Sdružení pro přebíjení



ludwyg
Příspěvky: 19

Příspěvek#1 » pon 8. zář 2014, 08:38

Ahoj,

nevím, zda něco podobného již existuje nebo by se dalo založit. Vycházím z toho, že pokud chci přebíjet náboje, tak se nejedná o malou investici a návratnost je delší, zvláště pokud nebudu přebíjet větší série. Časové vytížení takového stroje jednotlivcem také není velké. Napadlo mě tedy, že pokud by se dohodlo více zájemců a povedlo se založit občanské sdružení, tak by bylo zajímavé přebíjení pro další osoby. Aby sdružení nemuselo být držitelem zbrojní licence, tak by pouze vlastnilo pomůcky a materiály, na které se nevztahuje ZoZ - lisy, pračky, váhy apod. Asi by bylo vhodné, aby mělo sdružení vlastní prostory, kde by byli všechny tyto věci k dispozici.
Z toho mi vychází tedy, že by členové museli při zakládání vložit nějaký vklad + pravidelné členské příspěvky. Pokud by se například sešlo 15 osob, tak pokud by byl například vstupní poplatek 2000Kč a pravidelný příspěvek 100 Kč měsíčně, tak bude mít sdružení 30t Kč na pořízení vybavení a 1500 Kč měsíčně na nějaký pronájem místnosti. Za tu cenu bude se bude jistě dát sehnat vše vybavení kvalitní i nějaký menší prostor.

Výhody řešení:
- za menší peníze se mohu dostat ke kvalitnějšímu vybavení
- někteří doma již nenaleznou prostor pro přebíjení
- sdílení rad a skušeností
Nevýhody řešení
- vzhledem k nutnému pronájmu místnosti v dlouhodobém horizontu nevýhodnější (cca 5+ let)
- nutnost přizpůsobení se spoluvlastnictví - v době kdy chci já může aktuálně používat někdo jiný
- nutnost si vždy přinést a odnést střelný prach, zápalky apod.

Otázky zní:
Měli byste zájem být součástí takového sdružení (obecně/v Brně)?
Co byste od něj očekávali a jaká cena je ještě přijatelná?
Přehlédl jsem něco v legislativě, co celou myšlenku posílá do říše utopie?

Pěkný den,
Luděk

Uživatelský avatar
fejfarz
Příspěvky: 540
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » pon 8. zář 2014, 12:25

No mě by osobně nic takového nepřineslo. Základ je že se starám o svoje věci tak že jsou moje a ne nějakého sdružení kde všichni používají všechno a pak to tak vypadá. Zbytečné dohady kdo co rozbil atd. Další věc časový rozpis kdo kdy bude moci přebíjet svoje náboje aby tam nepřekážel jinému. Sám si přebíjím kdy mám chuť a čas a ne být omezován společným vlastnictvím přebíjecího lisu a příslušenství. Přebíjecí sady nejsou tak drahé popř. si půjčím a pak měsíčně splácím přijatelnou splátkou. Jak s materiálem. To si každý bude nosit svoje střely , prach , zápalky , nábojnice nebo to bude uskladněno v oné místnosti. Zbrojní zákon ukládá určité povinnosti jak tyto věci ukládat že. Je to jenom můj názor který by mě od toho odradil.

Uživatelský avatar
fixfokus
Příspěvky: 568

Příspěvek#3 » pon 8. zář 2014, 13:10

Před časem jsem o něčem podobném taky uvažoval, pouze v teoretické rovině. Lis a další vybavení by musely patřit jednomu (!) členovi skupiny, on by se o ně staral, u něj by bylo instalované. Žádný komunismus! Ostatní by si chodili přebíjet k němu - pro vlastní potřebu, dle zákona. Komponenty by si nosili vlastní, nebo je odkupovali od majitele zařízení. Za každý přebitý náboj by majitel zařízení inkasoval určitý poplatek, kterým by se umořovaly pořizovací náklady.



Vashan
Příspěvky: 28

Příspěvek#4 » pon 13. říj 2014, 09:01

V malém množství lidí (rozuměj 2, ve vícero myslím už by to dost dřelo) to může fungovat, vím z vlastní zkušenosti. Ve vícero se podle mne uplatní to co uvádí fejfarz.
Máme s kamarádem na půl lis, je instalován u mne. Celkem to funguje, i když už ve dvou je občas obtížné najít termín, kdy může kamarád přebíjet (abych já byl doma a on měl čas). Další věc je, že občas se něco rozbije a je třeba opravit - než dojde nový díl pár dní to trvá a to nepotěší.
Uvažovali jsme o rozšíření na 3 lidi, ale zavrhli jsme to hl. kvůli časové logistice.
Sice, pokud by byl lis v neutrálních prostorách, částečně se odstraní problém s časem, ale zase více lidí=více kolizí v pořadníku.
Navíc stačí jeden lempl , kterému se něco porouchá a bude laxní s opravou, nebo po sobě "jen" nebude uklízet a jde to celé do háje.



