Příslušenství

Black Powder a vše co k tomu patří


mušketýr
Příspěvky: 69

Příspěvek#31 » sob 31. kvě 2014, 15:16

patron krabička
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



TomSmith
Příspěvky: 63

Příspěvek#32 » ned 1. čer 2014, 10:07

Vypadá to pěkně, ale dávat k polopatronám zápalky do stejné krabičky se mi nelíbí.
Aby z toho při nějakém podařeném nárazu nevznik gatling ;)

Uživatelský avatar
sagitarius
Příspěvky: 146
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#33 » ned 1. čer 2014, 10:17

Pravdu díš, moc bezpečně to nevypadá, i když iniciovat zápalku zase není tak lehké. Ale přes to bych mezi udělal nějakou přepážku na pantíku.



mušketýr
Příspěvky: 69

Příspěvek#34 » ned 1. čer 2014, 11:31

ahoj..dávám mezi to voskovej papír,ale je to pravda rozdělím to na dvě nezávislé poloviny....

Uživatelský avatar
sagitarius
Příspěvky: 146
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#35 » pát 28. lis 2014, 18:35

Pánové, pokud někdo shání dřevěnej soudek na prach, tak dnes se v Lidlu objevila Columbijská káva v dřevěným soudku za 110,-Kč. Soudek odhaduju velikostí tak na cca něco přes kilo Vesuvitu. Je sice potisklej, ale 80 šmirgl a za 15 minut byl čistej. Zalepit víko, udělat díru se špuntem a super soudek na BP.



TomSmith
Příspěvky: 63

Příspěvek#36 » sob 29. lis 2014, 20:39

Asi to bude vypadat pěkně a stylově, ale jestli to už není na hraně zákona ;)

§ 6
Látky a předměty lze přechovávat

c) v původních obalech výrobce nebo takových obalech, které splňují požadavky na bezpečnost obdobně jako původní obaly,

Uživatelský avatar
sagitarius
Příspěvky: 146
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#37 » ned 30. lis 2014, 11:22

Troufnul bych si tvrdit, že dřevo je právě bezpečnější, než plastová lahev. Napustil jsem to tungovým olejem, udělal obruče z měděnýho zemnícího pásku z Bauhausu, a vypadá to naprosto super.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1572

Příspěvek#38 » ned 30. lis 2014, 11:50

Dovolím si oponovat. Plastová láhev je antistatcky upravená, a v případě vznícení je její případné roztržení téměř bez následků.

Uživatelský avatar
sagitarius
Příspěvky: 146
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#39 » ned 30. lis 2014, 13:19

Ale kdepak. Ty plastový lahve jsou pevnější, než ten soudek poskládanej s ohnutých lišt. Navíc ty lišty nejsou z tvrdýho dřeva (ořech) a jsou celkem tenký, nehledě na víko. Věř, že v tý origo flašce by to nadělalo víc paseky. V soudcích se to skladovalo stovky let, a to byly daleko pevnější sudy, a na podstatně větší množství, než je kilo.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1572

Příspěvek#40 » ned 30. lis 2014, 14:12

Nechci rozvíjet zbytečnou diskusi, ale ten plast m.j. neudělá střepiny. A v minulosti maléry byly, ale holt se braly jako samozřejmost. Kdyby to bylo ideální řešení, používá se dál, jako třeba u vína.

Uživatelský avatar
sagitarius
Příspěvky: 146
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#41 » ned 30. lis 2014, 15:18

V tom případě se zkus zamyslet nad rozdílem mezi složitostí a cenou výroby jedné plastové flašky a dřevěnýho soudku.....

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1572

Příspěvek#42 » ned 30. lis 2014, 15:49

Ale o tom to přeci není. Pro tebe je prostě soudek hezčí, stylovější (a obojí je pravda), a nemá tě smysl dál přesvědčovat ... Přesně k tomuto jsem nechtěl dospět ;)

Uživatelský avatar
molegabet
Příspěvky: 96

Příspěvek#43 » pon 1. pro 2014, 01:32

Nápad dobrý, ale...

... co takhle déšť, resp. mlha, rosa, vlhký podzim?
Plastovou flašku Vesuvitu mohu klidně vzít na kanoi - a když se cvakne, tak prach bude jedna z nejsušších věcí! :D

Uživatelský avatar
molegabet
Příspěvky: 96

Příspěvek#44 » pon 1. pro 2014, 12:35

Jinak samozřejmě, že se soudky používaly celá staletí.

Ale to je obecně technologická záležitost: staletí se také voda převážela v sedlových čutorách z maštěné kůže nebo voskované kůže, příp. se olivy vozily v amforách přivázaných dvojicí lan.
Kdo z vás by dnes byl ochoten se napít toho "biologicky bohatého nápoje", jenž v té čutoře po nějaké době používání NUTNĚ vznikl? Nebyly myčky, nebyly saponáty, a vymýt koženou nádobu téměř nelze. Stejně tak kdo z vás by se chtěl tahat z krámu s amforou, aby si k večeři dal olivy?

Určitě je to dobovější a je to skvělý nápad na akci, na nějaké LH ležení etc. Ale na dlouhodobé skladování mi skutečně přijde vhodnější ten inertní plast, stejně jako na uchovávání v terénních podmínkách.

Nechci být moc OT, ale dovolte mi jedno srovnání: roky se zabývám tradiční lukostřelbou v té nejpůvodnější podobě, tj. repliky celodřevěných luků z doby kamenné. Klidně s tím můžete jet na turnaj analogický stylu WiCz a docela mít i slušné skóre a přestřílet řadu moderních luků. Jak ale začne pršet, nebo být brutálně vlhko, je prostě zle. Dřevěné šípy to nesnášejí, celodřevěné luky jdou do kopru, pokud máte původní tětivu, tak se brutálně vytáhne, pírka si lehnou a střílíte rovnou tyčkou! :(
Moderní kosmické materiály vydrží déšť, zimu, vlhko ... dokonce jeden borec z hecu nechal svůj starší sportovní luk přes zimu pod sněhem ... :idea: napnutý :idea: ... nic moc se mu nestalo. Můj akát by se do týdne poroučel do věčných lovišť a nechat jej napnutý stát doma v koutě, tak je hotový nejpozději do měsíce i v ideálních podmínkách.
Proč to píšu: i my, co střílíme těmito "primitivními" luky, si je vozíme zabalené do igelitů, šípy v plastových tubusech, a vybalíme těsně před akcí!
Ono zkřiveným šípem toho moc netrefíš a zkroutit se může po nějakém táboření na zarosené louce jedna dvě. :roll:

:idea: Proto většina z nás přece používá i naprosto současné konzervační prostředky proti rzi, a nenatíráme zbraně tím, co se používalo v minulosti. :idea:

Čili bavíme-li se o tom, co je praktické a vhodné na skladování v normální domácnosti, tak ten plast od výrobce bych viděl jako nejbezpečnější a nejekonomičtější variantu. Jistě to lze i jinak, ale to lze jistě i brambory loupat pazourkovým nožem ... na akci to děláme ;), ale kuchyň doma fakt máme vybavenou jiným než kamenným náčiním. :lol:



TomSmith
Příspěvky: 63

Příspěvek#45 » úte 2. pro 2014, 00:01

Ty třísky jak píše Peggy jsou přesně nebezpečím toho soudku, byl k tomu docela zajímavý díl v MythBusters, kde řešili zda je pravda že u lodních bitev bylo více zranění od třísek vytržených dělovou koulí než dopadem koule samotné.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů