem si to pár dní a pak od toho upustil. Nicméně, znám pár lidí, kteří nosí kolim na malé pistoli, dává jim to pocit, že se budou moci lépe a rychleji strefovat, až to budou potřebovat.

Takže podle mě je hranice u oMPi logičtější, víc vystihuje obranné zaměření této disciplíny a lépe naplňuje jejího ducha už tím, že oddělí to, co se reálně spíše může nosit od toho, co se spíše moc nosit nedá. Samozřejmě, nerozporuji možné výjimky.

Nicméně, toto téma spolu s tématem divize žen mě přivádí k myšlence na kategorii skutečných trvalých nosičů. Tam hodnotit třeba průměr z nějakého počtu nejlepších výsledků těch střelců, kteří stříleli zbraní (druhově podle standardních kategorií), kterou třeba před závodem měsíc trvale nosili při opuštění domova. Takže pokud někdo chodí s naplněným JPčkem v batohu denně do práce, zaškrtne si v profilu, že je trvalý nosič PDWčka a budou se mu načítat výsledky i do kategorie nosičů. Možná ale k JPčku zároveň nosí ještě Kevina (aby odrazil první vlnu útoku a dostal se do batohu), tak se označí i za trvalého nosiče MPi a budou se mu do poháru nosičů započítávat i výsledky v MPi.

Přijde mi to stejné, jako když si někdo v profilu zaškrtne, že je žena a pak se počítá do žen.

Takže oMPi ano.

Jdu informovat známé, kteří právě oMPi nosí a doposud nemají, jak se v LOSu konkurenceschopně projevit.

MRe bych nerušil. Sice jich je málo, ale smysl to dává (někomu). Upřímně, malý revolver je opět rozumně nositelná obranná zbraň. A rozdíl mezi 5ti a 6ti náboji je v LOSu veliký. Nebylo by správné malorevolveráře vypnout.

monk

Příspěvek#4 » úte 7. říj 2025, 16:32

Ahoj,
Já bych byl za kategorii carry optik = COpt ( jde o to ze plastaky se nosi tak z 99%
Plasový rám (mozna bych byl za nejakou maximalni hmostnost)
Otazka na širku jestli povolit i G19 nebo jen slim zbrane(3cm) ( za me povolit)
Delku hlavne bych dal 10,59mm (Glock 48)
Zásobník 11,2CM (glock 48 bez malikove opory, zasobniky co se vlezou s malikovou oporou tak klidne)
pocet nabijenych ran 10+1 (omezeni poctu ran je z duvodu ze jsou strelci s prckama co mas 6/7/8 ran zasobnik, takze by se stejne prebíjelo.
Svitilna/laser povolen

Ja ted na los prechazim s Caniku Rival-S (zavodak) na MC9 tac ( sub co nosim) takze muzu referencne porovnavat procenta proti full size zavodakum ( co jsem to testoval pár krát mimo zavod tak jsem bbyl cca 10-20% pomalejsi proti sobe)

To jarda: prave ze kompaty se nosi, jako diky prichodu novych sub kde kapacita je 10+ tak uz neni duvod tolik nosi compakt ale nezatrřacoval byxh ho

Roman Ř

kolombo

Příspěvek#5 » úte 7. říj 2025, 19:17

Divize KPi a Pi se moc neliší, většina kompaktů má normální úchop a kapacitu zásobníku, že se nemusí přebíjet. Ona ta supersportovní pistole zase taková výhoda není.

Jarda.Jezek

Příspěvek#6 » stř 8. říj 2025, 06:28

Romane, už takhle nám letos malá pistole zhoustla dost a ještě ty nám ji zavaříš.... Tak to jsme namydlení a můžeme se jít klouzat. Vítej.

monk

Příspěvek#7 » ned 12. říj 2025, 19:51

Pistole a Optik nechat jak je

Pak udělat CarryGun (plastové tělo) hlaven pod 97mm
Omezení na 10+1 (většina nových sub na trhu je dnes 10/12 ran, dovolil bych jednořadým zásobníkům mít delší zásobník, aby dohnaly 43X atd) a omezit délku zásobníku třeba 105mm
A tu taky rozdělit na mechanicke miridla a kolimator
(kompakty by se presunuly do velky)

PCC jak je

Revolver (sjednotit do jedné divize, k tomu nemám co říct nestřílím)

a vyhonocovani krytu pomocí "přešlapovky" za me nejlepsí bud paska na zemi pridelna hrebiky(neco jako tenis) nebo spay. late bych moc rad nevidel pac se o ne da zastavovat a pak strelnec nepremysli kde zastavuje, ale proste nahulvata zastavi o lat.

PaF

Příspěvek#8 » čtv 16. říj 2025, 19:56

Pár postřehů k MRe a Re....
Malých revolverů se sešlo na letošním mistrovství stejně jako velkých - po šesti. Ano, je to málo...
Zajímavost - Podívejte se na % výsledky - v obou divizích je nejmenší rozdíl mezi vítězem a posledním ze všech divizí. A fakt není snazší získat taková procenta na vítěze - 77% v MRe, 66% v Re tím, že je vás v divizi jen 6. Prostě to střílejí entuziasti, kteří to umí.
Všichni závodníci v MRe stříleli zbraněmi, kterými jde střílet i ve velkém (6ti ranný 3")... Ale úspěšně soutěžit v takovým MRe proti Re nejde o nic líp než s MPi proti Pi.

Při stávajícím vývoji LOS je jasné, že MRe nikdy víc nebude. Vzpomeňte si na charakter situací M ČR. Opravdovým sebeobranným MRe - 2" na 5 ran to vlastně už ani střílet nejde. Prostě už to není ani, jak jsme říkali, "oblečené IPSC", jen "IPSC pro chudé"... a vlastně ani to už úplně ne, že?

Preambule pravidel LOS mj. říká:
"Závody LOS jsou sportovní podobou reálné obranné střelby. Proto by měl být závod reálnou simulací obranných
situací.
Zbraně i výstroj pro závody s krátkou zbraní musí být vhodné na skryté nošení, které je pro občana dáno
zákonem. Závody jsou určeny pro nejširší střeleckou veřejnost. Jejich úkolem je procvičovat bezpečnost při manipulaci se zbraněmi a návyky obranné střelby v rámci sportovního soutěžení."

Mrkněte na video ze stávajících LOSů - to jako fakt, ty zběsilé přeběhy mezi terči? S obranným pojetím se prostě LOS nejspíš nenávratně rozešel. Mrzí mne to, ale jiné to asi nebude. Hold ty začátky LOSu už nás moc nepamatuje. A ani všem pamětníkům to zřejmě nevadí. Posledními LOSy v pojetí preambule jsou zřejmě závody v Otrokovicích, kam "elektrické myši" přijedou většinou jen jednou. Se slzou v oku vzpomínám na ptákovy "10 ran a dost", ale kdeže je jim konec. Tolik postřehy "starého zbrojnoše", který už může přijet závodit, jen když ráno může chodit. Což není každý den samozřejmost....

Přimlouvám se za ponechání obou divizí s válcem, ale atomizace divizí a zvyšování jejich počtu taky není ku prospěchu věci, to je jasná věc.

ossan81

Příspěvek#9 » pát 17. říj 2025, 09:21

Moc tomu nerozumím a tak si jako potrefená elektrická myš dovolím reagovat.

Spíš, než hořce nadávat na všechno kolem, bych Ti doporučil vyrazit třeba na losku do Jablonného. Situace bývají vždy promyšlené, plné! neterčů, náročné jak na proceduru, tak na střelecký um. Oproti tomu pravda jsou znojemské i žalanské závody dynamičtější. Já jsem osobně rád za možnost výběru a variabilitu místo toho, aby bylo všechno všude stejné. Nikdo mě nenutí jezdit na všechno, že ano.
A ano, v Otrokovicích jsem byl jen jednou, ale ne proto, že by snad byly situace špatné. Potíž je bohužel v tom, že je to 12 hodin čekání na 4 situace a 50 lidí v jednom squadu (tak to tam bylo, když jsem to jel zkusit).

Čemu už vůbec nerozumím je poznámka o běhání. Los je soutěž, kde se měří čas a už ze samotné definice prostě pomalý pohyb nedává smysl. Na taktických, či obranných kurzech se také běhá, vojáci také běhají, policajti také běhají... a v reálné sebeobranné situaci budeš pravděpodobně také běhat se vším všudy, co s tím souvisí, jako je zrychlený dech, tep, srdce až v krku a hromada stresu. V klidu a s úsměvem si situaci odchodit by bylo právě to, co by celý závod na míle vzdálilo simulaci sebeobrany.

A nakonec ještě malinko nastavím zrcadlo. Já když s losem začínal, viděl jsem tam samozřejmě nějaké ty TSka a Shadowy, ale nikdy by mě nenapadlo rezignovat na trénink a začít si stěžovat. Řekl jsem si, to je paráda, tyhle lidi jednou chci porazit a to, čím střílí, vůbec nehraje roli. Mentalita výmluv je totiž slepá ulička, protože jednou jsou to zbraně, přebíjené střelivo, pouzdro, opasek, jindy pohyb, pak třeba věk, zranění, furt něco. Třeba by stály za úvahu i váhové kategorie, protože ne všichni běháme stejně rychle, že ano. Pokud ti o umístění nejde, pak nedávají řeči o elekterických myších smysl a střílej to pomalu a pro radost. Pokud tě to ale celé štve a umístit se chceš, nezbývá, než začít hodinu denně sušit, trénovat doběhy do krytu atd. a střílet aspoň každý týden. Tuším v roce 2022 vyhrál v Pi mčr člověk s p10c, rok po něm s glockem a letos s p07. O zbrani to není. A nakonec i revolveráři si dokážou na závod přinést osmipalcovou obludu a nikdo neremcá, že tohle u sebe denně nenosí ;-)

A tímto se omlouvám za off topic a už mlčím.

kolombo

Příspěvek#10 » pát 17. říj 2025, 16:35

Hele, zrovna dnes byl publikován popis klasické obranné situace:
Jeden vzal na druhého židli a ten ho 1x střelil .22 do břicha.
Soudem uznáno jako nutná obrana.

Dá se tohle střílet jako LOS?
Asi bych opravdu netrval na reálných obranných situacích ...

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#11 » stř 22. říj 2025, 21:30

MČR LOS 22.9.2007: https://youtu.be/P7TuKJhuu4E
MČR LOS 5.10.2025: https://youtu.be/e5mQ8m19bDU
Já nechám na "vox populi" zhodnocení toho, o kolik je to jiné, v čem je to jiné a jestli by si radši střelili v07 nebo v25.

Moje snaha je do toho pořadatelům nekecat a jsem šťastný, že to každý pojímá jinak. Někdo běhavě, někdo "vojensko/gymnasticky", někdo "těžký na hlavu", někdo "těžký na přesnost"... Svobodný trh. Střelec si může vybrat, kam se mu chce a kam ne.

A mezi tím se vrátím k tématu diskuze - divize LOS. Náměty, připomínky, návrhy?

Jarda.Jezek

Příspěvek#12 » čtv 23. říj 2025, 15:18

Byls holt o těch skoro dvacet let mladší... Jinak jsem musel zavzpomínat na lidi, se kterými jsme se tehdy v Čelákovicích (a i jinde) na závodech potkávali. Ach jo.

monk

Příspěvek#13 » pát 24. říj 2025, 08:30

jako mozna by to chtelo zkusit různe varinaty nekde na strelinci vzit 4-5 kidi z MCR z tech diviiz aby si to strelili proti sobe s nejak upravenyma pravidlama

Zpět na