Co byste vybrali? CZ 75 compact nebo CZ75/85 D PČR



mlzb
Příspěvky: 14

Příspěvek#1 » sob 2. úno 2013, 12:47

Dobrý den nebo ahoj.
Chtěl jsem koupit zbraň:
CZ 75 COMPACT 9 mm Luger BP
http://czcustom.com/images/products/detail/cz75_0Compact.png
Líbí se mi hlavně tvar zbraně.

Prodejce ale objednal jinou - prý kvalitnější (rám, hlaveň, delší životnost, atd.):
CZ-75/85 D compact Policie ČR 9 mm
[url]http://www.frybortzbrane.cz/images/zbozi/110.jpg
[/url]
Mě se líbí tvar té první (a je mírně levnější, což není ale klíčové). Má prodejce pravdu? Pokud byste vy vybírali mezi těmito dvěma "kousky", který byste nakonec vzali?

Prodejce mi napsal následující:

PRVNÍ EMAIL:
Tato verze má jiný rám a výrazně lepší kvalitu a životnost.

DRUHÝ EMAIL:
Prosím zkuste se zamyslet nad těmito ekonomicko-technickými argumenty: Policejní D-COMPACT má o třídu kvalitnější hlaveň = kalenou a leštěnou == nesmrtelná a vysoce přesná. Rám = podívejte se znovu pozorně na web České Zbrojovky, adresa http://www.czub.cz a porovnejte oba modely Compactu ! Dlouhý rám policejního kompaktu + jiné vratné pružiny na závěru jsou jednak daleko hezčí a hlavně funkční ! Tento model se tolik "nevyvrací" při střelbě a nezvedá se mu tolik hlaveň při výstřelu. Lehký - vybraný rám a závěr u obyčejného Compactu je trošičku srandovní, jako uřezaná stará "pětasedma" . Policejní Compact má taky jiný rám v oblasti uchopení pistole, větší "bobří ocas", + čekering, aby se lépe držel. Až Vás tato pistole přestane bavit, tak za policejní model dostanete při dalším prodeji víc než za obyčejný starý model. Model D-Compact PČR je daleko více žádaný a prodejný.
Objednal jsem starý model a dodali mi jiný, lepší. Divili se, že by dnes někdo chtěl mrtvý, dnes nevyráběný model pistole. V telefonu mně neposlouchali co přesně objednávám. Lidský faktor je zkrátka nevyzpytatelný. Pokud budete náhodou v Olomouci a budete mít čas a chuť , samozřejmě že Vám rád ukážu co je skladem.


Zbraně dávám k nahlédnutí do přílohy dotazu. Snad se uloží.

Já to posoudit nemůžu, bohužel zbraním extrémně moc nerozumím. Mám ZP jen půl roku a snažím se do zbraní teprve proniknout.
DĚKUJI ZA RADU/POMOC.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



jena29
Příspěvky: 4

Příspěvek#2 » sob 2. úno 2013, 16:12

Dobrý obchodmík musí co nejlépe vychválít své zboží aby prodal. Největší rozdíl mezi těmito pistolemy je ten, že jedna má ocelový rám a druhá má rám ze slitiny hliníku, rozdíl cca 120g. Co jse týče životnosti tak natom bude lépe ocelový rám, jinak kvalita ostatních dilů a opracování je stejná. Osobně vlastním CZ 75 compact a nemám nic co bych ji vytknul.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#3 » sob 2. úno 2013, 16:58

Opět je to víceméně na osobních preferencích. Já osobně mám z CZ 75 D compact (PČR) vystříleno za pár let několik set nábojů, možná 2-3 tisíce (nebo i víc, ale záznamy si nevedu :D ) a můžu říct, že žádná závada. Střílel jsem z něj ovšem vždy tovární střelivo, nikoliv přebíjené. Vlastním taky CZ 75 B ("železná" klasika) a k ní bych rád pořídil i dalšího kompakta. Ale CZ 75 D compact to asi nebude, protože já osobně spíš preferuji "čistokrevné" železo. Protože i přebíjím "Lugry", znamenalo by to větší počet vystřelených ran, nacož se lépe hodí klasický kompakt - přeci jen "železo" je odolnější než "hliník".
Ale jak sem psal - je to spíš o osobních preferencích.
Nejlepší je si obě tyto zbraně prakticky vyzkoušet a vzít tu, ze které se lépe střílí - lépe se drží, lépe se zvládá zpětný ráz a podobně. A pokud ani zde by nebyl patrný rozdíl, tak vzít tu, která se ti líbí "dizajnově". Pokud preferuješ menší váhu, tak tam je to asi jasné.
Osobně si také myslím, že nákupem jedné nebo druhé neprohloupíš, protož na takovéto obyčejné střílení se hodí obě dvě. Navíc obě jsou české, od stejné firmy a na stejný náboj :D

Uživatelský avatar
johnnyjak
Příspěvky: 580
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » sob 2. úno 2013, 17:16

Další rozdíl spočívá v tom, že D Compact má páku vypouštění kohoutu, zatímco starý model má standartní pojistku.



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#5 » sob 2. úno 2013, 17:24

Opět záleží na co se bude nejvíc používat, pokud na nošení a sem tam občasný trénink na střelnici (podobně jako policie), bude stačit hliník. Pokud chceš například obrážet všechny závody Losu a do toho často trénovat je ocelový rám nepochybně lepší volby.

Ps. A dovolím si tvrdit, že jsou ty hlavně zpracováním totožné, tj. kované nikoliv kalené.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#6 » sob 2. úno 2013, 17:29

Georg píše:Nejlepší je si obě tyto zbraně prakticky vyzkoušet a vzít tu, ze které se lépe střílí - lépe se drží, lépe se zvládá zpětný ráz a podobně.


To je.jednoduchý, líp se bude střílet z tý těžší. Fyziku neojebes. Naopak na nošení bude pohodlnějsi štíhlý čumák. Myslím že nejlepší je koupit nějakou 75 cz druhé ruky a až si ujasnis co chceš a potřebuješ tak s minimální ztrátou prodat a koupit tu pravou.



mlzb
Příspěvky: 14

Příspěvek#7 » sob 2. úno 2013, 19:14

> Patrik: Občasné nošení, 3x za rok na střelnici, vystřílení celkem asi 300 nábojů za rok (spíš "abych byl ve cviku" a nezapomněl jak se zbraň používá ;) ).



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#8 » sob 2. úno 2013, 20:53

To je výběr z hlediska použití. Nezanedbatelný vliv na výběr má i to, která se Ti Víc líbí.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#9 » sob 2. úno 2013, 21:47

Je to přesně tak jak jsem (a jiní) psal dříve - záleží na "pocitovce". Ještě jsem zapomněl dodat, že u CZ 75 D je ten "bobří ocas" je fakt perfektní - dobře se drží :D
Jinak se s tím "policejním" kompaktem střílí docela velmi slušně. Zpětný ráz se zvládá docela dobře a pokud to chceš hlavně na nošení a jen občasné to stříleníčko, tak CZ 75 D compact je dobrou volbou. ALE ! hlavně záleží na tobě. Hlavní rozdíly tu popsány již byly. Co se týče hlavně, tak tam je to úplně jedno. Zvlášť, pokud ji budeš (ať už se rozhodneš pro jakoukoliv) kupovat novou v obchodě.
Jinak co se týká té štíhlosti, kterou zmiňoval Sided, tak CZ 75 D compact (PČR) a CZ 75 kompakt, tak ta "policejní" je stehně "tlustá" po celé délce, protože závěr "jezdí" v rámu. Ten je až po ústí stejně široký.
Pro Patrika: hlavně pistolí CZ jsou kalené :D . Jde o to, že v polotovaru se vyvrtá díra, pak se tuším že protlačováním (teď už si na přesný technologický postup nevzpomínám) vytvoří vývrt, poté se hlaveň zkrátí na požadovanou délku, opracuje do požadovaného tvaru, nechromuje se vývrt, "dočistí" a slícuje. Možná jsem ten technologický postup mírně upravil, ale kalení tam je taky :D Nicméně se vývrt nekove (polotovar pro pistolové hlavně není kulatina), kování vývrtu se používá u dlouhých zbraní.



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#10 » sob 2. úno 2013, 23:46

Georg: kdybych ten provoz výroby neprošel v rámci puškařkého výcviku tak bych se s tebou nehádal. Nicméně polotovar na hlavně (materiál dodaný z ocelárny) je určitým způsobem tepelným zušlechtěn, můžeš tomu říkat kalení, ale dle mně je to zavádějící, poté proběhne zhruba postup výroby jak jsi psal, hlavně pro tyto pistole jsou dle stránek CZUB kované a poté proběhne žíhání pro odstranění pnutí. Pokud mi nevěříš podívej se pořádně na stránky CZUB do tabulky parametrů. Taky nám říkali, že hlavně do krátkých se protlačovaly, ale už tenkrát ta linka stála. Ale možná je to jinak. Pokud kecají a stále protlačují, tak tam není žíhání, ani kalení ale stabilizace pro odstranení pnutí. Kalení jako takové v procesu výroby hlavní není.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#11 » ned 3. úno 2013, 04:50

Já ti věřím, nemíním se tady hádat (jsme snad rozumní :D ). Je tomu již cca 15 let, co jsem ukončil školu (a možná bych ještě nějaký ten sešit našel :) ). Nicméně logicky se rotační kování dá použít u kulatiny. Polotovar pro výrobu pistolové hlavně CZ 75 byly "pásoviny", kde se rotační kování použít nedá. Časem se technologické postupy určo změnily a dnes je tomu asi jinak. To za 1) a za 2) hoooodně jsme odběhli od tématu. Necháme to na někdy jindy :D
Zde je to CZ 75 D compakt (PČR) a CZ 75 kompakt ("železná klasika"). Už jsem to jednou psal, že pokud si dotazující zvolí jednu, nebo druhou, ani s jednou neprohloupí ;)



mlzb
Příspěvky: 14

Příspěvek#12 » ned 3. úno 2013, 13:57

Všem děkuji za reakce. Hodně jste mi pomohli.



mlzb
Příspěvky: 14

Příspěvek#13 » ned 3. úno 2013, 20:10

Nakonec jsem se rozhodl :idea: , že s kamarádem zajedeme v úterý 5.3.2013 do Uherského Brodu, zbraně si na místě "osahám" a podle toho, jak se mi zbraně budou držet a líbit se mi a taky podle toho, co mi řeknou přímo prodejci :ugeek: se rozhodnu :twisted: .

Ještě jednou děkuju.



milan
Příspěvky: 16

Příspěvek#14 » sob 16. úno 2013, 01:55

A nema ta policejni CZ75 horsi spoust kvuli decockeru?

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#15 » ned 17. úno 2013, 18:06

Moje osobní zkušenost se souští CZ 75 D compact (PČR):
konec spouště mi spočátku vadil, neboť mi konec jazýčku spouště "skřípal" ukazováček. Můj osobní názor je ten, že by to chtělo ten konec spouště spíš narovnat, aby se mi ten prst nepřiskřipoval. Co je mi známo i od jiných uživatelů, tak jsem na tom nebyl sám. Ale někomu, kdo má jiné prsty ten tvar může vyhovovat a nečinit mu žádné problémy. Je jen potřeba si to osahat a vyzkoušet.
Co se týše samotného spouštění, tak já osobně jsem krom toho jazýčku spouště neměl žádný problém se spouštěním. Spoušť se chová relativně kultivovaně. Není to sice žádná terčovka, ale nastřílet se s ní dá velmi slušně.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 21 hostů