Výběr přebíjecího lisu

Uživatelský avatar
Iha
Příspěvky: 98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#31 » pon 29. bře 2010, 19:43

Osobne bych SDB moc nedoporucoval, pokud to dotycny nechce opravdu jen na jednu razi. Hlavni nevyhodou je, ze tam maji nejake vlastni zavity pro matrice, tudiz clovek nemuze vzit matrice od jineho dodavatele, coz u 550, 650 i 1050 neni problem. Aktualne mam na 550 matrice od RCBS. Navic smysl automaticke indexace u SDB mi nejak unika. Na 550 neni a pri rucnim otoceni davam kouli a nabojnici najednou, takze uspora casu bude minimalni. U 650 s podavacem nabojnic je to uz neco jineho, tam neni potreba davat ruku z paky.

Uživatelský avatar
netopyr
Příspěvky: 86

Příspěvek#32 » úte 30. bře 2010, 09:38

leda - dovolil bych si trochu oponovat XL650 mi nepřijde jako příliš sofistikovaná mašinka, samozrejmě nastavení chce trochu trpělivosti, ale z mého pohledu je to stále velmi jednoduché zařízení.
SDB jsem měl v ruce jen jednou, ale rozhodně mi neoslovil, řekl bych dokonce, že se tenhle model příliš Dillonům nepovedl. Nemožnost použití matric jiných výrobců považuju za velký nedostatek.
Moje úvaha je taková, že pokud "začátečník" nemá příliš hluboko do kapsy, tak je lepší když si hned ze začátku pořídí kvalitní lis a pokud mu koníček vydrží, tak mu zůstane sloužit stále. Často se setkávám s tím, že si někdo pořídí levný lis s kterým posléze není spokojený, takže ho prodá a stejně koupí lis kvalitní. Takže ve finále je finanční úspora nulová a člověk se učí na novém lisu. Rozhodně bych dělal řidičák raději v Audi, nebo BMW než v Trabantu. A to myslím o lisech platí také.



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#33 » úte 30. bře 2010, 10:27

OT : dělat řidičák v autě které myslí a dělá věci za řidiče není autoškola ale taxi.

Uživatelský avatar
netopyr
Příspěvky: 86

Příspěvek#34 » úte 30. bře 2010, 15:46

Možná to nebylo ideální přirovnání, ale snad to každý normální člověk pochopí. Když už i moderátoři jsou OT, tak to je smutné....

Uživatelský avatar
leda
Příspěvky: 5

Příspěvek#35 » úte 30. bře 2010, 18:48

netopyr: no dobře, možná jsem to také přehnal s tou sofistikovanou mašinkou .... každý běžný lis je mechanická, v lepším případě elektromechanická záležitost. Ctěl jsem jen říct, že si myslím - a to na základě cca 14ti let přebíjení na poloautomatu srovnatelném s 550tkou nebo LNL - , že 650tka je svými možnostmi nastavení - a také dokurvení - pro začátečníka příliš složitá. Zápalkovačem a jeho možným znečištěním počínaje a prachovačem konče... prostě na učení jsou vhodnější lisy jednodušší, které mohou sloužit stejně dobře a nemusí to znamenat, že záhy svou kapacitou nebudou stačit. Z tohoto pohledu byl podle mě ideální ten 4x4 auto - dala se vyndat otáčecí tyčka a rázem se musel shellplate otáčet rukou (dal se tam - i zpátky) a dávkovač se taky ovládal ručně. Prostě hodně podobně jak 550. Po nějaké době se to dalo zase dostrojit a byl z toho lis na úrovni LNL - jen neuměl podávat hylzny..... Jedinou slabou stránkou byl pohon zápalkovače - ten bylo radno ovládat pořád ručně a to otáčení - možná proto od té tyčky RCBS ustoupila..
No nic, nebudu unavovat dlouhým příspěvkem, prostě mám názor podepřený léty praxe ..



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#36 » úte 30. bře 2010, 19:24

Netopýre: zas tak úplně OT to nebylo, asi jsi to nepochopil, mělo to být upozornění, že na vehiklu se někdy toho naučíš víc než na dokonalém stroji, o kterém sice víš že funguje ale vůbec nemáš ponětí jak.

Uživatelský avatar
netopyr
Příspěvky: 86

Příspěvek#37 » úte 30. bře 2010, 21:23

Ale XL650 mi nepřipadá jako dokonalý stroj u kterého nevím jak funguje. Každý průměrně inteligentní člověk velmi rychle zjistí, jak lis pracuje, jak se nastavuje a čeho se vyvarovat. A to se samozřejmě netýká jen XL650, ale všech ostatních víceoperačních lisů.
leda - nic proti tvému názoru, každý máme nějaký. Přijde mi jen, že LNL, nebo 550 vlastně může být do určité míry složitější, protože tam člověk musí dělat víc věcí najednou. A opakuji, je to jednoduché zařízení a ne např. helikoptéra s kterým se normální člověk velmi rychle naučí zacházet. Přijde mi poněkud zcestné začátečníky odstrašovat tím, že je to na ně moc složitá mašinka. Ale už to asi začíná být OT.



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#38 » úte 30. bře 2010, 21:51

Bez obav OT příspěvky se promazávají průbežně.P.
netopyr píše:Přijde mi poněkud zcestné začátečníky odstrašovat tím, že je to na ně moc složitá mašinka.
Já to nebyl kdo použil srovnání AUDI/ BMW versus Trabant.
Pouze jsem upozornil jak sám říkáš:
netopyr píše:Možná to nebylo ideální přirovnání

Jinak nehodnotím vhodnost jakéhokoliv zde uvedeného přístroje pro kohokoliv.
To co vyhovuje jednomu nemusí vyhovovat druhému.

Uživatelský avatar
netopyr
Příspěvky: 86

Příspěvek#39 » úte 30. bře 2010, 22:22

Já si za tím neideálním přirovná stejně stojím, nevidím důvod proč mám něco dobastlovat na některých typech lisů, když můžu pracovat na lisu, kde všechno funguje.
Vhodnost lisu pro kohokoli je individuální záležitost, ale komfort obsluhy a spolehlivost je pro většinu lidí stejná.

Uživatelský avatar
Old Death
Příspěvky: 80

Příspěvek#40 » stř 31. bře 2010, 06:10

Přebíjím 10 let na "trabantech" a nic jsem nebastlil./RCBS a LEE/.Je to věc názoru.
Old Death

Uživatelský avatar
leda
Příspěvky: 5

Příspěvek#41 » stř 31. bře 2010, 09:21

:) asi nemá cenu se dohadovat o prdu. Jistě se shodneme na tom, že XL650 funguje, má řadu funkcí, které usnadní obsluhu a jak netopyr správně říká, nakonec se s tím během krátké doby naučí prakticky každý. Pouze jsem prezentoval názor, že pro začátečníka to může být zbytečně drahý a "složitý lis" (nebrat doslova, ano je to jednoduchá mašina s celkem průhlednou funkčností) oproti levnějším, ne o moc méně výkoným lisům. Navíc se poměrně dost prodraží konverzní sady, pokud si přeju zachovat onen "komfort obsluhy". V podstatě je nezbytností mít aspoň pro dvě základní ráže "quick change". A úplně na závěr si dovolím mírně oponovat - pro začátečníka vůbec není na škodu, když řadu funkcí dělá pomalu, postupně ručně - a má možnost zastavit, vrátit shellplate o krok zpět aniž by se mu vysypal prach, nebo se začali kouksat a sypat zápalky ... pro šťoury - neříkám, že se v 650 koušou a sypou zápalky ...)))) nebo vysypává prach :lol:

Uživatelský avatar
netopyr
Příspěvky: 86

Příspěvek#42 » stř 31. bře 2010, 10:44

Old Death - takových lidí jako ty je samozřejmě spousta a jsou spokojený.
Neměl jsem v úmyslu vyvolat flame Dillon versus ostatní lisy, proto jsem také na začátku psal : " Moje úvaha je taková, že pokud "začátečník" nemá příliš hluboko do kapsy....." Navíc SDB od Dillonů mě opravdu neoslovil, to už bych raději koupil nějaký lis od Lee, nebo jiný.
leda - máš samozřejmě pravdu, že když se člověk učí na nějakém jednoduchém lisu, možná i na jednooperáku, tak získá některé dovednosti a znalosti, které by se mu mohli později hodit. Ale některé jsou mu na nic, protože když přejde na XL650 a nemůže vrátit schellpate o krok zpět, tak si na to musí chtě nechtě zvyknout a vlastně se učí novým návykům.
Původní dotaz zněl na lis, kde se člověk nemusí o nic starat, což je samozřejmě blbost, ale pochopil jsem to tak, že má jít o komfortní lis a proto jsem reagoval, jak jsem reagoval.
Myslím, že jsme tohle téma vyčerpali, tak by možná zakladatel tohodle vlákna měl vznést už trochu konkrétnější dotaz, protože teoretických úvah " jaký lis ? " je na různých forech spousta.

Uživatelský avatar
Iha
Příspěvky: 98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#43 » pát 2. dub 2010, 10:38

Old death: Zalezi co mas konkretne za lisy. Ja mel od LEE 4 derovy turret a krome toho, ze mel 4 diry (dnes uz bych vzal jedine 3 deroveho) a naprd zapalkovani (zapalkoval jsem rucne), na nej nemohu rici nic spatneho. Jenze po prechodu na Dillon 550 bych se uz nevratil.

Leda: ... vrátit shellplate o krok zpět aniž by se mu vysypal prach ... - tohle v zadnem pripade nesmi zacatecnik udelat. Jak vubec muze neco takoveho po 14 letech prebijeni napsat. Jestli prebijis devitku tak budiz, tam se ti dvojita davka prachu nejspis nevejde, ale do .45 uplne v klidu a jeste tam das kouli. Samostrejme je jasne k cemu to vede. V nejlepsim pripade pouze roztrhly lauf, v tom horsim zraneni strelce. Nemluve o tom, ze muzes rozhrdlovaci matrici pekne zatlacit kouli hluboko do nabojnice. Sam jich par takovych mam. Posledni vec co udelas, ze vylisujes uz zalisovanou novou zapalku. Neber si to nejak osobne, ale me z tohohle beha uplne mraz po zadech a co rozhodne nelze doporucit, obzvlaste zacatecnikovi, je vratit operaci o krok zpet, protoze to vyzaduje velmi dobre zvladnute prebijeni. Jedine kde to lze s trochou nadsazky udelat jsou turret lisy, protoze tam mas pouze jeden naboj a lze to jak takz uhlidat, ale u LEE zk.rv.s ten otaceci ctverecek. Naopak spravna rada zni nikdy nejit o operaci zpet (samostrejme pozdeji se spoustou zkusenosti uz budes vedet co smis a co ne).

Osobne bych nikomu nedoporucil zacinat na jednooperaku pokud nedela puskove. Jsou to zbytecne promrhane penize. Kdyz uz tak "progresivni jednooperak" typu turret, kde sice probiha v jedne chvili jen jedna operace, ale clovek nemusi porad menit nabojnice a davat si pozor co na stole rozsype. Co se tyce 650, tak bych ji doporucil pouze technicky zalozenemu zacatecnikovy co okamzite i v budoucnu vyuzije jeji potencial - 5 der, podavac nabojnic pro puskove a automaticka indexace. Ted kdyz na 550 existuje podavac nabojnic na pistolove (a lze jej upravit na .223 rem), tak je velmi malo duvodu, proc volit 650.

Uživatelský avatar
leda
Příspěvky: 5

Příspěvek#44 » pát 2. dub 2010, 20:35

Iha: ;) neděs se, přece vrácení shellpatu o krok zpět neznamená dvojitou dávku prachu - prostě se musí dávat pozor. V takovém případě se dávkovač obsluhuje ručně a je celkem samozřejmé, že se vše musí o to více kontrolovat. Máš asi pravdu v tom, že začátečník prostě musí dělat pomalu a vše kontrolovat a že vracet se o krok zpět se může vymstít. Nicméně naučí se nejlíp na poloautomatu. Samozřejmě i zatlačení střely jinou matricí je riziko ... Ale jsme už dost OT, a ńebudu tady vířit debaty, co by bylo, kdyby ..... Myslím, že nemáme nijak rozdílené názory na lis pro začátečníka.. a posun poloprázdného shellpaltu zpět není k zahození, např. se dá do něj dát jenom jedna hylzna a pracovat jak na turretu, když je to potřeba.....
:lol:

Uživatelský avatar
Iha
Příspěvky: 98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#45 » sob 3. dub 2010, 17:03

Leda: Proto bych to doporucoval starsim mazakum, ale ti uz zase vedi sve ;). U LEE i Dillonu je prachovac ovladany nabojnici, takze, nejsi schopen zabranit zaprachovani jinak nez vyndanim nabojnice z dane pozice. Tim bude asi dane to me zdeseni :D.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů