Terminální balistika

Uživatelský avatar
Majkl
Příspěvky: 361

Příspěvek#1 » čtv 5. úno 2015, 13:52

když už jsme u těch Subsoniků - takto vypadá střela po průchodu čelní kostí, potažmo celou lebkou 190kg prasete domácího. Kule skončila odrazem od betonové podlahy, jde ještě "vyrobila" důlek. Takže jestli si někdo naivně (jako dříve já) myslí, že tyhle patrony při sebeobraně útočníka neprostřelí, budiž tímto vyveden z omylu!
20150111_165814.jpg


PS- sorry za kvalitu snímku, ale mobil....
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#2 » čtv 5. úno 2015, 14:22

Protože to funguje naopak: malá energie = malá deformace (nebo žádná) = průstřel skrz.
Proto tak dobře prostřelují třeba 7,65Br.

Uživatelský avatar
Int1m1thy
Příspěvky: 1498

Příspěvek#3 » čtv 5. úno 2015, 15:44

subsonic nepreda skoro zadnou energii a jenom prolitne jak je = jsou knicemu, aspon ze nekdo udelal test abych nebyl za debila porad...



ianraider
Příspěvky: 565

Příspěvek#4 » čtv 5. úno 2015, 21:12

Intimithy - Můžeš mi mi prosím ,,předat,, kde jsi se vzdělal v tvrzení,že subsonic nepředá žádnou energii a že je k ničemu ? !



mocima
Příspěvky: 227

Příspěvek#5 » čtv 5. úno 2015, 21:38

Ianraider má pravdu. Už ze znalosti základních zákonů fyziky je tvoje prohlášení blbost. Subsonic minimálně spotřebuje energii na to, aby si vytvořil střelný kanál, kterým projde skrz.
Že nepředá žádnou energii je nemožné.



Carloss
Příspěvky: 2919

Příspěvek#6 » čtv 5. úno 2015, 22:56

Se musím zastat Intimitiho... Nepíše, že by nepředal "žádnou", píše "skoro žádnou". Tedy si to vysvětluji tak, že předá menší procento energie. A menší procento z mála je přecijen míň než větší procento z více... Obecně pohybující se těleso nemůže předat více energie než samo má. Tedy je nutno se pohybovat spíše v podílech teprve následně vyjídřených v absolutních číslech... Ai by to chtělo více zkoumání...



ianraider
Příspěvky: 565

Příspěvek#7 » čtv 5. úno 2015, 23:34

Carlos - slovíčkaření nic neřeší...Ale pokud obhajuješ názor,že těžká střela nepředá ,,žádnou,tedy vlastně skoro žádnou,, energii,začnu věřit v perpetum mobile.....

Uživatelský avatar
Rough boy
Příspěvky: 1160

Příspěvek#8 » pát 6. úno 2015, 05:03

Nechci tady být opět za "veterána", když mi kape inkoust ze zp , ale nějak se tu nemohu ztotožnit s názorem lehká střela-lehká deformace. Hezky to tu prezentoval jeden člověk s Tokarevem, kterým provrtal brzdovej kotouč z auta a luger o něj rozplácnul. Tudíž o hmotnosti střely to není. Pokud udělám dva náboje ve shodné ráži, těžší střela bude olověnej wadcutter a lehčí střela bude s ocelovým jádrem, opravdu se mi bude ten lehčí při průniku materiálem více deformovat? Nebude. Deformace bude záležet hlavně na tvaru a materiálu střely, dále pak na energii a dalšìch faktorech. Napsat všeobecně, že malá energie rovná se malá deformace je blbost a je to pro nováčky dost zavádějící.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#9 » pát 6. úno 2015, 09:03

Ono je to i dost o rychlosti střely. Jak její deformace, tak účinek na cíl. Určitě se ovšem nedá říct, že pomalá střela nepředává energii.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#10 » pát 6. úno 2015, 10:47

Předá méně energie, pokud se nezdeformuje. O tom jsem psal.



