Popel z cigarety na střelný prach

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
Uživatelský avatar
Joe
Příspěvky: 680

Příspěvek#1 » čtv 6. úno 2014, 22:08

„Obsah nábojnic vysypal do popelníku na stole. Jelikož při demontáži kouřil a popel z cigarety odklepával do téhož popelníku, došlo k explozi vysypané zápalné směsi a následnému popálení muže,“ konstatoval policejní mluvčí.
http://www.novinky.cz/krimi/326805-vybu ... prach.html

Hodně slibný pokus o Darwinovu cenu...



tempest
Příspěvky: 167

Příspěvek#2 » pát 7. úno 2014, 06:38

V souvislosti s Darwinkou mne nenapadl :D Kdyby měl vydelaborovaný nadkritický množství (pro neznalé cca 25kg+) bylo by to zajímavější a o nominaci by se dalo uvažovat...
Opět je to tady: "...výbuch... explodoval" - kdy se konečně naučí novinářští paraziti rozlišovat deflagrace/detonace, zahoření/výbuch... I když Novinky pořád o fous lepší než TV Hovna - ta to nafoukla jak mýdlovou bublinu až mi z toho bylo na nic. Jak tam měl černou popraskanou ruku, atd., atd....
Takových úrazů je v průběhu roku fůra, proč by měl mít zrovna tenhle nějakou větší mediální odezvu? Když pominu, že je to o trochu větší blb než jiní, důsledky jsou obdobný. I já sám jsem si jednou "vyžíháním" prošel a výsledkem bylo 11dní na JIPce a čtyři dny slepoty, a psalo se to někde? (Naštěstí) ne!



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#3 » pát 7. úno 2014, 10:40

Mmch. co je to "funkční nábojnice"?

Uživatelský avatar
graver
Příspěvky: 656
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » pát 7. úno 2014, 19:06

Víte, pánové, on každý není znalec a proto mu musí být servírovány pouze elementární pojmy. Kdyby ti novinářští paraziti napsali, že došlo k deflagraci, patrně by se obyčejný člověk domníval, že se dotyčný posral. Tomu, že to fakt hustě řóchlo, asi rozumí každý. A kdyby vám někdo prezentoval fakra mimo "váš" obor pomocí oborového slangu či odborné terminologie, asi by se vám to nelíbilo.
Poselství tedy i přes ty odborné lapsy bylo pochopitelné - ten blbec vysypal střelný prach do popelníku a pak si tam odklepl.

Uživatelský avatar
fejfarz
Příspěvky: 540
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » sob 8. úno 2014, 05:47

Já to pochopil spíš tak že to cigáro tam típnul kdyby si jen odklepl tak ten popel není tak žhavý. V podstatě to ale nic nemění na tom to že dotyčný je deb*l no.

Uživatelský avatar
Kalič
Příspěvky: 304

Příspěvek#6 » sob 8. úno 2014, 10:36

Připomíná mi to podobnou příhodu chlapíka, který žehlil a po zazvonění telefonu zvedl k uchu "sluchátko". Instinktivní a mnohokrát opakované pohyby umí dělat divy.
Samozřejmě je k podivení, kolik si ten dotyčný myslel, že za těch deset hliníkových trubiček dostane ve sběrně.



bibros
Příspěvky: 86

Příspěvek#7 » pon 10. úno 2014, 09:18

fejfarz: Jen pro info, výmetnou složí u signálních nábojů je černý prach a tomu opravdu stačí málo. Takže i jen to odklepnutí............



hh
Příspěvky: 15

Příspěvek#8 » pon 10. úno 2014, 09:43

tempest píše:... Opět je to tady: "...výbuch... explodoval" - kdy se konečně naučí novinářští paraziti rozlišovat deflagrace/detonace, zahoření/výbuch...

Tedy nechci do toho moc rejpat, ale co vám v tom článku vadí? Podle terminologie běžně používané v chemii je exploze obecný pojem a podle rychlosti expanze se dělí na detonaci, resp. deflagraci. Pokud v nějakém jiném oboru je slovo exploze podřazeno pouze pod detonaci, tak si stěžujte u těch odborníků, že se nemůžou dohodnout, ne u novinářů.



tempest
Příspěvky: 167

Příspěvek#9 » pon 10. úno 2014, 12:47

Pravda. Ale já mám z rovna s tímhle problém v tom, že pro neznalé je automaticky spojený "výbuch" s bůhvíjakou apokalypsou. A na vině jsou opět média, která tento omyl přiživují. A tak vzniká z komára velbloud, naprosto zbytečně. České slovo "zahoření" se mi zdá nejvhodnější a hezky diskrétní..



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#10 » pon 10. úno 2014, 14:49

OT dotaz: je správně termín "exploze/výbuch" v případě tlakové nádoby (vybuchl kotel, loď se topí!)?

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#11 » pon 10. úno 2014, 18:58

Loď se netopí ale potápí, topí se živý tvor (utopit x potopit). (c) Saturninova kancelář pro uvádění informací na pravou míru.

Uživatelský avatar
Urdo von Fuj
Příspěvky: 345

Příspěvek#12 » úte 11. úno 2014, 07:58

hh píše:Podle terminologie běžně používané v chemii je exploze obecný pojem ...


doplnil bych, že první obecné dělení je exploze/imploze, česky: výbuch a vbuch

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů