Psychologické vyšetření

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#121 » čtv 12. zář 2013, 12:40

Nevím, jestli je posudek platný "nějak obecně", byť předpokládám, že k tvému obvoďákovi zaslán bude. Přesto si myslím, že nic nebrání vypracování jiného posudku u jiného lékaře (stačí se podívat k našim soudům, kolik naprosto různých posudků je možné vypracovat o jediné byť třeba zdánlivě zřejmé věci).

Uživatelský avatar
Mobster
Příspěvky: 637

Příspěvek#122 » čtv 12. zář 2013, 12:47

No tak to je drsný. Souhlasím s Markem. Nechal bych si udělat posudek ještě od jiného psychologa, ideálně od někoho, kdo nemá vazby na Tvého praktického lékaře a dál bych to řešil. Mimochodem, mám takový pocit, že máš právo se do nějaké určité lhůty odvolat proti nepříznivému posudku. Myslím, že to je do 30 dnů. Zeptej se praktika.

Uživatelský avatar
Mobster
Příspěvky: 637

Příspěvek#123 » čtv 12. zář 2013, 13:09

Tak pardon. Odvolání je možné pouze do 15 dnů. Je to napsané i na formuláři, který je tady na stránkách ke stažení.

Každopádně, dej pak vědět, jak jsi pořídil. Hodně štěstí!

Uživatelský avatar
pufik
Příspěvky: 166

Příspěvek#124 » čtv 12. zář 2013, 14:44

Daniel92 píše:Připomínám, že jsem několikrát byl z vlastní vůle na psychoterapii, neboť jsem si chtěl s někým promluvit o rozchodu, který jsem zažil. Je to však už několik let. Tzn. že jsem se chtěl z vlastní iniciativy stát co nejvyrovnanějším.


Daniel92 píše:Psal jsem výše, že jsem chodil z vlastní iniciativity na psychoterapie, protože studuji psychologii a zajímalo mě, jak psycholog pracuje. Praktickému jsem to takto řekl, ale on řekl, že jelikož chodím k psychologovi, musím na psychotesty.


Tak nevím...

Uživatelský avatar
pufik
Příspěvky: 166

Příspěvek#125 » čtv 12. zář 2013, 14:51

Nicméně být tebou tak zkusím následující, poprosil bych uživatele Jericho ze střelectví a nechal si vyšetření provést u něho, budeš mít záruku, že není odpůrcem zbraní a že vyšetření provede s maximální odborností.

Uživatelský avatar
Daniel92
Příspěvky: 16

Příspěvek#126 » čtv 12. zář 2013, 15:21

Jasně, tak já byl dlouhodobě zvědavý na práci psychologa a když jsem pak měl byť malinkou záminku tam zajít, tak jsem šel. Ty argumenty se přece nevylučují.

Díky za tip, určitě se mu ozvu.



Biermann
Příspěvky: 121

Příspěvek#127 » čtv 12. zář 2013, 19:16

No imho ve finále stejně skončíš změnou obvoďáka. Ono je to jako u soudu. Můžeš mít 10 posudků, 9 že jseš ok a jedinej, že seš "blázen" a obvoďák si může říct, že ti to prostě nedá. Pokud se k tomu teda obvoďák už od začátku staví negativně, tak bych se na další posudky zrovna moc nespoléhal.

Faktem je, že je to situace dost na levačku. Protože i když změníš obvoďáka, tak ten nový dostane kartu a tam pravděpodobně bude uvedeno, žes žádal, žes byl poslán na psychotesty, že vyšly negativně atd. Takže si myslím, že ani ten nový by to případně nemusel moc chtít dát.



xlenin
Příspěvky: 2

Příspěvek#128 » pát 15. lis 2013, 15:28

Přidám svoji zkušenost s vyšetřením. Obvoďačka mě poslala na psycho, abych měl vyjádření "jestli to (ZP) vůbec můžu mít". To moc nepotěšilo, odložení vydání ZP a psychologové bohužel nepracujou zadarmo. Poslala mě za psycholožkou na poliklinice na Proseku, ale nikdo tam nebyl (v ordinačních hodinách, samozřejmě), tak jsem to po půl hodině čekání vzdal a rozhodl jsem se vygooglit někoho jiného. Obědnal jsem se k psycholožce někde na Hradčanské (nevím jestli můžu dát odkaz, jestli by to nepůsobilo jako reklama), s tím že vyšetření vyjde na 1400(vyzevlil jsem 100 Kč studentskou slevu :lol: ).

Samotné vyšetření trvalo asi 2 hodiny, nejdřív se vyptávala proč to chci, kdy jsem se naposledy popral(v 2. třídě ZŠ o džusík), jestli budu nosit zbraň apod. Dál mi ukazovala obrázky rukou, co znamenaj a pak jeden prázdnej, že si mám nějaký gesto ruky vymyslet. Pak jsem vyplňoval ANO/NE test na 200 otazek (patrně nějakej osobnostní), různé obměny jedné otázky se objevovaly vícekrát (asi lie score), pak jsem ještě kreslil strom a mužskou a ženskou postavu. Pak jen vytiskla papír že nejsem blázen, řekla mi že si mám víc věřit (to vyšlo asi z toho ANO/NE testu) a že volba mé školy byla patrně správná (myslím že dělá nějaky poradenství tohoto typu, takže drobná přidaná hodnota).

Celkově to bylo celkem na pohodu, 1400 za vyšetření nepotěší, alespoň mám ale papír, kterej tvrdí že nejsem blázen (to jsem jim mohl říct rovnou ;) ).

Uživatelský avatar
ilicz
Příspěvky: 543
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#129 » pát 15. lis 2013, 16:01

Můžu si ten popis půjčit k případné argumentaci?



xlenin
Příspěvky: 2

Příspěvek#130 » pon 18. lis 2013, 00:07

Nejsem si úplně jistej jakou argumentaci máš na mysli, ale klidně můžeš.



Shras
Příspěvky: 171

Příspěvek#131 » sob 30. lis 2013, 20:14

Dobry den.
mam takovej hloupej dotaz. nevi nekdo jak se vyhodnocuje "Nemoci, které omezují zdravotní způsobilost"? jestli to je 1 nevadi 2 jsou problem. etc
Diky



Piggy
Příspěvky: 1868

Příspěvek#132 » sob 30. lis 2013, 20:49

Něco máš přímo ve vyhlášce (např. u určených chorob musí uplynout nějaká doba bez příznaků, nebo je stanovena minimální zraková ostrost), jinak obecně platí, že se vyžaduje souhlasné stanovisko příslušného specialisty, případně se stanoví omezení (povinné brýle apod.).
Shras píše:jestli to je 1 nevadi 2 jsou problem. etc
Takže jak kdy :?

Uživatelský avatar
Mobster
Příspěvky: 637

Příspěvek#133 » ned 1. pro 2013, 09:25

Shras píše:Dobry den.
mam takovej hloupej dotaz. nevi nekdo jak se vyhodnocuje "Nemoci, které omezují zdravotní způsobilost"? jestli to je 1 nevadi 2 jsou problem. etc
Diky


Jsou nemoci, které úplně vylučují zdravotní způsobilost (např. schizofrenie) a nemoci, které ji omezují (např. afektivní poruchy). Více zde http://zbranekvalitne.cz/legislativa/493-2002. Konečné slovo má samozřejmě lékař.



vladimeer
Příspěvky: 13

Příspěvek#134 » pát 13. pro 2013, 12:51

Ahoj. Mne na celém tom psychologickém vyšetřování zajímají dvě věci:

1. Odpovědnost lékaře.

Častokrát zaznívá, že obvodní lékař si nevezme na triko, kdyby člověk, kterýho má v evidenci (záměrně nepíšu jeho pacient) následně po vydaném potvrzení o zdravotní způsobilosti někoho se zbraní zastřelil. To mi přijde jako dost podivný alibismus, neboť si nedovedu představit, jak by taková odpovědnost vypadala a co mu, lékaři, hrozí. A co mu hrozí v případě, že i psycholog vydá kladný posudek a on stejně někoho zastřelí (nikoliv v sebeobraně samozřejmě)?

2. Dejme tomu, že člověk přistoupí na tuhle hru a nechá se otestovat na to, zda je nebo není normální, plnohodnotný člověk. A výsledky testů a rozum a názory psychologa rozhodnou, že neprošel. Co dál? (Tohle se týká i profesionálních řidičů.) Pokud někdo rozhodne, že mám nějakou vadu a ta mi znemožňuje normálně svobodně žít a pracovat (práce se zbraněmi, přáce řidiče) - mám nárok na nějakou kompenzaci od státu - formu invalidního důchodu? Přijde mi, že každý, kdo neuspěl, stáhl ocas mezi nohy a šel dál se svým postižením a nálepkou člověk druhé kategorie žebrotou.

Také by mě zajímalo, zda je zákonem přesně stanovená forma tohoto psychologického vyšetření, podobně, jako jsou přesně dané otázky ke zkoušce žadatele o ZP, otázky v autoškole a podobně. Přijde mi totiž, že někdo stvořil kouzelné sousloví "psychologické vyšetření" a dál to nechal osudu. A pokud je mi známo i nadále platí, že nikdo nemusí dělat nic, co není zákonem nařízeno.



Piggy
Příspěvky: 1868

Příspěvek#135 » ned 15. pro 2013, 10:45

1. Odpovědnost lékaře si umím představit v případě, že vystavil prokazatelně nesprávný posudek: například žadatel se léčí s něčím, co vylučuje způsobilost, a doktor mu ji přesto potvrdí. Konkrétně třeba u müslivce nenapíše povinné brýle a ten pak střelí honce :lol:
2. Obecně naprostá většina vad, které tě nějak omezují, ani zdaleka nestačí na invalidní důchod :(
Zákon neřeší detaily, ale nařizuje podrobit se "psychologickému vyšetření". Jeho obsah může a nemusí být někde popsaný - třeba u řidičů musí mít (dopravní) psycholog specializaci + akreditaci od ministerstva a má předepsanou náplň vyšetření.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: DaveCZ, JirkaCV, Sedmej, skagerak a 32 hostů