Steiner
Příspěvky: 784
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#11 » pát 6. úno 2015, 13:53

žádná 9L FMJ včetně subsoniku se v měkkém cíli nedeformuje, k tomu by potřebovala 2-3x vyšší rychlost

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#12 » pát 6. úno 2015, 14:15

Pravda. Proto se dělají střely s řízenou deformací, které u nás nejsou pro civilní krátké zbraně povolené :D

Zpět k tématu "Použití střeliva Hollow Point"

Uživatelský avatar
Int1m1thy
Příspěvky: 1498

Příspěvek#13 » pát 6. úno 2015, 17:05

Vite ze pri terminalni balistice je nejdulezitejsi (neresim umisteni strely) trvala dutina, pote pak docasna na kterou ma nejvetsi vliv rychlost strely a tvar/chovani strely, cim pomalejsi strela tim mensi trvala dutina,tim i mensi poskozeni okolnich tkani. Takze tezka pomala strela jenom vlastne prolitne a nic. Cim vetsi rychlost tim vetsi sance ze se bude strela naky zpusobem deformovat viz. treba SS109 5.56 ktera se zacala tristit pri prunikovych rychlostech nad 850m/s+, pistolove strely se hlavne zplostuji (fmj,jsp atd.) tim vytvori i vetsi trvalou dutinu. Vy si porad myslite ze cim pomalejsi strela tim min prolitne a ze preda nejvic energie. Takze i kdyz treba SUB spotrebuje na prulet vetsinu sve energine kterou mel tak to neznamena ze neco pri pruletu vubec udelal.
Dale taky plati ze kdyz ma strela komoly tvar tak se vytvari vetsi docasna dutina (FMJ atd)...

NERESIM ZADNY HP, JHP, Frag atd.

zde je tabulka
Obrázek

a zde popis kni

Praktické pokusy za nás udělali už jiní. Střely se pohybovaly řídkým dlouhým prostředím a ztratily v něm určité množství energie a hybnosti. Dá se z toho usoudit na množství energie ztracené k hustém krátkém prostředí.

Následující tabulka z dat Sellier a Bellot. Zeleně jsou dvojice střel, které mají skoro stejný tvar.

Problém: je vidět, že všechny střely pohybující se od začátku nadzvukovou rychlostí ztratily na cestě kolem 30% energie a ty, které začaly podzvukově, ztratily kolem 10%. Problém je v tom, že v případě nadzvukových střel nevíme, jak velkou část dráhy letěly nadzvukově a jakou podzvukově, i když by se to asi dalo odhadnout, takže budeme vycházet jenom z posledních dvou dvojic, které začaly podzvukově.

Podstatný rozdíl ve hmotnostech střel u posledních dvou nábojů znamená, že jsou nejvhodnější k hodnocení.

Závěr je:

Nezávisí na hmotnosti nebo rychlosti střely, poměry odevzdané energie a hybnosti k počátečním hodnotám jsou skoro stejné pro střelu stejného kalibru a tvaru. Při předávání energie závisí hlavně na účinném průřezu, tvaru a schopnosti expandovat.

Přesto platí, i když rozdíly nejsou moc velké:

Z dvojic podzvukových střel odevzdala poměrně víc rychlejší a lehčí střela.

Mezi všemi nadzvukovými střelami odevzdala poměrně i absolutně nejvíc nejrychlejší a nejlehčí střela, následovaná hollowpointem.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ktomu dodam ze se autor mili protoze data a jeho zaver jsou v rozporu jelikoz je zjisteno ze rychlost strely ma zasadni vliv viz. tabulka

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#14 » pát 6. úno 2015, 17:43

Tohle je fyzika pro základku. Pokud vezmeš dvě střely, těžší a lehčí, přibližně stejného tvaru a stejné ráže nalaborované na stejný výkon. Tak lehčí střela bude mít větší ranivý účinek protože:
1) díky menší hmotnosti má nižší setrvačnost a tedy po zásahu cíle rychleji ztrácí rychlost - tedy předává energii. Ona tedy rychleji ztrácí energii i před tím než zasáhne cíl ale to u střeliva pro krátkou můžem klidně zanedbat.
2) vytváří větší dočasnou dutinu protože díky vyšší dopadové rychlosti je hydrodynamický efekt výraznější.

Ale je potřeba říct že při rozdílu hmotností cca 10% budou rozdíly v účinku a penetraci v ráži 9mm Luger prostě zanedbatelné. U výkonějšího náboje, třeba .357 magnum se střelami v rozmezí 120 - 180gn už bude rozdíl znát.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#15 » pát 6. úno 2015, 20:48

ono to není jen při průniku měkkým materiálem, zkoušeli jsme před časem s kolegou účinky pár střel na gong z hardoxu 2 cm tloušťky, 7,62x39 s "měkkým" jádrem nechávala jen otisk pokud střela nevzala hranu terče zatímco 5,56 bez jádra vytrhávala ven dost znatelné střepiny kovu (miskové vytržení cca 2 cm x 2 mm hloubky).....stříleno z AK47 a čínské kopie M4........ ale to je o něčem jiném než pistolové střelivo do např. balistické želatiny pokud nebude střela např. HP srovnávána s FMJ

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů