Napadení v nákupním centru

Diskuse o nestřeleckých událostech všeho druhu
Uživatelský avatar
Mobster
Příspěvky: 637

Příspěvek#31 » úte 27. srp 2013, 16:09

No, řekl bych, že tohle se může stát kdekoliv, nejen v ČR, protože jde o psychologii člověka, ne občana ČR. Čím víc lidí na to kouká, tím spíš si člověk řekne, že zasáhne někdo jiný a nakonec nikdo nezavolá ani policii. Nedávno takhle nechali v New Yorku na ulici vykrvácet bezdomovce, který se před tím zastal napadené ženy. Nikdo, včetně té napadené nezavolal sanitku a všichni ho 2 hodiny překračovali.

Co se použití zbraně týká, kdyby proti mě šel s nožem nebo něčím podobným a bylo by evidentní, že mě jde oddělat, střílel bych. Radši blízkým vysvětlovat, proč sedím, než aby moje přítelkyně za mě přebírala in memoriam cenu za hrdinství.

Uživatelský avatar
Joe
Příspěvky: 680

Příspěvek#32 » úte 27. srp 2013, 16:13

U cizího člověka ti hrozí úplně stejné riziko, jen ne tak prvoplánově:
Když bude pachatel podobného útoku na ulici (nebo v nákupním centru) téměř jistě okamžitě zastřelen, budoucí potenciální pachatelé si propříště dají pozor, a podobný útok si nejspíše rozmyslí.
Jestliže však kolemjdoucí/-stojící/-sedící jen bezmocně přihlížejí, mohou s bezmocným přihlížením okolí počítat i budoucí potenciální útočníci.
A potenciální příští obětí jsi právě Ty, Tvůj soused či Tvoje rodina.
Takže nejlepší je podobného útočníka okamžitě na místě zastřelit. Bohužel, naše zákony a zejména soudní praxe nás vede právě k tomu nečinnému přihlížení popřípadě volání policie.

Uživatelský avatar
Mobster
Příspěvky: 637

Příspěvek#33 » úte 27. srp 2013, 16:41

Mobster píše:No, řekl bych, že tohle se může stát kdekoliv, nejen v ČR, protože jde o psychologii člověka, ne občana ČR. Čím víc lidí na to kouká, tím spíš si člověk řekne, že zasáhne někdo jiný a nakonec nikdo nezavolá ani policii.


Mimochodem, v psychologii se tomu říká efekt přihlížejícího (bystander effect).



nico
Příspěvky: 409

Příspěvek#34 » úte 27. srp 2013, 17:24

Int1m1thy píše:potom teda nechapu proc tady nosite zbran kdyz ji odmitate pouzit kvuli strachu o mozne soudni tahanice...

Možná jsi nezaregistroval, že útočník odešel pouze s podmínkou a ten útok nebyl soudem posouzen jako příliš závažný. S jakým rozsudkem bys pak asi odešel ty, kdybys ho tam na místě odprásk? Někoho, kdo tam podle rozhodnutí soudu vlastně jen někomu dával pár facek?

Nevysvětluj mi, že je to kravina a co z toho bylo likvidační. Já to moc dobře vím. Všichni tady to asi vědí. Ale realita v této zemi je jiná a ty by ses do ní měl raději probudit. Určitě to není fér, asi je to doslova k zblití, ale je to prostě tak.

A to jsou ty důvody, proč většina lidí nosí zbraň pouze k ochraně sebe nebo vlastní rodiny. Kdy budou ochotni riskovat odsouzení, protože je to lepší než nechat zabít sebe nebo blízkého. Na druhou stranu, to stejné riziko hraničící s jistotou je málokdo ochoten podstoupit pro ochranu někoho cizího, u koho ani nevíš, zda nakonec nebude vypovídat proti tobě.

Mobster píše:Co třeba nosit pro tyhle případy nějaký neletální prostředek (třeba paralyzér), který toho útočníka spolehlivě na chvíli vyřadí z boje a zároveň mu nijak vážně neublíží?

Slova "paralyzér" a "spolehlivě" by se neměla používat současně v jedné větě.

Uživatelský avatar
jamira
Příspěvky: 301

Příspěvek#35 » úte 27. srp 2013, 18:41

Já tedy taky trochu přispěju svým názorem... Doporučuji všem si přečíst články z posledního čísla Zbraně a náboje 9/2013, str.58-63. Poučné, k přemýšlení ! Mně osobně se nejvíc líbí Michal K. z Plzně a jeho postoje, přímost, názory. Je to takovej správnej "řízek". Už sama jeho tělesná konstituce asi případného útočníka nenechá na pochybách, že není si radno s ním zahrávat... :) To, jak vyřešil např. problém v baru, by měl být ukázkový příklad toho, jak se to má dělat, pokud má člověk u sebe zbraň a chce ji použít...
Apropo-nejsi tady někde Michale pod nickem???



jjoozziinn
Příspěvky: 172

Příspěvek#36 » úte 27. srp 2013, 18:59

Máte pravdu v tom ten útok vypadal dost brutálně. Docela mě zaráží ,že napadený nevolal o pomoc a nesnažil se utéct.Zkusme pohled z druhé strany. Potkáte někoho do vám dluží prachy a kuli tomu jste přišli o auto, byt ............. cokoli. Nebo vám, případně vašim blízkým provedl opravdu něco ošklivého na co je zákon krátký. Najednou ho potkáte v nákupáku. Problém je když neznáte podstatu a rovnou smahnete útočníka do čela, tak nakonec můžete zjistit že jste provrtali kluka co dává do držky fetce co vám sprznil ségru. Možná vyvolat hunbug . Jako zaíit křičet o pomoc či nahlas volat policie by mohla zabrat, ale těžko říct. V každym případě rovnou někoho střelit není úplně košér.

Uživatelský avatar
Mobster
Příspěvky: 637

Příspěvek#37 » úte 27. srp 2013, 19:15

Mě to zas tak neudivuje. Představ si, že Tě jen tak z ničeho nic někdo praští a pak a Tě stáhne na zem a začne Tě mlátit a kopat. Ten napadený musel být v šoku, do toho možná vyražený dech, zlomené žebro, čert ví. S tím se blbě utíká nebo křičí o pomoc.

Jinak, stoupnout si tam a dělat humbug taky asi není ideální řešení. Možná, že ten útočník toho nechá, ale vybere si místo toho jiný cíl - toho, kdo na sebe nejvíc upoutává pozornost, v tomhle případě Tebe. Osobně bych poodešel kousek stranou a tam v klidu zavolal policii. Otázka je, co dál.



jjoozziinn
Příspěvky: 172

Příspěvek#38 » úte 27. srp 2013, 19:30

Humbuk bych dělal a dal si prostor na úprk, nepředpokládám honičku přes celej nákupák. Policajti jsou jasný. Tady jde o to jak útočníka odlákat od oběti ,aby to mělo co nejmenší následky pro kohokoli. Jenom jsem chtěl říct, že útočník vždycky nemusí být ten, kterej si tu kouli opravdu zaslouží. V každym případě ,pokud na to nejste fyzicky a psychicky připraveni ,se do takovýchto konfliktů vkládat kontaktně je dost šílený. Čekat na policajty je taky možnost, ale je dost pravděpodobný ,že se dost načekáte.



PaF
Příspěvky: 877

Příspěvek#39 » úte 27. srp 2013, 20:09

Neverim, ze by nezabrala hrozba zbrani nebo varovny vystrel do stropu. A kdyby po mne pak sel, coz nelze vyloucit, byla by to nutna obrana.

Zacit telefonátem na Policii CR je zaklad - ale to musí byt hned v pocatku napadeni. Pak uz muze byt pro napadeného pozde.

Před cca 25 lety, když jsem na tom byl fyzicky mnohem lip, jsem před nadrazim nevydrzel koukat na potyčku, kdy 3 manici zpracovavali jednoho na zemi. Kolem bylo 20 lidi, všichni delali, jak nevidi. Ja to nedokazal :roll: Když jsem zacal rvat, at ho nechaji, zacali se do mne slovne navazet, ale intenzita utoku na obet se snížila. Navíc se pak ke mne pridal ještě jeden borec, napadeny se zvedl a najednou to bylo 3 na 3, coz se tem hajzlikum uz nezdalo uplne ono. Navíc jsem tim revem privolal hlidku, tehdy Verejne bezpecnosti. A bylo po hre...

Ani dnes bych na tohle nedokazal koukat. Navíc mam mobil a často na opasku pojistku :!: Bohuzel uz nemam tu kondici a bezstarostnost mladi :roll:

Ale to, ze někdo osobne nezasáhne, bych nikomu nevycital. Je to o hubu, zdravi, zamestnani, svobodu i život. To vse ale muze byt prijatelne riziko, pokud by mne to stalo sebeúctu. Každý to ma hold jinak. Někdo se při tom jako svedek urcite i bavi :evil:

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#40 » úte 27. srp 2013, 21:27

Sorry, že se vám do toho vkládám, ale vážně myslíte, že střílet v obchodňáku, kde jsou lidi včetně dětí a vzhledem ke konstrukci obchodňáku (železné traverzy, beton, sádrokarton a pod. což jsou materiály od kterých se střely rády odráží, nebo je prostřelují) je vhodné střílet jakýmkoliv směrem ?????? To si myslím nelajzne ani zásahovka. Ale "obyčejný civil", který má v tom lepším případě za sebou pár střeleckých závodů že by to svedl ????? Nechci tady nikoho urážet a nikoho se dotknout, ale zkuste popřemýšlet reálně a realisticky.

P.S. tím "jakýmkoliv" směrem myslím varovný výstřel do stropu :?: nebo na útočníka :?:

Uživatelský avatar
fejfarz
Příspěvky: 540
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#41 » úte 27. srp 2013, 21:34

S tím plně souhlasím a už jsem to tu i psal že to není dobrý nápad.



reddog
Příspěvky: 126

Příspěvek#42 » stř 28. srp 2013, 05:38

Se zajmem si to tady ctu. A od starsich a zkusenejsich tak nejak stale postradam jednoznacnou a imperativni navodovou cestu (az na par vyjimek s radou okamziteho telefonovani na Policii). Zvlaste po tom, kdy se tahle situace resila i jinde. Je mozne, ze svym stepanovskym pristupem to Stepan-Bond nasmeroval jinam, ale tady resite konkretni pripad, zadnou losi situaci.
Takze za mne: mam-li fyzicky a psychicky na to, abych incident zastavil, jdu do toho (bez strelby).
Nemam-li na to (proste z jakehokoli duvodu - svuj si dosadte), pak beru do ruky telefon a volam PCR. Hned. Proc? Za prve a za dalsi. Jiz bude existovat zaznam s mym hlasem a prvotnim popisem prave probihajici udalosti. Je to v dane situaci prvni "pomoc". Svuj zivot timto ohrozuji minimalne. Sve svedectvi uz nikdy nemusim doplnovat, ale mohu. Nepouzil jsem strelnou, ni zadnou jinou zbran. Prestoze jsem ji u sebe mel, vyhodnotil jsem pripadna rizika s poranenim nezucastnenych osob. Stale mam moznost se branit i za cenu strelby, pokud se agrese (treba diky zaregistrovani telefonatu utocicim) prenese na mou osobu. Pomohl jsem splnit svou obcanskou povinnost a pomohl jsem cloveku.
Mohu tim ale dokazat take to, ze: v telefonatu oznacim i pripadne svedky - zakladni popis obleceni, barvy pleti, genderu. Strhnu timto ostatni k vetsi aktivite v pasivite, budou se o vec zajimat vice, kdyz "uz nekdo volal na Policii". Dam moznost utocicimu "nahlednout" svemu konani, kdyz uz vi, ze jsem volal Policii.
Nebo, jste-li, na "puli cesty" (mate strach zasahnout primo, treba proto, ze "nechcete rusit tyto dva pany ve vyrizovani soukroumych zalezitosti", presto zcela zjevne citite, ze tady neni neco v poradku) a mate fyzicku a adrenalin jiz na dostatecne vysi, muzete zacit velice nahlas rvat "Policie" a toto stale opakovat. Hlasity a emotivni projev umi zamavat s jednotlivcem i s davem. Pak je padesat na padesat, jestli vas utocici bude chtit umlcet nebo ne. S puvodnim utokem ale nejspise ustane. No a vy jste pro pripadny utek fyzicky disponovan, takze jste si to dovolil i z duvodu mozneho uteku z daneho mista na jine, kde se jiz muzete i pripadne mnohem lepe branit prave strelnou zbrani (nebo s vetsi sanci na potkani hlidky PCR ci MS).
---------------------
Necitite-li se na nic z vyse psaneho, nevadi, nikdo nema pravo odsuzovat vas za strach o vlastni osobu. Ale udelejte alespon to, ze "vyklidite" pole a z jineho (schovejte se do sveho auta, do nejake uzamykatelne mistnosti, vyjdete na ulici do davu, proste pryc od mista incidentu) mista volejte Policii! Klidne muzete dodat, ze jste se sami citili ohrozeni a proto jste na miste nesetrvali.
-------------------------
Jen, prosim, nebudte lhostejni k druhym, tim totiz ukazujete, jak jste lhostejni k sami sobe.