Chip
Příspěvky: 641

Příspěvek#5 » pon 13. říj 2014, 09:45

Takova vec nefunguje. Možna by fungovala kdyby jste přebíjeli jednu ráži, používaly stejný prach a podobné laborace. Jinak by jste museli vždycky měnit matrice, přestavovat lis a seřizovat ho, což je pěknej opruz. U kolegy na střelnici měli lis patřící střeleckému klubu a bylo to na nic.



davidoff
Příspěvky: 185

Příspěvek#6 » ned 12. čer 2016, 12:40

Ahoj,

dopredu asi reknu ze se mi jedna o Prahu a okolil. A asi to uz tady ruzne padlo mozna nekolikrat. Nebo je to naivni. Napadlo me, jestli nedat dohromady skupinku lidi (max. 4, ale podle zkusenosti ideal 3) ohledne prebijeni. Myslim jako nakup vybaveni, vymena zkusenosti, prebijeci "dychanky" :D. Nebo jestli bych se do takove skupiny nemohl zapojit. Jde mi hlavne o rozdeleni investic do vybaveni a zkusenosti.
Predesilam, ze s prebijenim nemam zkusenosti zadne. Jen jsem se rozkoukaval a vim, ze lisy jsou od cca 10t do treba 40t (pro domaci pouziti a chapu ze i vic a sky is the limit).
Nicmene se zvysujici se cenou naboju me prebijeni laka vic a vic. A taky jsem hracicka a koumal, takze i z tohohle pohledu.

Tak a ted do me proc je to blby napad a nebo proc to treba neni spatny napad :)

Uživatelský avatar
seton
Příspěvky: 273
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » ned 12. čer 2016, 12:49

Souhlasím s tebou, pořídil jsem .357 magnum a to už na přebíjení je.
Takže jsem pro, jsem v přebíjení taky nováček, ale souhlas, víc lidí pořídí lepší výbavu.
Tonda



davidoff
Příspěvky: 185

Příspěvek#8 » ned 12. čer 2016, 13:52

seton: Protoze jsem prave o teto razi taky uvazoval, tak je to pro me zajimave, protoze to uz se vyplati. Osobne mam zatim cz75B (9x19), ale pokud ceny naboju zacnou rust, tak se to porad vyplati.
Osobne nemam problem s porizenim zarizeni na dve raze.
Kdybych do toho sel sam, tak bych treba kupoval lis dejme tomu za 15t. Ale pri vice lidech bych sel i do drazsich a lepsich. A to neni jen lis, ale i pracka, atd. Pokud by se nasel nadsenec do odlevani, tak i dal :D
Ale jak rikam, jsem v tom naprosty laik, takze rad si necham poradit od zkusenejsich. Ale pokud bys byl pro, tak si te zatim pisu :)



franta599
Příspěvky: 638

Příspěvek#9 » ned 12. čer 2016, 14:10

no co se tyče společneho nakupu nejakych mašinek je to dost ošemetna situace... společne vlastnení mašinky na ktere v jeden moment muže byt jen jeden človek muže vyustit v hádky "ty jedes porad takže jsi ji opotřeboval - opravu zaplatis ty" nebo "ted tam chci jit ja" podle me by to mohlo dopadnout nedobře ač myšlenka dobra ..... je to jako když je vic majitelu firmy proste se to zachvili popere :lol: ošetřit by se to dalo treba nejakou smlouvou o oparavach a obsazení ale nevim nevim kdo by se s tim chtel sepisovat :ugeek:

Uživatelský avatar
seton
Příspěvky: 273
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » ned 12. čer 2016, 14:19

tak mé ráže, nad kterými bych s přebíjením uvažoval:
.357 Magnum - tím i .38 Speciál tady už se přebíjení hodí - jasná cenová úspora
9x19 - kupuji limity (GP P1) - tady sem s cenou 4Kč za kus spokojen
.32 auto (7.65 Br) - tady asi nikdo nepřebijí, ale jsou dražší než lugery (cena kolem 6,50 za S&B)

Brokovnice 12 - z trapů/skeet; dělat Slugy (musí se odlít střela)
https://www.youtube.com/watch?v=QN8i5z-KJ1g

https://www.youtube.com/watch?v=7kYMt7y3K2o

Cena je cca 3x vetší za Slug, jak za skeet a bez dalších, jen s odlitkem z toho co vysypeš ..... no není to nádhera



davidoff
Příspěvky: 185

Příspěvek#11 » ned 12. čer 2016, 14:30

franta599: Dik za nazor, pro to jsem to sem hodil, abych slysel i myslenky proc to neni dobry napad. A ano, tohle co jsi napsal jsem si vedom taky. Ono tohle asi neosetris nikdy. A zavada se taky muze stat kdykoliv a komukoliv. Nicmene mam zkusenost, ze nekdy domluva mezi cizima lidma byva spolehlivejsi nez mezi kamarady, kde se pak stava, ze "primhouri oko kdyz je to kamarad", atd.
Co me zatim napadlo se domluvit na nejake amortizaci. Proste kdyz nekdo po roce rekne ze uz si koupil vlatsni nebo se stehuje, atd. tak ho ostatni vyplati, ale za amortizovanou cenu.
A taky proto bych mel treba uz obavy z vice lidi nez 4. I ty 4 jsou hranicni. 3 se domluvi, ale 4 uz hure.

seton: o limitech jsem taky premyslel, ale potom co o nich ctu z posledni doby... Mam z nich obavy. Ale i tak, kdybych se cenou u 9x19 dostal do 3Kc, tak budu spokojen.Ted kupuju S&B za 5.



franta599
Příspěvky: 638

Příspěvek#12 » ned 12. čer 2016, 14:43

určite by se to dalo nejak sepsat smluvně a ošetřit veci jako kdsyž nekdo prestane strilet nebo když nekdo bude prebijet vic tak procentualne bude platit vic amortizaci (rozpočitano podle ks naboju) ale je to takove riskatní no samozrejme to muže fungovat ale ja jsem decentní pesimista ve vice lidech to nebude mašinka za 10 000 ale daleko dražší předpokladam udržba opravy budou nemalé částky. Suma sumarum určite to je realizovatelny ale bez pořádne smlouvy bych do toho nešel (navic když jeden bude chtit prodat svuj podíl - prestane strilet atp tak to taky chce poresit ono nechat nekde ležet 40 000 za dekuju taky neni uplne bežny) a ostatní třeba nebudou chtit dat ze sve kapsy navic za jiny podíl vic majitelu to neproda na bazaru pokud se nedohodnou



davidoff
Příspěvky: 185

Příspěvek#13 » ned 12. čer 2016, 14:57

franta599: Ja ti rozumim, asi by slo neco sepsat. Ja sice porad provozuju a verim v gentlemanske dohody, ale chapu. Ono pak ani neni nutne to prodavat v bazaru. Muze se za vstupni podil odpovidajici podilu odesleho vzit dalsi clovek. A navic, asi je naivni si myslet, ze zajistime aby kazdy mel stejny pocet prebitych naboju. Holt nekdo muze prebit vice nekdo mene.
Ale jo, je potreba doufat v nejlepsi a pocitat s nejhorsim.
Jak jsem psal na zacatku, je to takovy napad a chtel jsem slyset nazory nejlepe zkusenosti. Dneska ono shareovani docela funguje. A rad bych prebijel na lisu za 40 ktery mi poskytne urcity komfort, ale za tu cenu bych uz do toho sam nesel. Proste proto, ze by mi hromadu casu lezel ve skrini a to je skoda.

Uživatelský avatar
seton
Příspěvky: 273
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#14 » ned 12. čer 2016, 15:03

no teď jsem si ulít na těch slugach do brokovnice
Ceny jsem našel tady

Odlévací matrice:
.357
http://www.ebay.com/itm/172231671940

slug 12
http://www.ebay.com/itm/171906413671

tavná lžíce:
http://www.ebay.com/itm/181846247952

Spíš by to chtělo někoho na konzultaci ohledně legálnosti "přebíjet jen pro vlastní potřebu", aby se toho někdo nechyt, znáte to, dělali jste zbroják, zákon, napadnutelnost toho, že 3 úplně cizí si budou společně přebíjet, jestli neudělat něco jako střelecký klub.....



davidoff
Příspěvky: 185

Příspěvek#15 » ned 12. čer 2016, 15:39

seton: Porad to bude prebijeni pro vlastni potrebu. Ze ten lis "nepatri" jen me bych problem nevidel. Problem by nastal pokud bysme si ty naboje navzajem prodavali :)

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů