Kumulace přestupků



Luky22
Příspěvky: 789

Příspěvek#1 » úte 21. dub 2015, 07:34

Napadla mě taková zajímavá věc. Vím, že dopravní přestupky se nesčítají. Například: překročíte povolenou rychlost a zároveň předjíždíte přes plnou čáru. Když vás zastaví policie, postižen budete za ten závažnější přestupek. Zřejmě jízda přes plnou čáru. Nepřičtou vám další, méně závažné přestupky. Jak je to u držitelů zbraní? Příklad: Mám u sebe zbraň, zbrojní průkaz jsem zapomněl doma v šuplíku, dal jsem si pivo. To jsou dva přestupky najednou. Anebo: Dal jsem si pivo a bouchnul ránu mimo střelnici. Nechci, aby si někdo myslel, že ožralý střílím po zajících v lese, to fakt ne :lol: jen mě zajímá, jak by policie takovou věc řešila. Zda by to brali jako dva přestupky a tím pádem zbrojáku ahoj, anebo by to brali jako jednu přestupkovou záležitost, a přestupce by měl tím pádem ještě šanci. :)



rcc
Příspěvky: 205

Příspěvek#2 » úte 21. dub 2015, 15:39

Myslím, že člověk by měl hlavně myslet, aby neudělal žádný přestupek. Domnívám se, že v oblasti zbraní a střeliva to není vůbec problém, jednobuňečný organismus by to měl zvládnout. Za zapomenutý zbrojní průkaz doma nikomu "trhat hlavu" nebudou. Pivo a střelba mimo zákon bude asi problém, což je správně. Odpovědět na otázku bohužel neumím.



HonzaLBC
Příspěvky: 558

Příspěvek#3 » úte 21. dub 2015, 16:06

rcc píše:Za zapomenutý zbrojní průkaz doma nikomu "trhat hlavu" nebudou.


Hlavu neutrhnou, ale 50% zbrojáku ano a potom už jen druhý přestupek ...

Tak méně drastickou kombinaci přestupků, zapomenu si dokladovku a tím při kontrole u sebe nebudu mít 1) ZP a 2) PZ.
Jsou to dva přestupky nebo jeden?



Luky22
Příspěvky: 789

Příspěvek#4 » úte 21. dub 2015, 16:38

HonzaLBC: Přesně o to mi jde. Jinak, přestupek, jako přestupek. Zapomenutý zbroják, průkaz zbraně, střelba v lese, alkohol v krvi. To vše je "jen" přestupek. Samozřejmě výše pokuty bude asi rozdílná.



Luky22
Příspěvky: 789

Příspěvek#5 » úte 21. dub 2015, 17:28

rcc: samozřejmě, že slušný člověk by neměl páchat přestupky. Ať už na úseku zbraní a střeliva, dopravní přestupky, přestupky proti občanskému soužití. O tom žádná. Svého zbrojáku si cením a tak jsem hodný. Jenže jak se říká, nikdo není dokonalý, a tak mě zajímá coby, kdyby. Já osobně mám na to svůj laický názor, že by to mělo logicky být jako u dopravních přestupků. Źádná kumulace. Jeden okamžik s více přestupky najednou se bere jako jeden přestupkový děj, výše pokuty bude podle nejzávažnějšího přestupku. Například: zapomenutý zbroják v šuplíku, alkohol v krvi. Jeden přestupek, plus pokuta za alkohol. No, ale jistý si nejsem, proto jsem založil toto vlákno. :-)



hh
Příspěvky: 15

Příspěvek#6 » úte 21. dub 2015, 18:32

Dva (jakékoliv) přestupky z katalogu v ZoZ = zbroják do čistírny. V případě té zapomenuté peněženky jste ale v pohodě, protože ten, kdo má zbraň u sebe, sice má povinnost mít u sebe i ZP a PZ (§ 29 odst. 1 písm i ZoZ), ale porušení této povinnosti NENÍ přestupek. A i kdyby byl, tak by nejspíš šlo o jeden přestupek (v zákoně by to bylo nejspíš formulované jako porušení povinnosti podle § 29 odst. 1 písm. i ZoZ), ale ještě jednou opakuji, toto podle platného zákona není přestupek. (Nenosit ty průkazy ale znamená vystavit se v případě kontroly mnohem větší prudě ...)

Problematika souběhů (tj. spáchám jedním skutkem více přestupků, nebo více skutky více přestupků, ale je to projednáváno ve společném řízení a jsem tedy jen jednou uznán vinným) je bohužel v neprospěch střelců vyřešena novelou č. 484/2008 Sb. Dřív bylo v zákoně "opakovaně uznán vinným z přestupku", novela to změnila na "spáchání více než jednoho přestupku", takže teď když někdo jedním skutkem spáchá dva přestupky z toho seznamu, tak smůla, a že jsem byl uznán vinným jen jednou a jen z jednoho skutku mi nepomůže.

Je tam ale jeden korektiv také zavedený novelou 484/2008 Sb. a to že ke ztrátě spolehlivosti nestačí jen ty přestupky spáchat, ale musí tím pachatel zároveň představovat vážné nebezpečí pro vnitřní pořádek a bezpečnost (slovo vážné přidala novela), takže když to budou nějaké banality, tak v rámci správního uvážení to nemusí automaticky vést ke ztrátě ZP.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#7 » úte 21. dub 2015, 18:40

rcc píše:Myslím, že člověk by měl hlavně myslet, aby neudělal žádný přestupek. .....


Jasně, ale občas se věci prostě přihodí. Je to dřív než na nový boty.

hh: hezky shrnuto :thumbup:



Steiner
Příspěvky: 784
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#8 » úte 21. dub 2015, 18:47

hh: když u sebe má zbraň kat. A, B, nebo C a nemá u sebe PZ nebo ZP tak je to přestupek podle §76a odst. 8 písm. c) a pokuta do 20.000,- Kč



Luky22
Příspěvky: 789

Příspěvek#9 » úte 21. dub 2015, 19:16

hh: díky za osvětlení problematiky. Takže záleží na posouzení policie, zda došlo k vážnému ohrožení vnitřního pořádku. Z toho vyplývá, netahat čerta za fousy. :-)



hh
Příspěvky: 15

Příspěvek#10 » stř 22. dub 2015, 00:08

steiner: Díky za opravu, koukal jsem do znění bez té poslední novely 170/2013 Sb., od 1.7.2014 už to opravdu přestupek je. V kontextu původního dotazu ale platí, že v případě zapomenutého ZP i PZ by ale nepochybně šlo o jediný přestupek, ne o souběh (je to definované jako jediná skutková podstata).

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 hostů