8,4mm vs. slug



92Standa
Příspěvky: 4

Příspěvek#1 » úte 9. pro 2014, 11:26

Teoretizuji nad otázkou: Osobní obrana - broky 8,4mm, nebo jednotná střela? Co má větší ranivý účinek?



Chip
Příspěvky: 641

Příspěvek#2 » úte 9. pro 2014, 12:47

Slug v sebeobrane je nesmysl. Jeho pouzitim se ztraci hlavní výhoda brokovnice a razem z ni mas nemotornou pusku, s malou kapacitou zásobníku, pomalym nabijenim a prakticky bez miridel. Navic s drahou munici, ktera ma velky zpetny raz, takze moc nenatrenujes. Pokud mas rad jednotnou strelu, kup si pusku nebo pdw. Uz jsem to tady psal, na zivou silu jsou idealni obycejne, ne magnumove broky 6 az 8.4 mm. Pro urceni účinného dostrelu existuje jednoduchy vzorecek, velikost broku v mm x 10 v metrech. Tj. 6 brok 60 metrů. Maximalni dostrel je vzorecek velikost broku x 100 v metrech. Tj 6 brok 600 metrů.



92Standa
Příspěvky: 4

Příspěvek#3 » úte 9. pro 2014, 13:47

Nechci mířit na velkou vzdálenost. Mám na mysli například "útočníka" v domě, tedy distančně pár metrů.

Někde jsem četl, že je na živou sílu vhodné právě střelivo s nejvyšší možnou velikostí broků, tedy například 8,4mm, kde jich je v jednom náboji cca 6-8. Takový náboj podle mě může mít na vzdálenost tak maximálně 20m rozumnou sílu, a rozumný rozptyl - protože opět, kdesi jsem četl, a je možné, že to bylo tady na fóru, že malé broky rychle ztrácí svou energii. Takže je to přirovnatelné k pár výstřelům z pistole.

No a jednotná střela... Předpokládám, že tak velká střela bude mít naprosto zničující následky, po zásahu například do hrudi.

A pro upřesnění, použití v opakovací brokovnici.

Tohle by byl můj názor na věc, proč je vhodné pro ochranu (v boji), používat menší broky? Jaké broky používají například ozbrojené složky?



Steiner
Příspěvky: 784
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » úte 9. pro 2014, 13:49

Chip: zpětný ráz slugu a broků je stejný, protože mají stejnou hmotnost. Na krátkou vzdálenost do 5m je vcelku jedno jestli střílíš slugem nebo brokama, na větší vzdálenost už musíš počítat u broků s rozptylem a tam je otázka, jestli je to výhoda, nebo nevýhoda, resp co všechno dalšího krom drbana těma brokama pokropíš.

Uživatelský avatar
Int1m1thy
Příspěvky: 1498

Příspěvek#5 » úte 9. pro 2014, 14:52


Uživatelský avatar
ladaj
Příspěvky: 588
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » úte 9. pro 2014, 15:31

Hlavně nepodlehnout mýtu o "zametání chodby brokovnicí" ;-). Pro představu si z palce v napnuté ruce udělejte "mušku" a miřte si po bytě, zahradě, po ulici - shluk broků bude mít velmi přibližně průměr jako šířka palce, takže na čtyřmětrové chodbě maximálně rozeberete vypínač, na zahradě na 15 metrů rovnoměrně proděravíte chlapa.

Největší výhodou brokovnice je právě možnost zásahu i při nepřesném zamíření, např. v pohybu, takže jednoznačně broky. Slug je nouzové střelivo pro případ střelby na vzdálenosti, kde už je brok neúčinný (u lovu jsou pak i jiné důvody).

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#7 » úte 9. pro 2014, 15:48

Samozřejmě záleží i na čokování. Mám odzkoušené, že s cylindrickým čokem se nechce poprům na střední vzdálenost 10-20 m už padat, protože schytají jen pár broků. A stačí vyměnit čok a padají i ty vzdálenější jedna radost. (Náboje skeet nebo trap, 24 nebo 28g)

A jak píše Ladaj, na pár metrů letí shluk pohromadě.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#8 » úte 9. pro 2014, 16:05

Velký broky se v zahrdleni chovaj dost nevypočitatelne, čím větší tím hůř. Chce to vyzkoušet.



Chip
Příspěvky: 641

Příspěvek#9 » úte 9. pro 2014, 19:25

To Steinar, nesrovnavam zpětný ráz jednotné střely s brokovým nabojem ale s puškovým. Z brokovnice s jednotnym nabojem je spatna puska... :-) Pokud jde o velikost broku u ozbrojených sborů, už jsem psal výše. 6 až 8.4 mm. Všechno se odvíjí od toho, jakou munici nakoupí nákupčí. A věř tomu, že je problem donutit je nakoupit něco rozumného. Jinak brokovnice se u ozbrojených sborů používá v podstatě jen na otevíráni dveří VNS municí. Jinak velký význam nema.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti