Náboj v komoře při nošení.

Co jinam nepatří...

Nosíte náboj v komoře

Ano
231
55%
Ne
166
39%
Nosím revolver a o podobný blbosti se nestarám.
26
6%
Celkem hlasů: 423



Tom.aash
Příspěvky: 5

Příspěvek#1 » ned 6. kvě 2012, 13:36

koukal jsem tak po více fórech jak to lidé vidí, tak vidím, že nepanuje obecná shoda.
chci se ale ohledně sebe doptat konkrétně. nenašel jsem totiž informace ohledně cz 50. zdá se mi, že podle popisu je na nošení s nábojem v hlavni docela bezpečná - pochopil jsem, že je proti selhání při pádu zabezpečená na třech, respektive dvou místech.

a zároveň tedy přispěju svým názorem co jsem jinde nepostřehl. konstatuji, že jsem psycholog, nikoli střelec. do poslední chvíle vyjednávám a zbraň mám kuli lidem, se kterými vyjednávání selže. když už tahám zbraň na světlo, tak dávám protivníkovi najevo, aby mne neprodleně přestal okrádat a jsem připraven v návaznosti ihned střílet. proto mi připadá nepraktické, abych musel v tu chvíli ještě natahovat - je to operace se dvěma rukama a navíc to nějakou chvilku trvá (druhá ruka se mi může v tu chvíli hodit, abych udržel útočníka od těla, než tou první tasím a budu střílet). mnohem jistější se mi zdá jen odjistit prstem pojistku a pak překonat ten zvýšený odpor spouště (nechci nosit natažený kohout; vpodstatě mi nevadí mít první ránu ne zcela přesnou).
dále si říkám, že to natažení je až příliš nápadné. v případě, že se k něčemu nachomýtnu a bude tam třeba víc lidí, tak natažení mně zvukem i pohybem dost prozrazuje, že se chystám nějak zakročit, což může situaci zhatit. předpokládám, že natahování je tak vizuálně rychlá činnost, že to v protivníkovi už evokuje protiúder, kdežto pouhé plynulé vytažení zbraně ho ještě chvíli drží v klidu (na úrovni těch instinktivních částí mozku) - asi jako rozdíl mezi tím když kolem zlého psa jdete nebo běžíte.

myslíte, že cz 50 s nábojem v komoře je reálně nebezpečná?

Uživatelský avatar
Zoufalec
Příspěvky: 223
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » ned 6. kvě 2012, 13:48

Každá zbraň se spoušťákem SA|DA je na to primárně konstruovaná.
Máš pravdu, že klapnutí závěru je dost demaskující. Osobně nosím v režimu ''naštěknuto''.
Vždyť VŠECHNY revolvery mají náboj v komoře a nikdo s tím nemá problém.



Tom.aash
Příspěvky: 5

Příspěvek#3 » ned 6. kvě 2012, 14:02

někde jsem četl, že kdosi nosí revolver s první komorou prázdnou, aby předešel tomu výstřelu při pádu zbraně



Carloss
Příspěvky: 2935

Příspěvek#4 » ned 6. kvě 2012, 14:09

To ale spíše podle konstrukce revolveru. Pkud má revolver pádovou bezpečnost zajištěnou např. převodní kulisou (nebo jak se tomu říká - nejsem revolverista), není důvod k prázný komoře.

Uživatelský avatar
Joe
Příspěvky: 680

Příspěvek#5 » ned 6. kvě 2012, 20:03

Zkontroluj nebo si nech zkontrolovat blokaci zápalníku. Na CZ 50/70 podléhá opotřebení provozem. Případná oprava je za pár kaček. Až ti vypadne na haj*lu z vnitřního pouzdra a spadne na kohout, jako mně, tak si ušetříš prostřelenou nohu...
Zastavila se mi krev v žilách, když jsem viděl padající pistoli. Neuvěřitelná úleva, když dopadne a je ticho :mrgreen:



Carloss
Příspěvky: 2935

Příspěvek#6 » ned 6. kvě 2012, 20:24

Aby CZ50/70 vystřelila při dopadu na kohout? No... nejsem zbrojíř, ale to by se krom úderníkové pojistky muselo ulomit ještě něco dalšího, neb kohout při nestisknuté spoušti na úderniku NELEŽÍ, dopad kohoutu je ještě blokován. Tedy DVĚ závady. Pokud by byla poškozena úderníková pojistka, tak aby došlo k výstřelu, musela by zbraň naopak dopadnout spíše na hlaveň (aby vlivem setrvačnosti úderník inicioval zápalku).

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 1011

Příspěvek#7 » ned 6. kvě 2012, 20:26

No ani nemluv :roll: přesně co píšeš se mi stalo. Na záchodě, vnitřní pouzdro, dlažba, kalhoty dolů, pistole z pouzdra ven na dlažbu. Následné ticho bylo velmi uklidňující :mrgreen: . Vzhledem k tomu že mám pistoli bez blokace jsem si docela odfouk. Odnesla to pouze povrchová úprava (přibyl další šrám na závěru.



pes
Příspěvky: 2

Příspěvek#8 » úte 12. úno 2013, 10:02

Ahoj lidi. Otázka: Když nosíte, nosíte v komoře? Konkrétně u zbraní s předepnutým mechanismem. Někdo řekne: Tyhle se nosí s plnou komorou. Jinej: nikdy nenosím v komoře! Já vím, lidi toho nakecaj :-) Zajímá mne jen, jestli je "zásada" na prvním místě před konstrukčním řešením. Je to asi jak pro koho ale budu rád když sem něco napíšete :-)
Díky, ahoj.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Joe
Příspěvky: 680

Příspěvek#9 » úte 12. úno 2013, 10:14

Pistole s prázdnou komorou je kus železa na opasku mrtvého muže. V případě revolveru to platí šestinásobně.

Uživatelský avatar
Urdo von Fuj
Příspěvky: 345

Příspěvek#10 » úte 12. úno 2013, 10:43

amen

(pistol musí sloužit tobě - ne ty pistoli. Kecy o mechanismech a tak pusť z hlavy. Drilluj postupy, cvič taktiku, získej jistotu - pak si na otázku nosit/nenosit odpovíš sám)

Uživatelský avatar
ilicz
Příspěvky: 543
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#11 » úte 12. úno 2013, 13:12

Viděl jsem na střelnici srovnání - jeden střelec, jeden běžec. Na pípnutí timeru běžec vyběhnul. Úkolem střelce bylo tasit a do terče poslat dvě rány. Zkoušelo se v různých kombinacích "pohotovosti" zbraně. Ten rozdíl, který běžec-útočník uběhl za tu půl-třičtvrtě vetřinu než střelec natáhnul závěr nebyl malej. A to bylo v situaci, kdy střelec věděl, co se děje.

Pak jsem taky jednou viděl přiopilého kamaráda s nožem a snažil jsem se ho (verbálně) odzbrojit - aby neublížil sobě, nebo někomu jinému. Nechtěl bych takového člověka potkat jako ne-kamaráda.

Vezmi si z toho co chceš. Já nosím v komoře. :)



Alcatraz
Příspěvky: 405

Příspěvek#12 » úte 12. úno 2013, 15:40

v tomhle sázím na statistiku. Teoretických důvodů proč 0.7s rozhoduje můe být tuna. Šance, že se člověk dostane do konfliktu, který bude vyžadovat pistoli je docela malá. A z těch málo případů je jen malé procento, kdy je nutné vystřelit. A i z těch je jen pár, kde by 0.7s rozhodlo. Takže z těch 10mil civilistů, co tu pobíhá, za posledních kolik, třeba 20 let(?), u kolika rozhodlo těch 0.7s? A proti tomu započítám nechtěné výstřely, které by nevystřelili, kdyby to nebyla zbraň nošená s nábojem. Zranění/úmrtí teda také neeviduji, odnáší to zrcadla, televize, skříně a zdi.

Takže pro mě.. nenosím. Zbraň je maximálně záloha. Nejspíš ji použiju tam, kde budu mít dost času pochopit důsledky. Nebudu sázet na 1s případy, kdy prohra znamená silná provokace útočníka, který mě spíš zapíchne ze strachu o svůj život, i když to třeba jeho záměr vůbec nebyl.

Do záznamu, když na mě někdo pobeží a nebudu vědět co se děje a půjde o ty vteřiny a metry co říká ilicz, tak stejně nevystřelím. Nepohybuji se po nebezpečném území. Lidi kolem mě utíkají nejčastěji na autobus. Kdybych měl střílet každýho, kdo představuje "hrozbu" reflexem...

Uživatelský avatar
Joe
Příspěvky: 680

Příspěvek#13 » úte 12. úno 2013, 17:45

Než se to rozjeden, tady máš 25 stránek (skoro 500 příspěvků!) na sousedním fóru, pochopitelně se závěrem, že každý nosí jinak:
http://forum.mujglock.com/naboj-v-komor ... -t291.html
Správné je nosit podle svého výcviku a svých potřeb, ne podle keců v diskusi na webu. Mám spolehlivou zbraň a nejsem debil, takže nosím v komoře. Ale celý Izrael nosí prázdnou komoru, navzájem se nepostřílí a plastelínce držej v přijatelných mezích, takže úplnej průser to taky asi není ;)



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#14 » úte 12. úno 2013, 17:56

Jelikož toto téma tady už máme a s plastem to má společné pouze ten obrázek tak to přesouvám a slučuji.
Za mně - nenosím s nábojem v komoře.



pes
Příspěvky: 2

Příspěvek#15 » úte 12. úno 2013, 19:15

V pohodě...ano moje chyba, mohl jsem prohledat forum. Díky :)

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 20 hostů