BP zbraně a sebeobrana

Black Powder a vše co k tomu patří

poota

Příspěvek#16 » stř 25. čer 2014, 00:21

molegabet píše:To je tedy ovšem potom mlácení prázdné slámy: dej odkaz na REÁLNOU BP zbraň, kterou máš na mysli, nebo dostatečně srozumitelně předlož REALIZOVATELNÝ NÁVRH / představu takové zbraně.

Na Tvoje přání, na štičí rozkázání - konečně proč ne?
Jenom ještě specifikuj, jak náročnou výrobu by sis představoval - tedy s jakou úrovní strojního vybavení. Pochopitelně jinak bude vypadat konstrukce pro vrtačku a svěrák a jinak pro soustruh a frézu.

molegabet píše:1. uveď sériově vyráběnou, nebo alespoň na zakázku v nabídce dlouhodobě dostupnou předovku s dvojčinnou spouští. Kategorie D. Já takovou neznám ... ale určitě jsou, když o tom mluvíš.

Taky takovou neznám, ale třeba dva příklady dvojčinné spouště jsem dával do vlákna "Deringery a derringery", konkrétně modely Correvon 1854 a Cooper. Pokud se bavíme o dvojčinné spoušti jako takové, disponuje jí drtivá většina revolverů a značná část modernějších pistolí, takže není problém vytvořit si na stejném principu svou vlastní variaci.

molegabet píše:Pistole, kterou musíš obden vystřelit, vyčistit a znovu nabít, je k těmto účelům k ničemu. Ale i každý týden vybít lauf, vypucovat a naládovat, to je také nepraktické. A tady už s tou spolehlivostí broků po dvou měsících na svém místě bych byl tedy opatrný...

Opatrnosti není nikdy dost, takže bude nejspíš záležet na tom, jak dalece se podaří utěsnit navážku - tenhle problém řeší i ostatní černopraché deringery. Není problém zkusit v praxi, jak s konkrétní zbraní vypadá výstřel po týdnu, po měsíci, po dvou, po půl roce a nebo třeba po roce a podle toho si stanovit vlastní interval přebíjení tak, abych se mohl na zbraň spolehnout. Raději ještě připomenu, že u předovky lze navážku těsnit různými způsoby a mám pocit, že i skutečně dokonale, čímž myslím třeba i proti kondenzaci vlhkosti.

Zdravím - poota

poota

Příspěvek#17 » stř 25. čer 2014, 00:55

mušketýr píše:...ale nutná obrana je krizová situace a znám případy (to nemyslím střelbu na střelnici) kdy ve stresu nemohly ani zasunout zásobník natož něco trefit...

Naprosto souhlasím a jsem toho názoru, že zbraň pro sebeobranu má být konstruována tak, aby pro výstřel jediným nutným úkonem bylo stisknutí spouště. V situaci, kdy záleží na zlomcích vteřiny a ve stresu může být i prostá pojistka nečekanou komplikací a člověk si nemusí být schopen včas uvědomit jestli má momentálně zbraň zajištěnou a nebo odjištěnou a kterým směrem se "zrovna tahle" vlastně odjišťuje - vypadá to sice absurdně, ale stačí mít mezi zbraněmi jedinou, která se odjišťuje jinak než ostatní a malér je jedna dvě.
Osobně jsem proti pojistkám a pojistkám pojistek - pokud někdo chce pojistky, tak ať si jde do pojišťovny.
Pokud chci vystřelit - stisknu spoušť; pokud vystřelit nechci, spouště se nedotýkám!
Je to naprosto jednoduché a spolehlivé.
S prstem na spoušti je náramně snadné nechtěně vystřelit leknutím třeba při nečekaném zvuku.

Zdravím - poota

molegabet

Příspěvek#18 » stř 25. čer 2014, 11:11

poota píše: Raději ještě připomenu, že u předovky lze navážku těsnit různými způsoby a mám pocit, že i skutečně dokonale, čímž myslím třeba i proti kondenzaci vlhkosti.

Také si to myslím.
Ovšem natlouci poměrně dlouhý a v drážkách navíc mazaný ogivál do laufu je něco jiného, než broky. Broky těsníš ucpávkou, samozřejmě nějak maštěnou, která ale bude dlouhodobě odolávat váze a možná drobným, zpočátku skoro mikroskopickým nárazům poměrně těžkých broků. Její přilnavost ke stěnám laufu bude úplně někde jinde, než do drážek zalisovaný ogivál. Logicky bude poměrně tenká, takže plocha kontaktu s laufem malá, navíc kluzká a pórovitá ... bude to filc, ne?

U brokovnic se dá uvažovat o nějakých cartridge na broky, nebo papírových polopatronách, které se tam vcelku nasunou a jen dotěsní filcem - pak se broky nebudou hýbat a sama cartridge bude trochu nějak v hlavni držet. Tohle si u rozměrů derringeru moc nedovedu představit. A Howdah, kde by to asi šlo, zase není to pravé ořechové na sebeobranu s denním nošením ... ;)

ad nástroje k výrobě - vybavená puškařská dílna. Bavíme se o zbrani, kterou někdo bude ochoten vyrábět, ne DoDo ani bastl-chlastl.

mušketýr

Příspěvek#19 » stř 25. čer 2014, 12:55

Plastový kontejner na broky se ti nepohne a ani nemusiš mazat to samé jako podkaliberka v plastovém košíčku....

peggy
moderátor

Příspěvek#20 » stř 25. čer 2014, 13:25

Akorát že na blízko ten kontejner půjde v celku a jednou dírou. Pak hromadná střela ztrácí půvab.

TomSmith

Příspěvek#21 » stř 25. čer 2014, 14:47

Místo košíčku by šlo použít Wax Slugs, s tím že by se to odlilo do vhodné formy uzpůsobené ráži brokovnice.
Jak daleko za hlavní se to rozpadne na drobné ale netuším.

molegabet

Příspěvek#22 » stř 25. čer 2014, 15:26

mušketýr píše:Plastový kontejner na broky se ti nepohne a ani nemusiš mazat to samé jako podkaliberka v plastovém košíčku....

Ale ano, to koneckonců píšu výše, ale to platí pro reglrechtskou brokovnici.
U derringera?
Nebo něčeho podobně velikého?
Aby ten lauf nebyl širší než delší! :mrgreen:

peggy
moderátor

Příspěvek#23 » stř 25. čer 2014, 16:46

TomSmith píše:Místo košíčku by šlo použít Wax Slugs, s tím že by se to odlilo do vhodné formy uzpůsobené ráži brokovnice.
Jak daleko za hlavní se to rozpadne na drobné ale netuším.

Nerozpadne, proto je to slug. Na desítky metrů jednou dírou.

Majkl

Příspěvek#24 » stř 25. čer 2014, 18:57

jj WaxSlug - potvrzuju, takhle si představuju střelivo na Zombie. Účinek na měkké a polotvrdé cíle naprosto devastující a přitom průraznost tvrdých celkem dost dobrá :twisted:

mušketýr

Příspěvek#25 » stř 25. čer 2014, 18:59

nemyslel jsem komerčně vyráběné plastové kontejnery,ale pode mých zkoušek je rozptyl 3mm broků na 4m kolem 50cm..chce akorát přijít na to jak a nedržet se již navržených kontejnerů, střely si odlévá také většinou každý sám a přijde na to co je pro jeho zbran to nej....

sided
moderátor

Příspěvek#26 » ned 29. čer 2014, 19:45

poota píše:Naprosto souhlasím a jsem toho názoru, že zbraň pro sebeobranu má být konstruována tak, aby pro výstřel jediným nutným úkonem bylo stisknutí spouště. V situaci, kdy záleží na zlomcích vteřiny a ve stresu může být i prostá pojistka nečekanou komplikací a člověk si nemusí být schopen včas uvědomit jestli má momentálně zbraň zajištěnou a nebo odjištěnou a kterým směrem se "zrovna tahle" vlastně odjišťuje - vypadá to sice absurdně, ale stačí mít mezi zbraněmi jedinou, která se odjišťuje jinak než ostatní a malér je jedna dvě.
Osobně jsem proti pojistkám a pojistkám pojistek - pokud někdo chce pojistky, tak ať si jde do pojišťovny.
Pokud chci vystřelit - stisknu spoušť; pokud vystřelit nechci, spouště se nedotýkám!
Je to naprosto jednoduché a spolehlivé.

Máš úplnou pravdu, taková zbraň ale existuje a prodává se. Jmenuje se Glock ;) . Jen to teda není předovka.

poota

Příspěvek#27 » ned 29. čer 2014, 22:13

Měl jsem za to, že jsme zatím došli k tomu, že se zde budeme zabývat:
- jednorannou
- brokovou
- perkusní
- černoprachovou
- kapesní
- předovkou
Nehledáme tedy nic, co se momentálně běžně vyrábí a prodává, ale snažíme se z již kdekoli jinde použitých a osvědčených konstrukčních uzlů sestavit jakýsi "deringer", který by se dal vyrábět za přijatelnou prodejní cenu.
Osobně jsem přesvědčen, že se tohoto cíle dá dosáhnout - orientační náčrtky řešení pro výrobu bez speciálního vybavení už mám, nicméně pro výrobu v dobře vybavené dílně a na profesionální úrovni je vhodné použít trochu jiná řešení problémů. Takový vývoj ovšem nejde řešit přístupem "hup na krávu - už je tele", ale uvažovaná řešení je nutné nechat "uzrát". Sestavit něco opravdu jednoduché a přitom funkční je kupodivu docela složitý proces.

Zdravím - poota

molegabet

Příspěvek#28 » ned 29. čer 2014, 23:46

V každém případě mnozí zde budeme s napětím čekat, s čím přijdeš.
Obrázek

mušketýr

Příspěvek#29 » pon 30. čer 2014, 06:32

poota

máš pravdu.....spouštěcí mechanismus dvojčinný je složitý,když chceš aby první zmáčknutí byla horní hlaven a druhé spodní ....a to samé při natažení kohoutku..kratší natažení horní hlaven a delší natažení spodní..to vše samočinně bez jiné manipulace jen mačkáš nebo natahuješ..myšleno vše v jednom mechanismu...něco podobného už mám,ale bez patentového ošetření to není vhodné zveřejnovat....záleží na tobě co chceš,aby ti pak nebylo líto,ze jsi něco vymyslel a nic s toho nemáš..pamatuj ve zbraních jsou velké peníze......

matias

Příspěvek#30 » pon 30. čer 2014, 19:04

Probůh, proč pořád řešíte věci dávno vyřešené? Co chcete patentovat? Systém SA/DA použitý
před téměř stopadesáti lety u derringerů Remington či mnoha už perkusních revolverů? Spíš se
zajímejte, jaká je min délka hlavně nejen z důvodu potřebného krytí, ale i energie brokového
shluku. A kdo Vám potom ušije futrál alá Mauser C96 pro SKRYTÉ a relativně pohodlné nošení.

Zpět na