Jen jeste jednu poznamku, si dovolim. Hlaste se do kurzu obranne strelby, sebeobrany, atd. Vetsina dobrych instruktoru vas muze pripravit i na tyto situace. Treba i tim, ze spolecne najdete vlastni "neprekrocitelne" hranice a budete na mozne strety s drsnou realitou lepe pripraveni. Nepodcenujte pripravu beze strelne zbrane. Je mozna dulezitejsi, nez vasich 9z10 v "cernem" na petadvacet, v klidu potemnele strelnice. Hlavne kvuli psychice.

Uživatelský avatar
Starosta
Příspěvky: 203

Příspěvek#43 » stř 28. srp 2013, 05:49

reddog: To je asi to nejlepsi, co jsem k podobnym situacim kdy cetl :!:

Uživatelský avatar
NuclearBlast
Příspěvky: 127

Příspěvek#44 » stř 28. srp 2013, 08:38

@reddog: ...rozumná to řeč....

Teď můj uplně hloupej a neandrtálskej pohled na věc: ...útočník byl zcela fixovenej na svojí oběť (typický příklad tunelovýho vidění) za, to dává případnýmu obránci obrovskou výhodu. Myslím, že mám věk i tělesnou vybavenost se takovýmu hovadu postavit čelem, ale proč? Přemejšlel sem o tom dlouho a nachomejtnout se k něčemu takovýmu (a několikrát jsem u podobný řeže byl, když jsme hlídali veřejné akce), tak se ho prostě pokusím vypnout zezadu...rukama/obuškem/přilbou (jezdím povětšinou na motorce) čímkoli...i když bych samozřejmě počítal s tim, že se to nepovede a budu čelit útoku sám.
Každej má jinou kuráž i jinou vybavenost, ale jak psal reddog...zkuste si projít kurzy obrany/sebeobrany...neudělá to z vás Chucka Norrise, ale najdete a možná posunete svoje mantinely, jak fyzický, tak především psychický.
Ale jak říkám...můj uplně hloupej a neandrtálskej pohled na věc... :?



pesi
Příspěvky: 305

Příspěvek#45 » stř 28. srp 2013, 09:40

Možná se mýlím, ale tak nějak mezi řádky všech (nebo lépe většiny) příspěvků čtu rozpor mezi
A. Je správné toho šmejda sejmout a obhájím si to před soudem,
B: je správné toho šmejda sejmout ale soud mi to asi neuzná a půjdu bručet.

Sorry, ale to je IMHO velmi zcestná úvaha. Protože motivací by nemělo být "sejmout šmejda" ale zabránit mu v útoku - ochránit napadeného. To znamená, začnu na něj a uctivé vzdálenosti řvát, ať toho nechá, že už je zavolaná policie (a to je třeba skutečně zajistit, třeba jiným svědkem). Nemá smysl se dohadovat co bude následovat, protože to je jen a jen na něm. A když toho nechá a třeba i uteče, tak je to výhra. Dosáhl jsem toho co jsem chtěl! A kdyby chtěl zaútočit na mně, je to jednak jiná situace, jiný útok a IMHO daleko lepší obhajitelnost NO a ev. použití zbraně.

Od chytání, zajišťování a trestání šmejdů jsou tu státní orgány a ne civil s ZP sk E.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti