Služební plasťák vhodný na sport

Glock a spol.
Uživatelský avatar
johnnyjak
Příspěvky: 580
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1 » čtv 9. říj 2014, 15:30

Téma hovoří za všechno - používáte běžnou pistoli s polymerovým rámem na sportovní střelbu? Mám na mysli spíš dynamické disciplíny, ale pokud si s plasťákem někdo troufne i na seriózní mířenku... ;)
Které vlastnosti zbraně považujete za nejdůležitější? Dobrý chod spouště, dobrou ergonomii, dostupnost náhradních dílů a servisu...?

Někdy (možná oprávněně) slýchám, že toto odvětví je doména těžkých ocelových pistolí typu CZ Shadow. Nicméně mnozí střelci mě svým uměním stále dokola přesvědčují o tom, že lze střílet velmi rychle a přesně v podstatě z čehokoliv :D .



kubass_hk9
Příspěvky: 458

Příspěvek#2 » čtv 9. říj 2014, 22:16

Není to sice odpověď na tvou otázku, ale i plasťáky jsou na sport... viz. třeba H&K USP Expert

Uživatelský avatar
johnnyjak
Příspěvky: 580
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3 » ned 12. říj 2014, 12:04

Máš pravdu, to už bychom se ale mohli dostat například až ke K100 X-Calibur, nebo SVI 2011 ;)

Ale mně jde spíš o výchozí platformu - pokud je základní verze povedená a střílí se z ní dobře, je tu předpoklad, že sportovní provedení bude ještě lepší.
Mimochodem: na závodech nevídám mnoho USP, z plasťáků jasně převažují Glocky. Znamená to ale nutně, že jsou lepší? Asi ne.

Uživatelský avatar
Int1m1thy
Příspěvky: 1498

Příspěvek#4 » ned 12. říj 2014, 12:18

Ne ale jsou nejuniverzalnejsi...

Uživatelský avatar
fejfarz
Příspěvky: 540
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » ned 12. říj 2014, 15:48

Pokud se s Glockem naučíš střílet tak s ním není problém střílet jak mířenku tak i akčnější střelbu. Já s ním střílím všechno a nemůžu si stěžovat. Zkusil jsem plastové CZ zbraně , ale Gloček jasně vyhrál :-) Kromě toho díly na Glocka jsou levné a dostupné a přednost této zbraně je že je jednoduchá a snadno rozebiratelná kvůli kompletní údržbě. Jasné je že kovové sportovní zbraně CZ budou asi lepší ale právě s Glockem jsem si nikdy ostudu taky neudělal. Na našich místních střeleckých závodech pravidelně obsazuji okolo desátého místa z dvaceti závodníků. Mohlo by to být lepší , ale to by chtělo lepší ruce :-) Nic jsem na něm skoro neupravoval pouze lehčí spoušť na 2 kg. Mířidla původní.

Uživatelský avatar
johnnyjak
Příspěvky: 580
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » ned 12. říj 2014, 20:25

Není sporu o tom, že s Glockem lze vyhrávat. Třeba Robert Vogel by mohl vyprávět ;) .
Typický sklon pažby je ale potřeba natrénovat, stejně jako charakter spouště. Já jsem G pouze několikrát zkoušel a připadá mi, že po zvládnutí by tyto vlastnosti dokonce mohly pomáhat rychlé a přesné střelbě. Navíc mají zbraně s přímoběžným úderníkem přirozeně delší záměrnou.
Máte někdo zkušenost se 17 a zároveň 34? Nikdy jsem neměl možnost přímého porovnání, ale logicky bude rozdíl delší hlavně mít pouze malý vliv na chování zbraně a delší záměrná může pomoct zmenšit chybu v zamíření...

Uživatelský avatar
johnnyjak
Příspěvky: 580
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » ned 12. říj 2014, 21:19

Další kandidát je slovenská K100. Má daleko přirozenější úchop a perfektně se vrací do záměrné. Ovšem originální spoušťák je pro mě záhada - na sucho se zdá být dost dobrý, ale abych dosáhl slušného výsledku na terči, dalo mi to neuvěřitelně zabrat. Navíc téměř vždy je alespoň jeden zásah zcela nesmyslně daleko mimo ostatní...
Mám v plánu vyzkoušet X-Calibur, který má údajně (nejen) díky změněným úhlům na ozubech kohoutu lepší chod. Navíc jde celý modul namontovat i do obyčejné K100.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#8 » pon 13. říj 2014, 16:00

K100 je super... Akorat potrebuje strelce, ktery UMI. Jeji bodovej spoustak a konstrukce umoznuje strilet veeeelmi presne a veeelmi rychle. Ale prave ta bodovost vede k tomu, ze kdo neumi 100% spoustet, strhne to cas od casu.

Co se tyce Glocka - 34ka ma vyhodu delsi zamerne. Rozdil delky hlavne je pro presnost minimalni. Ne vsichni, ale nekteri slusni strelci dokonce radsi strili G17 nez G34 - ze se jim s tim strili lip - ale to ciste o pocitu a vyzkouseni dle vkusu kazdeho soudruha.

Obecne - kup si to, co se ti nejlip drzi, co ti vyhovuje prubehem spoustaku a s tim se nauc poradne strilet. Misto investice do zkouseni zbrani to prostrilej tou jednou. Sportovni vysledek (at uz mirenka, nebo akcni) je z 95% zavisla na strelci a z 5% na zbrani (aklize se bavime o nejakejch soudobejch slusnejch zbranich)... Az Te bude brzdit tech 5%, zacni resit neco jinyho...
Nakonec prijdes na to, ze na sport je nejlepsi zelezo - tezky ram, lehky zaver a ze ta zbran nema nic spolecnyho se zbrani na noseni :-)

Uživatelský avatar
johnnyjak
Příspěvky: 580
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » pon 13. říj 2014, 19:37

CMK: díky, za hodnotný příspěvek

No právě že doposud jsem převážně používal 1911, která je bodovou spouští vyhlášená, a nemám s ní podobné problémy. Proto mě výsledky střelby z K100 tak překvapily.

PS: výsledky minulého Poutník Cupu ukazují, že rozdíl mezi dobrou pistolí a ne příliš dobrou pistolí je asi 10%. Jeden závodník se totiž zúčastnil jak se svoji závodní zbraní (93,88%), tak potom s CZ D-Compactem (83,57%).



lulinak
Příspěvky: 12

Příspěvek#10 » stř 15. říj 2014, 08:15

timto jsem si prosel pred par mesici, zalezi jake mas preference vuci mechanice, ja chtel SA/DA a kohout, cili ve finale to bylo rozhodovani mezi CZ Shadow a K100 Target, a vyhrala ta druha a zatim spokojenost, spoust je trochu zakerna bodovka, ale naucit se s ni a je vyhrano... pripadne X-Calibur, tam je to dotazeny jeste dal a pak uz neni moc co resit....

Uživatelský avatar
MKabar
Příspěvky: 1162

Příspěvek#11 » stř 22. říj 2014, 01:54

johnnyjak píše:Mimochodem: na závodech nevídám mnoho USP, z plasťáků jasně převažují Glocky. Znamená to ale nutně, že jsou lepší? Asi ne.


Urcite ano. USP je kvalitou materialu a spolehlivosti asi nejlepsi pistole z kategorie sluzebnich plastaku, jaka kdy byla vyrobena. Ale na zavodech to neuvidis, protoze to poradne kope (ten bazmekt ve vratne pruzine neni na snizeni zpetneho razu, ale zvyseni zivotnosti a naopak to zvetsuje zpetny raz, USP Compact ktery to nema ma mensi zpetny raz) a taky to je ergonomicke kopyto z 90. let a nejde to tak sjet Dremelem jak Glocka. USP Expert ma min. zpetny raz, ale to je 5" a tezky zaver. Takze ano, na rychlou strelbu je Glock opravdu mnohem lepsi nez USP.

Uživatelský avatar
MKabar
Příspěvky: 1162

Příspěvek#12 » stř 22. říj 2014, 02:36

cmk píše:K100 je super... Akorat potrebuje strelce, ktery UMI.


Mi se s K100 a Target ci Excalibur verzi strili nejsnadneji, kdyz se budu drzet plastaku bez domacich uprav, ciste jenom tovarni produkce. Strilel jsem uz asi vsema plastakama co me napadaji (krome chudaka jednorozce G20). (Uplne nejlehceji se mi ale strili samozrejme s celoocelakama typu TSa ci Shadowa).

G34 neladeny mi prijde slaby oproti USP Expertu, ladeny G17 je zas lepsi nez P30LS.
Snad bude VP9 Expert 5" hracka nekdy konecne, kdyz P30 Expert 5" se nekona a 28k za paskvil z CZUB nedam a na diamantoveho krasavce od p. Zendla bych se nedoplatil :-(.

Uživatelský avatar
tslaby
Příspěvky: 567

Příspěvek#13 » stř 22. říj 2014, 08:32

Zajímavé, že zde zatím nikdo nezmínil S&W MP 9. Podle mě je to konkurenceschopná zbraň. Měl jsem z ní možnost vystřelit pouze pár zásobníků, ale i tak mě překvapil malý zpětný ráz a celkem přijatelná spoušť. Ovšem je to hlavně moje subjektivní hodnocení.

Uživatelský avatar
Liberty
Příspěvky: 40

Příspěvek#14 » stř 22. říj 2014, 08:33

novej model CZ P-09 :))



Xerxes
Příspěvky: 484
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#15 » stř 22. říj 2014, 10:22

A co takhle Steyr M9-A1? Velmi příjemná zbraň...

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 hostů