Nákupní povolení pro zbraň kategorie "B"



mikky
Příspěvky: 565

Příspěvek#226 » pon 13. říj 2014, 17:12

Nakonec je to ještě trochu jinak. V důvodech žádosti mi napsali sportovní účely a ochranu s tím, že "muzejní činnost&friends" tam dát nelze a to prý z důvodu toho, že "ta ochrana má vyšší právní kvalifikaci" a údajně kvůli tomu i "volali do Prahy".

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#227 » pon 13. říj 2014, 17:24

Ono to bude nejpíš tak, že v zákoně je uvedeno, že PČR zamítne žádost k nošení, pokud je jako důvod uvedena sběratelská a muzejní činnost (nechytejte mě za slovo) a když máte zbraň k "vyšším" účelům, můžete za zákonem stanovených podmínek klidně vystavovat.



Carloss
Příspěvky: 2931

Příspěvek#228 » pon 13. říj 2014, 17:36

A taky nevydá zřejmě jen tak povolení k nošení na "A". A s tím souvisí důvod, že "A" nepovolí jen tak k obraně, ale nějaký důvod tam být musí, pak půjde především o to "sběratelství". Možná se pletu, nebo to popisuju nesrozumitelně, ale snad ne.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#229 » pon 13. říj 2014, 18:03

Tak ona skupina ZP A je primárně určená k jiným účelům. Proto lze také na ni jako jedinou držet zbraně bez platné zkušebny a zbraně kategorie A. Někde se dokonce řešilo, jestli lze pouze se skupinou A střílet na střelnici. V tom bych problém neviděl - když může a musí uchazeč o skupinu A střílet při zkouškách na ZP proč by si za zákonem stanovených podmínek při dodržení provozního řádu střelnice z nich zde nemohl vystřelit. Nošení jako takové (kdekoliv) je ovšem jiná záležitost.



Bohuliby
Příspěvky: 2180

Příspěvek#230 » pon 13. říj 2014, 22:58

Dobře, ale když nemá zbraň platnou zkušebnu, tak jí asi nemůžeš provětrávat na střelnici ? Nebo nemám pravdu, osobně takovou zbraň nevlastním.



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#231 » úte 14. říj 2014, 15:41

Zbraň kat A neznamená nutně, že nemůže mít zkušebnu. Pokud ji nemá tak samozřejmě z ní nelze střílet.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#232 » stř 15. říj 2014, 10:54

Nějak se do těch skupin ZP a kategorií zbraní zamotáváme. :roll: Navíc se obávám, že jsem ve svém posledním příspěvku zde dost ustřelil. Pokud má držitel ZP pouze skupinu A, tak si podle mého názoru nezastřílí. Navíc zbraň napsaná na A-čko ZP (nikoliv zbraň kategorie A) je určená ke sběratelské činnosti a ne ke střelbě ať už má platnou zkušebnu nebo ne. Asi by to chtělo fundovaný právní výklad.

Uživatelský avatar
fixfokus
Příspěvky: 568

Příspěvek#233 » stř 15. říj 2014, 12:17

(§28, odst. 5) Držitel zbrojního průkazu smí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud se nejedná o použití zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku.

Není specifikováno, jaké skupiny ZP, tedy platí obecně pro všechny držitele.
Tedy držitel ZP pouze sk. A smí za normálních okolností střílet pouze na střelnici, pouze ze zbraně opatřené platnou zkušební značkou. Navíc smí nabývat do vlastnictví/držet zbraně bez platné zkušebny, ale nesmí z nich střílet.

Ale stejně mi to připadá jako dost nesmyslná akademická debata, protože pouze skupinu A snad nikdo nemá. Nebo někoho takového znáte?



mikky
Příspěvky: 565

Příspěvek#234 » stř 15. říj 2014, 13:55

Znám, na zkoušce se mnou jeden takovej chlapík byl. Starší pán, měl A a chtěl rozšířit na E.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#235 » stř 15. říj 2014, 14:12

§ 28
Oprávnění držitelů zbrojních průkazů

(1) Držitel zbrojního průkazu skupiny A je oprávněn pro sběratelské účely

a) nabývat do vlastnictví a držet zbraň kategorie A, na kterou mu byla udělena výjimka, zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C

(2) Držitel zbrojního průkazu skupiny B nebo C je oprávněn

a) podle účelu užívání nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zakázaný doplněk zbraně, na který mu byla udělena výjimka, sportovní nebo loveckou zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo sportovní nebo loveckou zbraň kategorie C; tuto zbraň může nosit pouze na střelnici nebo v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu

Z tohoto by šlo dovodit něco zcela jiného. Jak už jsem psal, chtělo by to právní výklad.

Uživatelský avatar
fixfokus
Příspěvky: 568

Příspěvek#236 » stř 15. říj 2014, 17:56

Marinakus: Ani v jednom z tebou citovaných odstavců není nic o střelbě, pouze o podmínkách nabývání do vlastnictví, držení a nošení. Střelbu právně "ošetřuje" až odstavec 5, který nespecifikuje konkrétní skupiny ZP, tudíž to (podle mě) platí pro všechny.

Ale kvalifikovanému právnímu výkladu se samozřejmě nebráním.



Steiner
Příspěvky: 784
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#237 » stř 15. říj 2014, 18:01

Otázka LEX: Jsem držitelem zbroj. průkazu skupiny A, B, E. Jestliže získám po udělení výjimky oprávnění k vlastnictví a držení zbraně kategorie A pro sběratelské účely,je možné z této zbraně legálně střílet? Prodejce mě řekl, že ano až po ověření úřadem pro zkoušení zbraní. Zákon v §28 odstavec 5 říká "držitel zbrojního průkazu smí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu nebo na střelnici". Vztahuje se to i na skupinu A zbroj. průkazu? Chtěl bych Vás tímto poprosit o Váš názor, výklad a radu k danému problému. Děkuji Kubáček

Ministerstvo vnitra
odbor bezpečnostní politiky
obp@mvcr.cz
9. června 2003

Ustanovení § 28 odst. 5 zákona č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů, umožňuje střelbu ze zbraní držitelům zbrojních průkazů všech skupin. Podmínkou podle zákona o zbraních je pouze oprávnění k držení střelné zbraně. Ve smyslu zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů, ve znění pozdějších předpisů, však střelná zbraň, která je určena ke střelbě podléhá ověřování podle tohoto zákona i přesto, že je určena ke sběratelským účelům.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#238 » stř 15. říj 2014, 19:25

O.K. Proti tomu není argument. Jen doufám, že by byl výklad OBP MVČR pořád stejný. Dneska na jejich stránkách nic k tomuto nedohledáš (alespoň mě se to nepovedlo) a lidi tam jsou úplně jiní než tehdy. Navíc se novelizoval zákon. Samozřejmě, pokud má někdo více skupin, je situace jiná. Ono oficiální aktuální stanovisko by potřebovali hlavně lidé, kterých se to týká a které třeba z některé střelnice vyhodí.

Uživatelský avatar
fixfokus
Příspěvky: 568

Příspěvek#239 » stř 15. říj 2014, 19:43

Jestliže se nezměnilo znění zákona, neměl by se logicky měnit ani jeho výklad, ne? Pokud někoho vyhodí ze střelnice, obávám se, že tímto argumentovat mu nijak nepomůže. Leda s sebou nosit výtisk aktuálního znění zákona a požádat správce střelnice, aby mi tam našel, v čem můj požadavek, tj. legálně střílet svou legálně drženou zbraní na jeho střelnici, odporuje zákonu. A pak si najít jinou střelnici :-)



Otik Platenik
Příspěvky: 83

Příspěvek#240 » úte 10. bře 2015, 11:05

Zdravím a předem se omlouvám pokud je můj dotaz už někde zodpovězen. Při vyplňování nákupního povolení mě zarazilo hned v úvodu "Žádám o povolení k nabytí vlastnictví, držení, nošení*) zbraně kategorie B" ponechal jsem pouze nošení zbývající jsem škrtnul. Důvod: Ochrana zdraví, života a majetku.S tím, že si chci koupit pistoli, předpokládám, že ji budu občas nosit a kromě toho s ní střílet na střelnici. Nebo jsem neměl škrtat nic, protože zbraň kromě toho budu vlastnit ale také držet?! Pochopil jsem že nošení je ten "nejvyšší level". Pochopil jsem to správně? Díky za odpovědi.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů