Nošení přebíjeného střeliva

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4577

Příspěvek#31 » ned 1. bře 2015, 12:49

blacky: výrobce si může psát co chce, rozhodující slovo by měl znalec - tudíž v tomto případě ČÚZZS a ani tam jsem s dotazem co ano a co ne dopředu nepochodil, prostě by bylo řešeno až následně..... je to asi blbý ale asi je to tak

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2520

Příspěvek#32 » ned 1. bře 2015, 14:52

Výrobce tězko na "dum-dum" bude psát, že to je bezproblémový "na hrdličky" :) Tj. věřím, že to mají s ČUZZS, resp s podobným orgánem vyjasněný.

Souhlas, že "znalec" bude mít rozhodující slovo. Jen tvrdím, že to není "nějaký" policista, co pod větou "zvýšení ranivého účinku" chápe i holé olovo. :)

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4577

Příspěvek#33 » ned 1. bře 2015, 16:03

policajt to rozhodovat určitě nebude a výrobce to s ČÚZZS vyjasněný fakt nemá... nemusíš mi věřit, ověř si to jinak, pokud máš možnost



mobil-man
Příspěvky: 844

Příspěvek#34 » ned 1. bře 2015, 17:37

BB píše:...
Nedávno sem to diskutoval s jedním známým policajtem a potvrdil, že jediné povolené střelivo pro civilní použití je FMJ a současně souhlasil, že je to to nejvíce nešťastné řešení vzhledem k odrazivosti a zastavovacímu účinku. Na můj dotaz co klasické olovo reagoval úplně stejně - přečti si lépe zákon a pokus se porozumět co je vyšší ranivý účinek. Tzn, bylo by lepší, ale stejně tak je mimo zákon.

Prosím o Vaše názory.

Můj názor je takový, že jde o obvyklý extenzivní policejní výklad zákona. Bohužel je to častá chyba zpravidla neprávníků, kteří nedokáží vidět předpis v celé své souvislosti a v souvislosti s právním řádem, nýbrž vytržením jednoho ustanovení si utvoří závěr.
Za prvé zákon nehovoří o povoleném střelivu, ale o střelivu, které se považuje za kat. A a tudíž je v zásadě nepovolené (neplést s dovoleným výrobním provedením).
Nějaké povědomí o tom, že co není zákonem zakázáno, je dovoleno by měl mít každý...
Za druhé zákon nelze vykládat extenzivně v neprospěch adresáta (občana držitele), a to zvlášť v případě, kdy se jedná o zákaz, jehož porušení může být sankcionováno.
Samozřejmě každý má právo vyjádřit svůj názor (tedy i svůj výklad práva), ale úsměvné je, že někdo takový pak vyzývá k lepšímu přečtení zákona. :mrgreen:



chrobák
Příspěvky: 171

Příspěvek#35 » ned 5. úno 2017, 20:24

Chtěl bych oživit diskuzi ve skutečném smyslu "Nošení přebíjeného střeliva".
Předpokládám použití střel nespadající do kategorie A, takže prosím toto neřešte.
Jakou máte důvěru ve vlastní přebité střelivo?
A nosíte ho? Proč?
Já mám tedy zatím spolehlivost přebitých 100%, ale stejně raději nosím tovární SB.



mihlit
Příspěvky: 424

Příspěvek#36 » ned 5. úno 2017, 20:54

Střílím jen přebíjené a přebíjené i nosím. Nosím ale tzv. "první jakost". Přebíjím na turretu ale pro nošení nejedu sérii, ale spíš kusovku. Tedy každý náboj má zkontrolovánu správně zalisovanou zápalku. Každý má převáženou navážku (digitální váha, tedy vynuluji s prázdnou nábojnicí a převážím), každý má přeměřený oal a každý je zkontrolován vložením do komory. Používám na to jen klasické sb nábojnice, ne nontox, ne jiné výrobce. Víceméně stejný postup jako když přebíjím do přesné opakovačky až na to, že nepřeměřuji délku a váhu střel. Takovým nábojům věřím mnohem víc, než co bych si koupil tovární. (Vím, že tak složitý postup není třeba, protože i klasické přebíjené nedělají problémy, ale já si zas za jistotu s tím klidně při výrobě vyhraju víc.)

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#37 » pon 6. úno 2017, 12:50

Ach jo... Najdete si to na mujglock.com - ta debata tam trvala několik let a uz ji tu zase opakujete...
Strucny zaver:
"Nosit lze kterekoliv strlivo, které ma CIP a není zarazeno jako A"
"Paklize ma CIP, není A a bude pouzito při obrane, dost pravdepodobne nikdo nebude resit, co je to zac, pokud ano, tak se sice statni zastupce bude snazit prokazat, ze jinym strelivem by to udelalo mensi diru, ale nemelo by mu to projit".
"Prebijet smi drzitel zbrojaku sk. B a C. - tim chtěl zakonodarce rict, pro jake ucely se ma prebijet... Nicmene - alespoň dle vyjadreni vnitra - pokud u nekoho, kdo ma třeba ZP sk. B+E při noseni najdou prebijenky a ty nebudou mit nejaky problem, pro který by je zkušebna zaradila jako A, jedna se o jednani vykazujici formalni znak prestupku, ale ne materialni, tudíž po tom nikdo nepujde".

Jo ajeste ze tu policajti nerozhodujou o vykladech zákona :-) Pak by voloviny jako ze jen FMJ lze nosit na obranu, mozna platily... Ale neplati :-)



Piggy
Příspěvky: 1885

Příspěvek#38 » pon 6. úno 2017, 12:58

Současně platné znění zákona 119/2002 Sb.:
§ 28 Oprávnění držitelů zbrojních průkazů
(4) Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn
b) nabývat do vlastnictví střelivo nebo jednotlivé díly nábojů pouze do zbraně, kterou je oprávněn držet, a to po předložení průkazu zbraně; toto střelivo je oprávněn také držet nebo nosit, a přebíjet pouze pro vlastní potřebu náboje podle technologických postupů, které udávají výrobci jednotlivých dílů nábojů



Pablo.gs
Příspěvky: 445

Příspěvek#39 » pon 6. úno 2017, 13:01

Piggy mě předběhl, Ečkař přebíjet může, platí to už nějaký ten rok.



chrobák
Příspěvky: 171

Příspěvek#40 » pon 6. úno 2017, 13:04

cmk: a navíc jsem se ptal na něco jiného, i jsem se pokusil to zdůraznit



cipis
Příspěvky: 2112

Příspěvek#41 » pon 6. úno 2017, 13:07

No, a vidíš to, jediná závada, co totálně znefunkčnila zbraň, tak byla závada SB náboje 9x19. Střela zůstala kousek za komorou.

chrobák píše:Chtěl bych oživit diskuzi ve skutečném smyslu "Nošení přebíjeného střeliva".
Předpokládám použití střel nespadající do kategorie A, takže prosím toto neřešte.
Jakou máte důvěru ve vlastní přebité střelivo?
A nosíte ho? Proč?
Já mám tedy zatím spolehlivost přebitých 100%, ale stejně raději nosím tovární SB.



Xerxes
Příspěvky: 484
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#42 » pon 6. úno 2017, 13:50

Já už na nošení páskuju svoje přebíjenky. Odjel jsem s nima docela dost LOSů a bez závady, takže jim důvěřuju minimálně stejně jako továrním...

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#43 » pon 6. úno 2017, 15:26

Aha, ja to bral jako zmenu, co bude platit az od 1.8.2017 (to s prebijenim)... Malo jsem studoval :-)

Chrobak - ono to poslední obnoveni diskuze zapadlo, odpovidal jsem obecne na cele vlakno...
Když bych vystrilel 1000 svých patron bez selhace, klidne bych to nosil.
Spis jde o to, ze u továrního streliva se clovek muze vydat trochu na hranu toho, jestli to nekdy později zkušebna prohlasi za A nebo ne. Pac se furt da rict "ja to takhle koupil v krame, ma to CIP a nebylo to A". Kdezto u prebijenyho uz by tohle moc nefungovalo...



scink
Příspěvky: 167

Příspěvek#44 » pon 6. úno 2017, 20:52

Zdravím, od 1.8. se přebíjení "přestěhovalo" do § 69 odst. 5 ZOZ: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2002-11 ... 170801#p69

Přebíjet náboje nebo nabývat do vlastnictví jednotlivé díly nábojů pro účely přebíjení nábojů nebo použití ve zbrani kategorie A, B nebo C smí pouze držitel zbrojního průkazu, který je oprávněn nabývat do vlastnictví náboje pro zbraň kategorie A, B nebo C, nebo držitel zbrojní licence. Přebíjet náboje nebo nabývat do vlastnictví jednotlivé díly nábojů pro účely přebíjení nábojů nebo použití ve zbrani kategorie D smí osoba starší 18 let, jejíž svéprávnost nebyla omezena, nebo právnická osoba. Přebíjet náboje je osoba podle věty první a druhé oprávněna jen pro vlastní potřebu, přitom musí dodržovat technologické postupy, které udávají výrobci jednotlivých dílů nábojů; to neplatí pro držitele zbrojní licence skupiny A a B.



Sysop
Příspěvky: 411

Příspěvek#45 » stř 15. úno 2017, 22:13

Ja mam ZP 24 let a kratkou prebijim asi 16 let. Nosim vyhradne prebijene strelivo a konkretne ciste olovo 18 Brinella. Je to v souladu se zakonem, protoze olovena strela neni konstruovana za ucelem zvyseni raniveho ucinku, pokud ma standardni tvar. A to ty moje maji. Jestli zvyseny ranivy ucinek maji, nebo ne, je irelevantni. Podstatne je, ze za tim ucelem nebyly konstruovany. Tecka.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 41 hostů